Neseniai atlikto tyrimo metu nustatyta, kad giliausia į vandenyno dugną nugrimzdusi šiukšlė yra plastiko maišelis.

Šis objektas buvo aptiktas tikrinant per pastaruosius 30 metų sudarytą ir viešai prieinamą nuotraukų ir vaizdo įrašų duomenų bazę, kurioje yra įamžintos taip vadinamos giliavandenės šiukšlės.

Plastiko šiukšlės Marianų įduboje. JAMSTEC nuotr.

Iš visų duomenų bazėje užfiksuotų klasifikuojamų šiukšlių labiausiai yra paplitęs plastikas, o plastikiniai maišeliai sudarė didžiausią plastikinių šiukšlių kiekį. Kitos šiukšlės buvo sudarytos iš tokių medžiagų kaip guma, metalas, audiniai, stiklas.

89 proc. plastiko atliekų, aptiktų giliausiose pasaulio vietose, yra vienkartinio naudojimo, pavyzdžiui, buteliai ir indai, rašo The National Geographic.

Marianų įdubos medūza

Ir nors gali pasirodyti, kad Marianų įduba yra tamsi, šalta gelmė, kuri netinkama gyvybei, čia iš tiesų veisiasi galybė būtybių, kurias mokslininkai dar tik pradeda tyrinėti. Pavyzdžiui, NOAA laivas „Okeanos Explorer“ 2016 metais tyrinėjo regiono gelmes ir rado įvairių gyvybės formų – koralų, medūzų, aštuonkojų.

Be to, viename iš tyrimų nustatyta, kad net 17 proc. duomenų bazėje užregistruotų plastiko stebėjimo atvejų užfiksuota tam tikra sąveika su jūros gyvūnija, pavyzdžiui, įsipainiojimas į šiukšles.

Plastiko šiukšlės Marianų įduboje. JAMSTEC nuotr.

Kitas šiukšlinimo atvejis užfiksuotas 2022 metais, kuris įamžintas ekspedicijos į Čelendžerio gelmę metu, rašo IFLScience.

10 900 metrų gylyje vandenyno dugne ekspedicijos metu buvo aptiktas alaus butelis, tinke X rašo okeanologė dr. Dawn Wright.

„Jis nukeliavo beveik 11 km į tamsiausias Ramiojo vandenyno gelmes, o jo etiketė vis dar nepažeista, – leidiniui LA Times teigė dr. D. Wright. – Tai simbolis, kaip giliai ir negrįžtamai žmonės paveikia gamtos pasaulį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)