aA
Turkijoje ketvirtadienį prasidėjo daugiau kaip dviejų dešimčių antivyriausybinių protestuotojų teismas dėl praėjusių metų demonstracijų, kurį „Amnesty International“ pasmerkė kaip „parodomąjį procesą“.
Turkijoje prasidėjo antivyriausybinių protestuotojų teismas
© AFP/Scanpix

Stambulo teismas pradėjo nagrinėti 26-ių grupės „Taksim Solidarity“ narių bylą dėl vadovavimo protestams, kurie kilo 2013 metų birželį ir buvo didžiausias iššūkis 11 metų trunkančiam premjero Recepo Tayyipo Erdogano valdymui.

Aktyvistai, tarp kurių yra gydytojų, architektų ir inžinierių, kaltinami nusikalstamo sindikato įkūrimu, viešosios tvarkos pažeidimu ir neteisėtų protestų organizavimu pasitelkiant socialinę žiniasklaidą. Jei jų kaltė bus pripažinta, jiems grės kalėjimas iki 29 metų.

Praėjusių metų birželio protestai prasidėjo kaip nedidelis aplinkosauginis judėjimas, kurio tikslas buvo neleisti pertvarkyti Stambulo parko „Gezi“. Tačiau šis judėjimas greit virto platesnio masto demonstracijomis prieš autoritarišką R.T.Erdogano stilių, kurios vyko visoje šalyje ir per kurias, policijai vaikant protestuotojus, žuvo mažiausiai aštuoni žmonės, o maždaug 8 tūkst. buvo sužeisti.

„Amnesty International“ paragino Turkijos valdžią atsisakyti šio „parodomojo proceso“.

„Tai kerštingas, politiškai motyvuotas parodomasis procesas be menkiausio realių nusikaltimų įrodymo. Jis turi būti sustabdytas per pirmąjį posėdį“, – sakoma organizacijos tyrėjo Andrew Gardnerio pareiškime.

„Kaltintojai sukurpė bylą paprasčiausiai norėdami pasiųsti stiprų signalą ... Turkijai, kad valdžia negailestingai persekios visus, kurie nesutinka ir organizuoja protestus prieš vyriausybės politiką“, – sakoma jame.

Minėta aktyvistų grupė buvo įkurta 2012 metais, po to, kai vyriausybė paskelbė planus pertvarkyti parką „Gezi“, kuris yra viena paskutinių žaliųjų erdvių Stambulo centre, ir netoliese esančią Taksimo aikštę, didžiausią simbolinę reikšmę turinčią šalies mitingų vietą.

Per tų neramumų piką grupės nariai susitiko su R.T.Erdoganu aptarti protestuotojų reikalavimų, bet tik buvo premjero paskelbti „išdavikais“, siekiančiais destabilizuoti vyriausybę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.