Elonas Muskas asmeniškai atmetė Ukrainos prašymą išplėsti jo palydovinio interneto paslaugą Kryme, nes baiminasi, kad pastangos atgauti pusiasalį iš Rusijos gali sukelti branduolinį karą, rašoma antradienį paskelbtame pranešime.

Vasarį Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Muskas ir JAV vyriausybė suteikė Kijevui tūkstančius „Starlink“ sistemų, kad Ukrainos pajėgos galėtų palaikyti ryšį anksčiau buvusiose negyvose zonose. Dėl mažo energijos poreikio paslaugos palydoviniai imtuvai galėjo būti prijungti prie žvalgybinių bepiločių orlaivių, pranešė „Yahoo News“, o tai suteikė vertingos realiuoju laiku gaunamos žvalgybinės informacijos apie rusų judėjimą ir galimybę juos nukreipti.

Tačiau pastaruoju metu kilo problemų. Praėjusią savaitę laikraštis „Financial Times“ pranešė, kad ši paslauga patyrė „katastrofiškų“ sutrikimų fronto linijose. Buvo spėliojama, kad ji buvo išjungta Rusijos kontroliuojamose teritorijose – galbūt siekiant, kad Kremlius pats nesinaudotų tinklu.

Socialiniame tinkle „Twitter“ Muskas sakė negalintis komentuoti mūšio lauko sąlygų, teigdamas, kad „tai yra įslaptinta“. Tačiau rugsėjo pabaigoje kalbėdamas su „Eurasia Group“ politikos analitiku Ianu Bremmeriu, Muskas patvirtino, kad palydovinė paslauga buvo sąmoningai išjungta.

Nei „SpaceX“, nei Ukrainos gynybos ministerija iš karto neatsakė į prašymus pakomentuoti.

Muskas, kalbėdamas su Bremmeriu, sakė, kad Ukrainos gynybos ministerija paprašė jo aktyvuoti „Starlink“ Kryme, kurį 2014 m. užėmė ir neteisėtai aneksavo Rusija. Bremmerio teigimu, Muskas „atsisakė, atsižvelgdamas į galimą eskalaciją“.

Pasak Bremmerio, Muskas teigė neseniai kalbėjęs su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir tvirtino, kad yra „pasirengęs derėtis“ (Muskas šį mėnesį pasiūlė taikos Ukrainoje planą, kuris, kaip manoma, atitinka Rusijos interesus). Pranešama, kad per tą pokalbį Putinas grasino panaudoti branduolinį ginklą, jei Ukraina bandys susigrąžinti Krymo pusiasalį, kuris yra Rusijos karinių jūrų pajėgų bazė Juodojoje jūroje.

Tačiau socialiniame tinkle „Twitter“ Muskas kategoriškai paneigė, kad pastaruoju metu kalbėjosi su Rusijos vadovu, ir teigė, kad „su Putinu kalbėjosi tik kartą, ir tai buvo maždaug prieš 18 mėnesių“. Pasak jo, pokalbio tema buvo „kosmosas“.


Bremmeris taip pat tvirtai laikosi savo nuomonės, socialiniame tinkle rašydamas, kad Muskas „man sakė, jog tiesiogiai kalbėjosi su Putinu apie Ukrainą“.

Rusijos pajėgos praranda pozicijas Ukrainos pietuose ir didžiulius plotus Ukrainos rytuose, nes veržiasi į regionus, kuriuos Rusija paskelbė aneksavusi. Ginklų kontrolės ekspertai nerimauja, ar Putinas ir jo vyriausieji patarėjai, siekdami sustabdyti savo nuostolius, nesvarsto galimybės atakuoti atomine bomba iš savo didžiulio arsenalo.