aA
Prancūzijos prezidentui Francois Hollande'ui sakant „galbūt“, Paryžiaus diplomatai tvirtina, kad karinių laivų pardavimas Rusijai nebus nutrauktas net ir trečiame Europos Sąjungos (ES) sankcijų etape, nes nuo to labiau nukentėtų Prancūzija, o ne Rusija, rašo „Reuters“.
Diplomatas: Prancūzija nė už ką neišsižadės sandorio su Rusija
© AFP/Scanpix

Prancūzija pastaruoju metu patiria vis didesnį Vašingtono ir Europos šalių spaudimą persvarstyti savo 2011 metais pasirašytą 1,2 mlrd. eurų vertės susitarimą dėl dviejų „Mistral“ klasės desantinių laivų pardavimo Rusijai. Tačiau Prancūzų diplomatiniai šaltiniai „nuramino“, kad šis sandoris tikrai nebus įtrauktas į trečiąjį ES sankcijų prieš Rusiją etapą.

„Mistral“ nebus trečiojo sankcijų raundo dalis. Jie bus pristatyti. Kontraktas jau apmokėtas ir už jo nesilaikymą gresia finansinės baudos. Nubausta būtų Prancūzija. Pasiūlyti nutraukti kontraktą lengva, tačiau mes savo dalį jau padarėme“, – sakė neprisistatęs diplomatas.

Daugybę diskusijų sukėlęs „Mistral“ laivų pirkimas buvo pirmasis tikrai stambus Rusijos gynybos pajėgų pirkinys užsienyje per pastaruosius du dešimtmečius. Buvęs Prancūzijos ministras Nicolas Sarkozy sveikino susitarimą ir pabrėžė, kad Maskvos užsakymas šalyje sukūrė tūkstantį naujų darbo vietų. Prancūzijos diplomatai tuo tarpu ramina ir tvirtina, jog laivas rusams bus pristatytas be ginkluotės sistemų.

„Pristatysime tik neginkluotą laivo korpusą“, – sakė šaltinis.

ELTA anksčiau rašė, kad pirmasis desantinis laivas „Vladivostokas“ Rusijos karinėms pajėgoms bus pristatytas paskutinį šių metų ketvirtį, antrasis – „Sevastopolis“ – Krymo pusiasalį pasieks iki 2016 metų. Paryžiaus ir Maskvos susitarimas be šių laivų taip pat numato galimą dar dviejų „Mistral“ įsigijimą.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.