Su Rusija siejama programišių grupuotė „NoName057“ socialiniame tinkle „Telegram“ giriasi kibernetiniais išpuoliais prieš Lietuvą, kuriais esą pavyko „nulaužti“ Seimo, energijos perdavimo operatorės „Litgrid“, „Linas Agro“, Kauno energijos, Šaulių sąjungos interneto svetaines.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) prie KAM ryte gavo pranešimą apie trumpalaikę DDoS ataką prieš LR Seimo interneto svetainę. Ataka buvo suvaldyta. Duomenų apie pažeistas vidines sistemas neturime. Taip pat esame gavę pranešimą iš LITGRID apie DDoS ataką prieš jų interneto svetainę, šis incidentas šiuo metu yra valdomas bendrovės IT specialistų“, – komentare LOGIN.LT patvirtino NKSC.

Publikacijos rengimo metu iš programišių paminėtų svetainių neveikė kaunoenergija.lt ir sauliusajunga.lt. Programišiai savo atakas grindžia vykdoma Lietuvos politika Ukrainos atžvilgiu.

„Lietuva tęsia padlaižiavimo Ukrainos neonaciams tendenciją“, – rašoma socialiniame tinkle „Telegram“, su programišiais siejamoje paskyroje, kur taip pat buvo piktinamasi Lietuvos skiriama parama Ukrainai, perduotais radarais, įstatymų pakeitimais, susijusiais su bausmėmis už viešą pritarimą Rusijos agresijai.

„NoName057“ veikla pirmąsyk buvo pastebėta pernai rugsėjį, daugiausia ši grupuotė pasižymėjo gana paprastomis DDoS atakomis Ukrainoje ir kitose valstybėse. Paskirstytoji paslaugų trikdymo (DDoS) atakos metu metu internetinė svetainė bombarduoja daugybe užklausų iš skirtingų šaltinių, pvz., programišių kontroliuojamų „botų“ – užkrėstų kompiuterių, telefonų, maršrutizatorių ir pan. Tikimasi, kad serveris su daugybe užklausų nesusitvarkys ir sutriks, tačiau didesnės žalos tokios atakos paprastai nepadaro.