„Greitai užauginti aukštos kompetencijos specialistą yra labai sunku, nes tai priklauso ir nuo paties žmogaus, ir nuo kitų faktorių, tačiau net neabejoju, kad programavimas bus paklausi profesija ateityje, o įvairių specializacijų IT specialistų poreikis ateityje augs tik dar labiau. Tad tie, kurie svarsto apie programavimo sritį, galiu patikinti, kad išmokti programuoti gali visi, tik svarbu susidėlioti aiškų planą, kaip pradėti mokymosi procesą ir surasti sau labiausiai patinkančią kryptį.

Prireiks kantrybės ir užsispyrimo

Technologijų direktoriaus teigimu, įgyti programavimo pagrindus galima ir per metus, tik labai svarbu turėti užsispyrimo ir labai daug motyvacijos pradėti nuosekliai ir kantriai mokytis.

„Pirmiausia reikėtų susidėlioti aiškų planą, kaip pradėti mokymosi procesą ir surasti sau labiausiai patinkančią kryptį. Paieškokite informacijos internete, pasimokykite teorijos ir pamažu pradėkite mokytis ją taikyti. Tačiau, jei žiūrėtume dar plačiau, tai siūlyčiau pradėti mokymosi procesą nuo tipizuotų kalbų tokių kaip Java, .NET, C++ ir tik tada pasukti į dinamines kalbas tokias, kaip JavaScript ar Python. Tai leis geriau suprasti struktūrizavimą ir vėliau bus lengva pereiti prie kiek sudėtingesnių procesų, dinaminių kalbų mokymosi.

Jeigu pradėsite nuo dinaminių kalbų, pereiti prie tipizuotų bus kur kas sudėtingesnis procesas. Populiarumo viršūnėje šiuo metu karaliauja JavaScript programavimo kalba. Šiandien ji yra populiariausias variantas ir daugelį metų yra lyderiaujanti kalba technologijų srityje, taikoma ir puslapių kūrimui, ir gali būti naudojama back-end kūrimui. Taip pat yra svarbu gerai suvokti pačios programavimo kalbos struktūrą ir išmokti skaidyti elementus nepriklausomais gabalais, be jokios abejonės, pravers ir kiek gilesnė testavimo procesų samprata“, – pataria technologijų direktorius.

Pradžioje – iššūkių daugiausia

IT įmonė „Devbridge“ nuolat ieško talentingų darbuotojų, tačiau daugiausiai, anot technologijų direktoriaus, koncentruojasi į didelę patirtį sukaupusius profesionalus. Vis dėlto čia vietą visada gali atrasti ir talentingi, jauni specialistai, kuriems nestinga motyvacijos mokytis.

„Darbo rinkoje visada laimės tie jauni specialistai, kurie nuolat ir kryptingai kaupia darbo patirtį, tačiau, jeigu tokios patirties dar nėra – nerimauti nereikia, tiesiog būtina susikurti planą ir strategiją, kaip pradėti mokytis programuoti. Suprasdami jaunuolių norą gauti rezultatą greitai, mes kviečiame jaunus be patirties kandidatus į mūsų organizuojamą „Sourcery“ akademiją. Joje žmonės dirba prie tikrų projektų, perpranta mūsų taikomas praktikas, susipažįsta su naujausiais technologiniais įrankiais bei sustiprina gebėjimą dirbti komandoje. Geriausius „Sourcery“ akademijos absolventus mes kviečiame į darbo pokalbį ir jeigu kandidatas atitinka mūsų reikalavimus, pasiūlome jungtis prie „Devbridge“ komandos“, – pabrėžia R. Benetis.

Mokytis reikės visada

Anot R. Benečio, mokymosi procesas IT srityje niekada nesibaigia, nesvarbu ar baigtos ugdymo įstaigos, privačios akademijos studijos ar savarankiškai išklausytas kursas internetu. Todėl net ir ieškant pirmojo darbdavio, itin svarbu ieškoti tokios komandos, kurioje bus galima labai sparčiai auginti kompetencijas. Tačiau norint gauti pirmąjį darbą vertėtų nebijoti būsimajam darbdaviui parodyti pirmuosius savo kurtus, pavyzdžiui, laboratorinius darbus universitete, ar savarankiškai sukurtą kokį nors mažą IT projektą.

„Mūsų įmonėje mes nuolat ieškome darbuotojų turinčių ne tik tvirtų techninių kompetencijų, bet ir gebėjimo suprasti kliento verslo sritį, sklandžiai komunikuoti, ieškoti geriausio sprendimo ir jį taikyti glaudžiai bendradarbiaujant su komanda. Tačiau organizacijos viduje turime tvirtas vertybines nuostatas nuolat investuoti ir prisidėti, padedant augti naujai į darbo rinką ateinančiam žmogui. Aukštos kvalifikacijos specialistų rinkoje visada trūksta ir ši problema aktuali išlieka nebūtinai vien tik IT sektoriuje. Aktyviai ieškome įvairaus profilio darbuotojų turinčių ne tik tvirtų techninių kompetencijų, bet ir gebėjimo suprasti kliento verslo specifiką. Tad jaunam žmogui pirmiausia būtina perprasti ne tik IT terminologiją, bet ir pasidomėti apie bendruosius darbo technologijų sektoriuje principus“, – akcentuoja technologijų direktorius.

Požiūris į darbą turi sutapti

Daugelis IT organizacijų deda labai daug pastangų, siekiant geriausius specialistus išsiugdyti, pritraukti ir išlaikyti. Tačiau anot R. Benečio, vien tik sėkmingai baigtos absolventų studijos yra tik pasiruošimo sėkmingai karjerai pradžia, o jau įsidarbinus įmonėje, sėkmę nulems ne vien technologiniai įgūdžiai.

„Aktyviai skatiname bei palaikome iniciatyvą siekti IT aukštojo mokslo diplomo, tačiau sėkmę darbinantis mūsų organizacijoje lemia darbo sukauptos žinios, įgytos kompetencijos. Pavyzdžiui, viena iš naudų, kuria didžiuojamės – tai kartą per mėnesį asmeniniam darbuotojo tobulėjimui skiriama diena „Self Learning Day“, kurios metu jis gali visą dieną skirti savo kompetencijų tobulinimui, nevaržomai mokytis.

Prisijungus naujajam nariui be darbo patirties, mes skiriame labai daug individualaus dėmesio, daugelis jų turi mentorių – savo srities specialistą, kuris dažniausiai ne tik padeda perprasti techninę sritį, bet ir susiformuoti kaip asmenybei, ne vien tik iš profesinės pusės. Tai yra labai svarbu ir šis modelis mums padėjo rasti balansą tarp patyrusių specialistų, ir kandidatų neturinčių patirties. Pirmieji nori auginti naujokus ir didžiuojasi jų pasiekimais. Antrieji vertina jiems skiriamą laiką ir neįkainojamą patirtį, įgytą kaskart vis kitame projekte. O kartais parodomas toks greitas progresas, kad net šalia dirbantysis ir patyręs specialistas turi pasitempti. Vis dėlto tolesnę karjeros sėkmę nulems specialisto požiūris į darbą ir aukšta motyvacija bei noras daug ir stropiai mokytis iš tikrų profesionalų“, – teigia Technologijų direktorius.

Norintys dalyvauti nemokamoje programuotojų akademijoje, kviečiami registruotis iki 2022 m. rugsėjo 28 d. (įskaitytinai). Daugiau informacijos galima rasti čia.