Ir baltą, ir juodą duoną, ir ragaišius, ir riestainius valgyti galima bei reikia. Vyrauja tikėjimas, jog balta duona mažiau naudingesnė nei ruginė. Tiesos tame yra, tačiau nedaug. Taip, ruginėje daugiau maistinių medžiagų ir skaidulų, tačiau kaip tik dėl to, ji sunkiau virškinama.

Jei vaikui suskaudo pilvuką, geriau jam pasiūlyti baltos duonos arba riestainį, o džiūvėsėliai gali tapti pačiais geriausiais pagalbininkais, kai mažyliui dygsta dantukai, mat džiūvėsiu, riestainiu ar kietos duonas gabalėliu mažasis bedantis pasikasys niežtinčias dantenas, tad bus ramiau ir tėveliams, ir mažyliui.

Taigi duonos gaminiai naudingi visapusiškai, na, o kalbant apie skonį... Kuo geresni produktai, iš kurių ruošiami duonos gaminiai, tuo skonis geresnis, bet galima šiek tiek padėti ir iš šalies!

Rodykite pavyzdį

Vaikai kopijuoja suaugusiųjų elgseną, tad, jei jūs patys nevalgote duonos, avižinės košės ar grūdinių produktų, nesitikėkite, kad ją rinksis ir vaikai.
Duona - tai angliavandeniai, juos geriausia valgyti pirmoje dienos pusėje, tad pusryčiams rinkitės košę arba susitepkite sumuštinį, tačiau ant duonos dėkite ne dešrą ar sūrį, o geriau uogienę, riešutų sviestą, džemą - tai, ką mėgsta jūsų vaikas.
Tokiu atveju duoną vaikas sies su skanumu, o ne kokia nors nemėgstama sriuba. Galite duonos riekelę paskrudinti, o iš džemo nupiešti linksmą paveikslėlį - taip bus ir įdomiau, ir skaniau. Svarbiausia, nebijokite virtuvėje eksperimentuoti, net jei eksperimentai vyksta su duonos gaminiais.

Su kuo duona skani?

Duona skani su viskuo. Netikite?

Išbandykite!

Vaikas mėgsta saldžiai? Duoną galima valgyti ir taip. Ant duonos riekelės užtepkite džemo arba riešutų sviesto ir uždėkite keletą skiltelių obuolių arba griežinėliais supjaustytų bananų, o jei vasara - braškių, pamatysite, vaikas prašys dar!

Jei mėgstate mėsos gaminius, tepkite ant duonos šiek tiek sviesto, ant viršaus dėkite mėsos griežinėlį, salotos lapą, pomidorą, salotos lapą ir agurko griežinėlį, o ant viršaus - dar vieną riekelę duonos. Bus ir labai sotu, ir skanu. Vietoje mėsos galite naudoti ir lašišą.

Norite sustiprinti vaiko imunitetą? Naudokite receptą, kurį prieš daugelį metų naudojo mūsų mamos: ant duonos tepkite sviesto, uždėkite ant viršaus porą smulkiai supjaustytų skiltelių česnako ir užberkite žiupsnelį druskos!

Kepkite duoną patys!

Kulinaras, jau ne pirmą receptų knygą išleidęs tinklaraščio kitchenobsession.lt autorius Paulius Strasevičius sutiko pasidalinti skanios duonelės receptu. Ši duona gana netradicinė, tačiau išbandyti tikrai verta!

Mielinė duonelė su svogūnais

Reikės:

1 raudonojo svogūno;
230 g miltų;
90 ml grietinėlės;
Pusė raudonosios paprikos;
4 vidutinio dydžio pievagrybių;
90 ml vandens;
7 g sausų mielių;
50 g smulkiai tarkuoto kietojo sūrio;
1 valg. š. cukraus;
1 valg.š. druskos;
šaukštelio kepimo miltelių.

Gaminimas

1. Į dubenį supilkite vandenį su grietinėlę, sudėkite cukrų ir mieles. Viską maišykite kol neliks mielių gumulėlių.

2. Supjaustykite svogūną ir papriką smulkiais kubeliais, pievagrybius plonomis riekelėmis. Sudėkite svogūnus ir papriką į keptuvę ir pakepinkite kol svogūnas pagels. Kai svogūnai pagels sudėkite pievagrybius. Porą minučių pakepinkite.

3. Į tešlą berkite miltus, kepimo miltelius, druską, keptuvės turinį ir sūrį. Visą šią masę išminkykite. Palikite pastovėti šiltoje vietoje valandą laiko.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių temperatūros. Skardą nutieskite kepimo popieriumi ir rankomis formuokite duonelę. Kepkite apie 30 min.

ŠEFO PATARIMAI: „Kepant duoną pirmą kartą, rekomenduočiau pasibandyti iš mažesnio kiekio, nes neaišku, kaip pasiseks. Ne visiems pasiseka iškepti skanią duoną iš pirmo karto.

Duonos rūgštumą numalšina medus, bet tai pajusite tik išsikepę pirmąją duoną.

Jei kepate iš raugo, laikykite jį šaldytuve, nelaikykite ilgiau poros savaičių. Raugo receptų yra begalės: mėgstamiausi - iš miltų, mielių ir vandens. Gaminantis raugą, indas kuriame jis ruošiamas turi būti termiškai apdorotas, tai reiškia - perplautas verdančiu vandeniu. Raugą galima užšaldyti.

Dabar populiarėja mielinės duonelės: kepti galima tiek iš šviežių, tiek iš sausų mielių. Svarbu, kad duoneles tešla būtų šiltoje vietoje ir užklota. Ji turi pakilti.“

Taigi pirkite duoną, kepkite duoną, valgykite ją kelis kartus per dieną ir didžiuokitės, jog Lietuvoje gausu tokių skanių kepinių!