J. Bidenas teigia, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „nejuokauja“, jog Maskva panaudos „visas turimas priemones“, kad apgintų Rusijos teritoriją. Putinas taip pat teigia, kad JAV sukūrė „precedentą“, panaudodama branduolinį ginklą per Antrąjį pasaulinį karą.

Tačiau analitikai mano, kad Putino žodžius veikiausiai reikėtų priimti kaip įspėjimą kitoms šalims „neaštrinti“ savo dalyvavimo kare Ukrainoje, o ne kaip norą iš tiesų panaudoti branduolinį ginklą, rašo bbc.com.

Branduoliniai ginklai egzistuoja jau beveik 80 metų ir daugelis šalių juos laiko atgrasymo priemone, kuri užtikrina jų nacionalinį saugumą.

Skirtingos doktrinos

Šaltojo karo metu, tiek JAV, tiek Sovietų Sąjunga sukaupė didžiules branduolinių ginklų atsargas. Daugelis jų buvo vadinamieji strateginiai ginklai – didelės kovinės galvutės, gabenamos povandeniniais laivais, skirtos naudoti pasaulinio branduolinio karo metu, rašo npr.org.

Tačiau abi šalys taip pat turėjo tūkstančius mažesnio dydžio taktinių branduolinių ginklų. NATO pajėgos buvo pasirengusios panaudoti tokius ginklus, jei, pavyzdžiui, susidurtų su didžiuliu sovietų puolimu Vakarų Europoje.

Iki 1990–ųjų JAV iš esmės atsisakė taktinių branduolinių ginklų. Nauji ginklai turėjo tokią pačią tolimo smūgio galimybę, tačiau be radioaktyvios taršos. Be to, taktinės branduolinės bombos buvo laikomos grėsme saugumui – kadangi jos buvo mažesnės, galėjo lengviau patekti į teroristų rankas.