Vakarų sankcijos, kuriomis siekiama smaugti Rusijos ekonomiką ir atskirti ją nuo pasaulinės finansų sistemos, privertė dalį įmonių kaip „Shell“, „Ikea“, „Apple“ ir kt. stabdyti verslą šalyje.

Tačiau daugelis didžiausių kriptovaliutų biržų, pavyzdžiui, „Binance“ ar JAV įsikūrusios „Kraken“ ir „Coinbase“, neįvedė draudimo Rusijos klientams, nepaisant Ukrainos vyriausybės prašymų. Kriptovaliutų biržų atstovai tegia, kad tikrins vartotojus ir blokuos visus, kuriems bus taikomos sankcijos. „Kraken“ generalinis direktorius tviteryje bitkoinus pavadino „libertarinių valstybių, remiančių individualizmą ir žmogaus teises, įsikūnijimu“.

Visos tautos atskyrimas prieštarautų bitkoinų etosui siūlyti prieigą prie mokėjimų be vyriausybės priežiūros, tvirtina kriptovaliutų biržos.

Bet kai kurių specialistų teigimu, biržos gali palikti atvirą kelią rusams perkelti pinigus į užsienį ir taip pakenkti Vakarų pastangoms daryti Rusijai spaudimą trauktis iš karo.

„Nėra abejonių, kad sankcijos bus sumažintos. Kriptovaliutos suteikia galimybę skrydžiui į saugumą, kurio kitu atveju nebūtų buvę.“, – „Reuters“ sakė JAV teisininkas ir buvęs bankininkystės reguliuotojas Rossas Delstonas.

Tai iš dalies yra pačios kriptovaliutų technologijos problema, kadangi, teigiama, kad decentralizuota valiuta negalėtų tinkamai reguliuoti pervedimų visos šalies mastu.

„Mes esame pasaulio istorijos takoskyroje, kai nacionalinių valstybių centriniai bankai nebegali tiesiogiai kontroliuoti finansinių priemonių, kurios kažkada buvo naudojamos pasauliniam reguliavimui įvesti. Kadangi kriptovaliutos yra tik savo pradžioje, šioms decentralizuotoms valiutoms trūksta agentūros ir infrastruktūros, reikalingos reguliuoti tokioms didelėms institucijoms kaip Rusija“, – „Guardian“ sako „Blockchain“ saugumo konferencijos „Off The Chain“ įkūrėjas Ericas Michaud.

Pinigų plovimo ir kriptovaliutų ekspertai taip pat baiminasi, kad sankcijuojami asmenys gali bandyti perkelti santaupas į vadinamąsias „privačiąsias monetas“ (angl. privacy coins), kurios yra dar viena kriptovaliutų atšaka, sauganti vartotojų tapatybę labiau, nei bitkoinai. Technologijos šalininkai teigia, kad tokios monetos siūlo vartotojams didesnę apsaugą nuo valstybių stebėjimo.

Tačiau tolesnis kriptovaliutų biržų veiklos vykdymas Rusijoje greičiausiai kelia pavojų pačioms biržoms, „Reuters“ teigė pinigų plovimo kriptovaliutomis ir neteisėtų finansų ekspertas Joby Carpenter.

Rusijai apeiti sankcijas gali nebūti taip lengva

Tačiau kiti kriptovaliutų ekspertai teigia, kad dėl skaidraus blokų grandinių (angl. blockchain) pobūdžio (viešai matoma kiekviena operacija, su ja susietas konkretus adresas), subjektams, kuriems taikomos sankcijos, bus sunku jas apeiti.

Dar ir dėl to, kad kriptovaliutų rinka dėl sankcijų Rusijai sulaukia spaudimo iš JAV, ES ir JK.

Šią savaitę JAV Senate keturi senatoriai – Elizabeth Warren, Markas Warneris, Sherrodas Brownas ir Jackas Reedas – prašė iždo departamento sekretorės Janet L. Yellen paaiškinti, kaip jos departamentas planuoja priversti kriptovaliutų bendroves ir kitus skaitmeninio turto tarpininkus prisidėti prie ekonominių sankcijų Rusijai vykdymo, rašo „The New York Times“.

Taip pat buvo keliamas klausimas, ar decentralizuotos finansinės struktūros, veikiančios be jokių tarpininkų, netrukdo sankcijų vykdymui.

„Labai svarbu griežtai laikytis sankcijų kriptovaliutų pramonėje, nes skaitmeninis turtas, leidžiantis subjektams apeiti tradicinę finansų sistemą, vis dažniau gali būti naudojamas kaip priemonė vengti sankcijų“, – bendrame pranešime rašė senatoriai.

JAV iždo departamentas dar nepateikė informacijos, kaip ketinama reaguoti, tačiau vienas JAV pareigūnas, anot „Financial Times“ pažymėjo, kad Rusijai ir jos turtingiems asmenims būtų sunku iš esmės panaudoti kriptovaliutą, kad išvengtų sankcijų.
„Jūs negalite G20 ekonomikos valdyti kriptovaliuta. Dideliems bankams ekonomikoje reikia realaus likvidumo, o dideių operacijų vykdymas virtualia valiuta greičiausiai bus lėtas ir brangus“, – FT sakė pareigūnas.

Jungtinės Karalystės įstatymų leidėjai taip pat reagavo į pavojų, kad kriptovaliutos gali būti naudojamos kaip būdas išvengti sankcijų arba jas menkinti.

„Svarstome, kaip JK ir jos sąjungininkės galėtų užkirsti kelią kriptovaliutų turtui kaip būdui išsisukti nuo sankcijų“, – trečiadienį Lordų Rūmuose sakė baronienė Joanna Penn.

Naujas priemones užtikrinti, kad skaitmeninis turtas nebūtų naudojamas siekiant išvengti sankcijų Rusijai svarsto ir Europos Sąjunga, kurios pareigūnai trečiadienį aptarį riziką, kad kriptovaliutos gali būti naudojamos sankcijoms apeiti.

Vieni iš veiksmų iniciatorių buvo Europos centrinio banko prezidentė Christine Lagarde ir Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire‘as.

Kaip rašo „Financial Times“, susitikimo metu C. Lagarde pasisakė už teisės aktus, kad kriptovaliutų emisijoje dalyvaujančios įmonės ar teikiančios su tuo susijusias paslaugas, neturėtų turėti reikalų su klientais Rusijoje.

Padidėjusį kriptovaliutų aktyvumą Rusijoje pastebėjo ir ES ekonomikos komisaras Paolo Gentiloni, kuris sakė, kad tai „gali būti bandymai apeiti priemones, kurių buvo imtasi siekiant įšaldyti turtą Rusijoje.

Tai nėra pirmas atvejis, kai norint remti karinį režimą bandoma pasitelkti kriptovaliutas. Pavyzdžiui, apsišaukėliškoms Donecko ir Luhansko regionų „liaudies respublikoms“ paprašius aukoti kriptovaliutas, blokų grandinių analitikos bendrovė „Elliptic“ ėmėsi veiksmų.

Siekdama užtikrinti, kad jų klientai, naudodami įmonės blokų grandinių analizės sprendius galėtų tikrinti kriptovaliutų pinigines ir operacijas, susijusias su apsišaukėliškomis Donecko ir Luhansko „liaudies respublikomis“, rašoma bendrovės tinklaraštyje.

Remiantis šia patirtimi yra pagrindo manyti, kad ir Rusijai bandant manipuliuoti kriptovaliutomis, gali įsikišti tokie blokų grandinių ir sandorių analizės įrankiai kaip „Chainanalysis“, „Elliptic“, „Crystal“ ir kt.

Dalintis
Nuomonės