Itin populiari IT profesija – DevOps (programavimo ir IT operacijų) specialistai – sulaukia vis daugiau technologijų įmonių dėmesio, tačiau šios nišinės IT rolės atstovus surasti yra sudėtinga, o ir mokymo institucijos specifiškai jų dar neruošia. Todėl IT įmonėsDevbridge“ (priklausančios „Cognizant Softvision“ kompanijai) darbuotojai nusprendė patys įkurti mentorystės programą bei prisidėti prie šių specialistų ruošimo, rašoma įmonės žiniasklaidai atsiųstoje informacijoje.

Siekia paruošti specialistus IT rinkai

IT įmonės „Devbridge“ DevOps praktikų vadovo Mariaus Guobio teigimu, jau kurį laiką įmonės ieškančios DevOps srities specialistų susiduria su ta pačia problema – siūlome įdomius projektus, gerą atlygį, tačiau niekaip nepavyksta greitai surasti aukšto lygio specialistų.

„Tai ganėtinai nišinė ir specifinė sritis ir inžinieriai dirbantys šioje srityje atkeliauja kitais keliais ne iš universiteto suolo, tačiau pakeičia kryptį iš programavimo ar sistemų administravimo ir pan. Tačiau tai neleidžia užtikrinti tęstinumo, siekiant nuolatos pritraukti talentus – t.y. pakankamai daug aukšto lygio specialistų, kurie turėtų ir reikiamą patirtį, ir požiūrį į darbo kultūrą. Tad akivaizdus kelias yra auginti šios srities specialistus patiems. Todėl nutarėme pasinaudoti savo patirtimi dirbant „Sourcery“ akademijose ir pažvelgėme, kaip galėtume savo geriausias praktikas pritaikyti auginant DevOps srities specialistus. Taigi nusprendėme įkurti jaunųjų DevOps specialistų mentorystės programą“, – pabrėžė praktikų vadovas.
 IT įmonės „Devbridge“ DevOps praktikų vadovas Marius Guobys

M. Guobio teigimu, ruošiantis šiai mentorystės programai buvo nuspręsta, kad programos tikslas yra pakviesti ne tik IT sričių studentus bei išmokyti juos DevOps srities pagrindų, bet ir visus norinčius pakeisti savo kvalifikaciją.

„Programa susideda iš kelių dalių – pirmoji trunka 2 mėnesius ir jos metu kandidatai yra supažindinami su DevOps praktikomis, įrankiais, jų pritaikymu. Pirmasis mėnuo yra skirtas labiau teorinių žinių pagilinimui ir susipažinimui su įrankiais bei DevOps praktikomis tokiomis, kaip DevOps praktikų taikymas kasdienėje veikloje, Debesijos technologijos, automatizacija, konteinerizacija, atliekamos minimalios programavimo užduotys. Antrojo praktikos mėnesio metu programos dalyviams yra skiriamas nedidelis projektas, kurį reikia įgyvendinti dirbant komandoje kartu su kitais. Projektas nėra išgalvotas – jis konkretus ir jo rezultatai yra panaudojami įmonėje vėliau. Toks darbas leidžia susipažinti su gerosiomis praktikomis ir pritaikyti įgytas žinias. Tuo pačiu yra gilinami komandinio darbo, prioritetų skirstymo ir atsakomybės įgūdžiai“, – akcentavo įmonės atstovas.

Gavo apmokamos praktikos vietą

Kauno technologijos universiteto Programų sistemų ketvirto kurso studentas Tautvydas Steponavičius dar studijuodamas nusprendė ieškoti įmonės, kur galėtų įgyti praktinių įgūdžių, todėl vos sužinojęs apie galimybę išmokti DevOps praktikų, pasinaudojo proga ir prisijungė prie mentorystės programos.

„Universitetas pirmame semestre rengė vizitus į įmones, viena iš jų, kurią nusprendžiau aplankyti, buvo „Devbridge“. Vizito metu įmonės jauki atmosfera ir draugiškas kolektyvas paliko didelį įspūdį, todėl išsikėliau sau tikslą – įsidarbinti šioje kompanijoje. Kadangi praktinės patirties neturėjau, nusprendžiau įgyti kandidatuojant į „Sourcery“. Baigęs šią akademiją dalyvavau darbo pokalbyje, tačiau jo metu pasiūlymo įsidarbinti nesulaukiau. Sutapimas ar ne, bet tą pačią dieną gavau laišką iš universiteto, kad „Devbridge“ siūlo apmokamą „DevOps“ praktiką. Taigi, nieko nelaukdamas užpildžiau prašymą ir gavau kvietimą dalyvauti šioje programoje“, – dalijosi studentas.
 Kauno technologijų universiteto Programų sistemų ketvirto kurso studentas Tautvydas Steponavičius

Nors T. Steponavičius teigia, kad apie „DevOps“ profesiją iki praktikos beveik nieko nežinojo, tačiau viskas buvo nauja ir įdomu, bet tuo pačiu ir sudėtinga.

„Kiekvieną diena išmokdavau ar sužinodavau vis kažką naujo. Nors pradėjome nuo paprastų dalykų ir palaipsniui ėjome vis prie sudėtingesnių, būdavo momentų, kai reikėdavo spręsti iškilusias problemas. Man tai buvo vienas sudėtingiausių dalykų visos praktikos metu. „DevOps“ specialybė yra ganėtinai nauja, todėl informacijos internete apie problemas ir jų sprendimo būdus atitinkamai galima rasti žymiai mažiau.

Dauguma problemų buvo išspręsta nesėkmės ir bandymo būdu, tai manau buvo naudingiausia, nes taip mokomės iš savo paties klaidų. Visi sužinoti įrankiai ar technologijos vienaip ar kitaip praverčia darbuojantis, tačiau labiausiai išskirčiau „Docker“ ir „Kubernetes“, nes su šiomis technologijomis tenka susidurti kasdien – nesvarbu kokia užduotis ar koks projektas, manau, tai privalu žinoti kiekvienam „DevOps“ specialistui. Taip pat „Gitlab“ ir „Jenkins“ pipeline platformas bei deklaratyvios infrastruktūros aprašymo įrankis – „Terraform“. Manau čia toli gražu ne visi įrankiai, kuriuos naudoja „DevOps“ specialistai, nes dar iki šiol susiduriu su naujais ir nematytais dalykais. Ateityje norėčiau būti vienas iš geriausių konkrečioje srityje, kur kiti „DevOps“ specialistai galėtų kreiptis į mane ir tikėtis geriausio atsakymo. Na, bet iki tol, manau turiu dar daug ko išmokti“, – įspūdžiais dalijosi T. Steponavičius.

Po praktikos sulaukė darbo pasiūlymo

Arnas Klimašauskas, KTU Multimedijų technologijų ketvirtakursis pirmą kartą su DevOps sritimi susipažino dar universitete, mokydamasis „Operacinių sistemų” dalyko. Nors paskaitų metu susipažino su „Bash” skriptinimu, apskritai, su visa „Linux“ operacine sistema bei darbo terminale principu, tačiau iš šio modulio pirmą kartą gavo akademinę skolą, todėl buvo įsitikinęs, kad DevOps sritis jo tikrai nedomina.

 Arnas Klimašauskas, KTU Multimedijų technologijų ketvirtakursis

„Įsikaliau galvon, kad ši sritis ne man skirta. Kai kitais metais teko perlaikyti egzaminą, pasigilinau į šią sritį ir pajutau, kad noriu išmokti daugiau. Ši sritis man įdomi pasirodė ir DevOps praktikos metu. Įdomiausia ir tuo pačiu naudingiausia buvo tai, kad tekdavo išbandyti vis skirtingus įrankius, kurie plačiai naudojami realioje pasaulio rinkoje, todėl nuobodžiauti tikrai neteko. Taip pat patiko, jog visa praktikos struktūra suformuota taip, jog viską, ką išmoksti dalimis, galiausiai apjungi ir panaudoji kartu. O sudėtingiausia buvo tai, jog pati DevOps sritis ir joje naudojami įrankiai man asmeniškai buvo geriausiu atveju tik girdėti, bet niekada nenaudoti, todėl nors užduotį padarydavau sėkmingai, didžiausias iššūkis, visgi, buvo išanalizuoti bei suprasti kodėl tai veikia ir kaip.

Pagrindinis ir esminis dalykas, kurį pasisėmiau praktikos metu yra suvokimas, kad visko tobulai mokėti yra neįmanoma. Pats asmeniškai esu gana užkietėjęs perfekcionistas, bei taip pat abu mano tėvai dirba tokiuose darbuose, kur amatas yra įsisenėjęs ir beveik nesikeičiantis. Būtent todėl iki praktikos turėjau vadinamąjį imposterio sindromą bei visad jausdavausi, jog žinau per mažai. Tačiau tiek praktikos metu, tiek darbuojantis dabar, išmokau, kad visi mes mokomės ir svarbiau ne ką moki dabar, o kiek esi motyvuotas tobulėti“, – pabrėžė ketvirtakursis.

Įdarbina tik geriausius

Šiuo metu IT įmonėje „Devbridge“ jau beveik pusmetį sėkmingai darbuojasi abu studentai. Anot DevOps praktikų vadovo, pasibaigus pirmajai programos daliai, įmonės atstovai atrenka studentus, kuriems nori pasiūlyti tapti jaunesniaisiais DevOps specialistais.

„Atrinktus specialistus priimame dirbti mūsų įmonėje, tačiau suprasdami, kad tai yra specialistai, kurie tik žengia pirmuosius žingsnius šioje srityje, nemetame jų „tiesiog į ugnį“. Bet 2–3 mėnesius juos ruošiame įmonės viduje – jie kartu su kitais DevOps kolegomis darbuojasi prie vidinių darbų, iniciatyvų. Plačiau supažindinami su projektinio darbo specifika ir darbu su klientais. Tuo pačiu jie toliau gilina savo technines žinias, pradeda dirbti su kitų sričių specialistais – programuotojais, testuotojais.

Savaime suprantama, kad specialistų trūkumo užkamšyti vien tik jaunesniais specialistais negalime, tad nuolatos palaikome sveiką proporciją tarp jaunesnių specialistų ir turinčių ilgametę profesinę patirties. Tuo pačiu taip galime užtikrinti , kad mūsų patyrę ilgamečiai specialistai perduos savo patirtį jaunesniesiems specialistams ir padės užtikrinti darbų tęstinumą. Šią programą organizuojame jau keletą metų ir matome, kad rezultatai mus tikrai tenkina. Pradinis specialistų paruošimas leidžia juos vėliau sėkmingai priimti dirbti į mūsų projektines komandas ir jie turi pakankamai pradinių įgūdžių darbuotis su kitais DevOps specialistais projektuose, kuriuos įgyvendiname savo klientams visame pasaulyje“, – teigė M. Guobys.