Žygio sumanytojas ir vedlys yra gamtosauginės Prezidento Valdo Adamkaus premijos laureatas, visuomenininkas Giedrius Bučas.

Renginio metu bus galima apžiūrėti ir meninę instaliaciją „Jūra prasideda čia“. Ja G. Bučas siekia atkreipti dėmesį į „avarinę“ Baltijos jūros būklę. Kūrinys – originalus ir akį traukiantis kasdien buityje naudojamų daiktų bei poetiškai įrėmintų, mokslu paremtų tekstų junginys.

Giedrius Bučas

Autoriaus teigimu, menas yra puikus būdas kalbėti su žmonėmis nepatogiomis temomis.

„Instaliacija noriu paprastai ir aiškiai parodyti, kokie daiktai bei mūsų įpročiai teršia Baltijos jūrą. Kažkas kūrinyje pamatys skalbimo mašiną, kažkas – vonią, tai galbūt pakvies stabtelėti perskaityti aprašymų tekstus, įkvėps įpročius keisti tvaresniais. Manau, kad turime ne peikti ar gėdyti žmones, o vizualiai jiems parodyti, kokia yra situacija, kokios galimybės ją keisti. Ką žmogus iš to pasiims, kiekvieno reikalas“, – sako visuomenininkas.

Anot jo, Baltijos jūra šaukiasi pagalbos, kenčia nuo eutrofikacijos, turi vieną didžiausių pasaulyje „negyvųjų zonų“. Tai – dėl taršos susidarę plotai, kuriuose yra labai mažai deguonies. Dėl to juose išnyko gyvūnai ir augalai, nuo kurių priklauso ir mūsų pačių gerovė. Šių zonų plotas Baltijos jūroje beveik prilygsta Lietuvos plotui.

„Negyvosios zonos“ Baltijos jūroje

G. Bučas kelia klausimą, ką paliksime savo vaikams bei anūkams, ir nori parodyti, kad Baltijos jūra prasideda kiekvieno namuose, o situaciją mes galime pagerinti.

„Plauname indus, tręšiame veją, prausiamės, skalbiame su sintetinėmis priemonėmis ir retas susimąstome, kad visa tai niekur nedingsta, nuteka į dirvožemį, upes, galiausiai, jūrą, ją teršia ir žaloja“, – pasakoja G. Bučas.

Programoje numatoma ir diskusija „Ar mums DZIN: kaip dar galime padėti mirštančiai jūrai?“ Diskusiją moderuos žurnalistė Milda Noreikaitė-Bobinienė. Dalyviai – jūrų biologė, organizacijos „Po bangom“ bendrakūrėja Laura Stukonytė, aplinkos psichologė Audra Balundė, tvarumo aktyvistas Giedrius Bučas, Kuršių nerijos nacionalinio parko biologė Dalia Juškevičienė, Klaipėdos m. savivaldybės aplinkosaugos sk. atstovas Dainius Jokymaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją