aA
Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį dalyvavo bendroje visų Šiaurės šalių Vidurvasario šventėje „Nordic Midsummer 2013".
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© Dž. G. Barysaitės (lrp.lt nuotr.)

Šiaurietiškas šios šventės tradicijas pristatė Danijos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos ambasados bei prekybos rūmai. Viena smagiausių ir populiariausių vasaros švenčių kiekvienoje Šiaurės šalyje turi savų išskirtinių bruožų. Pavyzdžiui, Švedijoje populiarus „Varliukų šokis". Danai mėgsta sukurti milžiniškus laužus. Norvegams ir suomiams ši šventė neatsiejama nuo skardžiai skambančių dainų.

Šiaurietiška Vidurvasario šventė turi ir savo ritualinių papročių. Ruošiantis šventei, renkamos gėlės ir pinami vainikai, o šiaurietės merginos, grįždamos iš šventės, turi surinkti septynis žolynus, panašiai kaip lietuvės, ieškančios paparčio žiedo.

Šventės dalyviai klausėsi švedų, norvegų ir danų tradicinių dainų, stebėjo švedų šokį, atliekamą aplink žolynais ir gėlėmis puoštą stulpą, ragavo tradicinių patiekalų. Į šokio sūkurį įsisuko ir D. Grybauskaitė.

Šalies vadovė keturias Šiaurės šalis ir tris Baltijos valstybes paragino kitąmet šventę paminėti kartu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.