aA
Rusija baiminasi, kad 2013 metų pabaigoje Ukrainoje prasidėjusio Euromaidano, per kurį buvo nuversta oficialioji šalies valdžia su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi priešakyje, scenarijus nepasikartotų jos teritorijoje.
Galimi neramumai Rusijai kelia siaubą
© Stopkadras/Youtube.com

Apie tai signalizuoja Rusijos regionuose pradedami formuoti „Antimaidano būriai“, kurie kartu su teisėsauga užtikrins, kad šalyje nekiltų opozicijos neramumai.

Kaip praneša Kremliui palankus izvestia.ru, „Antimaidano būriai“ kovos „su prieš valstybę nukreiptais ir provokacinio pobūdžio veiksmais, vykdomais antisisteminės opozicijos ir nukreiptais į konstitucinės valdymo sistemos nuvertimą“.

Laiškai su pagalbos prašymu esą jau išsiųsti kai kuriems gubernatoriams.

„Esame pasirengę pateikti liaudies būrių ir jų koordinatorių sąrašus tam, kad juos patikrintų teisėsaugos struktūros pagal įstatymą nr. 44 dėl piliečių dalyvavimo viešosios tvarkos gynime“, – teigiama „Antimaidano tarybos“ vadovo ir veteranų palaikymo fondo „Otrada“ prezidento laiškuose, skirtuose Krymo gubernatoriui Sergejui Aksenovui ir Sevastopolio gubernatoriui Sergejui Meniajlo.

Būrį turėtų sudaryti 10 asmenų ir vienas vadas, kuris tiesiogiai derintų veiksmus su Rusijos teisėsaugos sistemos tarnautoju.

Būrių skaičių ir jų veiklą konkrečiose vietose nustatys teisėsaugos struktūros.

Išsiuntinėtuose laiškuose taip pat teigiama, kad būrius sudarys ir teisėsaugos institucijų veteranai, o teisė vykdyti šią veiklą jiems bus suteikta pagal federalinį įstatymą.

Skelbiama, kad šie būriai savo veiklą pradės vykdyti jau rugsėjo mėn.

„Antimaidano tarybos“ vadovas Jevgenijus Šabajevas tvirtina, kad laiškai buvo išsiųsti visų Rusijos regionų, kurių teritorija ribojasi su Ukraina, ir Centrinės Rusijos regionų vadovams.

J. Šabajevas pranešė, kad būriai pradės veiklą šiuose regionuose, o vėliau tęs ją ir visoje šalyje.

Pagrindinė šių būrių užduotis, anot J. Šabajevo, – Rusijos konstitucinės santvarkos apsauga, įskaitant ir įvairių provokacijų bei teroristinių išpuolių prevenciją.

„Antimaidano tarybos“ narys ir „Evrazes“ instituto generalinis direktorius Vladimiras Lepechinas mano, kad šie būriai reikalingi, nes jie gali atlikti teisėsaugos institucijoms nebūdingas funkcijas.

„Šiems būriams bus keliamos politinės erdvės priežiūros ir technologijų bei reakcijų parengimo užduotys (pavyzdžiui, alternatyvių akcijų organizavimas). Valstybinio reagavimo sistema turi tapti efektyvesnė, joje turi dalyvauti taip pat ir patys gyventojai“, - sakė V. Lepechinas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.