42-ejų metų vyras anksti ryte išėjo pabėgioti, kai jį pasivijo „nežinomas asmuo“, kuris kelis kartus šovė S. Ržickiui į nugarą ir krūtinę, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS ir pridūrė, kad „nusikaltimo motyvas tiriamas“.

Rusijos tyrimų komitetas „Telegram“ pranešė, kad dėl S. Ržickio nužudymo sulaikytas vyras, ir pridūrė, kad įtariamasis turėjo pistoletą su duslintuvu, „kuriuo, kaip spėjama, ir buvo įvykdyta žmogžudystė“.

Rusijos žiniasklaida anksčiau pranešė, kad S. Ržickio žudikas galėjo naudotis bėgikų ir dviratininkų plačiai naudojama programėle „Strava“, kad galėtų sekti jo judėjimą.

S. Ržickio bėgimo ir važiavimo dviračiu maršrutai rodomi jo vardu sukurtoje „Strava“ programėlės paskyroje. Vienas iš jo reguliarių bėgimo maršrutų, kuriuo jis bėgiojo dirbdamas Krasnodare, apima ir parką, kuriame jis buvo nužudytas.

„Strava“ programėlė

Vienas Rusijos žiniasklaidos leidinys „Tsargrad“ teigė, kad užpuolikas „taip kruopščiai suplanavo žmogžudystę, kad užpuolimo akimirka nepasirodė jokiose vaizdo stebėjimo kamerose“.

CNN negalėjo nepriklausomai patvirtinti „Strava“ profilio autentiškumo, tačiau jame yra daug vyro nuotraukų.

Ukrainos gynybos žvalgyba neįprastai išsamiame pareiškime „Telegram“ atskleidė, kaip, matyt, buvo nušautas S. Ržickis. Agentūra neprisiėmė atsakomybės už vado mirtį.

„Vyras bėgiojo Pergalės 30-mečio parke Krasnodare. Apie 6 val. ryto į jį buvo šauta septynis kartus iš Makarovo pistoleto. Dėl šautinių žaizdų S. Ržickis mirė vietoje“, – teigiama pareiškime.

Pasak Ukrainos pareiškimo ir Rusijos naujienų pranešimų, S. Ržickis vadovavo vienam iš Rusijos Juodosios jūros laivyno „Kilo“ klasės povandeninių laivų, galinčių šaudyti sparnuotosiomis raketomis „Kalibr“.

Iš povandeninių laivų paleistos raketos yra atsakingos už kai kuriuos naikinančius smūgius Ukrainos miestams, įskaitant beveik lygiai prieš metus įvykdytą smūgį centriniam Vinicos miestui, per kurį žuvo dešimtys žmonių, įskaitant tris vaikus.

Vėliau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Strateginės komunikacijos departamento pareiškime iš pirmo žvilgsnio buvo siekiama sumenkinti prielaidas, kad Kijevas galėjo įvykdyti ataką.

S. Ržickio šeima sakė, kad jis „jokiu būdu“ nedalyvavo kare prieš Ukrainą ir 2021 m. siekė pasitraukti iš Rusijos ginkluotųjų pajėgų, rašo Rusijos žiniasklaidos priemonė „Baza“.

Stanislavas Ržickis

S. Ržickis pateikė raportą dėl atleidimo iš Rusijos ginkluotųjų pajėgų 2021 m. gruodį. Jo tėvas sakė, kad atleidimo metu jis buvo Sevastopolyje ir nebuvo išplaukęs į jūrą, pranešė „Baza“. Anksčiau jis buvo Sevastopolyje bazuojamo povandeninio laivo vairininkas, pridūrė jo tėvas.

2022 m. rugpjūtį vadas buvo galutinai atleistas, o vėliau įsidarbino Krasnodaro administracijoje.

Pasak Rusijos žiniasklaidos leidinio „Izvestija“, S. Ržickio tėvai sakė, kad dieną prieš jo žūtį su juo kalbėjosi ir jis buvo „puikios nuotaikos“.