Į keliones kartu įtraukiamas ir trumpas apsilankymas prekybos centre. Portalas DELFI aplankė dar 1127 m. savo gyvenimą pradėjusį skaičiuoti miestą ir jame esančias parduotuves bei prekybos centrus.

Vietos verslininkai išskėstomis rankomis laukia lietuvių. Kai kurie jau net išvertę restorano meniu į lietuvių kalbą, o paprašius baltos kavos išsinešti vienoje lauko kavinių, pardavėja maloniai padėkoja lietuviškai.

Kelionės autobusu į Gardiną vienai dienai planuojamos dažniausiai šeštadieniais ar nedarbo dienomis.

Tiesa, vienai dienai išvykstantieji į Baltarusiją turėtų pasiryžti anksti keltis ar apskritai į autobusą sėsti nemiegoję. Portalo DELFI žurnalistė sudalyvavo vasario 4 d. organizuotoje išvykoje į Gardiną.

Ankstyva kelionės pradžia

Pirmieji keleiviai į autobusą susėdo Kaune dar 2 val. nakties, likusi dalis turistų autobuse atsidūrė 4 val. Vilniuje. Iš viso bendrovė, kuri organizuoja išvykas į Gardiną, šiam šeštadieniui surinko du pilnus dviaukščius autobusus.

Kelionių kainos į Gardiną vienai dienai siekia nuo 10 iki 15 eurų. Dar 3 eurus tenka susimokėti autobuse už dokumentų sutvarkymą. Nors Gardino apylinkėse paskelbtas bevizis režimas, vis dėlto reikia turėti leidimą Augustavo parko lankymui.

Papildoma ekskursija Gardine – 5 eurai. Baltarusijoje ekskursijas gali vesti tik vietos gyventojai, todėl dažniausiai jos vyksta rusų kalba. Taip pat turistai turi turėti Baltarusijoje galiojantį sveikatos draudimą. Per internetinį draudimo paslaugų kainas lyginantį portalą pavyks apsidrausti dienai Baltarusijoje už šiek tiek daugiau nei 1 eurą.

Norint pasinaudoti šiuo beviziu režimu į Baltarusiją galima patekti tik per vieną pasienio punktą – „Raigardas – Pryvalka“. Taip pat nurodoma, kad kiekvienai buvimo dienai turistas turi turėti pinigų sumą užsienio valiuta, atitinkančią ne mažiau 42 Baltarusijos rublius arba dabartiniu kursu apie 22 eurus. Primename, kad pernai liepos 1 d. Baltarusijoje įvyko valiutos denominacija, kai buvo nubraukti keturi nuliai. Šiuo metu Lietuvos valiutos keityklose už vieną eurą galima gauti apie 2 Baltarusijos rublius.

Tikriausiai labiausiai prailgstanti kelionės dalis – sienos kirtimas. Važiuojant į priekį užtrunkame apie porą valandų. Lietuviai liepia išlipti ir visiems 60 keleivių po vieną rodyti pasus. Vėliau susėdus atgal į autobusą sulaukiame Baltarusijos pareigūnų, kurie surinkę pasus vėl ilgam laikui dingsta tikrinti dokumentų.

Pravažiavus pasienį už kelių kilometrų pasitinka pirmoji degalinė. Autobusas iškart stoja „Lukoil“ degalinėje įsipilti degalų. 95 tipo benzino kaina – 1,19 Baltarusijos rublio arba 0,6 euro.

Gardinas nuo pasienio nutolęs vos 29 km. Todėl palikus pasienio punktus mieste atsiduriame labai greitai. 10 val. vietos laiku jau sustojame automobilių stovėjimo aikštelėje prie Gardino senosios gaisrinės bokšto. Į Augustavo kanalus taip ir neužsukame, nes jie šiuo metu rekonstruojami ir įspūdingesniu vaizdu pasitiks turistus vasarą.

Autobuse – jau Gardino prieigose įlipęs vietos gidas Michailas. Lietuviai, pasirinkę ekskursiją su gidu, toliau lieka autobuse ir vyksta aplankyti lankytinų miesto objektų, tarp kurių ir karinės technikos ekspozicija bei svarbiausios miesto bažnyčios bei cerkvės.

Mažoji dalis renkasi su Gardinu susipažinti patys: palieka autobusą ir susitaria toje pačioje aikštelėje susitikti 16 val. vietos laiku.

Gardinas – tai ne tikroji Baltarusija

Lietuviams apie Gardiną pasakojęs vietos gidas Michailas dirba mokytoju, uždirba apie 140 eurų. Vyras pasakoja, kad minimalus atlyginimas Baltarusijoje siekia 120 eurų, vidutinis – apie 200 eurų. Vieno kambario nuoma mėnesiui Gardine – apie 83 eurai arba 90 JAV dolerių, kuriuos, kalbėdamas apie kainas, dažniausiai ir mini baltarusis.

Vyras prisipažįsta, kad prieš porą metų Baltarusijoje buvo geriau, dabar kainos išaugusios, o atlyginimai ne tiek jau ir daug. Vis dėlto jis kartu pasidžiaugia, kad bent už komunalines paslaugas daug mokėti nereikia. Pats už gruodį sumokėjo apie 15 eurų. Pašalpa nedirbantiems – apie 70 eurų.

Pasiteiravus, ar Gardino verslininkai džiaugiasi čia pradėjusiais važiuoti lietuviais, Michailas teigia, kad kol kas didelio efekto vietos verslas nejaučia. Kartu prideda, kad vis dėlto lietuvių čia atvažiuoja daugiau nei, pavyzdžiui, lenkų, kurie taip pat gali pasinaudoti beviziu režimu.

„Gardino apskritis visada geriau gyveno negu likusi Baltarusija. Čia dar nėra tikra Baltarusija“, – kalba gidas.

Iš tiesų, jei akių nebadytų pagrindinėje aikštėje stovintis Lenino paminklas, prie vieno transporto žiedo iškeltas tankas ar iš sovietinių laikų išlikę gatvių pavadinimai, Gardinas primintų tiek Vilnių ar Kauną: šiame mieste renesansinė, baroko architektūra liudija gilius istorijos vingius.

Kaip pamini lietuvius į Gardiną lydintis gidas Renatas Jokubaitis, Gardino gyventojai ir vietos gidai su pasididžiavimu prisimena ir pamini, kad Gardinas yra buvęs Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sudėtyje.

Apsipirkti vyksta apie 20 proc.

Keliones į Gardiną organizuojančios bendrovės „InterLux“ gidas R. Jokubaitis teigė, kad bendrovė vienos dienos ekskursijas į Baltarusiją pradėjo organizuoti pernai spalio antroje pusėje. Iš pradžių pavykdavo surinkti net po keturis autobusus.

Pašnekovas pastebėjo, kad į Gardiną su organizuotu autobusu vyksta ne tik turistai, bet ir Lietuvos gyventojai, turintys giminaičių Gardine.

„Kai atsirado vizos, žmonėms tapo labai brangu čia atvykti, o dabar 10-15 eurų ir jau gali susitikti su giminaičiais“, – pastebėjo jis.

R. Jokubaitis taip pat pripažino, kad turistus daug labiau domina pats Gardinas nei Augustavo kanalas, dėl kurio ir įvestas bevizis režimas. Apie 20 proc. vyksta tik apsipirkti.

Kelionės į Gardiną organizuojamos ir 2 dienoms, tuomet aplankoma daugiau istorinių objektų aplink patį miestą.

R. Jokubaitis taip pat pastebėjo, kad išvykų į Gardiną populiarumas nemažėja, važiuojama kiekvieną šeštadienį, šventinėmis dienomis ir vis dar pavyksta surinkti iki keturių autobusų.

„Gal pamatyti Gardinui užtenka ir vieno išvažiavimo, jei čia neturi giminių ar pažįstamų ar apsipirkti nenori, bet pastebėjome, kad žmonės labai vieni kitiems pasakoja apie kelionę. Ir dabar jau viena moteris man sakė, kad praėjusią savaitę važiavo jos dukra ir liepė ir pačiai nuvažiuoti“, – kalbėjo gidas.

Ką rekomenduoja pirkti

Į Gardiną lietuvius lydintis gidas jau kelionės pradžioje paminėjo, ką užsukus į parduotuves verta įsigyti Baltarusijoje.

Pasak jo, tik apsipirkti kelionę renkasi ne daugiau nei 20 proc. lietuvių, apie 50-60 proc. nori ir apsilankyti turistinėse vietose, ir apsipirkti, likę vyksta savo tikslais.

„Būna net ir verslo reikalais atvyksta. Važiavo kartą su mumis vyriškis, kuris sakė, kad turi verslo reikalų, susitikimą, tai jam daug patogiau su autobusu nei pačiam vykti automobiliu iš Vilniaus“, – pridėjo pašnekovas.

Pasiteiravus, ką konkrečiai rekomenduoja pasižiūrėti ir parduotuvėse įsigyti lietuviams turistinės kelionės metu, R. Jakubaitis pradėjo vardyti: „Alkoholiniai gėrimai, šokoladas, saldainiai, galų gale net buitinės prekės, kaip dantų pasta, skalbimo milteliai, muilas, yra pigiau. Taip pat dar akcentuoju, kad galima atkreipti dėmesį būtent į baltarusiškas prekes – batai, apatinis trikotažas, kojinės. Ir vaistai. Čia galima rasti vaistų, kurių Lietuvoje jau nėra, o čia jie tikrai yra pigūs. Pavyzdžiui, už jodo buteliuką paskutinį kartą mokėjau 0,44 euro“.

Kartu gidas priminė, kad šiuo metu galioja draudimas iš Baltarusijos įsivežti pieno ir mėsos produktus.

Dienai su apsipirkimu be didelių pirkinių ir pietumis Gardine gidas siūlo išsikeisti apie 20 eurų. Šiuo metu už vieną eurą galima gauti apie 2 Baltarusijos rublius.

Kalbėdamas apie laiką pasienyje R. Jokubaitis teigė, kad tik pradėjus organizuoti keliones tekdavo praleisti pasienyje ir iki 3 val. Dabar laukimo laikas sutrumpėjęs, pavyksta pravažiuoti ir per valandą.

Vasarą, tikėtina, Gardinas sulauks dar daugiau lietuvių. Planuojama, kad sezono metu plaukios laivas tarp Druskininkų ir Gardino. Specialų laivą į Gardiną žada paleisti ir lenkai – iš Augustavo.

R. Jokubaitis pastebėjo, kad kai tik Gardine įsigaliojo bevizis režimas iš pradžių buvo juntamas vietos gyventojų pasimetimas: Gardinas nebuvo įpratęs prie turistų.

„Gidai tikrai buvo pasimetę, nes niekada neturėjo tiek srautų ir turėjo persiorientuoti. Dabar jau viską susidėliojo ir tikrai yra patenkinti, kad lietuviai atvyksta“, – pridėjo pašnekovas.

O lietuviams, pasak jo, Gardinas taip pat įdomus: „Čia bendra istorija yra. Ir Vytautas senąją pilį statė. Nuo jos ir prasidėjo miesto augimas. Plius buvusi LDK teritorija čia ir Abiejų tautų respublikos istorija, ir Steponas Batoras mirė Gardine. Gardine pasirašyti visi ATR padalijimai. Gardine buvo sprendžiami svarbūs reikalai. Įdomi čia ir architektūra, įtakos turėjo ir Bona Sforca, kuri irgi čia gyveno“.

Salotos kavinėje – nuo 0,4 euro

Gardino centre pilna kavinių ir restoranų: pasirinkimas visų skoniams. Vienas restoranas vilioja picomis, kitas – tradiciniais baltarusiškais patiekalais, dar kitas – dešrainiais ar tradiciniais desertais.

Tiesa, ir kainos skiriasi.

Pagrindinėje pėsčiųjų gatvėje prie kavinaitės pastatytoje informacinėje lentoje kviečiama pigiai pavalgyti: salotos – nuo 0,4 eur, sriubos – nuo 0,45 euro, karšti patiekalai – nuo 0,9 euro.

Kitoje kavinėje kviečiama pusryčių. Jų kaina – 2,16 eur, vafliai su vaisiais – 2,87 euro.

Kitas restoranas kviečia paragauti omleto su kumpiu ir grybais. Kaina – 2 eurai. Sūrio pyragas – 1,45 euro.

Prie pagrindinio miesto parko įsikūrusi lauko kavinė, siūlanti greitai užkąsti dešrainių. Jo kaina – 1,4 euro. Sušilti nuo kapučino kavos išsinešti čia siūloma už 0,95 euro.

Kai kurie viešuoju maitinimu užsiimantys verslininkai kaip reikiant pasiruošė lietuvių turistams. Štai kavinėje „Semafor“ galima gauti ir meniu lietuvių kalba. Trinta brokolių sriuba, baltarusiški bulviniai blynai su žuvimi ir kava su pienu – 7,1 euro. Tiesa, šioje vietoje galima pavalgyti ir pigiau, jei renkamasi ne iš baltarusiškų patiekalų meniu.

Nuolaidos žieminiams batams

Kai kurių išvykų į Gardiną organizatorių puslapiuose iš anksto nurodyta, į kokias prekes būnant Baltarusijoje verta atkreipti dėmesį. Tarp jų ir avalynė bei trikotažas. Tiesa, patrauklesnėmis kainomis vilioja Baltarusijos gamintojų produkcija.

Parduotuvėse, kuriose prekiaujama, pavyzdžiui, itališka avalyne, kainos už batus siekia ir 200 eurų.

Kelionės Gardine metu, vasario 4 d., nuolaidomis užsukti kvietė baltarusiškų batų gamintojas „Marko“. Šio prekės ženklo parduotuvėje buvo kaip tik taikomos 45 proc. nuolaidos žieminei avalynei: moteriškus odinius aulinukus su kailiu galima įsigyti už maždaug 30 eurų. Vyriškų demisezoninių odinių batų kainos – nuo maždaug 20 eurų. Moteriški odiniai batai vasarai – apie 30-40 eurų.

Apatinių parduotuvėse – liemenėlių kainos apie 10 eurų, trumpikės – apie 2,5 euro. Moteriškos pėdkelnių kainos skirtingos – nuo 2 eurų iki 5 eurų.

Gardino centre galima rasti nemažai ir drabužių parduotuvių. Vis dėlto drabužių kainos nepasirodė labai mažesnės nei Lietuvoje: megztinių kainos prasideda nuo 15 eurų. Baltarusiško trikotažo parduotuvėje megztinių ar suknelių kainos siekia ir iki 80 eurų. Pigesnėje parduotuvėje miesto centre „Colin’s“ galima rasti ir specialių pasiūlymų, kur marškinėliai kainuoja nuo 5 eurų.

Užsuka ir į vaistinę

Dalis į Gardiną nuvykusių lietuvių užsuka ir į vaistinę. Pats gidas R. Jokubaitis sako visada nusiperkantis bent jodo tirpalo.

Vienoje iš Gardino centre esančių vaistinių jodo buteliukas (10 ml) kainuoja 0,44 euro. Vaistai.lt puslapyje, šiuo metu nurodyta pigiausia ši prekė – 0,82 euro.

20 „Tavegil“ tablečių Baltarusijoje – 3,79 euro. Vaistai.lt svetainėje – nuo 3,59 euro.

„Validol“ (10 tabl.) – 0,57 euro (Lietuvoje – nuo 0,79 euro). „Citramon“ (6 tabl.) – 0,55 euro. „NoSPA“ (24 tabl.) – 3,24 euro. Analgino 20 tablečių – 0,47 euro. 50 tablečių „angliuko“ – 0,6 euro.

Tepama „Žvaigždutė“ – 1,49 euro. „Paracetamol“ (20 tabl.) – 0,58 euro. „Mezim“ (10 tabl.) – 1,72 euro. 10 tablečių „Aspirin“ – 0,17 euro.

Primename, kad gyventojams įsivežantiems vaistų į Lietuvą iš trečiųjų šalių galioja tam tikri apribojimai. Laikydamiesi tvarkos sienos perėjimo punktų ir muitinės pareigūnai gali pareikalauti iš asmenų pateikti recepto kopiją ar gydytojo pažymą, patvirtinančią, kad jų vežami vaistiniai preparatai yra gydytojo paskirti, o vaistų kiekis yra reikalingas gydymui.

Turint recepto kopiją ar gydytojo pažymą galima įsivežti 6-9 to paties pavadinimo vaistų pakuotes. Be recepto ar gydytojo pažymos leidžiama įsivežti ne daugiau kaip 5 originalias vaistinių preparatų pakuotes.

Vežantis narkotinius ar psichotropinius vaistus per sieną jų galima vežtis ne ilgesniam nei 30 dienų laikotarpiui, reikia turėti gydytojo receptus. Vaistai turi būti originaliose pakuotėse, kaip pirkta vaistinėse.

Asmeniniame keleivio bagaže asmeniniam vartojimui vienas asmuo gali vežti ne daugiau kaip 10 pirminių maisto papildų ar specialiojo maisto pakuočių, kurių bendras svoris neviršija 20 kg.

Porai valandų į prekybos centrą

Ekskursiją po Gardiną pasirinkusieji ir ją iškeitusieji į atskirą apsivaikščiojimą po miestą vėl minėtoje stovėjimo aikštelėje susirenka 16 val.

Gidas jau ryte pranešė, kad iš miesto centro išvykstame ketvirtą po pietų, tuomet keliaujame į Gardino prekybos centrą „Old City“. Ten – dvi valandos apsipirkti. 18 val. autobusas išjuda nuo prekybos centro ir keliauja Lietuvos link.

Prekybos centre – didžiulė maisto prekių parduotuvė ir keletas drabužių, vaikų prekių, avalynės parduotuvės. Čia jau ir matyta miesto centre „Colin’s“ drabužių parduotuvė, grožio prekių salonai, maitinimo įstaigos.

Gardino maisto prekių parduotuvėse – kilogramo obuolių kaina apie 0,6-1,2 euro, bananai – apie 0,8 euro, kiviai – apie 1,8 euro, dešimt kiaušinių – apie 0,9 euro, 0,5 l Coca-Colos“ buteliukas – apie 0,45 euro. Pienas – nuo 0,5 euro. Bulvės – nuo 0,2 euro.

Gyvi karpiai – 3,25 euro/kg.

„Evropt“ prekybos tinkle 1 kg saliamio dešros kaina apie 5,5 euro, 400 g virtos dešros geriau žinomos kaip „šlapianka“ – 0,8 eur.


„Sovietinio šampano“ butelis – 2,94 euro. Vasario 4 d. dėl šventės parduotuvėse alkoholio prekyba nebevyko nuo 14 val., todėl alkoholio skyrius buvo užtvertas pirkimo vežimėliais.

Dantų pastos kainos – nuo 0,45 euro, tačiau „Colgate“ prekės ženklo gali kainuoti ir daugiau nei 2 eurus, priklausomai nuo pakuotės. „Fairy“ indų ploviklis – nuo 1,72 euro.

Esate lankęsi Baltarusijoje? Važiavę ten apsipirkti ar pakeliauti? Pasidalykite įspūdžiais el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Baltarusija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)