Kalifornijos verslininko teigimu, viena pamatinių sąlygų, leidžianti tęstis kruvinam Putino konfliktui Ukrainoje – visiškos cenzūros ir valstybinės informacijos kontrolės sąlygojamas paprastų rusų abejingumas šiam karui. Kovoti su tuo D. Williamsas siūlo pasitelkus du galingus įrankius – blockchain (blokų grandinės) technologiją ir didelius pinigus.

Blockchain technologija – saugiam ne tik pinigų, bet ir informacijos perdavimui

„Nereikia naiviai tikėtis, kad vien tik sankcijos privers rusus sukilti. Skirtingais vertinimais, V. Putino palaikymas šalyje vis dar siekia 60–70%. Taip yra dėl vienos labai paprastos priežasties – ši valstybė kontroliuoja beveik 100% žiniasklaidos, kuri sistemingai pumpuoja žmones profesionalia propaganda“, – teigia Palo Alto, Ziuriche bei San Fraciske veikiančios „Dfinity“ vadovas.

Jo pasiūlymo esmė – pasitelkus vieną didžiausių ir cenzūrai atspariausių išmaniųjų kontraktų tinklą ICP, rusams be tarpininkų, vien per šią blockchain technologiją teikti tikrąją informaciją apie tai, kas jau beveik mėnesį vyksta Ukrainoje.

Planas apima ne vieną technologiškai sudėtingą žingsnį. Visų pirma tektų pagreitinti ICP tinkle jau veikiančios „Virtualiųjų žmonių partijų“ inovacijos kūrimą. Ji įgalina dideles žmonių grupes anonimiškai patvirtinti tapatybę, naudojant paprastą išmanųjį telefoną, taip pat užkerta kelia daugeliui sukčiavimo formų. „Internet Computer“ tinkle kol kas veikia šios inovacijos alfa versija.

Video iki galo peržiūrėjusiems rusams – po 50 dolerių bitkoino arba eterio valiuta

„Naudojantis plačių funkcionalumų išmaniaisiais kontraktais ICP tinkle, būtų įsitikinta, kad informacinius video žiūri būtent Rusijos piliečiai ir kad video peržiūrimi iki galo – tik tuomet jiems būtų automatiškai sukuriama kripto piniginė, kurioje toks žmogus rastų 50 dolerių vertės bitkoino ar eterio kriptovaliutos“, – plano esmę dėsto D. Williamsas

Jo manymu, šiuos kaip įmanoma objektyvesnius profesionalių žurnalistų kurtus video pamatyti turėtų iki 5 milijonų darbingo amžiaus didmiesčiuose gyvenančių rusų. Tokiu atveju, kriptovaliutų bendruomenė turėtų paaukoti net 250 mln. dolerių.

Planas ambicingas – net ir turint omenyje didelius šioje industrijoje besisukančius pinigus ir bendruomenės polinkį aukoti siekiant palengvinti ukrainiečių dalią. Visgi net ir surinkus pusę ar ketvirtį šios sumos ir sukūrus veiksmingą dalijimosi informacija alternatyvą, pokyčiams Rusijoje būtų suteiktas postūmis, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Bitkoino ir eterio valiutos renkamos būtų pasitelkus DAO (decentralized autonomous organization) koncepciją. Tokios organizacijos sparčiai populiarėja kripto pasaulyje, nes yra valdomos decentralizuotu principu ir yra visiškai skaidrios – konkrečioje blokų grandinėje matomos visos organizacijos finansinės transakcijos, čia taip pat užprogramuotos ir organizacijos veiklos taisyklės.

„Dfinity“

Technologiniai iššūkiai: nuo „Internet Computer“ blokavimo iki visiško interneto išjungimo Rusijoje

Pasiūlymo autorius pripažįsta, kad planas sudėtingas ir norint jį įgyvendinti laiku, tektų įveikti ne tik finansinius, bet ir nemenkus technologinius iššūkius.

„Nėra abejonių, kad vos pradėjus vykdyti tokią veiklą, Rusija iškart pradėtų blokuoti pagrindinius su „Internet Computer“ blockchain technologija siejamus IP adresus. Tačiau tai nesunkiai apeisime, jei tik rasime pakankamai savanorių vakaruose, kurie suteiktų savo IP šio įrankio palaikymui (angl. relay). Tuomet pasidalintume nuorodomis su susidomėjusiais rusais, pavyzdžiui, ten dar neblokuojamame „Telegram“ tinkle, o pasidalinus jiems, nuorodos eksponentiškai pasklistų visoje šalyje“.

Tad viską sėkmingai įgyvendinus, Rusijai liktų vienintelė opcija užkirsti kelią laisvai informacijai – visiškas savo piliečių atjungimas nuo interneto. Kalbos apie alternatyvų rusiškąjį internetą šalyje netyla jau kelerius metus. Tačiau turint omenyje Rusijos galimybes informacinių technologijų srityje, tikėtina, jog esama svarių technologinių priežasčių, kodėl šis projektas vis dar neišvydo dienos šviesos.

„Be to, tokį įvykių posūkį taip pat būtų galima vertinti pozityviai – toks desperatiškas žingsnis atvertų rusams akis dėl tikrųjų jų valdžios užmačių, galbūt dar didesniam žmonių skaičiui nei mano siūlomas projektas“, – samprotauja „Dfinty“ įkūrėjas.

Dalintis
Nuomonės