aA
Diplomatų susirašinėjimo duomenų paviešinimas pažeidė klausimų aptarimo konfidencialumą ir sukėlė pavojų daugelio žmonių gyvybei, pareiškė JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, lapkričio 30 d. atsakydama į Kazachstano Eurazijos nacionalinio universiteto studentų klausimus.
Hillary Clinton
Hillary Clinton
© AFP/Scanpix

Ji taip pat užtikrino, kad JAV sieks pagerinti padėtį Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO), sutvirtinti santykius su partneriais bei atremti grėsmę, kurią kelia tokios šalys kaip Iranas.

„Mes manome, kad „Wikileaks“ informacijos publikavimas yra labai liūdnas įvykis, – pasakė ji studentams. – Informacija, kuri turėjo būti konfidenciali, buvo paskelbta. Didžiausią nerimą man kelia kovotojų už žmogaus teises, religinių veikėjų, vyriausybių atstovų likimas – žmonių, kurie tiesiog ramiai bendravo su mūsų vyriausybės atstovais, tačiau buvo paminėti ambasadų susirašinėjimuose. Manau, kad tai labai neatsakingas poelgis, kuris dabar sukėlė pavojų daugelio žmonių gyvybei. Informacija paviešinta nepagalvojus apie pasekmes, kurias pajus susirašinėjimuose paminėti asmenys.“

H. Clinton įsitikinusi, kad turi išlikti galimybė atvirai reikšti savo nuomonę nebijant, kad tavo mintys bus paviešintos.

„Mes manome, kad turime turėti galimybę atvirai samprotauti, ypač privačiai, – pabrėžė ji. – Žinote, privačiai kalbasi ne tik diplomatai, bet ir žurnalistai, gydytojai. Mes visi, kalbėdami konfidencialiai, turime teisę tikėtis, kad konfidencialumas bus išlaikytas. Šis incidentas pažeidė konfidencialumą.“

JAV valstybės sekretorė užtikrino, kad kol Barackas Obama išliks valdžioje, jis stengsis gerinti santykius su valstybėmis partnerėmis, taip pat sieks atremti grėsmę tokių šalių kaip Iranas.

„Per 22 mėn., kurie liko iki B. Obamos kadencijos pabaigos, mes padarysime viską, kad pagerintume paveldėtą padėtį – būtent, padėtį ESBO, santykius su šalimis partnerėmis visame pasaulyje, bei atremti grėsmę, kurią kelia tokios šalys, kaip Iranas. Mes tęsime mūsų politiką, nepaisydami bandymų mums sutrukdyti.“

DELFI primena, kad „Wikileaks“ dokumentai rodo, jog JAV vyriausybė vykdė slaptą žvalgybinę kampaniją prieš Jungtinių Tautų vadovą Ban Ki-mooną ir Jungtinių Tautų nuolatinių Saugumo Tarybos narių iš Kinijos, Rusijos, Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės atstovus. Dokumentai nurodo, kad JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton įsakė rinkti JT vadovo biometrinę informaciją.

Praėjusių metų liepos mėnesį JAV valstybės sekretorės vardu buvo išplatinta slapta direktyva, prašanti rinkti techninius duomenis apie aukščiausių JT pareigūnų naudojamas komunikacijos sistemas, tarp duomenų turėjo būti ir slaptažodžiai bei asmeniniai kodavimo raktai, naudojami privačiuose ir komerciniuose tinkluose oficialiai komunikacijai vykdyti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.