aA
Prezidentei Daliai Grybauskaitei trečiadienį pagyrus policijoje vykstančius pokyčius ir kovą su korupcija, Policijos Imuniteto valdybos viršininkas Donatas Malaškevičius nurodė, kad didžiausia policijos problema šiuo metu yra jos vadai.
D. Malaškevičius: policijos vadovai – didžiausia sistemos problema
© DELFI / Valdas Kopūstas

„Visų lygmenų policijos vadovai šiuo metu ir yra didžiausia policijos bėda. Todėl, kad dalis policijos vadovų – tie, kurie turi rodyti betarpišką pavyzdį savo žemesnio laipsnio kolegoms – deja, yra atsitiktiniai žmonės, į policiją patekę nesuprantama, ko“, - „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ trečiadienį sakė D. Malaškevičius.
 
Anot jo, policijos elgesys turi keistis nuo vadovaujančių grandžių: kuo daugiau ten bus žmonių, kurie tiki skaidria policija, tuo geriau bus visai policijai.
 
„Visa policija, ypač aukštesni policijos vadovai, supranta, kad yra didelis nepakantumas korupcijai ir bet kuriam netinkamam policijos pareigūnų elgesiui, o ypač  jeigu tai daro vadovas. Jis (nepakantumas – red.) kiekvienais metais vis stiprėja, ir iš tų vadovų mes reikalaujame vis daugiau. Jie turi suprasti, kad jeigu jų elgesys kardinaliai nesikeis, jeigu jie nepadarys atitinkamų išvadų, turbūt jiems teks palikti tarnybą – savo noru arba su Imuniteto padalinių įsikišimu“, - kalbėjo D. Malaškevičius.
 
Korumpuotų mažėja
 
D. Malaškevičius nurodė, kad įtarimų, pareikštų policijos pareigūnams, ir atleistų pareigūnų skaičius auga, bet tai anaiptol nerodo blogėjančios situacijos policijoje.  Priešingai – D. Malaškevičius pabrėžia, kad augantis pašalintų iš sistemos prasižengusių pareigūnų skaičius parodo, kad nesąžiningų policininkų mažėja.  „Korupcija – latentinis nusikaltimas ir, jei neskiri tam pajėgų, tai jų neatskleisi, ir atrodys, kad tų nusikaltimų išvis nėra.“
 
D. Malaškevičius sutinka, kad kyšius imančių pareigūnų pajamos – keliskart didesnės nei jų kolegų, tačiau esą daroma viskas, kad padėtis pasikeistų.
 
„Tie korumpuoti policijos pareigūnai tikrai gauna žymiai daugiau pajamų negu teisėtai dirbantys pareigūnai ar net aukščiausi policijos vadovai. Galima pasakyti, kad šiai dienai situacija dar nėra suvaldyta, bet yra dedamos pastangos, kad jų (korumpuotų policininkų – red.) mažėtų.“ 
 
Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą žiūrėkite čia:
http://www.ziniuradijas.lt/epizodas/2014/02/12/aktualioji-valanda/29949

Žinių radijas