Detalės atrodo neįprastai miglotos, tačiau vienas Vakarų žvalgybos pareigūnas mano, kad tikrasis veiklos tikslas buvo noras pašnipinėti, todėl kibernetinė ataka galėjo būti platesnė, nei buvo pranešta anksčiau.

„The Times“ pirmą kartą pranešė, kad įsilaužėliai, tariamai įsikūrę Kinijoje, pradėjo taikytis į Ukrainos svetaines, vasario 23 d. – dieną prieš Rusijos invaziją.

Dėl to kilo klausimų, ar jie iš anksto buvo informuoti apie Maskvos planus, ir ar jie ketino kaip nors paremti Rusiją.

Teigiama, kad įsilaužėlių taikiniais tapo daug Ukrainos vyriausybės ir komercinių organizacijų, įskaitant organizacijas, susijusias su branduoline energija.

Neaišku, kiek iš tiesų buvo ieškoma pažeidžiamų tinklapių ir kiek svetainių iš tikrųjų buvo pažeista.

Tačiau panašu, kad tikslas buvo šnipinėjimas – paslapčių vagystė, o ne tokios sabotažo operacijos, kurias Rusija buvo apkaltinta vykdant prieš pat invaziją ir jai prasidėjus.

„The Times“ citavo žvalgybos dokumentus, tačiau Ukrainos saugumo tarnyba neigė ką nors perdavusi ir, regis, sumenkino vykdytą veiklą, dar labiau padidindama sumaištį.

Pirmadienį Kinijos ambasada Jungtinėje Karalystėje atmetė pretenziją ir apibūdino „Times“ pranešimą kaip „tik neatsakingą kalbą ir visiškai nepatikimą“.