Nors apie skaitmenizuotą euro valiutą jau yra svarstoma, tačiau rinkos ekspertai nesutaria, kaip tai galėtų atrodyti. Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorė Rūta Merkevičiūtė akcentuoja, kad svarbiausia sutelkti dėmesį ne į tai kada pamatysime skaitmeninį eurą, o kaip jis atrodys.

Ekspertės manymu, Europos Centriniam Bankui svarbu sugalvoti, kaip skaitmeninės valiutos įvedimas į rinką nenuskriaustų finansinės sistemos bei kaip duoti žmonėms naudos, kuri paskatintų juos pereiti nuo esamų grynųjų pinigų prie skaitmeninio euro.

Sunkumų įžvelgia ir „Accenture Baltics“ pardavimų vadovas Janis Berzins.

„Pagrindinė problema bus tarp skirtingų rinkos žaidėjų sutarti, kaip turėtų veikti skaitmeninės valiutos. Europos Sąjunga susideda iš daugybės skirtingų nacionalinių bankų. Visų pirma kiekviena šalis turėtų nuspręsti savo viduje, o tik tada Europos lygiu“, – pasakoja J. Berzins.

Kita vertus, ekspertas įžvelgia ir skaitmeninių valiutų naudą visai finansinei sistemai. Anot jo, pinigų išlaikymas labai daug kainuoja, o skaitmeninės valiutos galėtų (bent dalinai) išspręsti šią problemą. 

Ir „Revolut“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Andrius Bičeika nėra pernelyg optimistiškas: net skaitmeninės valiutos išlaikymas kainuotų daug.