Atrask Latviją

Štai čia ir prasidėjo Delfi pažintinė kelionė braliukų žemėje ir reportažų ciklas „Atrask Latviją“.

Taigi, supažindiname jus su tuo, ką įdomaus ir originalaus galima patirti šiame atokiame, bet jaukiame ir skandinaviškai prašmatniame pasienio perle.

Vos atvykus mus pasitiko absoliučios ramybės oazė, esanti toli nuo miesto triukšmo. Čia stūkso minimalistinio stiliaus viešbučio kompleksas, autentiški senoviniai kaimo statiniai ir puošniame pastatate įsikūręs restoranas, prie kurio prieiti vilioja impozantiškas, antikvarinis, tviskantis raudonas itališkai prancūziškas „Fiat Simca“.

Poilsio centras „Mikelis“

Reginys netruko suintriguoti – mūsų laukė vakarienė restorano terasoje, nakvynė viešbutyje su vaizdu į Mūšos slėnį, ryte – pusryčiai ir ekskursija į senovinių automobilių muziejų.

Meniu – malonios staigmenos

Restorane galima paskanauti europietiškai baltiškos virtuvės patiekalų, be to, restorano vyno kortoje – staigmena: prie patiekalų siūloma derinti ir vietinių gamintojų vynuogių vyną. Meniu – gerai apgalvotas, neperkrautas, tačiau pageidaujamą patiekalą ras ir išrankus gurmė.

Poilsio centras „Mikelis“

Įsitaisę jaukiai apšviestoje restorano terasoje užsisakėme jautienos antrekotą su gruzdintomis bulvytėmis, grilyje keptomis daržovėmis ir gorgonzolos sūrio padažu (21,50 euro) bei antienos krūtinėlę su saldžiųjų bulvių piurė, garuose virtais špinatais ir vyšniniu demi-glace padažu (14,50 euro). Tiek paruošta jautiena, tiek antiena – burnoje tirpstanti. Daržovės ir kiti pagardai – tinkamai parinkti.

Poilsio centras „Mikelis“

Prie patiekalų derinome Bauskės apylinkės vyndarių gamintą 2019-ųjų derliaus raudonąjį sausą vyną iš „Kuzminsky Sinij“ veislės vynuogių (150 ml taurė – 5 eurai).

Nakties poilsis – kaimo tyloje

Po vakarienės pakeliui į viešbutį – puiki proga pasivaikščioti po šalia esantį parką.

Poilsio centras „Mikelis“

Ramybe alsuojantys minimalistinio interjero kambariai pasitinka vaizdu į plačias laukines pievas, medžiais apaugusį Mūšos upės slėnį, kur žvelgiant į Pietų pusę vos už kilometro – Lietuva.

Poilsio centras „Mikelis“

Nakvynė vienam žmogui viešbutyje – nuo 49 eurų su įskaičiuotais pusryčiais, dviem – nuo 65 eurų. 2017 metais pradėjusiame veikti skandinaviško tipo viešbutyje gali gyventi iki 58 svečių.

Poilsio centras „Mikelis“

Pusryčiai – švieži ir sotūs. Restorano terasoje buvo patiekti varškėčiai su uogiene, omletas su šonine ir šviežiomis daržovėmis, prancūziški rageliai, sultys, kava.

Poilsio centras „Mikelis“

Norintys pasilikti poilsio komplekse ilgėliau gali pasinaudoti teikiamomis vandens pramogomis gamtoje, pasistatyti palapines, mėgautis barbekiu, pirtimi, taip pat organizuoti šventes ir seminarus, čia pat yra įrengta ir žaidimų aikštelė vaikams.

Kaimo pažiba – senovinių automobilių muziejus

Visas poilsio kompleksas yra muziejus po atviru dangumi – tai yra autentiškas pavyzdys, kaip anksčiau atrodė tipinis praėjusio šimtmečio Žiemgalos ir Bauskės apylinkių valstiečių ūkis, gyvenimo ir darbo aplinka. Laimei, sovietmečiu čia gyvenusių žmonių pastangomis ši vieta buvo išsaugota.

Poilsio centras „Mikelis“

Viename iš pastatų ir šalia jo yra atidaryta automobilių ekspozicija – tai privatus transporto priemonių muziejus, kuris yra vienas didžiausių Baltijos šalyse. Čia yra daugiau nei 100 skirtingų restauruotų ir originalios išvaizdos automobilių bei kitų važiuojančių įrenginių.

Poilsio centras „Mikelis“

Muziejuje galima pamatyti retus ir išskirtinius automobilius, pagamintus nuo 1916 iki 1994 metų, daugybę ūkio darbams skirtos autotechnikos – traktorių ir sunkvežimių, pavyzdžiui „Fordson“, DT-20, MTZ-5, „John-Deere”, kurie Latvijoje pirmojoje praėjusio šimtmečio pusėje buvo itin reti. Kai kurie iš automobilių – likę vienetiniai eksponatai, pavyzdžiui, „Opel Admiral“ kabrioletas arba Latvijoje pagamintas septynvietis „Ford-Vairogs“ automobilis ir daugybė kitų europietiškų, amerikietiškų, sovietinių automobilių. Dalis eksponatų anuomet priklausė žinomiems vietos žmonėms.

Poilsio centras „Mikelis“

Muziejus dirba visomis dienomis nuo 10 iki 18 val. Šaltuoju metų laiku – valanda trumpiau. Bilieto kaina: vaikams 4 eurai, suaugusiems 6 eurai, šeimos bilietai nuo 8 eurų. Gido paslaugos – nuo 10 iki 25 eurų. Ikimokyklinio amžiaus vaikams įėjimas nemokamas.

Kaip nuvažiuoti?

Iš Vilniaus ir Kauno galima važiuoti per Pasvalį ir prasukti pro Bauskę, mat važiuojant pro Vaškus ir Krievgalį Latvijoje jus pasitiks trumpas žvyrkelis. Keliaujantiems iš Klaipėdos – galima važiuoti tiek pro Žagarę, tiek pro Joniškį ir Bauskę.

Visos, nors ir trumpos viešnagės metu, neapleido mintis, kad iš šio gamtos, kultūros ir gastronomijos perlo žvelgiant į horizontą Pietų pusėje, vos už vienos sodybos Mūšos slėnyje medžiai ošia jau Lietuvoje.

Bravo, braliukai, aukštas lygis!

Adresas: „Miķelis”, Uzvara, Gailīšu pag., Bauskas nov., Latvia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)