aA
Lietuvos žemė turi priklausyti Lietuvos žmonėms, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė ir pabrėžia tai numatančio įstatymo būtinybę.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© DELFI / Kiril Čachovskij

"Jau esu atsakiusi, kad Lietuvos žemė, pirmiausia, turi priklausyti Lietuvos žmonėms ir būtinas įstatymas, kuris užtikrintų saugiklius kaip ir visose europinėse valstybėse yra padaryta jau seniai, kad žemė, ypač dirbamoji žemė, žemės ūkio paskirties žemė, pirmiausia, priklausytų tos šalies piliečiams. Manau, kad vienokiu ar kitokiu būdu Lietuvos vyriausybė ir Seimas užtikrins", - penktadienį žurnalistams sakė šalies vadovė, paklausta, ką mano apie referendumo dėl žemės pardavimo užsieniečiams iniciatyvą.

Paprašyta patikslinti, D. Grybauskaitė teigė nesakanti, kad referendumo nereikia.

"Reikia užtikrinti, kad Lietuvos dirbamoji žemės ūkio paskirties žemė, pirmiausia, priklausytų Lietuvos piliečiams. Kokia tai forma bus padaryta - ne taip svarbu. Svarbu rezultatas, kad ta žemė būtų Lietuvos žmonių rankose", - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Leisti parduoti žemės ūkio paskirties žemę užsieniečiams Lietuva įsipareigojo siekdama narystės ES ir pasirašydama stojimo sutartį.

Joje buvo numatytas septynerių metų pereinamasis laikotarpis, leidęs draudimą taikyti iki 2011 metų gegužės.

Vėliau Lietuva pasiekė sutarimą su Europos Komisija pratęsti draudimą iki 2014 metų gegužės.

Tokiam sprendimui nepritarianti iniciatyvinė grupė surinko daugiau nei 300 tūkst. parašų referendumui dėl žemės pardavimo užsieniečiams inicijuoti. Vyriausioji rinkimų komisija pirmadienį konstatavo, kad įstatymų reikalavimus atitinkančių parašų pakanka ir išsiuntė klausimą į Seimą.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.