DELFI jau rašė, kiek kas kainuoja kaimyninės šalies parduotuvėse ir kiek atsieina pati kelionė į Rytų kaimynės sostinę. Šįkart apie tai, kiek gali prireikti pinigų kavinėse ar restoranuose ir už kiek ten galima apsistoti.

Ant kiekvieno staliuko degtinė

Minske gyvena apie 2 mln. žmonių, o plotu jis mažesnis už Vilnių. Nepaisant to, net šeštadienio popietę centrinėje miesto dalyje žmonių labai nedaug. Kas krenta į akis – gatvėje beveik niekas nekalba ir nenaršo telefonu. Be to, per dvi dienas neteko pamatyti nė vieno praeivio su popieriniu kavos puodeliu.

Prie didžiulio ir modernaus prekybos centro „Galerija“ galima rasti tradicinių baltarusiškų patiekalų restoraną, kuris pavadintas „Traktieriumi“.

„Vakare pas mus užsakyta, bet kol kas keli staliukai dar laisvi“, – pasitinka padavėjas ir drabužinėje pakabinęs striukes sodina prie storų lentų medinių stalų.

Jau taksistas, kuris už kelionę nuo oro uosto iki miesto nuplėšė dvigubai daugiau (33 Eur) nei kainavo kelionė atgal, pasakojo, kad vieną iš vasario šeštadienių Baltarusijoje švenčiama klasės draugų diena – jai ir buvo įvairiausiais šaltais užkandžiais nukrauti didžiuliai ilgi stalai.

Be dviejų DELFI žurnalistų tą popietę užimto staliuko dar buvo keturi kiti stalai. Prie dviejų sėdėjo poros, o kitus du užėmė po du vyriškius. Į akis krito tai, kad ant visų stalų buvo po grafiną degtinės, kurią ragavo ir moterys. Be to, beveik visi vyrai ją užsigerdavo alumi (1,9 Eur/0,5 l).

Tai nebuvo kažkokia pigi užeiga – sprendžiant iš meniu vietiniams čia pavalgyti palyginti nepigu. Oficialiai skelbiama, kad praėjusį gruodį Baltarusijoje vidutinis atlyginimas neatskaičius mokesčių buvo 995 rubliai. Dabartiniu kursu tai būtų apie 411 Eur.

Populiariausias „Traktieriaus“ patiekalas (taip sakė padavėja) yra krosnyje užkepti bulviniai blynai su įvairiais priedais (dešrelės, kiaulienos sprandinės gabaliukai, grybai ir kt.). Šis patiekalas atsiėjo 6,9 Eur. Panašiai tiek kainuoja lašišos arba pipirinis jautienos kepsnys. Sriubų kaina svyruoja nuo 1 Eur iki 2 Eur.

Įdomu tai, kad bebaigiant pietus į restoraną užsuko mergina su trimis bendraamžiais vyriškiais. Visi jie nešėsi pilnus krepšius gėrimų ir kitų gėrybių – iš nugirsto pokalbio nuotrupų buvo aišku, kad jie atsivežė gėrimų klasės draugų susitikimui.

Vis dar rūkoma viduje

Savo gėrimus vartojo ir viešbutyje „Prie fontano“ esančio restorano lankytojai – iš pažiūros pensinio amžiaus stambus vyriškis („Ką gi, paskutinis, bus tavo eilė vaišinti, Galia“, – pilstydamas iš krepšelio išimtą butelį pakeltu balsu kalbėjo jis) ir penkios panašaus amžiaus moterys. Kadangi jie labai garsiai kalbėjo, dalijosi prisiminimais ir rodė vienas kitam atžalų nuotraukas telefone, buvo aišku, kad jie irgi klasės draugai.

Šiame restorane brangiausiai atsiėjo liežuvio užkandis su krienais (taip pat sūdytais lašiniais ir daržovėmis). Niekuo neišsiskiriantis patiekalas kainavo 6,2 Eur. Kur kas skanesnis sultinys su koldūnais – 1,65 Eur, o karštas kepeninės dešros patiekalas – 2,9 Eur.

Kartu su gėrimais ir kava vakarienė dviem asmenims restorane iš viso kainavo per 16 Eur, tačiau dėl viešbučio svečiams taikomos 25 proc. nuolaidos už ją teko sumokėti mažiau nei 13 Eur.

Daugeliui įprasta, kad įsigijus nakvynę su pusryčiais, per juos bent jau bus galima įsipilti sulčių ir atsigerti tiek kavos puodelių, kiek prireikia. Šia prasme kai kurie Minsko viešbučiai svečius iš Lietuvos per pusryčius gali kiek nustebinti.

„Galima tik vieną puodelį – arba kavos, arba arbatos. Už kitus reikia mokėti“, – paklausta, ar galima pakartoti kavos, paaiškino maloni viešbučio restorano padavėja.

Gal dėl to, kad svečių viešbutis sulaukia nedaug (jautėsi, kad gana tuščias), pusryčių patiekalai nėra išdėlioti švediško stalo principu. Svečiams reikia patiems užsisakyti iš pasiūlytų karštų pusryčių patiekalų (košė, skirtingos kiaušinienės, dešrelės). Vietoje įprastinių sulčių gėrimų, pačiam įsipilti galima tik stalo vandens.

Beje, pasirodė, kad kaimyninėje šalyje švieži agurkai ir pomidorai, kaip ir paprasta duona, turi kiek daugiau skonio nei tie, kuriuos tenka ragauti Vilniaus kavinėse.

Iki 23 val. prekybos centre veikiančioje kavinėje „Amsterdamas“ likus valandai iki jo uždarymo buvo nemažai jau linksmų žmonių, bet, kaip paaiškėjo, tik toje salėje, kurioje rūkoma (Baltarusijoje daug kur leidžiama rūkyti viduje). Nerūkantiems skirtoje didelėje erdvėje buvo užimti tik du staliukai iš kokių dvidešimties.

Mažai į save panašios „Cezario“ salotos kainuoja 2,9 Eur, kitos salotos su mėsa („Alpių“) kainuoja 3,7 Eur. Maža (pas mus veikiausia būtų vidutinė) pica „Margarita“ – 2 Eur, o tokio paties dydžio „Peperoni“ su kepimui visiškai netinkančia rūkyta dešra – 5,4 Eur.

Vienu aspektu Minsko ir Vilniaus viešojo maitinimo įstaigos niekuo nesiskiria. Ir čia, ir ten apmokėjęs sąskaitą retai sulauksi fiskalinio kasos kvito, kuris laikomas tikruoju mokėjimo dokumentu.

Nakvynė – nuo kelių eurų

Prisiminus viešbučių ir svečių namų kainas Lietuvos pajūryje, nakvynė Minske gali atrodyti visiškai pigi, o ir pasirinkimai tikrai nemaži – centre ar tolėliau nuo jo (viešasis transportas gana patogus, o taksi paslaugos palyginti nebrangios), su papildomomis pramogomis (pvz., baseinais ir pirtimis) ar vien tik nakvynei, su pusryčiais ar be jų ir t. t.

Jeigu neturite pažįstamų, kurie galėtų priimti (baltarusiai, kaip ir daugelis kitų slavų, tikrai svetingi), paprasčiausia išsirinkti vietą pernakvojimui internetu, kad ir svetainėje „Booking.com“.

Jeigu į kelionę leidžiasi didesnė kompanija ir norisi visiems daugiau pabūti kartu ar prisiminti studijų laikus, galima rinktis pigiausią variantą viename iš daugelio bendrabučių. Pavyzdžiui, bendrabutyje „Flatcom“ vienos nakvynės kaina – 7 Eur.

Dar pigiau galima apsistoti viešbutyje „Universitetskaja“, kuriame kambarį nakčiai galima gauti vos už 4 Eur. Ir čia jau įskaičiuotas 20 proc. pridėtinės vertės mokestis (Lietuvoje apgyvendinimo paslaugoms taikomas lengvatinis 9 proc. tarifas).

Žinoma, už tokią kainą tikėtis erdvaus kambario, patogių lovų, nuostabaus vaizdo už lango ir kitų patogumų neverta. Tačiau ir tokius dalykus galima gauti už palyginti nedidelę sumą. Pvz., pačiame centre esantis viešbutis „Belarus“ (3 žvaigždutės) nakvynės kaina kyla nuo 34 Eur, o su pusryčiais – nuo 38 Eur.

Minsko centre taip pat nesunkiai galima rasti išsinuomoti butą. Pvz., 44 kv. m ploto (gali apsistoti iki 6 žmonių) puikiai įrengtas butas su virtuve ir visais patogumais taip pat buitine technika, kainuoja 32,5 Eur už parą.

Net prabangiame viešbutyje „President“ (5 žvaigždutės), kuriame yra baseinas, pirtis, sveikatingumo centras, puikiai įrengtą kambarį nakčiai galima gauti už 100 Eur.

Baltarusijoje daugelyje vietų visiškai laisvai galima atsiskaityti mokėjimo kortelėmis, tad sukti galvos dėl grynųjų pinigų tikrai nebūtina.

Apskritai vienas žmogus per daug neišlaidaudamas praleisti savaitgalį Minske galėtų maždaug už 200 Eur: apie 100 Eur kainuotų lėktuvo bilietai į abi puses, dvi nakvynės atsieitų apie 50 Eur, dar tiek pat – susisiekimas, maitinimasis ir pramogos. Aišku, skrendant su didesne kompanija, kelionės kaina vienam asmeniui galėtų būti ir mažesnė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)