aA
Ketvirtadienį Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Vilniaus rajono skyriaus visuotinio susirinkimo metu buvo iškelti du kandidatai į partijos pirmininko postą – Laurynas Kasčiūnas ir Paulius Saudargas.
Laurynas Kaščiūnas
Laurynas Kaščiūnas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Abu šie kandidatai anksčiau minėti ir rugsėjo mėnesį pristatyme TS-LKD ministrų kabinete. Šią informaciją naujienų portalui LRT.lt patvirtino P. Saudargas.

Praėjusį šeštadienį per TS-LKD tarybos posėdį partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis išreiškė norą suorganizuoti išankstinius partijos pirmininko rinkimus, kam trečiadienį buvo pritarta vykusio partijos prezidiumo posėdžio metu.

Beje, dabartinio pirmininko tarp ketvirtadienį iškeltų kandidatų nebuvo.

L. Kasčiūnas dėkoja už pasitikėjimą

L. Kasčiūnas yra vienas žinomiausių Lietuvos politologų, socialinių mokslų daktaras bei buvęs Rytų Europos studijų centro vadovas ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas, kuris šiemet tapo Seimo nariu, laimėjęs rinkimus daugiamandatėje apygardoje. Gerai pasirodęs po pirmojo rinkimų turo, antrajame kandidatas nusileido Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatui Petrui Valiūnui.

Anot politiko, tai dar kartelį įrodė, kad visuomenėje yra itin opios socialinės politikos problemos ir TS-LKD privalo dėti visas pastangas, kad jas sėkmingai išspręstų. Pagrindinė Lauryno veiklos kryptis Seime yra užsienio politika bei krašto apsauga, kurios aktualumas itin išryškėjo Rusijos agresijos Ukrainoje metu.

Taip pat kandidatas į TS-LKD pirmininko postą yra dirbęs savaitraščio „Veidas“ užsienio naujienų redaktoriumi, o 2009 m., Irenai Degutienei einant Seimo pirmininkės pareigas, tapo jos patarėju užsienio politikos klausimais. Be užsienio politikos, politologas daug dėmesio kreipia į šeimos politikos bei krikščioniškos minties plėtojimą Lietuvoje. Jis taip pat yra keturių vaikų tėvas.

Paklaustas, ką mano apie tai, kad Vilniaus rajono skyrius jį iškėlė kandidatu į TS-LKD pirmininko postą, Laurynas Kasčiūnas atsako: „Dėkoju Vilniaus rajono konservatoriams ir krikščionims demokratams už pasitikėjimą. Labai gerai žinau pietryčių Lietuvos problemas, neigiamas „valstybės valstybėje“ užuomazgas ir savo veikloje daug dėmesio skiriu šios problemos sprendimui. Manau, kad Vilniaus rajono žmonės tai įvertino.“

P. Saudargas atkreipia dėmesį į partijos vienybę

Antrasis Vilniaus rajono skyriaus siūlomas kandidatas į konservatorių partijos pirmininko postą yra P. Saudargas. Tai vienas iš tų konservatorių, kuriems pavyko laimėti rinkimus vienmandatėje apygardoje ir trečią kadenciją iš eilės patekti į Seimą. Tai liudija nemažą visuomenės pasitikėjimą šiuo politiku. Kandidato į pirmininkus pergalė buvo pasiekta Justiniškių vienmandatėje apygardoje.

Paulius Saudargas
Paulius Saudargas
© DELFI / Domantas Pipas

Paulius Saudargas yra užaugęs žymaus politiko, buvusio LKDP lyderio ir dabartinio Europos parlamento nario Algirdo Saudargo, šeimoje, turi įgijęs mokslų daktaro laipsnį. Paulius Saudargas buvo siūlomas kaip vienas iš TS-LKD kandidatų į aplinkos apsaugos ministrus. Šiandien politikas aktyviai veikia aplinkos apsaugos komitete.

Pats kandidatas pastebi, kad rinkimai jam prasidėję gana netikėtai, o svarbiausia gebėti neprarasti savo tapatybės ir išlikti vieningiems: „Dėkoju Vilniaus rajono TS-LKD skyriui už išreikštą pasitikėjimą. Sunku vertinti staiga šventiniu susikaupimo metu mus užgriuvusią partinę diskusiją ir „demokratijos šventę“, kai TS-LKD partijos pirmininko rinkimai yra paankstinami keliais mėnesiais, neataušus aistroms po rinkimų. Nepaisant skirtingų nuomonių ir diskusijų, tikiu tvirta ir vieninga TS-LKD, kuri turi išlikti nepamainomas pasirinkimas Lietuvos piliečiams, tikintiems tiek tvirta valstybe, tiek tvirta tradicine šeima, socialiniu teisingumu ir kitais krikščioniškos moralės pagrindais.

Partijos pirmininko rinkimų kontekste visi kandidatai dar turės galimybę išsakyti savo nuomonę ir galutinai apsispręsti. Galutinį žodį tars visi TS-LKD nariai, visi partijos bičiuliai, kadangi rinkimai yra visuotiniai. Tikiu, kad visų mūsų bendras išmintingas sprendimas ves partiją sėkmės keliu, nuolat įsiklausant tiek į TS-LKD narių balsą, tiek į atstovaujamų Lietuvos žmonių poreikius.“

www.lrt.lt