Taip karjeros kelią IT įmonės Kauno padalinyje pradėjo Marius Triukas, kuris ketverius metus dirbo verslo analitiko pozicijoje ir galiausiai priėmė įmonės pasiūlymą tapti produkto vadovu bei išvykti dirbti į įmonės pagrindinį biurą Čikagoje. Apie karjeros perspektyvas IT srityje, darbą JAV ir naujus profesinius iššūkius su LOGIN.LT portalu dalijosi Čikagoje gyvenantis Marius Triukas.

– Technologijų sektoriuje darbuojatės daugiau nei 20 metų, tačiau kas būtent nulėmė, kad susidomėjote IT sritimi?

– Mano mama buvo programuotoja, be to mokiausi KTU gimnazijoje, kuri buvo smarkiai orientuota į informacines technologijas. 1994-ųjų vasarą su draugu nuvažiavome į Vilnių, kur įsigijau gerą programavimo asembleriu knygą, tai tikriausiai ir buvo esminis posūkis. Taip pat dar mokydamasis KTU gimnazijoje pradėjau vis rimčiau domėtis programavimu. Tiesa, bandžiau programuoti ir anksčiau, bet nefokusuotai.

Vėliau baigiau KTU Informatikos fakultetą, kur įgijau magistro laipsnį. Karjerą pradėjau nuo programuotojo darbo ketvirčiu etato (nors darbe turėjau sulankstomą lovą, kad nereikėtų gaišti laiko einant namo), vėliau dirbau įvairiose kitose rolėse – analitiko, IT žurnalisto, įvairių grandžių vadovo, bet nuo IT niekada labai toli nepabėgau. IT srityje vienoje ar kitoje rolėje esu daugiau nei 20 metų ir manau, kad tai buvo geras karjeros pasirinkimas.

JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ produkto vadovas Marius Triukas

– Kai prieš ketverius metus prisijungėte prie „Devbridge“ komandos buvote vienas pirmųjų verslo analitikų visoje įmonėje. Kodėl jus sudomino būtent analitiko pozicija?

– Prisijungti prie „Devbridge“ mane pakvietė senas draugas – kompanija ieškojo žmogaus analitiko pareigoms užimti. Kadangi tai buvo visiškai nauja pozicija, labai džiaugiuosi, kad komanda pasitikėjo manimi ir suteikė galimybę ją užimti bei išvystyti. Šiuo metu „Devbridge“ įmonės Lietuvos padalinyje verslo analitikų komandoje jau yra daugiau nei 30 žmonių, todėl manau, kad tas ankstyvas debiutas visai pavyko.

Verslo analitikų rolė šiandien reikalauja ne tik greito tempo, bet ir pasižymi didele darbų įvairove, įdomiomis kasdienėmis užduotimis. Ši pozicija įmonėje itin svarbi, kadangi tai yra tarpinė grandis tarp kliento, produkto vadovo ir inžinierių komandos. Verslo analitikas įmonėje turi visišką laisvę susidėlioti savo užduotis ir darbus jam patinkančia tvarka, tačiau kasdien tenka ne tik daug bendrauti su kliento komanda, užtikrinant jų kasdien pateikiamų reikalavimų įgyvendinimą, bet ir užtikrinant sklandų darbą su programuotojų komandomis, o tai ir „Agile“ ceremonijos, įvairūs su projekto reikalavimais susiję klausimai, tiek bendradarbiavimas su projekto vadovu bei dizaineriu Amerikoje.

Dažniausiai pirmoji pusė darbo dienos yra skiriama kliento reikalavimų analizei ir darbui su inžinierių komanda, o antroji dienos dalis jau yra paskirta diskusijoms su projekto vadovu, dizaineriu, susitikimams, skambučiams su klientais.

JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ produkto vadovas Marius Triukas

– Jūsų karjeroje įvyko stiprus posūkis ir jau daugiau nei pusmetį gyvenate JAV, Čikagoje, kur išvykote užimti produkto vadovo pareigas. Kaip įvyko šis pasikeitimas ir kas kelia daugiausiai iššūkių naujose pareigose?

– Norėjau darbuotis produkto vadovo rolėje, o ši pozicija yra tik JAV, Kanadoje arba Jungtinėje Karalystėje. Taigi yra natūralu ir suprantama, kad teko išvykti, nes norint palaikyti gerą ir glaudų ryšį produkto vadovas turi būti kuo arčiau kliento – toje pačioje laiko juostoje, pageidautina ir panašioje geografinėje lokacijoje, kad esant galimybei gyvas susitikimas galėtų įvykti kuo greičiau. Norint dirbti šį darbą gyvenamąją vietą būtų reikėję keisti bet kuriuo atveju.

O pokytis įvyko gana natūraliai, kadangi Lietuvoje daugiausiai ir tekdavo dirbti su JAV įsikūrusiomis komandomis. Būtent Čikagos padalinio komanda geriausiai žinojo mano stipriąsias ir silpnąsias puses, tad visi nusprendėme pabandyti. Kai dirbau Kaune, Lietuvos padalinyje „Devbridge“ verslo analitiko pareigose, aiškiai žinojau, kad ši rolė turi nemažai sąlyčio taškų su produkto vadovo role, todėl ir pats perėjimas įvyko ir vis dar vyksta gana sklandžiai ir galiu skirti daugiau laiko naujai patirčiai įgyti ir kompetencijoms auginti.

– Kaip sekėsi adaptuotis kitoje šalyje, kas buvo sudėtingiausia?

– Prieš tai ne kartą buvau lankęsis JAV, todėl aplinka nebuvo visiškai nepažįstama. Žinoma, teko susidurti su įvairiais dokumentų tvarkymo iššūkiais. Po pandemijos dar ne visos valstybinės institucijos priima žmones iš anksto nesusitarus, o kai kur susitarti galima tik telefonu ir pan. Tačiau nepavadinčiau to neįprastais sunkumais – tikriausiai bet kurioje šalyje žmogus susidurtų su tuo pačiu.

– Prie kokių projektų šiuo metu darbuojatės ir kas yra įdomiausia kasdieniniame darbe?

– Šiuo metu dirbu prie dviejų projektų – pasaulinės pensijų kaupimo bendrovės mobiliosios programėlės bei vieno seniausių JAV bankų automatinio investavimo platformos (robo advisor). Pastaroji sritis labai įdomi – nepaisant permainingos situacijos akcijų rinkose, šis investavimo būdas vis dar ant bangos, todėl tarp kasdieninių iššūkių galima sužinoti daug naujų ir įdomių dalykų.

JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ produkto vadovas Marius Triukas

– Kai gyvenote Lietuvoje, jūsų gyvenime svarbią vietą užėmė triatlonas. Kaip pradėjote sportuoti ir ar pavyksta išlaikyti tokį patį aktyvų sporto ritmą ir Čikagoje?

– Kiek rimčiau pradėjau sportuoti prieš vienuolika metų, ruošdamasis kelionei dviračiais per Himalajus. Vėliau nubėgau pirmąjį maratoną ir tada ėmiausi kito iššūkio – pilnos distancijos triatlono. Iš pradžių visiškai nemokėjau plaukti, bet dveji metai baseine ir puikus treneris padėjo tai įveikti. Nuo to laiko įvairiose bėgimo ar triatlono varžybose stengiuosi sudalyvauti nors kartą per metus.

Čikagoje turiu puikias sąlygas sportuoti – gyvenu prie Ohajo gatvės paplūdimio, kuris pritaikytas atviro vandens plaukimo treniruotėms, šalia yra Mičigano pakrantės dviračių bei pėsčiųjų takas, kurio ilgis beveik 30 km, todėl galiu palaikyti optimalų treniruočių ritmą. Džiaugiuosi, kad darbą ir sportą pavyksta suderinti ne tik laiko požiūriu – iš darbo galiu pasimokyti treniruočių planavimo (Agile/Scrum principai puikiai veikia ir čia), o iš sporto – kaip kartais kai kuriuos darbus tiesiog reikia imti ir padaryti.

– Ką norėtumėte pasiekti „Devbridge“ įmonėje profesine prasme? Kaip įsivaizduojate savo tolesnį augimą ir perspektyvas IT srityje?

– Kadangi dabartinėje rolėje esu tik pusę metų, yra galybė šio darbo sričių, kur galiu tobulėti: glaudesnis darbas ir bendravimas su klientais, šios šalies kultūros pažinimas – būtent tai, ką būtų ypač sunku pasiekti esant Lietuvoje. Per šiuos metus sparčiai augo įmonė, projektai, o mūsų organizacijos laukia dar vienas naujas įdomus etapas, prisijungus prie įmonės „Cognizant Softvision”. Pats produktų ir projektų valdymo srityje praleidau didžiąją dalį gyvenimo, todėl tolesnę karjerą taip pat norėčiau sieti su tuo.