aA
Keliautojai ir žinomi visuomenės veikėjai ketina surengti trejus metus truksiantį žygį aplink pasaulį. Taip jie nori pažymėti valstybės atkūrimo šimtmetį.
Gintautas Babravičius
Gintautas Babravičius
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Unikali kelionė automobiliais per pasaulį bus pristatyta trečiadienį Vilniaus katedros varpinėje.

Kelionės metu iš Lietuvos išvykęs ekipažas lankys po pasaulį išsibarsčiusias lietuvių bendruomenes. Iš viso bus aplankyta 100 valstybių, įveikta 200 tūkst. kilometrų.

Kelionės maršrutas drieksis aplink Baltijos jūrą, per Pamyro ir Tianšanio kalnynus, JAV lygumas, per Gobio, Atakamos, Namibijos ir Australijos dykumas, per Brazilijos džiungles, per Andus, per atšiaurią Rusijos tundrą ir Beringo sąsiaurį bei per daug kitų vietų, teigiama organizatorių pranešime.

Šios kelionės organizatorius – žinomas keliautojas ir politikas Gintautas Babravičius. Kelionės idėjinio turinio kūrėjas – grupės „Antis“ lyderis, visuomenės veikėjas Algirdas Kaušpėdas. Jis, pristatydamas kelionę, teigė, jog Lietuva, integruodamasi į tarptautines organizacijas, tokias kaip NATO ar Europos Sąjunga, turi išsaugoti ir rodyti pasauliui savo tapatybę.

Algirdas Kaušpėdas
Algirdas Kaušpėdas

„Lietuvai reikia iš esmės keisti savo savivertę. Lietuva turi iš naujo save atrasti. Lietuvai reikia naujo Kolumbo, kuris jai atrastų naują Lietuvą. Kokia gi ta Lietuva ir kas tas Kolumbas? Vytis yra pasaulio Lietuva. Atraskime ir kurkime pasauliui Lietuvą. Pasauliui Lietuvą, kur lietuvybei suteiksime raiškią formą ir iškelsime tviskančią kaip Vyčio kardas dvasingumo dimensiją“, - žurnalistams Vilniuje sakė A.Kaušpėdas.

„Pasaulio Lietuva - tai ateities Lietuva, lyderiaujanti Lietuva, tai Dariaus ir Girėno Lietuva, Sąjūdžio Lietuva ir Vyčio Lietuva. Mūsų atsakas į globalistų iššūkį, būti ar nebūti Lietuvai, bus griežtas. Būsime pasaulio lyderiais. Turime taip pavaryti, kad būtume geriausi ir tokiu būdu prie geriausių visi šliejasi. Būsime Vyčiais. Turime būti dieviškai drąsūs, išmanūs ir šviesūs. Tokių pasaulis jau daugelį metų ilgisi. (...) Tikrasis mūsų tikslas ne užsidaryti nuo pasaulio lietuviškajame rezervate, o kurti pergalingą pasaulio Lietuvą“, - kalbėjo jis.

Kelionė vyks keturiais automobiliais „Toyota Landcruiser 78“, jais važiuos apie tuzinas nuolatinių keliautojų, tarp jų, anot organizatorių, bus profesionalūs operatoriai, fotografai, geriausiai Lietuvoje bekele vairuojantys žmonės. Žygeiviai planuoja aplankyti dešimtis ar šimtus lietuvių bendruomenių.
Kelionę planuojama pradėti 2016 metų rugpjūtį, žygio pabaiga numatoma 2019 spalį. Jis organizatoriams kainuos maždaug 2 mln. eurų.

Organizatoriai planuoja viešinti savo įspūdžius į socialinius tinklus talpindami įvairius reportažus, straipsnius bei filmus. Žygeiviai taip pat nuolatos teiks informaciją Vokietijos leidiniui „Deutsche Welle“, lankomų šalių žiniasklaidai. Taip pat ketinama kas du mėnesius pristatyti po filmą.

2018 metais Lietuva minės valstybės atkūrimo šimtmetį. 1918 metų vasario 16 dieną Lietuvos Taryba Vilniuje paskelbė atkurianti nepriklausomą, demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę su sostine Vilniuje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.