Tačiau netrukus realybė parodo visai kitokį veidą – bent kiek sveikesnį maistą vaikui įsiūlyti būna sunku. Rodos, vaikai galėtų gyventi valgydami tik makaronus ir gruzdintas bulvytes.

Vis dėlto, išeitis yra – galima išvirti tokią košę, kurios nė vienas vaikas neatsisakys. Košės, pasak mitybos specialistų, naudingas ir sveikas patiekalas, tik reikia pasirinkti tinkamas kruopas.

Kokias kruopas verta rinktis

Įprastai vaikams siūloma manų košės. Tačiau nei vaikams, nei suaugusiems nerekomenduojamos nei manų, nei kuskuso kruopų košės. Šiose kruopose daug krakmolo, o baltymų, vitaminų ir mineralų bei kitų maistingų medžiagų palyginti mažai. Kitaip tariant jose daug kalorijų, o naudos mažai. Lygiai kaip ir kukurūzų kruopose. Taip pat mažiems vaikams nepatartina virti perlinių kruopų košių, mat jos gana sunkiai virškinamos.

Gana dažnai vaikai mėgsta ryžius. Šios kruopos gali būti ne tik garnyras prie mėsos, bet ir tapti skania koše. Tačiau ryžių košė gali būti tik tuščios kalorijos arba sveikas patiekalas – viskas priklauso nuo ryžių rūšies. Mitybos specialistai pataria vartoti kuo mažiau apdorotus ryžius – laukinius arba rudus, nešlifuotus. Rudoje jų luobelėje sukaupti vitaminų B1, B2, E ir PP lobynai.

Pačios geriausios, pasak mitybos specialistų, yra grikių ir avižų košės. Šiose kruopose gausu ląstelienos, B grupės vitaminų, magnio, kalio, cinko ir seleno. Be to, jas visai nesunku paruošti skaniai ir galima gardinti kuo įvairiausiais priedais – nuo saldžių uogų iki mėsos ir daržovių.

Mitybos specialistai pataria, pusryčiams nesirinkti saldžių košių, nes saldumas ramina, tai labiau tinka vakarui. Ryte organizmui trūksta energijos, todėl košes verta pagardinti smulkintais riešutais ar saulėgrąžų sėklomis. Be to, vasarą košes labiau tinka gardinti pienu, o žiemą trupučiu sviesto.

Pagrindinės gardžios košės taisyklės

Virkite ne vandenyje, bet piene. Košė taps kreminė ir natūraliai saldi.

Viską užvirinkite ant didelės ugnies, po to ją sumažinkite ir virkite toliau.

Svarbi gudrybė, kurią pamiršta daugelis žmonių, yra druska. Ji būtina košei, todėl įberkite gerą žiupsnį į beužverdančią košę ir išmaišykite.

Košės nepervirkite, kruopos turi būti kramtomos, o ne ištižusios ir gličios.

Kruopoms suminkštėjus, nukelkite puodą nuo ugnies ir įmaišykite nedidelį kiekį sviesto. Jis iškart pagerins skonį. Tik reikia jo nepadauginti – dviem porcijom košės pakaks pusės šaukštelio sviesto.

Košę gardinkite tik jau įdėtą į lėkštę. Avižinei košei tiks supjaustyti vaisiai, uogos, medus, smulkinti riešutai ir jogurtas. Saldumo suteiks žiupsnelis cinamono. Grikius galite užpilti gausesniu kiekiu pieno, pagardinti riešutais ar piene troškintomis daržovėmis, virtos mėsos gabaliukais.

Jei norite, kad košė išvirtų griečiau, grikius ar neskaldytas avižas užpilkite vandeniu iš vakaro.

Jei neturite laiko ruošti rytinės košės, nupirkite jau paruoštos, kurią reikia tik užpilti. Svarbiausia, išsirinkite su kuo mažiau cukraus ir skirtą vaikams – mėgstamas herojus, nupieštas ant indelio, iškart padarys košę skanesne.

Šilkinės grikių košės receptas

2 porcijoms reikės: 6 šaukštų grikių, 1 šaukšto sviesto, 2 šaukštų smulkintų migdolų, 250 ml pieno, žiupsnelio druskos ir cukraus.

Grikius pakepkite porą minučių svieste. Suberkite grikius ir migdolus į puodą, užpilkite pienu, įberkite druskos ir cukraus. Puodą uždenkite ir pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Košę šutinkite apie 10-15 minučių. Patiekiant pagardinkite razinomis ar džiovintų obuolių gabaliukais.