Pirmoji dalis „WikiLeaks“ atskleistų 250 000 slapto susirašinėjimo dokumentų taip pat rodo, kad amerikiečių pareigūnams buvo liepta šnipinėti Jungtinių Tautų (JT) vadovybę ir rinkti JT generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono biometrinę informaciją.

Tarp pateiktos informacijos taip pat esama kalbų apie netinkamą britų karališkosios šeimos nario elgesį, be to, kritikuojamos Jungtinės Karalystės karinės operacijos Afganistane bei šalies premjero Davido Camerono veikla.

Dokumentuose taip pat fiksuojami amerikiečių vadovybės prašymai rinkti „specifinę žvalgybinę informaciją“ apie britų parlamentarus. Praėjusią naktį paviešinti duomenys gali sukelti rimtą pasaulinę diplomatinę krizę ir smarkiai pabloginti Jungtinių Valstijų santykius su Europa ir Artimaisiais Rytais.

Irano prezidentą lygino su A.Hitleriu

Nutekintoje informacijos taip pat matyti, kaip amerikiečių diplomatai lygino Irano prezidentą Mahmoudą Ahmadinejadą su Adolfu Hitleriu, o Prancūzijos vadovą Nicolas Sarkozy pavadino „imperatoriumi be rūbų“.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel buvo aprašyta kaip „slopinanti riziką“, o Rusijos premjeras Vladimiras Putinas kaip „alfa patinas“ (mėginantis dominuoti žvilgsniu). Afganistano prezidentas Hamidas Karzai esą yra „vedamas paranojos“.

Visi šie komentarai buvo surinkti iš slaptos komunikacijos su JAV ambasadomis. Jų detales po paviešinimo greitai pradėjo platinti pasaulio žiniasklaida. Nemaža dalis informacijos yra gana šviežia, dalis jos siųsta praėjusį vasarį.

„WikiLeaks“ planuoja paviešinti visą slaptą komunikaciją per artimiausią parą. Manoma, kad tokiu būdu Amerikos užsienio politikai bus padarytas precedento neturintis spaudimas.

H.Clinton įsakė sekti JT vadovą

Bene labiausiai žalinga informacija yra ta, kad Saudo Arabijos karalius Abdullah pakartotinai ragino Ameriką pulti Iraną. Užfiksuota, kaip jis „nuolat siūlė JAV pulti Iraną ir tokiu būdu užbaigti jo branduolinio ginklo programą“.

Jis esą per susitikimą 2008 m. sakė amerikiečiams „nukirsti gyvatei galvą“. Nutekinta informacija atskleidžia, kaip Saudo Arabijos, Jungtinių Arabų Emyratų ir Egipto lyderiai Iraną vadino „blogiu“ ir galybe, kuri „mus prives prie karo“.

Ban Ki-Moonas
Kita žalingos informacijos porcija yra apie tai, kaip JAV vyriausybė vykdė slaptą žvalgybinę kampaniją prieš Ban Ki-mooną ir Jungtinių Tautų nuolatinių Saugumo Tarybos narių iš Kinijos, Rusijos, Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės atstovus. Dokumentai nurodo, kad JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton įsakė rinkti JT vadovo biometrinę informaciją.

Praėjusių metų liepos mėnesį JAV valstybės sekretorės vardu buvo išplatinta slapta direktyva, prašanti rinkti techninius duomenis apie aukščiausių JT pareigūnų naudojamas komunikacijos sistemas, tarp duomenų turėjo būti ir slaptažodžiai bei asmeniniai kodavimo raktai, naudojami privačiuose ir komerciniuose tinkluose oficialiai komunikacijai vykdyti.

Amerikiečių diplomatų buvo prašoma sukurti profilį apie Alaną Duncaną, homoseksualų buvusį prekybininką nafta, dabar einantį Jungtinės Karalystės tarptautinio vystymosi ministro pareigas.

JAV ypač reikėjo informacijos apie A. Duncano ir užsienio reikalų sekretoriaus Williamo Hague’o (su kuriuo jie anksčiau gyveno viename bute) ir taip pat premjero D. Camerono santykius.

Š.Korėjos diktatorius - epileptikas

Vašingtonas kartu buvo užsakęs rinkti duomenis apie „svarbiausius JT pareigūnus, tarp jų generalinio sekretoriaus pavaduotojus, specializuotų agentūrų vadovus ir jų pagrindinius patarėjus“ taip pat žvalgybinę informaciją apie Ban Ki-moono „vadovavimo ir sprendimų priėmimo stilių“.

Buvo reikalaujama surinkti kreditinių kortelių numerius, elektroninio pašto adresus, telefonų ir faksų numerius, netgi skrydžių mylių programų numerius ir „biografinę bei biometrinę informaciją apie JT Saugumo Tarybos nuolatinius atstovus“. Slaptoji „nacionalinė žvalgybos informacijos apie žmones rinkimo direktyva“ buvo nusiųsta JAV atstovybėms prie JT Niujorke, Vienoje ir Romoje, taip pat į 33 ambasadas ir konsulatus, tarp jų esančius Londone, Paryžiuje ir Maskvoje.

Dalyje susirašinėjimo yra asmeninės informacijos ir gėdingų pasaulio lyderių aprašymų. Teigiama, kad Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Jong-ilas kenčia dėl epilepsijos, o Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas yra „neryžtingas“.

Remiantis dokumentais, Italijos premjeras Silvio Berlusconi yra žinomas „dėl laukinių vakarėlių“, o Libijos vadovas Muammaras Gaddafis „turi gražuolę blondinę slaugę“.

Juose taip pat minima, kad Barackas Obama „labiau žvalgosi į Rytus, o ne Vakarus“ ir nejaučia jokio emocinio artumo su Europa.