A. Balčiūnaitės trobelė stovi Grigalaičių kaime. Paskutinį kartą šio kaimo gyventojai buvo suskaičiuoti 2001 metais, tada jų buvo likę 14. Šiandien važiuodami miško keliuku per kaimą matome vieną ūkininko sodybą, kiek tolėliau akys užkliūna už liūdno vaizdo – stovintys išlieti ir apleisti namo pamatai, o netoliese įkaltas kryželis.

Privažiuojame miškų apsuptą vienkiemį, ten gyvenanti senolė jau trečius metus prikaustyta prie lovos, jėgų iš jos pakilti be pagalbos nebeturi, bet vis tiek nestokoja geros nuotaikos, o ir apleista nėra.

„Ne, tikrai nesu pamiršta, negaliu sakyti. Nors kaimynų mažai, bet atvažiuoja iš kitų kaimų, aplanko, negaliu skųstis, kad esu pamiršta. Sesers dukra atvažiuoja, Kaune gyvena. Šeštadieniais atvažiuoja, aptvarko šiek tiek, valgyt daugiau padaro“, – pasakoja A. Balčiūnaitė ir priduria, kad didžiausia jos problema – negali skaityti.

„Laikraščius labai noriu skaityti, bet jau nebematau. Nebeturiu akinių, anksčiau turėjau, bet dabar jie man nebetinka. Labai noriu skaityti, bet nebematau. Žlibinu, kiek dar galiu, – sako pašnekovė, o aš perklausiu, kodėl niekas nenuperka naujų akinių, – kas man akinius atveš? Reik daktaro. Nupirkt tai nupirktų, jei tiktų belekokie. O pas daktarą nusigauti sudėtinga. Kol dar koja buvo nelūžus, dar galėjau eit, o kai jau lūžo, operavo, bet nieko gero nebuvo.“

Kova už Lietuvą

Važinėdamas po Radviliškio apylinkių kaimus ne vienam žmogui užsiminiau, kad teko aplankyti Adolfiną. Nė vienas nenustebo – ši senolė visiems puikiai žinoma ir gerbiama.

Jos tėvai nebuvo turtingi, turėjo tris su puse hektaro žemės, pragyvenimui prisidurdavo tarnaudami pas stambesnius ūkininkus. Vaikystę A. Balčiūnaitė ramiai praleido Smetonos laikų Lietuvoje, tačiau viskas apsivertė šalį okupavus sovietams.

Atoki A. Balčiūnaitės tėvų trobelė tapo partizanų prieglauda, iš šalia įsikūrusio bunkerio ir tolimesnių vietų jie ateidavo pavalgyti, šeima išskalbdavo tėvynės gynėjų rūbus.

Paklausta, kodėl jie rizikavo padėdami partizanams, juk daug kas tuomet numojo ranka, senolė tepasakė: „Kas sąžinės neturėjo, tas nepadėjo.“

„Buvau ryšininkė, rėmėja. Naktimis ateidavo. Laikai pokario būdavo sunkūs. Kitą sykį būdavo, mes patys tik sausą bulvienę valgydavome, o jiems atiduodavome viską, jiems juk reikia duoti valgyti, jie su mirtimi kiekvieną minutę gyveno“, – pasakojimą tęsia A. Balčiūnaitė.

Pašnekovė prisimena, kad apylinkių gyventojai intensyviai pradėjo jungtis prie partizanų, kai juos bandė paimti į sovietų kariuomenę: „Niekas juk nenorėjo eiti okupantui, priešui tarnauti. Buvo taip, užsienis gi sakė, palaukit, nekentėsit ilgai. Visi tikėjo ir ėjo į partizanus.“

Ji mosteli į šalį, ana ten tolėliau buvo Kuraičių šeima. Visi jie išėjo kariauti į miškus, o jų likimas buvo tragiškas. Petronėlė Kuraitytė areštuota 1945 metais, bet jai pavyko pabėgti, su kojinėmis ji žiemą iš Šiluvos nusigavo iki Grigaičių, tai maždaug 10-ies kilometrų kelionė.

„Petronėlės brolis Jonas žuvo bunkeryje per naujuosius metus. Kitą brolį Antaną tik sužeidė. Pati Petronėlė pabėgusi gyveno miške, partizanavo. Miške Kunigas Radzevičius ją sutuokė su kitu partizanu, Pilėnu. Jiems gimė berniukas, Petrutė gavo dokumentus ir kažkur gyveno, bet ją išdavė ir areštavo dešimčiai metų“, – prisimena A. Balčiūnaitė.

Pašnekovė pasakoja ir kaip išgirdo apie savo nužudytą giminaitį, kad šis numestas Tytuvėnuose. Nepatikėjusi ėjo nuo namų pėsčiomis, kad įsitikintų savo akimis.

„Kai ėjau, tiesiog iškart už kampo, prie cerkvės pamačiau ant šaligatvio, tiesiai išėjau ant jo. Mislijau, kad krisiu vietoj, tik akyse sumirgėjo, bet bijojau prieit, bijojau sustot, kad manęs nepaimtų dar, – sako partizanų ryšininkė ir priduria, – partizanai neišgyveno, iššaudė, išniekino, visur, po visas gatves ištąsė, išmėtė.“
Adolfina Balčiūnaitė

Tremtis

Balčiūnų sodyba visą laiką kėlė įtarimų stribams, okupantai puikiai suprato, kad miškų apsupta atoki trobelė – puiki vieta prisiglausti partizanams, todėl tikrino juos nuolat.

„Kitą sykį stribai anapus kelio daboja, o partizanai iš kitos pusės atėjo, pabeldė į langą. Tik sakau, maukit jūs kiek galima greičiau, čia gi sėdi stribai. Paimt nepaėmė nei vieno, ačiū Dievui, nei susirėmimo nebuvo“, – atsidūsta A. Balčiūnaitė, tačiau tada ji pati įkliuvo.
Kitą sykį būdavo, mes patys tik sausą bulvienę valgydavome, o jiems atiduodavome viską, jiems juk reikia duoti valgyti, jie su mirtimi kiekvieną minutę gyveno
A. Balčiūnaitė

Rezistentė labai gerai pamena dieną, kai buvo suimta – 1946 m. rugpjūčio 24. Iš pradžių pateko į Raseinių kalėjimą ir ten buvo tardoma pusmetį.

„Ten buvo erškėčių keliai. Ten ir mušdavo, ir visokį galą darydavo, ko jie tik neišgalvodavo. Bet aš pasiryžau, tebūnie man ką nori daro, kad ir užmuša, panašiai ir būdavo. Bet pasiryžau neišduot nieko, neprisipažinti. Čia buvo didžiausia problema, kad neprisipažįstu. Nori, kad prisipažintum, kad išduotum. Ačiū Dievui, pasisekė, nieko neišdaviau, neprisipažinau, bet gavau už tai atsakančiai“, – sako A. Balčiūnaitė.

Po to sekė teismas, iš Vilniaus atvykęs tribunolas jai skyrė 10 metų, dar penkiems atimtos pilietinės teisės. Į lagerį ją išvežė 1947 metų birželio 22 d. Atsidūrė ji Tiumenės srityje, Oblaste, ten tremtiniai tiesė geležinkelį.

„Atvežė tiesiog, paleido, kuolas įsmeigtas, lentelė prikalta, užrašyta vadinamojo prarabo, darbo viršininko ir pamainos viršininko pavardės. O daugiau, kaip norit, taip ir būkit. Nei atsigulti kur, nieko, grynai ant lauko paleido.

Eglutės aplink tokios rankos storumo buvo, o reikia apsigyventi. Prisikirtom tų eglučių, padarėm šalašą. Pasimetėm eglišakių, taip ir gulėjom, viena verkia, kita keikiasi“, – prisimena senolė.

Kartu buvo beveik 1200 moterų iš įvairių kraštų: ukrainietės, estės, latvės, kelios vokietės, bet daugiausiai buvo lietuvaičių. Visoms tekdavo su karučiais vežti žvyrą ir pilti pylimą bėgiams, be jokių poilsio dienų, o kartais ir ištisomis paromis.
Atvežė tiesiog, paleido, kuolas įsmeigtas, lentelė prikalta O daugiau, kaip norit, taip ir būkit. Nei atsigulti kur, nieko, grynai ant lauko paleido.
A. Balčiūnaitė

„Jūs galit įsivaizduot, kiek žmogus su tačkom priveš. O neduok Dieve, neatsistosi, juk visą laiką prižiūrėtojas šalia. Maistas – susmirdusios žuvies numesdavo ir kelias kruopas. Duodavo paikę duonos – tai pusė kilogramo. Ją gauni, nori iškart visą suvalgyt, bet negali, suvalgysi dabar, visą dieną būsi nevalgęs.

Kad niekas nematytų tokių dienų, kokias mes išgyvenom. Bet išgyvenom. Negalvojom tada nei grįžti, negalvojom, kad išgyvensim. Galvojom, kad kaulai ten mūsų tik pasiliks. Bet užgrūdina, užtai gal tokios gilios senatvės sulaukiau“, – garsiai nusijuokia A. Balčiūnaitė.

Pašnekovė prisimena, kaip vieną kartą jas nuvarė į rūsį rinkti bulvių, visos jos užšalusios, tačiau alkis buvo toks stiprus, kad jos prisikišo bulvių už rūbų.

„Ant pliko kūno mes prisidėjom ant sušalusių bulvių, kad įsineštume. O ant laktos atėjus kratą daro, mes išsišiepusios juokiamės, atseit nieko nebijom, nieko neturim, o iš tikro bijai, kad tik nepakratytų, neatimtų, o dar šalta“, – prisimena A. Balčiūnaitė.
Adolfina Balčiūnaitė

Mane labai nustebina, kad pasakodama savo išgyvenimus Sibire senolė nebraukia ašarų, atvirkščiai, dažnai nusijuokia prisimindama tuos siaubingus laikus. Paklausus, kiek iš kartu su ja buvusių grįžo namo, pašnekovė tiksliai pasakyti negalėjo.

„Dvi žinau grįžusias, kurias su manim išvežė. O mus išsklaidė, tai nežinau, kas dar grįžo. Dabar gyvų turbūt nėra nei vienos, gal aš paskutinė pasilikau, – pasakoja tremtinė ir priduria, kad su ja ten buvusiųjų kapų taip pat niekas neras, – katros ten mirė, nieks neleido palaidoti, nežinom, kur jas padėjo. Paimdavo jas, išveždavo ir nebematėm. Kai mano sesuo buvo Vorkutoj, ją išvežė 1951 metais, tai ten leido palaidoti, mergaitės suknelę gaudavo, gražiai palaidodavo. O mums net neleisdavo pasižiūrėti.“
Maistas – susmirdusios žuvies numesdavo ir kelias kruopas. Duodavo paikę duonos, tai pusė kilogramo. Ją gauni, nori iškart visą suvalgyt, bet negali, suvalgysi dabar, visą dieną būsi nevalgęs.
A. Balčiūnaitė

Gavo palapinę

Prasidėjus šalčiams prižiūrėtojai davė tremtiniams didžiules palapines: „Ten bent vėjas nepučia. Bet be skaros negalvok atsigult, prišals iškart plaukai. Nebuvo ką pasiklot, kuo užsiklot, sumesti apvalūs rastai, narai atseit padaryti. Kokias fufaikes turėjom, tokias ir užsimetėm. Dar iš namų buvom antklodžių pasiėmę.“

Palapinėje gyveno apie šimtą žmonių, viduryje buvo padėta žibalinė bačka, bet šildė ji tik tas, kurios po pamainos suvarytos į vidų spėdavo užsiimti vietą arčiausiai.

„O kai užpuolė utėlės, kad jos pasiustų. Dabar žmonės turbūt nežino, kas tos utėlės, kas čia per sutvėrimas. Būdavo per dieną, kai dirbi gal jos nekanda, gal nejunti, kai kruti. O ateina vakaras, o viešpatie, nėr kur dėtis kaip graužia.

Tai būdavo nusivilkdavom baltinius, sumirkom į šaltą vandenį, ant tos žibalinės bačkos sumesdavom, kad pašustų utėles. Per naktį tada truputį mažiau kanda, o ryte atsikėlei, vėl pilna to brudo“, – prisimena A. Balčiūnaitė.

Pašnekovė pasakoja, kad vienu metu su dviem draugėmis planavo pabėgimą, tačiau paskutinę minutę ji persigalvojo ir nusprendė pasilikti. Jos draugės minties neatsisakė.

„Bet geriau būtų nebėgusios. Kur tu pabėgsi? Pinigų neturi, nieko neturi. Kai aš apsigalvojau, tai paprašė padėti. Kaip aš padėsiu? Duoną nebent atiduosiu. Jos jau parai kur duodavo tą duonos paikę laikė, aš savo atidaviau“, – pasakoja tremtinė.
Be skaros negalvok atsigult, prišals iškart plaukai. Nebuvo ką pasiklot, kuo užsiklot, sumesti apvalūs rastai, narai atseit padaryti.
A. Balčiūnaitė

Keičiantis naktinei ir dieninei pamainai, jos draugės sulaukė progos ir paspruko. Pasigedo prižiūrėtojai po kelių valandų, kai skaičiavo žmones. Iš pradžių ten buvusios kalinės pasakė, kad galbūt kur bus užmigusios ir prasidėjo paieška stovykloje.

„Beprasmis tas vaikščiojimas, bet brigadoj tik aš viena žinojau, kad jos pabėgo, niekuo negali pasitikėti, nežinai, kas tave gali parduot. Kai jau neradom, jos jau buvo toli, šaudymo nebegirdėjo. Bet po dviejų parų jas rado. Jos įlindo į traukinį, vėliau nušoko nuo jo ir pradėjo eiti.

Pamatė kažkas, kad šoka, jas suėmė. Nu ir ką, primušė jas, parvedė čia, toliau ir mušė, pešė, dar visokį galą darė. O po to teismas buvo, dar tris metus pridėjo. Apie 100 km per dvi paras nusigavo. Baisūs laikai buvo, nežmoniški laikai buvo“, – tikina A. Balčiūnaitė.
Adolfina Balčiūnaitė

Kurortas

Po 2,5 metų praleistų Oblaske, ten atvyko medicininė komisija, įvertinusi tremtinių būklę lageryje. Kaip teigia A. Balčiūnaitė, vos viena iš jų buvo pripažinta visiškai sveika.

„Visos kitos paliko tik kaulai ir skūra. Buvo atvažiavęs toks Nasvytis, jis buvęs kalinys, bet jam neleido išvažiuoti. Tai jis dirbo medicininėj komisijoj. Kai įėjau pas jį į kabinetą, sako, jei būtum butavinė, kokia vagilka, tave iš karto paleistų, bet kadangi tu politinė, tavęs paleisti negali“, – sako senolė.
Būdavo per dieną, kai dirbi gal utėlės nekanda, gal nejunti, kai kruti. O ateina vakaras, o viešpatie, nėr kur dėtis kaip graužia.
A. Balčiūnaitė

A. Balčiūnaitė buvo išrašyta į ligoninę, nes, kaip ji pati sako, buvo likęs iš jos tik skeletas, o nebe žmogus. Tačiau grįžusi iš dieninės pamainos ir sužinojusi, kad yra išrašoma, jai vis tiek buvo liepta iškart keliauti dirbti naktį.

„Galvoju neisiu aš ten, palindau po velėna ir gulėjau, kol išvedė visus. Kai išvedė, šiaip taip nuėjau į tą savo palapinę. O ryte atėjo nauja pikta brigadininkė, ji žmonių nepažįsta. Tada 6 žmonių trūko naktinėje, neišėjo iš brigados. Eina visų ir klausia, buvai tu ant vertuškos?

O aš taip bijau, kad manęs nepaklaustų, meluot neišeina, mes buvom prigąsdinti. O jei pasakysi teisybę, nubaus. Traukiaus nuo jos, bet priėjo prie manęs, klausia, ar buvau. Sakau, buvau, bet atrodo, kad iš veido jin žino, jog nebuvau“, – sako pašnekovė.

Šiek tiek atsigavusi ligoninėje A. Balčiūnaitė buvo nusiųsta į Sachalino salą, iš pradžių dirbo šiaurinėje dalyje, o kiek vėliau buvo permesta į pietus: „Ten oras buvo panašus kaip pas mus, tai ten jau mums kurortas.“

Tremtinė puikiai atsimena ir Stalino mirties dieną – 1953 metų kovo 5-oji, po šio įvykio lageryje gyventi pasidarė lengviau, jie buvo perkelti į barakus, kuriuose bent nebuvo utėlių.

„Kai Stalinas nugeibo, tada gyvenimas truputį pagerėjo. Duodavo poilsio dieną, maistas truputį pagerėjo. Atėjo pas mus, pasakė 5 minutes stovėt pagarboj už tą Staliną. Rūpus miltai, galvoju, už tą brudą aš tau stovėsiu. Būt matę, būtų nubaudę, bet atsiguliau ant narų (gultų –DELFI), sakau, pasiuskit, stovėkit, jei jūs norit“, – piktai rėžia A. Balčiūnaitė.

Sugrįžimas

Tremtinę paleido 1954 metais, taigi, dvejais anksčiau nei buvo numatyta. Kartu su moterimi iš Alytaus jai davė rublių traukinio bilietams.

„O dėl maisto, kaip Dievas duos. Kiek užvalgei, kiek neužvalgei. Kai važiavom nuo Vlodivostoko, tai važiavo du lietuvių kareiviai kartu, jie mus šelpė. Davė sriubos, duonos, tai šiaip taip parvažiavom iki namų“, – sako A. Balčiūnaitė.
Atėjo pas mus, pasakė, 5 minutes stovėt pagarboj už tą Staliną. Rūpus miltai galvoju, už tą brudą aš tau stovėsiu. Būt matę, būtų nubaudę, bet atsiguliau ant narų, sakau, pasiuskit, stovėkit, jei jūs ten norit
A. Balčiūnaitė

Išlipusi Tytuvėnų stotyje ji pažįstamomis vietovėmis pradėjo 15-os km kelionę pėsčiomis namo, stotyje, be abejo, jos niekas nepasitiko, nes nežinojo, kada ji grįš.

„Buvo lapkričio 24 diena, tai kai atėjau iki savo pažįstamų vietų, nebegalėjau paeiti. Nežinau, toks stresas buvo. Priėjau prie namų durų, rankos drebėjo, negalėjau atidaryt.

Buvau užsidėjus skarutę, kurią mama buvo padovanojus. Kitaip būtų mama nepažinus, nes buvo likę iš manęs tik skūra ir kaulai. Nes kiek mes gaudavom valgyti, išgyventi, išgyvenom, bet tik egzistavom. Bet ką padarysi, galai žino, gal čia toks žmogaus likimas“, – sako A. Balčiūnaitė.

Paklausta, kaip neišvežė jos tėvų, pašnekovė pati sako nesuprantanti, nes ji pati ir jos sesė į Sibirą buvo išsiųstos: „Tėvų neišvežė, kaip juos paliko, čia tai stebuklas. Kodėl nekibino, neaišku.“

Sugrįžus gyvenimas taip pat nebuvo lengvas, tremtinys – antrarūšis žmogus sovietinėje visuomenėje, banditas ir darbą jam gauti praktiškai neįmanoma. Žiemą praleidusi pas tėvus ji sugebėjo įsitaisyti Ramoniškio mokykloje kaip sargė ir tarnaitė – gamindavo ten valgyti, tvarkė šalia laikomą ūkį.

„Ten du metus prabuvau. Po to grįžau, bet niekas manęs niekur daugiau neišleidžia. Ėjau tada į kolchozą dirbti, taip ir prabuvau ten iki pensijos. Už darbadienį kolūkyje gaudavai 200 g grūdų ir 6 kapeikas“, – sako A. Balčiūnaitė.

Verkė iš džiaugsmo

Galų gale tremtinė sulaukė ir išsvajotosios laisvės, ji pamena, kad išgirdusi šią žinią apsiverkė iš džiaugsmo.

Šiandien jos trobelė apsupta avilių, kompaniją palaiko kieme esantis šuo, o ant lentynos namie įsitaisiusios dvi katės. A. Balčiūnaitė juokiasi, viena vakar bandė paerzinti namų sargą, bet tas krimstelėjo koją.

„Daug laikėm bičių, 35 aviliai buvo. Čia toks žmogus atvažiavo iš Tytuvėnų, agronomas, sako, pas jus ramus kampas, gal galiu atsivežti bites. Irgi buvęs politinis kalinys. Tai atsivežė tuos avilius. Pradėjau dirbti prie tų bičių, aš pati neturėjau supratimo, tai man buvo labai baisu. O dabar aš jas myliu, lovoj guliu, bet man rūpi, kad jos vaikšto“, – šypteli senolė.

Paklausta, ar kaip kai kurie nenusivylė gyvenimu laisvoje Lietuvoje, A. Balčiūnaitė atkirto: „Skundžiasi tas, kas nenori dirbti arba pijokai. Tik tokie gali gyvenimu Lietuvoje skųstis. Aš dabar jau sveikatos neturiu, treti metai, kai guliu ant patalo. Kol galėjau vaikščioti, man buvo gerai. Kiek galėjau, tiek pasidariau, man užteko visko. Ir dabar visko užtektų, tik sveikatos trūksta.

Kas nebuvo netekęs savo krašto, tas jo nevertina, nes jį visada turėjo. Dabar blogai? Nuvažiuok į miestą, mašinos nėra kur pastatyti. Mes pėsti ėjom visur, į Šiaulėnus, į Tytuvėnus, transporto neturėjom ir niekas nesiskundė. Dabar išlepom labai. Pirma būdavo pyragas tik per Velykas ir per Kalėdas, dabar kiekvieną dieną jį galima gauti ir vis tiek negerai. Žmonės be proto irzlūs pasidarė, nebepamena, kai prie sovietų dešimt metų už žodį davė“, – teigia A. Balčiūnaitė.