Pranešimą, kad Dringykščio ežere skęsta žmogus, Ignalinos ugniagesiai gelbėtojai gavo 2011 m. balandžio 5 dieną, 11 val. 52 min. Prie ežero ugniagesiai buvo jau po 5 minučių.

„Ant kelio nebuvo ledo, gana greitai nuvažiavome į įvykio vietą, pamatėme, kad apie 30 metrų nuo kranto įlūžęs žmogus. Su Antanu nuo automobilio nuėmėme roges, pritvirtinome prie virvės“, – prisimena Ignalinos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Budinčiosios pamainos skyrininkas, vidaus tarnybos vyresnysis puskarininkis A. Voitekėnas. Į pagalbą jis skubėjo su ugniagesiu gelbėtoju, vidaus tarnybos puskarininkiu Antanu Brukštumi.

Arturas Voitekėnas ir Dalia Grybauskaitė
Kai atvyko ugniagesiai gelbėtojai, nelaimės vietoje jau buvo policijos pareigūnai. Nešini gelbėjimo rogėmis, vyrai ežeru nubėgo pas nelaimėlį. „Kokių 10 metrų bėgome ledu, įlūžome, tačiau vienas kitam padėdami užsiropštėme ant ledo. Kadangi buvome su liemenėmis, tai tik sušalome. Tada vienas kitam padėdami užsiropštėme ant rogių ir yrėmės iki žmogaus. Jis pats užsikabino už gelbėjimo rogių, o policijos pareigūnai su mūsų vairuotoju ištraukė į krantą. Štai ir visa istorija“, – pasakoja A. Voitekėnas.

Ugniagesiai iš mirties nagų išplėšė meškeriotoją. Gelbėjamas žvejys nereagavo į aplinką ir vos laikėsi už eketės krašto.

Policijos pareigūnai nelaukė greitosios medicinos pagalbos ir išgelbėtą žmogų išvežė į ligoninę – jis vandenyje prabuvo apie pusę valandos. Ugniagesiai gelbėtojai užvažiavo į namus, pasiėmė sausų drabužių, darbe persirengė ir tęsė tarnybą. „Pagėrėme arbatos ir viskas baigėsi“, – sakė A. Voitekėnas.

Pasirodo, žmogus tą dieną jau buvo kartą įlūžęs, tačiau jam pavyko išsikapstyti. Tada žvejys prisiminė, kad vandenyje liko įrankių dėžė ir grįžo jos išsitraukti. Kai antrą kartą įlūžo, jėgų išlipti nebeužteko. Tai A. Voitekėnas jau vėliau sužinojo iš pažįstamų žvejų.

„Jei jis būtų palikęs dėžę ir grįžęs į krantą, gal viskas būtų baigęsi gerai, ir mūsų pagalbos nebūtų prireikę. Nereikia dėl dėžės rizikuoti savo gyvenimu“, – sako pašnekovas.

Baisiausia atvažiuoti per vėlai

Antanas Brukštus ir Dalia Grybauskaitė
46-erių vyras ugniagesiu gelbėtoju dirba jau 17 metų. Jis sako jaučiantis žmonių dėkingumą ir pagarbą šiai profesijai. Apdovanojimas Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi A. Voitekėnui buvo netikėtas.

„Buvę atvejų, kai nuvažiavome per vėlai ir niekuo padėti nebegalėjome. Štai vasarą atvažiavome, bandėme savo jėgomis panerti ir rasti kūną, tačiau nepavyko. Ignalinoje narų neturime – jie tik Utenoje ir Visagine. Stengėmės padaryti viską, bet žmogus paskendo, buvo labai apmaudu“, – kalbėjo A. Voitekėnas.

„Tuo momentu apie save negalvoji – galvoji, kaip nelaimėje padėti žmogui. Savisauga turi būti, bet jei žinai, kad viduje žmogus, daugiausia galvoji apie jį ir kai kada surizikuoji. Jei žinai, kad viduje žmonių nėra, tai galima pasaugoti ir savo sveikatą, bet jei žinai, kad yra žmonių ir gali jiems padėti – ar vandenyje, ar ugnyje, ar dūmuose – reikia eiti“, – apie darbo kasdienybę kalba ugniagesys gelbėtojas.

Herojiškų istorijų žinote ir jūs? Siųskite jas mums. Geriausias istorijas DELFI publikuos viešai. Jų herojams atiteks vertingi prizai, jie bus apdovanoti Lietuvos Respublikos Prezidentūroje ir pagerbti Prezidentės Dalios Grybauskaitės.

Sąlygos ir trukmė

1. Esė konkursas vyksta nuo lapkričio 18 d. iki gruodžio 9 d.
2. Esė skaičius nėra ribojamas. Tas pats skaitytojas gali atsiųsti kelias esė.
3. Skaitytojai savo esė gali papildyti fotografijomis ar vaizdo medžiaga.
4. Esė kviečiame siųsti el.paštu: pilieciai@delfi.lt, laiške nurodant dalyką „Konkursui Herojai tarp mūsų“. Taip pat reikia nurodyti savo kontaktus (vardą, pavardę, el. paštą, telefoną. Jei norima, kad nebūtų skelbiama pavardė arba skelbiamas tik slapyvardis – reikia nurodyti jį. Šių duomenų mums reikia tam, kad galėtume susisiekti laimėjimo atveju).
5. Dalyvaudamas konkurse skaitytojas sutinka su konkurso tvarka ir sąlygomis.
6. Autorius, pateikiantis nuotrauką ar vaizdo medžiagą konkursui, suteikia DELFI teisę laisvai disponuoti medžiaga savo nuožiūra. Nuotrauka ar video tampa portalo nuosavybe.

Laukiame Jūsų istorijų!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)