„Anonymous“ programišių grupuotei priklausantis „anonimas“ „Lorian Synaro“ pranešė, kad kartu su „Spid3r“ programišiais nulaužė pagrindinius Baltarusijos valstybinius interneto portalus.

Putino pakaliko Lukašenkos valdomos Baltarusijos valstybinės institucijos sulaukė programišių atakų.

Programišiai gegužės 29 dieną nuo išorinio pasaulio atjungė valdžios institucijas – Baltarusijos Respublikos vidaus reikalų ministeriją, valstybinį standartizacijos komitetą, ryšių ir informatizavimo ministeriją, ekonomikos ministerija, švietimo ministeriją, generalinę prokuratūrą, teisingumo ministeriją:

https://mvd.gov.by/ Baltarusijos Respublikos vidaus reikalų ministerija
https://www.gosstandart.gov.by/ Baltarusijos Respublikos valstybinis standartizacijos komitetas
https://mpt.gov.by/ Baltarusijos Respublikos ryšių ir informatizavimo ministerija
https://economy.gov.by/ru/ Baltarusijos Respublikos ekonomikos ministerija (vienintelis atstatęs savo funkcionavimą po dviejų parų)
http://edu.gov.by/ Baltarusijos Respublikos švietimo ministerija
http://ncpi.gov.by/ Baltarusijos Respublikos generalinė prokuratūra.
http://minjust.gov.by/ Baltarusijos Respublikos teisingumo ministerija

„Milžiniška ataka prieš valstybines Baltarusijos organizacijas buvo surengta programišių „YourAnonsSpider“ už tai, kad šalis bendrininkauja karinėje invazijoje į Ukrainą. Didžiausių valstybinių institucijų interneto svetainės yra išjungtos“, – tviteryje pranešė „Lorian Synaro“ ir „Spid3r“ programišiai.

Putino pakaliko Lukašenkos valdomos Baltarusijos valstybinės institucijos sulaukė programišių atakų.

Daugybė kibernetinių atakų prieš Putino Rusiją

Anksčiau programišiai „Anonymous“ buvo surengę daugybę itin plataus masto kibernetinių atakų prieš Rusijos valdžią. Pavyzdžiui, programišiai „Anonymous“ paskelbė nutekinę net 120 000 Rusijos karių, dalyvaujančių kare Ukrainoje, vardai, pavardės ir kiti asmens duomenys.

Kovo pabaigoje „Anonymous“ pranešė, kad sukūrė centralizuotą nutekintų duomenų bazę – paviešintųjų kompanijų duomenų sąraše – Rusijos centrinis bankas, Rosatom, Transneft, Rostproekt, Roskomnadzor.

Dar anksčiau „Anonymous“ programišių grupuotė, paskelbusi kibernetinį karą Rusijos valdžiai, pranešė įsilaužusi į Rusijos valstybinio televizijos ir radijo transliuotojo (VGTRK) duomenų bazę ir nutekinusi 870 GB duomenų. Tai paviešinę „Anonymous“ paskelbė žinutę, kurioje perspėja Vladimirą Putiną. Žinutė pavadinta taip: „Žmonės neturėtų bijoti valdžios, valdžia turi bijoti žmonių“.

Be to, „Anonymous“ priklausantys programišiai pasistengė, kad milijonai rusų gautų informacines žinutes, kiti – nutekino Rusijos interneto ir kitų telekomunikacijų saugumą bei cenzūrą kontroliuojančios agentūros „Roskomnadzor“ duomenis ir išsiuntė žinutes į nulaužtus Kremliaus pavaldinių – valdžios ir kariuomenės – biurų spausdintuvus.

Putino pakaliko Lukašenkos valdomos Baltarusijos valstybinės institucijos sulaukė programišių atakų.

„Anonymous“ programišiai „Squad303“ anksčiau sukūrė įrankį, kuris leido eiliniams piliečiams, nesusijusiems su programišiais, prisijungti prie informacinės kampanijos kovoje prieš Ukrainą užpuolusią Putino Rusiją.

Programišiai ją pavadino „didžiausia ir sėkmingiausia kibernetine operacija pasaulio istorijoje“. Vos per 48 valandas programišiai sukūrė įrankį 1920.in, kuris iš pradžių leido žmonėms iš viso pasaulio išsiųsti žinutes 2 milijonams rusų į jų telefonus ir informuoti juos apie Rusijos karo veiksmus Ukrainoje. Kiek vėliau jau buvo pasiekta 5 milijonų rusų kontaktų riba, o po kelių dienų – net 7 mln. Atsitiktine tvarka parinktuose adresatams Rusijoje buvo išsiųstos žinutės apie Putino Rusijos armijos nusikaltimus Ukrainoje.

„Net savo sapnuose nesame regėję tokio rezultato. Ačiū jums, žmonės iš viso laisvojo pasaulio“, – pranešė „Squad303“.

„Anonymous“ taip pat sulaukė atsako

Anksčiau Delfi rašė, kad Rusijai kibernetinį karą paskelbę „Anonymous“ sulaukė atsako iš Putino programišių gaujos. Revanšo už padarytus nuostolius Rusijai siekia rusų kibernetiniai nusikaltėliai „KillNet“.

Pastarieji mėgina sugriauti Vakarų civilizacijos infrastruktūrą. Tai – atsakas net tik į triuškinančias „Anonymous“ kibernetines atakas prieš Kremliui pavaldžias Rusijos institucijas, bankus ir oligarchus. Rusai keršto planus Vakarams rezga ir už tai, kad policijos pareigūnai sulaiko Rusijos karo nusikaltimus aktyviai palaikančius asmenis.

Rusijos armijos žudikus bei prievartautojus ginantys, Kremliui lojalūs programišiai „Killnet“ veikia be sienų – anksčiau jie pagrasino Jungtinėje Karalystėje, Rumunijoje ir Moldovoje nulaužti sveikatos apsaugos sistemas ir nusitaikė į ligoninėse esančius kvėpavimo aparatus ir jų programinę įrangą. Pastarieji gyvybiškai svarbūs tiems, kuriems būtinas dirbtinis kvėpavimo palaikymas sergant sunkiomis ligomis arba dėl koronaviruso sukeltų komplikacijų.

Anonymous Leaks

Kaip praneša JK žiniasklaida, remdamasi Rumunijos ir Jungtinės Karalystės teisėsaugos informacija, Rumunijos pilietis, gyvenantis Londone, gegužės pradžioje buvo sulaikytas pareigūnų dėl bendradarbiavimo su programišių organizacija „Killnet“.

Su rusų programišiais kolaboravęs Rumunijos pilietis – 23 metų Ioan'as Feher'is. Apie šio asmens sulaikymą sužinoję Kremliaus pakalikai „Killnet“ paviešino perspėjimą, neva „sunaikins Rumuniją, Didžiąją Britaniją ir Moldovą, jei per 48 valandas Ioan'as Feher'is nebus paleistas“. „Killnet“ savo paskyroje „Telegram“ teigė: „Visi kvėpavimo palaikymo įrenginiai bus atakuoti. Aš sunaikinsiu visą informacinę struktūrą – net ir pačios Sveikatos apsaugos ministerijos. Tik tada pradėsite suprasti, kokią klaidą padarėte“, – grasinti mėgino rusų programišiai.

„Killnet“ tuo pačiu mėgino gelbėti Kremliui lojalų sulaikytąjį veikėją – neva šis Rumunijos pilietis nebuvo prisidėjęs prie kibernetinių atakų prieš Rumunijos valdžios institucijas ir perspėjo, kad jei bus laikomas sulaikytas pareigūnų, bus imtasi minėtų veiksmų prieš gyvybiškai svarbią infrastruktūrą. Kaip pranešė britų pareigūnai, į laisvę I. Feher'is buvo paleistas dar prieš pasirodant „Killnet“ pranešimui, atakos prieš kritines sveikatos apsaugos įstaigų infrastruktūras taip pat nepranešama.

„Killnet“: kas jie?

„Killnet“ yra prokremliška programišių grupuotė, kurios tikslas – trikdyti ir kelti grėsmę kritinėms Vakarų infrastruktūros organizacijoms. Vasario 24 dieną Rusijai surengus karinę invaziją į suverenią Ukrainą, programišių grupuotė netrukus paviešino vaizdo siužetą, kuriame, kopijuojant žymiuosius „Anonymous“, veikėjas prisidengęs galvą gobtuvu, paragino Rusijos žmones neabejoti savo valstybe.

Su „Killnet“ programišių grupuote siejamos ir kitos prokremliškos programišių grupuotės – „Mummy Spider“, „Salty Spider“ „The Xaknet Team“. Kaip pranešė prokremliška programišių grupuotė „Killnet“, jie balandžio pabaigoje ir gegužės pradžioje surengė keletą kibernetinių atakų prieš Rumunijos valstybines institucijas, taip pat ir prieš Gynybos ministeriją. Vėliau tie patys programišiai pranešė surengę DDoS atakas prieš žiniasklaidos, politinių partijų, verslų, kultūrinių institucijų svetaines.

Kibernetinių nusikaltimų grėsmes, galinčias paveikti gyvybiškai svarbias institucijas Vakarų valstybėse, nuolatos stebi specialioji žvalgybinė organizacija „Five Eyes (FVEY)“, kuriai priklauso Jungtinė Karalystė, JAV, Australija, Kanada ir Naujoji Zelandija. Nėra tiksliai žinoma, ar „Killnet“ yra tiesiogiai finansuojamas Kremliaus, tačiau Vakarų žvalgybinė organizacija „Five Eyes“ įvardija juos kaip prorusišką kibernetinę grupuotę, vykdančią Kremliaus interesus. „Killnet“ yra įvardijami kaip priešai grupuotei „Anonymous“, kurie viešai paskebė karą Putino Rusijai.

„Killnet“ teigia nulaužusi įvairių Vakarų valstybių valdžios institucijų puslapius, oro uostų interneto svetaines ir pan., tačiau apie reikšmingos žalos nepadaryta. Patrolino rusus net per vaikišką televizijos kanalą Gegužės 9 dieną vykusio taip vadinamo „Pergalės dienos“ parado Maskvoje transliacijas Rusijoje sutrikdė su „Anonymous“ programišių grupuote siejamų haktyvistų ataka. Jos metu milijonams rusų buvo paskelbta žinutė, smerkianti Putino karo nusikaltimus Ukrainoje. Programišiai tai padarė per vadinamosios „Pergalės dienos“ paradą, kai buvo įsilaužta į televizijos kanalų sistemą.

Rusiją palaikantys programišiai Killnet mėgina sutrikdyti Vakarų šalių infrastruktūras. Scanpix/Telegram nuotr.

Svarbiausias tos dienos laidos ir televizijos kanalai buvo pažymėti tekstu: „Ant jūsų rankų – tūkstančių ukrainiečių ir šimtų jų nužudytų vaikų kraujas. Televizija ir valdžia meluoja. Karui – ne“. Televizijos žiūrovai Rusijoje, įsijungę pagrindinius Kremliaus kanalus, vietoje kasmetinio karinio parado Raudonojoje aikštėje matė programišių žinutės. Ši žinutė pasirodė ir per vaikų televizijos kanalą „Karusel“. Tuo metu transliuotas rytinis populiarus rusų animacinis serialas „Maša ir lokys“.

Manoma, kad įsilaužimas paveikė mažiausiai keturių pagrindinių paslaugų teikėjų klientus, todėl manoma, kad buvo paveikta dauguma išmaniųjų ir skaitmeninių televizorių Rusijoje. Spėjama, kad ši kibernetinė ataka yra suorganizuota programišių „Anonymous“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją