aA
Rusijos, Ukrainos ir Prancūzijos prezidentai trečiadienį atvyks į Berlyną, kur kartu su Vokietijos kanclere Angela Merkel aptars pastangos užtikrinti taiką Rytų Ukrainoje, nurodė kanclerės biuras.
Angela Merkel, Petro Porošenka ir Vladimiras Putinas
Angela Merkel, Petro Porošenka ir Vladimiras Putinas
© AP / Scanpix

Antradienį paskelbtame Vokietijos vyriausybės pranešime sakoma, kad A. Merkel pakvietė vadinamojo Normandijos ketverto narius – Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, Ukrainos prezidentą Petro Porošenką ir Prancūzijos prezidentą Francois Hollande'ą – „įvertinti, kaip buvo vykdomi Minsko (taikos) susitarimai nuo ankstesnio susitikimo, taip pat aptarti tolesnių žingsnių“.

Šie keturi lyderiai nereguliariai susitikdavo aptarti pažangos įgyvendinant Minsko susitarimus, sudarytus tarpininkaujant Vokietijai ir Prancūzijai. Vėliausias toks susitikimas įvyko pernai spalį Paryžiuje.

Planuojama, kad naujasis Normandijos ketverto susitikimas prasidės trečiadienį vakare.

F. Hollande'as po praeitą ketvirtadienį įvykusio pasitarimo telefonu su P. Porošenka, ragino visas Ukrainos konflikto šalis parengti planą, kaip bus siekiama užbaigti šią krizę.

Pasak jo, bus siekiama padėti Ukrainai susigražinti visos savo sienos su Rusija kontrolę.

Rusija, 2014 metais aneksavusi Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, palaiko dideles teritorijas Rytų Ukrainoje kontroliuojančius promaskvietiškus separatistus. Jų konfliktas su provakarietiška Kijevo vyriausybe nusinešė jau beveik 10 tūkst. žmonių gyvybių.

Maskva savo ruožtu neigia kaltinimus, kad ji siunčia karių ir ginklų į Ukrainos teritoriją bei kursto šį konfliktą.

Vokietija šiuo metu pirmininkauja Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO), stebinčiai padėtį Rytų Ukrainoje.

2015 metų vasarį visos konflikto šalys, padedant Vokietijai ir Prancūzijai, sudarė taikos susitarimus. Vis dėlto vadinamieji Minsko susitarimai, nors ir padėjo sumažinti kautynių intensyvumą, ne visiškai jas sustabdė.

Trečiadienį Normandijos ketverto susitikimas vyks tvyrant didelei įtampai tarp Prancūzijos ir Rusijos dėl Maskvos vaidmens Sirijos konflikte. Ši įtampa anksčiau paskatino V.Putiną atšaukti planuotą vizitą Paryžiuje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.