aA
Aprimus aistroms dėl „darbiečių“ užmojų Europos Sąjungos (ES) paramos milijardus administruojančioje Europos socialinio fondo agentūroje (ESFA), prabilta apie Darbo partijos ambicijas dėl dar vienos, gerokai didesnį ES lėšų pyragą raikančios institucijos. Šįsyk dėmesio centre atsidūrė Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA), administruojanti didžiausią ES lėšų katilą Lietuvoje.
Vigilijus Jukna ir Viktoras Uspaskichas
Vigilijus Jukna ir Viktoras Uspaskichas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

NMA yra tiesiogiai pavaldi Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM), kuriai vadovauja „darbietis“ Vigilijus Jukna. Apie planuojamas permainas prabilti nusprendė buvęs žemės ūkio ministras, konservatorius Kazys Starkevičius. Praėjus pusmečiui po ŽŪM vairo užleidimo V. Juknai, eksministras teigia turintis pakankamai informacijos, jog „darbiečiai“ NMA kontrolę užsitikrinti nori kone taip pačiai, kaip to siekė ESFA.

Tuo tarpu ŽŪM padėties nedramatizuoja. Kol kas kalbama tik apie naujo NMA vadovo paieškas – esą būsimo ES milijardus skirstančios institucijos vadovo pavardę nulems ne politinės pažiūros, o kompetencija.

K. Starkevičius: tai keliolika milijardų litų

Eksministras K. Starkevičius DELFI teigė turįs informacijos, jog ŽŪM kontrolę perėmę „darbiečiai“ ketina NMA steigti naujas įtakingas pareigybes. Tarp jų – NMA kanclerio etatą. Kancleris esą turėtų įgyti ne ką mažiau galių nei pats NMA direktorius.

Kazyz Starkevičius
Kazyz Starkevičius
© DELFI (R.Achmedovo nuotr.)

„Jie galvojo pačioje pradžioje dar kanclerio etatą įvesti. Matosi jų siekiai. (...) Aišku, šiuo momentu tai sustojo“, - kalbėjo K. Starkevičius.

Kitų DELFI šaltinių teigimu, NMA planuojama steigti ne kanclerio, o naują direktoriaus pavaduotojo etatą, perleidžiant šias pareigas užimsiančiam žmogui dalį agentūros vadovo funkcijų.

K. Starkevičiaus teigimu, jau sklinda kalbos apie būsimo NMA vadovo paieškas. Agentūra be direktoriaus liko prieš porą mėnesių, kai iš pareigų pasitraukė jos vadovas Saulius Silickas.

„Visiškai tas pats scenarijus (kaip ir ESFA atveju – DELFI). Tiktai, mano žiniomis, jie aktyviai ieško kandidatų. Vienas variantas – tai būtų žmogus iš vidaus. Čia būtų teigiama, nes profesionalas. Bet ar jam leistų dirbti? Čia didelis klaustukas“, - svarstė konservatorius.

Eksministro teigimu, labiau tikėtina, kad į NMA vadovo krėslą sės agentūroje nedirbęs žmogus. „Mano žiniomis, jie greičiausiai iš vidaus neskirs. O paskirs iš išorės, ir greičiausiai kokį nors partietį. O tai yra didžiuliai pinigai. Vien europinių pinigų – apie 15-16 mlrd. Lt 2014-2020 m. laikotarpiu. Ir kiekviename projekte reikalingas ir kofinansavimas“, - NMA vertę nusakė K. Starkevičius.

Pasak jo, dėl NMA pertvarkos konservatoriai ketina reikalauti „darbiečių“ paaiškinimų. Kai tik prasidės Seimo rudens sesija, didžiausia opozicinė frakcija ketina šiuo klausimu kamantinėti ministrą V. Jukną.

„Prašysime paaiškinti, kur ta sistema blogai dirbo, kodėl tokie žingsniai daromi, kodėl žengiama atgal“, - teigė K. Starkevičius.

ŽŪM kanclerė: kol kas planuojamos tik NMA vadovo paieškos

ŽŪM kanclerė Dalia Miniataitė DELFI teigė, jog ministerija dėl NMA artimiausiais mėnesiais numato tik vieną sprendimą – naujo vadovo paskyrimą. Tačiau tai esą turėtų įvykti tik rudenį.

Nacionalinė mokėjimo agentūra
Nacionalinė mokėjimo agentūra
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Kai ateis laikas, skelbsime konkursą naujam vadovui. Bet kol kas konkursas nėra skelbiamas. (...) Kai bus paskelbtas konkursas, tada žiūrėsime pretendentus. Tikrai rugpjūtį nebus (skelbiamas konkursas – DELFI). Aktyvesnis yra rugsėjis. Tai manau, kad tikrai ne anksčiau“, - kalbėjo D. Miniataitė.

Pasak jos, NMA struktūros keitimas ar valdymo modelio pertvarka artimiausiu metu nenumatoma. „Kažkokių didelių nusiskundimų NMA valdyme ir lėšų administravime nematome“, - sakė kanclerė.

„Nieko amžino nėra. Visada kažkas po truputį keičiasi. Bet nieko neketiname daryti, bet jau šiuo momentu“, - pridūrė ji.

Kanclerė pažadėjo, jog jeigu bus imamasi rimtesnių NMA pokyčių. „Niekas čia pasislėpęs nieko nedaro. Vis tiek visi viską žino ir žinos“, - teigė D. Miniataitė.

V. Gapšys K. Starkevičiui siūlo pretenduoti į agentūros vadovus

Naujasis Darbo partijos lyderis Vytautas Gapšys DELFI teigė atmetantis K. Starkevičiaus pareiškimus dėl NMA politizavimo. Politiko teigimu, NMA direktoriaus krėslą užims tas, kas bus pripažintas geriausiu kandidatu. Laimę mėginti jis pasiūlė ir K. Starkevičiui.

Vytautas Gapšys
Vytautas Gapšys
© DELFI / Valdas Kopūstas

„Direktoriai yra parenkami konkurso būdu. Gali ir pats ponas K. Starkevičius dalyvauti konkurse. Jeigu jis bus pakankamai kompetentingas, jis bus ir direktoriumi. Visa kita yra spekuliacijos tiesiog. Opozicijos toks darbas – spekuliuoti“, - kalbėjo V. Gapšys.

Paklaustas, ar partijos vadovybė aptarinėjo naujų vadovaujančio lygmens pareigybių steigimą NMA, pirmasis Seimo vicepirmininkas tai neigė. Jis tvirtino apskritai nesureikšminantis NMA.

„Patikėkit, agentūrų ir visokiausių įstaigų prie ministerijų yra tiek daug, kad aš tikrai neseku, kurioje kokia pareigybė atsirado ar inšnyko. Mano darbas yra politinės strategijos formavimas ir darbas parlamente. O ne pareigybių steigimas ir jų naikinimas“, - sakė V. Gapšys.

„Darbiečių“ lyderis teigė nematantis poreikio imtis „ypatingų pakeitimų“ NMA.

Pašnekovas taip pat priminė, kad ankstesnis NMA vadovas S. Silickas tuoj po pasitraukimo iš pareigų išgirdo teismo nuosprendį.

„NMA direktorius išėjo iš darbo. Ir vėliau išgirdo nuosprendį. Dėl to ar ne dėl to jis išėjo – man sunku būtų komentuoti, nesu tiek įsigilinęs“, - sakė V. Gapšys.

S. Silickas ir buvęs viceministras K. Starkevičiaus valdymo ŽŪM laikais Aušrys Macijauskas pripažinti kaltais vadinamojoje išmaniųjų telefonų byloje. A. Macijauskui skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams. S. Silickui teismas skyrė pusantrų metų laisvės atėmimo, bausmę atidedant tam pačiam laikotarpiui.

2007-2013 m. ES paramos laikotarpiu NMA administravo didžiausią dalį Lietuvai tenkančių ES paramos lėšų – apie 16 mlrd. Lt.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.