aA
Popiežius Pranciškus Verbų sekmadienį sausakimšoje Šv.Petro aikštėje nesilaikė iš anksto parengtos homilijos ir kalbėjo visiškai improvizuodamas, o vėliau iššoko iš papamobilio, kad papozuotų vadinamosioms asmenukėms su jaunais žmonėmis susirinkusiųjų minioje.
Popiežius po Verbų sekmadienio homilijos pozavo asmenukėms
© AP/Scanpix

Verbų sekmadienio mišių šv. Petro aikštėje homilijoje Pranciškus paragino žmones, tarp jų – ir save patį, pažvelgti į savo širdį ir pamatyti, kaip jie gyvena savo gyvenimą.

„Ar mano gyvenimas užmigo?“, – klausė Pranciškus, išklausęs Evangelijos ištraukos apie tai, kaip Jėzaus mokiniai užmigo prieš tai, kai Jėzų išdavė Judas.

„Kas aš esu kenčiančio Jėzaus akivaizdoje? Ar esu Judas, kuris išduoda Viešpatį už 30 monetų? Ar esu Pilotas, kuris atsidūręs sunkioje situacijoje nusiplauna rankas?“, – sakė pontifikas.

„Kur mano širdis? Į kurį iš šių žmonių aš esu panašus?“, – klausė Pranciškus, pateikdamas tai kaip „klausimą, kuris mus lydi visą“ šią Didžiąją Savaitę.

Per maždaug 15 homilijos minučių popiežius atrodė pavargęs, dažnai padarydavo pauzę, kad atgautų kvapą.

Po pustrečios valandos trukusios ceremonijos Pranciškus, regis, atsigavo. Jis nusimetė raudonus drabužius, kuriuos vilkėjo ant paprastos baltos sutanos ir draugiškai pasikalbėjo su kardinolais, kurie tą momentą buvo apsirengę oficialiau nei jis.

Tada pontifikas papozavo asmenukėms su jaunimu iš Rio de Žaneiro, kurie į aikštę atsinešė didelį kryžių.

Jis buvo ką tik įlipęs į atvirą papamobilį, kai pastebėjo jaunuolius iš Lenkijos, kurie taip pat triukšmingai prašė tokių autoportretinių nuotraukų, platinamų socialiniais tinklais, ir iššoko lauk, kad patenkintų jų prašymą įsiamžinti su pontifiku.

Maždaug 100 tūkst. romiečių, turistų ir maldininkų minioje žmonės laikė verbas – alyvmedžio šakeles, palmių lapus ar iš palmių lapų nupintus kryželius, – kurias Pranciškus palaimino prasidedant ceremonijai.

Popiežiaus vadovauta procesija prasidėjo verbų palaiminimu prie obelisko, aikštės vidury. Popiežiui ir kartu procesijoje ėjusiems kitiems celebrantams šiemet verbas – pagal vietines liaudies tradicijas pintas palmių šakas – padovanojo šiaurės Italijos San Remo gyventojai.

Iš San Remo taip pat yra ir procesijoje bei Mišių metu šį sekmadienį Popiežiaus naudotas pastoralas. Jį iš alyvmedžio išdrožė kaliniai.

Ceremonijos metu Pranciškus vilkėjo raudonus drabužius, kurie simbolizuoja nukryžiuoto Jėzaus kraują.

Didžiosios Savaitės kulminacija įvyks kitą sekmadienį, su Velykų mišiomis Šv.Petro aikštėje. Daugelis atvykusių tikinčiųjų iki to laiko pasiliks Romoje, o kiti suplūs į miestą balandžio 27-ajai, kai bus kanonizuoti du popiežiai: Jonas Paulius II ir Jonas XXIII.

Pranciškus pažymėjo, kad į Romą atvyko ilgametis Jono Pauliaus II padėjėjas, dabar – kardinolas Stanislawas Dziwiszas (Stanislavas Dzivišas) iš Krokuvos Lenkijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.