„Pagrindinis dalykas – savo darbu, savo atvirumu, savo noru tuos žmones kuo greičiau integruoti į Europą. Labai teisingai sakoma, kad Ukraina labai smarkiai pakeis Europą. Reikia kuo greičiau ją priimti į mūsų šeimą, kuo greičiau ją integruoti, nes tai yra tokių stiprių žmonių, kaip įsitikinome, tauta, ji nuo 2014 metų taip transformavosi, taip išaugo, kad visa Europa atsijaunins nuo Ukrainos.

 Atjaunės sustabarėjusi pasenusi tingi senutė Europa. Aš manau, Ukrainiečiai į ją tiek įlies tiek šviežio kraujo, kad visi nuo to atgysim, ir dėl to visi žmonės jaučia bendrystės dvasią, ir nori padėti savo darbu, idėjomis“, – taip kalbėjo LOGIN.LT laidoje viešėjęs M. Rusteika.

Startuoliams atėjo sunkesni laikai

Jauni verslai regi, kaip prieš akis finansavimo kraneliai užsisuka. Gerai, jei jie geba augti iš vidinių rezervų, pardavimų. Bet tiems startuoliams, kurie dar tik pradėjo kurti savo produktus pritraukę pirmąjį kapitalą, gali būti labai sudėtinga, vertina M. Rusteika. Kaip technologijų ekosistemą paveikė karas?

„Veikia dviprasmiškai. Technologijų ekosistema yra labai spalvinga, labai nevienalytė, yra daug verslų, kurie dar tik startuoja, yra daug verslų, kurie jau pažengę, kurie eina į globalias rinkas. Visi jie susiduria su ganėtinai skirtingais iššūkiais“, – sako M. Rusteika.

Tačiau pagrindinis iššūkis visiems – tai ukrainiečių darbuotojai, kurie jau čia ilgą laiką buvo įleidę šaknis. Tai didelę patirtį sukaupę IT specialistai, analitikai ir kiti.