aA
Ukrainos, Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrai sekmadienį Berlyne pradėjo derybas dėl padėties pietryčių Ukrainoje bei prie sienos įstrigusio Rusijos „humanitarinės pagalbos“ konvojaus.
Derybose tarp Rusijos ir Ukrainos – jokių garantijų
© AFP/Scanpix

Prieš sėsdami prie derybų stalo, keturi ministrai tarsi nerūpestingai pasivaikščiojo parke, tačiau įtampos slėpti nėra prasmės.

„Kvadratinio stalo“ derybos

Ukrainos ministras Pavlo Klimkinas šį renginį ironiškai vadino „kvadratinio stalo“ derybomis. Netikėtai surengtos derybos sulaukė dvejopų vertinimų. Mat Vokietija ir Prancūzija, priešingai nei, pavyzdžiui, Lenkija ar Lietuva, linkusios laikytis nuosaikesnių pozicijų Rusijos atžvilgiu. Taigi Rusijos diplomatijos šefas Sergejus Lavrovas su savo kolega iš Ukrainos derasi palyginti draugiškoje kompanijoje.

Derybose tarp Rusijos ir Ukrainos – jokių garantijų
© AP/Scanpix

Ukrainos ministras P. Klimkinas savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad „pokalbis nelengvas“, o keturi ministrai derybas tęsia vakarieniaudami.


Prieš derybų startą Vokietijos ministras Frankas-Walteris Steinmeieris pareiškė, kad vienas pagrindinių tikslų – užkirsti kelią tiesioginiam Ukrainos ir Rusijos pajėgų konfliktui.

Jis pažymėjo, kad visos pusės turi būti „labai atsargios ... jog nebūtų nuslysta dar giliau į tiesioginę konfrontaciją tarp Ukrainos ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų.“

„To turi būti išvengta bet kokia kaina“, - sakė F. W. Steinmeieris prieš Berlyno derybas, kuriose dalyvaus jo kolegos iš Maskvos, Kijevo ir Paryžiaus.

„Nėra jokių garantijų, kad šiandienos derybos atves į sėkmę, kurios trokštame“. – sakė jis ir pridūrė, kad derybos toli gražu neapsiribos Maskvos siunčiamos humanitarinės pagalbos kolonos klausimu.

„Mums reikalingas tvarus sprendinys ... šį vakarą mėginsime suformuluoti žingsnius jo link“, - sakė Vokietijos diplomatijos vadovas.

„Atsižvelgiant į šios dienos ir kelių pastarųjų dienų situaciją ir į tai, kad visos šalys rodo norą derėtis – būtų neatsakinga nepasinaudoti šiuo noru derėtis“, - sakė jis.

Ministras pridūrė puoselėjantis viltį, jog visi derybų dalyviai „konstruktyviai atliks savo vaidmenį.“

Pagalba iš Kijevo pasiekė Donbaso gyventojus

O kol ministrai derasi, daug ažiotažo keliantis Rusijos „humanitarinės pagalbos“ krovinys lieka stovėti Ukrainos pasienyje. „Ukrainska pravda“ skelbia, jog Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos ekspertai konvojų tikrinti ketina pirmadienį arba antradienį.

Kijevas į Rusijos veiksmus atsakė sava humanitarinės pagalbos siunta. Agentūra UNIAN skelbia, kad smurto krečiamo Donbaso gyventojams jau išdalinta 100 tonų šio krovinio. Tai daugiausiai vaisiai, daržovės ir kiti maisto produktai. Planuojama, kad humanitarinė pagalba turėtų pasiekti apie 200 tūkst. gyventojų.

Sekmadienį ryte pranešta apie dar vienos Rusijos karinės kolonos įsiveržimą į Ukrainos teritoriją. Kiek vėliau pastebėtos į Donecką įriedančios karo mašinos, tarp jų – tankai ir priešlėktuvinis kompleksas.

Doneckas lieka be vandens?

Nenutrūksta ir žinių srautas iš pietryčių Ukrainos. Pranešama, kad Doneckas turėtų likti be vandens tiekimo.

Pranešama, kad separatistų tvirtove virtusiam miestui vandens tiekimas nutrūks jau sekmadienio vakarą, skelbia „Ukrainska pravda“ naujienų portalas. Nurodoma, jog sutriko elektros energijos tiekimas pagrindiniam miesto geriamojo vandens šaltiniui. Donecko gyventojai raginami, kol dar įmanoma, apsirūpinti vandens atsargomis.


www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.