aA
Rusija, siekdama apsaugoti ten gyvenančius etninius rusus ir savo karines bazes, pasirengusi kovoti dėl Krymo, skelbia naujienų agentūra UNIAN.
Krymas, Ukraina
Krymas, Ukraina
© S. Berlinsko nuotr.

Tokią informaciją „The Financial Times“ žurnalistams suteikė vienas aukštas Rusijos valdžios pareigūnas.

„Jeigu Ukraina skils, prasidės karas. Iš pradžių neteks Krymo, nes įsikišime ir jį apsaugosime, kaip kad elgėmės Gruzijoje“, - teigia neįvardytas Rusijos valdžios pareigūnas.

2008 metais Rusijos kariai įžengė į Gruziją – tai buvo atsakas į Gruzijos kariuomenės sprendimą netikėtai pulti separatistinę Pietų Osetijos respubliką, primena „The Financial Times“. Kariniam konfliktui pasibaigus, Rusija Abchaziją ir Pietų Osetiją pripažino nepriklausomomis valstybėmis. Kremlius konfliktą su Gruzija įvardija kaip patį rimčiausią Rusijos ir Vakarų konfliktą po šaltojo karo pabaigos.

Pavojus, jog Pietų Osetijos scenarijus pasikartos, kilo neramumams Ukrainoje Kryme sukėlus nemenką trintį tarp etninių mažumų: 60 proc. Krymo pusiasalio gyventojų sudaro etniniai rusai, o likę 40 proc. – ukrainiečiai ir Krymo totoriai.

Krymo parlamento pirmininkas Vladimiras Konstantinovas vasario 20 dieną pareiškė, jog tikimybė, kad Krymas nuo Ukrainos atskils, neatmetama. „Visai gali būti. Situacija juda ta linkme“, - viešėdamas Maskvoje sakė Krymo parlamento pirmininkas. Į Rusijos sostinę Krymo politikas atvyko įvykių Rusijoje aptarti su Rusijos parlamentarais. Susitikime dalyvavo Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas.

Dauguma Rusijos valdžios pareigūnų teigia, jog Ukraina patenka į Rusijos įtakos zoną: „Neleisime Europai ir JAV iš mūsų atimti Ukrainos. Buvusios sovietinės respublikos – viena šeima. Jie galvoja, jog Rusija tokia pat silpna, kokia buvo XX a. pabaigoje, tačiau tai netiesa“, - „The Financial Times“ sakė vienas Rusijos diplomatinis šaltinis.

Krymo parlamento pirmininko pasisakymas Ukrainoje sutiktas audringai. „Krymo totorių lyderis Konstatinovo komentarus pavadino „išdavikiškais“, Krymo atsiskyrimo atveju pakurstysiančiais etninį konfliktą“, - skelbia „The Financial Times“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.