Mano gidu Jūrmaloje tampa atsitiktinai pajūrio restorane sutiktas Latvijos rusas Maksimas. Jis pats gyvena Rygoje, tačiau Jūrmala jam antri namai, čia jis, ypač vasarą, leidžia praktiškai visą savo laisvalaikį.

„Praėjusiais metais buvau Palangoje, ten supratau, kad labai didelis Jūrmalos privalumas yra tas, kad ji prie pat sostinės Rygos. Palanga toli nuo sostinės, tai didelis minusas. Aš sėdu į automobilį ir po pusvalandžio jau esu čia“, – aiškina Maksimas.

Rygą ir Jūrmalą skiria apie 30 km, o pusę kelionės važiuosite greitkeliu, vienu geriausių kelių visoje Latvijoje. Maksimas labai akcentavo pavydą lietuviams dėl kelių, anot jo, pas mus jie nepalyginamai geresni nei jo šalyje. Būtina atsiminti, kad prieš įvažiuojant į Jūrmalą reikia sustoti ir susimokėti 2 Eur mokestį, kitaip gresia 70 Eur siekianti bauda.

Nuo sostinės Jūrmala paprasta pasiekti ir autobusu ar traukiniu, bilieto kaina siekia apie 1,5 Eur. Pačiame kurorte galėsite pasinaudoti taksi paslaugomis, įlipimo mokestis siekia 0,80 Eur, o vieno kilometro kaina – 0,55 Eur.
Maksimas

Beje, atstumas nuo Vilniaus iki Jūrmalos yra praktiškai toks pats kaip ir iki Palangos, kiek daugiau nei 300 km. Be abejo, kelionėje sugaišite maždaug valanda ilgiau, nes iki Klaipėdos galima nulėkti greitkeliu, o iki Jūrmalos teks dardėti latviškai keliais.

Kainos prieinamos

Nekeista, kad Jūrmala buvo tokia mėgstama sovietmečiu, 33 kilometrų ilgio balto kvarcinio smėlio paplūdimyje nesunkiai galima rasti ramybę, o ir šiandien pajūris suskirstytas į ramaus ir aktyvaus poilsio zonas. Pastarojoje įkurta ne viena paplūdimio futbolo ir tinklinio aikštelė.

Beje, Jūrmaloje įsikūręs didžiausias Baltijos šalyse vandens pramogų parkas, 4 valandos suaugusiajam kainuos 24,90 Eur. Dienai dviratį išsinuomoti galėsite už 10 Eur.

O ir kainos restoranuose čia tikrai nėra kosminės, pačiame pajūryje įsikūrusioje lauko kavinėje galima nusipirkti vaflių ar bulvyčių už 1,5 Eur, koldūnų porcija – 3,5 Eur, šaltibarščiai – 2,2 Eur, ant grotelių keptas vištienos šašlykas – 3,7 Eur, o išgerti bokalą alaus už čia įmanoma už 2,5 Eur.
Kainos Jūrmaloje

Mieste taip pat galima gana nebrangiai pavalgyti. Sustoju prie vieno restorano, kur meniu yra ir lietuvių kalba. Sriubos kainuoja 2,15 – 2,65 Eur, salotos – nuo 2,40 iki 3,30 Eur, dešrelių porcija – 2,60 Eur, kiaulienos karbonadas – 4,55 Eur, vištienos arba kiaulienos šašlykas – 5,20 Eur. Brangiausias patiekalas – puodelyje kepta aviena atsieina 6,90 Eur.

Kavos ar arbatos puodelis čia 1.30 Eur, sulčių stiklinė – 1,20 Eur, alaus bokalas nuo 1,70 iki 2,15 Eur.

Prabangesniuose restoranuose kainos kiek didesnės, sriubos kainuoja nuo 2,90 iki 5 Eur, salotos nuo 2,90 iki 6,30 Eur. Ant grotelių kepta aviena su šviežiomis daržovėmis čia 13,90 Eur, kiaulienos šašlykas – 7,60 Eur, vištienos krūtinėlė – 6,90 Eur.
Jūrmala

Jei norite sutaupyti, galite ir neiti į restoranus, čia esančiose parduotuvėse kainos gana panašios kaip ir Lietuvoje. 1 l pieno įsigysite už 0,89 Eur, 500 g batono – 0.73 Eur, 12-a vidutinio dydžio kiaušinių – 1,29 Eur, 1 kg sūrio – 5,27 Eur. 1 kg vištienos krūtinėlės čia – 4,68 Eur.

1 kg bananų – 1,35 Eur, apelsinų – 1,30 Eur, pomidorų – 1.64 Eur, svogūnų – 0,50 Eur. 1,5 l vandens butelis kainuoja 0,55 Eur.

Vakare sutiktas būrys vos ant kojų pastovinčių moterų iš Suomijos pasakoja, kad atvyko čia atšvęsti vienos iš jų mergvakarį ir negalėjo atsistebėti alkoholio kainomis, anot jų, čia tris kartus pigiau nei jų šalyje.

Netoli jūros esančioje alkoholio parduotuvėje įsigyti vietinio alaus galima už 0,65 Eur, bet, pavyzdžiui, pasaulyje populiarus olandiškas alus čia net 0,40 Eur brangesnis nei Vilniaus parduotuvėje ir kainuoja 1,49 Eur.

Vidutinio vyno butelio kaina šioje parduotuvėje – 5 Eur, nors su akcija galima rasti butelių ir už 3 – 4 Eur. Stipriųjų gėrimų kainos yra gana panašios kaip ir Lietuvoje.

Kirto sankcijos Rusijai

Mūsų pasivaikščiojimo po Jūrmalą metu Maksimas nuolat kartojo du dalykus. Pirma, jis negalėjo atsistebėti, kad nekalbu rusiškai. Vienu metu jis net nusprendė, jog šią kalbą visgi moku, tik atsisakau rusiškai bendrauti dėl politinių priežasčių.

„Pas mus yra taip darančių žmonių, ypač jaunimas nemėgstantis Putino iš principo nekalba, bet visi Latvijoje moka rusiškai. Ar tavo tėvai moka rusiškai? – teiraujasi Maksimas ir sulaukęs teigiamo atsakymo neslepia nuostabos, – tai kaip tu gali nemokėti?“

Antras nuolat mano pašnekovo kartojamas dalykas buvo sankcijos Rusijai, anot Maksimo, po jų Jūrmala patyrė žiaurų smūgį ir taip ir neatsitiesė. Jis atkreipė mano dėmesį į bent kas ant dešimto pastato kabantį skelbimą, kad šis yra parduodamas.
Jūrmala

„Anksčiau čia buvo daug rusų. Sovietų sąjungos laikais Jūrmala buvo pagrindinis kurortas, per sezoną atvažiuodavo 3 milijonai turistų. Jūrmala buvo geriausia vieta poilsiui, visa Sovietų sąjunga čia važiavo, net Brežnevas su Chruščiovu labai mėgo vasarą leisti čia. Todėl daug rusų čia atvažiuodavo ir po sąjungos griuvimo, jautė nostalgiją. Bet dabar viskas baigėsi“, – atsidūsta Maksimas.

„Anksčiau čia vyko festivalis „Naujoji banga“. Žinai jį? Čia atvažiuodavo tokie atlikėjai kaip Ala Pugačiova ir kitos žvaigždės. Tada atvažiuodavo šimtai tūkstančių rusų, jie čia išleisdavo krūvas pinigų. Palyginus su tuo, kas buvo anksčiau, dabar rusų turistai čia beveik neatvažiuoja“, – tęsia pašnekovas.

Festivalis „Naujoji banga“ Jūrmaloje paskutinį kartą įvyko 2014 m. Jis buvo vertinamas prieštaringai, daug kas pabrėžė, kad renginys dvelkia sovietmečiu, dėl ko ginčytis išties sudėtinga. Viena pagrindinių priežasčių iškelti „Naująją bangą“ į Rusiją buvo Latvijos valdžios draudimas atvykti į šalį trims Rusijos popdainininkams aršiai palaikiusiems Krymo okupaciją: Olegui Gazmanovui, Josifui Kabzonui ir Alai Perfilovai. Pačiai Jūrmalai tai atsiliepė skaudžiai, skaičiuojama, kad vien dėlto miesto biudžetas prarado 17 mln. Eur.

Tiesa, prieš porą savaičių portalas „Atorus.ru“ apklausęs Rusijos kelionių organizatorius pateikė išvadas, kad nors turistų srautas ir sumažėjo, Jūrmala išlieka populiariausias atostogų kryptis tarp rusų.

Maksimas sako, kad dėl sumažėjusio rusų srauto Jūrmala atpigo, pavyzdžiui, nakvynė dviem žmonėms gana prabangiame viešbutyje su SPA kainuoja apie 100 Eur.
Jūrmala

„Be abejo, kainos priklauso nuo oro, kai karšta, brangiau. Bet įsivaizduokit, dabar nakvynė viešbutyje kainuoja 100 Eur, ten pat per „Naująją bangą“ kainuodavo 1000!“ – sako Maksimas.

Pigiausią nakvynę dviem žmonėms Jūrmaloje galima rasti ir už 30 Eur, kuo apartamentai prabangesni ir arčiau jūros, tuo kaina aukštesnė, o visai padoriai pernakvoti du žmonės laisvai gali už 70 Eur.

Palangos močiučių fenomenas latviams nesuprantamas

Pasiteirauju Maksimo dėl močiučių stovinčių šalikelėse su skelbimais ir siūlančiomis kambarius nuomai, kokių apstu yra Palangoje. Šis klausimas pašnekovą nustebina.

„Kaip Ukrainoje? Nieko panašaus čia nesu matęs. Turime kempingų, bet močiutės čia nenuomoja“, – sako Maksimas.
Jūrmala

Kiek pratęsus pokalbį šia tema išsiaiškinu, kodėl taip yra. Kadangi Jūrmala buvo itin populiari, namus čia daugiausiai statėsi elitas.

Kad didžioji dalis namų nėra paprastų mirtingųjų akivaizdu ir iš architektūros. Romantinio, klasicistinio ir „art nouveau“ stiliaus, medžio raižiniais papuošti mediniai pastatai su bokšteliais puošia visą Jūrmalą, juos net sunku vadinti namukais, greičiau tai nedideli rūmai. Maksimas nuveda mane prie Leonido Brežnevo rezidencijos ir tikina, kad ne viena įžymybė čia mielai poilsiaudavo.