IT įmonės „Devbridge“ (priklausančios „Cognizant Softvision“ kompanijai) testavimo praktikų vadovas Nikolajus Tolkačiovas pranešime spaudai pasidalino įžvalgomis, kokios karjeros perspektyvos laukia šių specialistų, kokios galimybės atsiveria testuotojams už testavimo kompetencijos ribų, taip pat, į ką atkreipti dėmesį ieškant testavimo inžinieriaus darbo

Pokyčius lėmė pasaulinis judėjimas

Tie laikai, kai testuotojams nereikėdavo itin daug techninių, programinės įrangos kūrimo žinių, jau seniai praėjo, įsitikinęs N. Tolkačiovas. Dabar dauguma testuotojų jau yra rašę kodą, naudojasi labai panašiais įrankiais kaip ir programuotojai ir netgi sugeba patikrinti ne tik programinę įrangą, bet ir programuotojų parašytą kodą.

„Pokyčius visame pasaulyje paskatino populiarus testavimo judėjimas – poslinkis kairėn (angl. shift left). Poslinkis kairėn ragina judėti atvirkščiai programinės įrangos kūrimo tėkme ir ieškoti būdų užkirsti kelią įvairių klaidų atsiradimui programinėje įrangoje dar iki pasiekiant testavimo stadiją.

Jeigu randame klaidą reikalavimuose, kai programinės įrangos kodas nėra parašytas su ta klaida, programinės įrangos testavimas nebuvo padarytas ir visi kiti darbai, kurie turi būti atlikti tarp šių žingsnių, padeda išvengti nemažai darbo, kurį vėliau reikėtų perdaryti.

Pavyzdžiui, mūsų įgyvendintame projekte, kai klientui, valdančiam vieną didžiausių sandėlių inventoriaus valdymo sistemų JAV, kūrėme programinę įrangą ir darėme pakeitimus jų platformoje, bet nebuvom pagalvoję, kad jų duomenų bazę naudoja ir kita sistema, kuri traukia ataskaitas.

Gerai, kad dar planavimo stadijoje iškėlėme šį klausimą ar kas nors dar naudoja šiuos duomenis, todėl laiku išvengėme nesklandumų. Kadangi toks darbų perdarymas ne tik sukelia dideles kaštų problemas klientams, pavyzdžiui, projekto perdarymo kaštai gali svyruoti nuo 25 iki 50 proc. projekto biudžeto, taip pat prailginti projekto kūrimo laiką bei nukelti projekto išleidimo datą“, – aiškino N. Tolkačiovas.

Padeda verslui sutaupyti

Testuotojai, turintys labai geras technines žinias ir nebijantys gilintis ir mokytis vis naujų dalykų gali padaryti labai didelę įtaką kuriamo projekto rezultatams.

„Vienas iš galimų būdų yra dalyvavimas darbų sąrašo tvarkyme (angl. grooming) ir bandant įžvelgti spragas arba visai komandai užduodant klausimus – „o kas jeigu?“. Testuotojai taip pat gali padėti programuotojams rašyti kodo modulių testus (angl. unit test). Programuotojai dažnai rašo modulių testus, kurie tikrina kodą, tačiau praleidžia verslo logikos patikrinimą. Testuotojai gali jiems padėti ir rašyti tokios testus, kurie tikrins verslo logiką ir tada jie užtikrins, kad programinė įranga atitinka visus reikalavimus.

Šalia poslinkio kairėn yra ir kitas – poslinkis dešinėn. Jo pagrindinė idėja yra stebėti specialisto daromų pakeitimų įtaką tolimesnėje kelionėje, keliaujant link galutinio vartotojo ir kaip jis yra sąlygojamas šių veiksnių. Pavyzdžiui, įsivaizduokite, kad apsiperkate elektroninėje parduotuvėje ir netyčia paspaudžiate mygtuką „pirkti“ du kartus.

Tačiau jeigu testuotojai stebėtų vartotojo elgsenos anomalijas, jie galėtų pastebėti, kad bandoma padaryti kelis to pačio užsakymo apmokėjimus, beveik tuo pačiu metu ir taip ištaisyti spragą, kuri leidžia tai padaryti. Nors tai atrodo kaip smulkmena, tačiau padeda išvengti nemalonių situacijų verslui.

Modernus testuotojas yra raginamas aprėpti visą programinės kūrimo ciklą ir ieškoti įvairiausių būdų užtikrinti kokybę. Toks „T formos“ testuotojo profilis yra įkandamas ne kiekvienam, nes reikia išmanyti daug programinės įrangos kūrimo dalių. Nėra lūkesčio, jog toks lankstus testuotojas bus ekspertas kiekvienoje srityje, bet jo platus matymas gali padėti ne tik projekto kokybės procesui, bet ir padaryti įtaką galutinei projekto kainai ir trukmei“, – akcentavo testavimo praktikų vadovas.

Kaip įsitvirtinti testavimo srityje?

Karjeros kelionė gali sėkmingai prasidėti nuo pasirinktos akademijos ar kursų. Vis dėlto neužtenka vien tik sukauptų vertingų žinių, pasirinkus šį kelią, teks nuolat tobulėti ir auginti kompetencijas.

„Testuotojai labai sparčiai auga ir tobulėja, jei pažvelgtume į kelis patyrusio testuotojo lygio darbo skelbimus prieš kelerius metus ir dabar, tai pastebėtume labai aiškią tendenciją, kad reikalavimai keičiasi, tačiau ne sukauptos patirties darbe atžvilgiu, o techninių kompetencijų prasme. Tai tik parodo kylantį testuotojų profesijos lygį.

IT išsilavinimas taip pat gali padėti, bet jis tikrai nėra būtinas, turime labai daug sėkmės istorijų, kai į mūsų „Sourcery“ akademijas įstoja žmonės, siekiantys persikvalifikuoti ir visiškai pakeisti karjeros sritį. Mūsų įmonėje visi komandos nariai turi daug savarankiško darbo, kuris tiesiogiai nulemia projekto rezultatus. Smagu matyti augančią naują specialistų kartą, kuri užaugo mūsų įmonės viduje ir vis labiau padeda tobulinti darbo procesus.

Ypač džiugu, kad jie jau perduoda sukauptas žinias ir naujai iš išorės prisijungusiems testuotojams. Visus juos vienija motyvacija ir gebėjimas pasiraitojus rankoves kibti į darbus“, – teigia IT ekspertas.

Karjeros galimybės – neribotos

Anot N. Tolkačiovo, nors vis dar egzistuoja stereotipas, kad IT testuotoju gali tapti bet kas, o IT įmonėje gauti darbą yra kur kas lengviau, nei, pavyzdžiui, programuotojui, rašoma pranešime.

„Nors ir sutikčiau, kad galbūt į testavimą lengviau patekti nei į programavimo sritį, tačiau ilgainiui čia taip pat prireikia nemažai specifinių žinių. Testuotojui privalu suprasti kaip veikia sistema, kokia jos paskirtis ir kaip galutinis vartotojas naudosis šia sistema, tik taip testuotojas kurs vertę ir padės savo komandai.

Reikia ir komunikacijos kompetencijų, ir drąsos, kadangi dažnai teks bendrauti su kolegomis programuotojais bei kelti sudėtingus, nepatogius klausimus, kurie turi padėti išvengti klaidų ir problemų ateityje. Išvysčius šias savybės ir įgijus daugiau patirties, galima kandidatuoti į vadovaujančias pozicijas tokias kaip Technologijų direktoriaus, Programinės įrangos vadovo, Projekto vadovo, Praktikų vadovų poziciją ir pan.

Jeigu turite noro siekti karjeros ir šiuo metu esate testavimo srityje, tai yra puiki galimybė įgyti rinkoje retai sutinkamą įgūdžių krepšelį ir būti kompetentingais vadovais. Jeigu būsite žingeidūs, nebijosite kibti į darbus ir neapsiribosite tik testuotojų įgūdžiais ir šia įtakos sritimi, net neabejoju, kad šios srities profesionalams atsivers itin daug neribotų karjeros galimybių“, – sako vadovas.