aA
Per 3000 entuziastų, karių, šaulių šeštadienį nuo Antkalnio kapinių pasileido Vilniaus televizijos bokšto link. Bėgimu „Gyvybės ir mirties keliu“ išreikšta pagarba kruvinosios 1991-ųjų Sausio 13-osios aukoms. 9 kilometrus įveikė ir garbaus amžiaus senjorai – 71-erių Gilma Puriuškienė bei 82-jų Jonas Burokas.
Tūkstančiai žmonių bėgo Gyvybės ir mirties keliu
© DELFI / Tomas Vinickas

Iš pradžių bėgimo dalyviai padėjo gėlių ant žuvusiųjų laisvės gynėjų kapų Antakalnio kapinėse, o vidurdienį pajudėjo televizijos bokšto link. Bėgikai įveikė devynių kilometrų ilgio trasą. Sunkiausia distancijos atkarpa – įkalnė nuo prekybos centro „Panorama“ iki Spaudos rūmų.

Šių metų bėgime dalyvavo 3280 žmonių. Tarp jų buvo 950 šaulių ir 700 karių, taip pat svečių iš Latvijos bei Baltarusijos. Nors bėgimas dalyvių skaičiumi buvo vienas didžiausių, tačiau iki rekordo pritrūko. Dauguma dalyvių trasoje užtruko apie valandą, o greičiausieji finišavo jau po 25 minučių. Kadangi Sausio 13-osios bėgimas nėra varžybos, dalyvių laikas nebuvo matuojamas.

Įšilę ir garuojantys bėgikai finiše gavo atminimo medalius. Vieni bėgo apsimuturiavę šalikais ir kepurėmis, kiti nepabūgo šaltuko ir skuodė be marškinėlių. Bėgimo dalyviai finišo liniją kirto skambant legendinėms dainoms apie laisvę „Bunda jau Baltija“, „Laisvė“ ir kitoms. Finišuojantys kariai skandavo „Lietuva, Lietuva“.

Po finišo bėgikai sveikino vieni kitus, vaišinosi karšta arbata ir bandelėmis. Po dalyvių apdovanojimo prie Vilniaus televizijos bokšto memorialinės sienos padėta gėlių.

82-jų bėgiko įsakas: mažiau gerti, nerūkyti, sportuoti

Gilma Puriuškienė
Gilma Puriuškienė
© DELFI (M.Jackevičiaus nuotr.)

„Atbėgau paskutinė. Aš visą laiką lakstau, nuo pat jaunystės. 22 metus Sibire išbuvusi“, – DELFI sakė vyriausia bėgimo dalyvė Gilma Puriuškienė. Moteris trasoje užtruko 1 val. 20 min.

Sausio 13-osios bėgime ji dalyvavo antrąkart. G. Puriuškienė pasakojo dažnai bėgiojanti Vingio parke. „Ši data man svarbi kaip tremtinei“, – kalbėjo senjorė, bėgimui nerandanti savo amžiaus bendražygių.

82-jų Jonas Burokas „Gyvybės ir mirties keliu“ bėga kasmet. „Dar turiu sveikatos, bet jau sunkiai. Atbėgau per 55 minutes. Man atrodo, kad kasmet bėgikų daugėja. Man šis bėgimas reiškia daug, nes Sausio 13-ąją gyniau bokštą, čia praleidau 10 dienų ir viską mačiau. Bėgsiu, kol pajėgsiu“, – pasakojo vyriausias bėgimo dalyvis.

Jonas Burokas
Jonas Burokas
© DELFI (M.Jackevičiaus nuotr.)

Kaip išlikti jaunam, kad perkopus 80 žiemą nubėgtum 9 kilometrus? „Pirmiausia reikia vartoti mažiau alkoholio, nerūkyti ir sportuoti. Tada ir sveikatos bus. O jei prasigersi, prasirūkysi, nieko nebus”, – DELFI paaiškino J. Burokas. Vyras pasakojo 60 metų dirbęs sunkvežimių ir autobusų vairuotoju. Per visą gyvenimą jis sukorė 8 mln. kilometrų.


Bėgo ir DELFI komanda

Erika Fuks, Aleksandras Česnavičius ir Kristina Valaitytė
Erika Fuks, Aleksandras Česnavičius ir Kristina Valaitytė
© DELFI / Tomas Vinickas

„Gyvybės ir mirties keliu“ bėgo ir DELFI komanda – įmonės direktorius Aleksandras Česnavičius, rinkodaros vadovė Kristina Valaitytė ir verslo aktualijų reporterė Erika Fuks.

„Sausio 13-toji – viena svarbiausių datų mūsų istorijoje. Labai džiaugiuosi, kad šis bėgimas tapo gražia tradicija pagerbiant sausio 13-tosios aukas. Šis renginys nėra sporto varžybos, jame dalyviai nesivaržo vieni su kitais vardan geresnių asmeninių rezultatų, čia paprasčiausiai vieningai išreiškiama pagarba. Tai labai graži kolektyvinės atminties išraiškos forma, todėl labai džiaugiuosi, kad jame kasmet dalyvauja ir vis daugiau mūsų įmonės darbuotojų“, – sakė DELFI direktorius A. Česnavičius.

Pagarbos bėgime dalyvavo ir žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Tarptautinis pagarbos bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu“ skirtas žuvusiems Lietuvos laisvės gynėjams atminti. Jame kartu su bėgimo entuziastais dalyvauja kariai, Lietuvos karo akademijos kariūnai, Lietuvos šaulių sąjungos atstovai.

Bėgimu jau 22-ąjį kartą pagerbiamos Sausio 13-osios įvykių aukos – žmonės, žuvę 1991 m. sausio 13-osios naktį ir mirę nuo sužalojimų, patirtų sovietiniams kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą:

Loreta Asanavičiūtė
Virginijus Druskis
Darius Gerbutavičius
Rolandas Jankauskas
Rimantas Juknevičius
Alvydas Kanapinskas
Algimantas Petras Kavoliukas
Vytautas Koncevičius
Vidas Maciulevičius
Titas Masiulis
Stasys Mačiulskas
Alvydas Matulka
Apolinaras Juozas Povilaitis
Ignas Šimulionis
Vytautas Vaitkus.

Bėgimas organizuojamas nuo 1992 metų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.