aA
Konkurencijos taryba, išnagrinėjusi Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtus pakeitimus dėl kompensuojamųjų vaistų bazinių kainų apskaičiavimo tvarkos, pasigedo dėmesio konkurencijai didinti.
Sveikatos apsaugos ministerija nedidina konkurencijos kompensuojamųjų vaistų rinkoje
© DELFI (A.Sarcevičiaus nuotr.)

„Ministerija neatsižvelgė į 2016 metais Konkurencijos tarybos atlikto rinkos tyrimo išvadas ir neparengė konkrečių pakeitimų ar siūlymų, galinčių padidinti konkurenciją kompensuojamųjų vaistų rinkoje pacientų labui“, – teigia taryba.

Anot jos, pacientų bei Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšos gali būti naudojamos efektyviai tik sistemiškai keičiant ydingą kompensuojamųjų vaistų rinkos teisinį reguliavimą, o tokių pakeitimų minėtame projekte esą nematyti. Konkurencijos taryba taip pat sako, kad ministerijos pateikti pakeitimai nėra pagrįsti ekonominės analizės išvadomis. Anot jos, įgyvendinus SAM siūlymas nuostatas „gali būti pasiektas priešingas efektas nei tikisi jo rengėjai – dar labiau apribota konkurencija tarp vaistų gamintojų“.

Konkurencijos taryba praėjusių metų pabaigoje paskelbė, kad Lietuvoje esantis kompensuojamųjų vaistų rinkos reguliavimas yra neveiksmingas, nes riboja analogiško poveikio, bet pigesnių vaistų patekimą į rinką. Anot tarybos, problema yra ir tai, kad PSDF biudžeto lėšomis dengiamos vaisto kainos apskaičiuojamos pagal vaistų gamintojų viešai deklaruojamas, o ne faktines kainas.

Be to, taryba nustatė, kad vaistų kainos kompensavimo skaičiavimui naudojamas daugelyje Europos Sąjungos valstybių taikomas referavimas į kelių valstybių kainų vidurkį nėra tinkamas Lietuvai, nes neskatina vaistų gamintojų mažinti deklaruotų vaistų kainų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė neseniai pareiškė, kad iki šiol vaistų kompensavimo problemos būdavo piktybiškai nesprendžiamos ir šį klausimą nurodė kaip pasitikėjimo testą sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai.

Valstybė vaistams kompensuoti per metus skiria beveik ketvirtį milijardo eurų, patys gyventojai primoka dar dešimtis milijonų eurų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.