aA
Maždaug pusantros savaitės dingusio paauglio ieškoję artimieji ir policija sekmadienį jį surado negyvą Saulėtekio alėjos miške. Įtariama, kad vienos sostinės mokyklos devintokas pats pasitraukė iš gyvenimo.
Dar viena skaudi nelaimė Vilniaus mokykloje: paauglį surado negyvą
© Shutterstock nuotr.

Nepilnametis nuo rugpjūčio 26 d. buvo ieškomas kaip dingęs be žinios. Rugpjūčio 25 d. DELFI žiniomis, 14-metis dingo išėjęs iš Santariškių klinikų Vaikų ligoninės, į kurią pateko patyręs traumą namie gamindamas.

„Pas mus dirba krizių valdymo komanda, ją išsikvietėme kai tik sužinojome apie nelaimę, sudarėme veiksmų planą. Nuo vakar 11 val. mokykloje dirbanti Vilniaus psichologinė pedagoginė tarnyba bendravo su vaikais, šiandien bendrauja su mokytojais, vakare su tėvais“, – DELFI sakė mokyklos, kurioje mokėsi nepilnametis, vadovė.

Specialistai daugiausia dirba su velionį pažinojusiais mokiniais. Moksleivis buvo dingęs jau pusantros savaitės, gimnazija bendravo su jo motina, dingusio gimnazisto ieškojo ir kiti moksleiviai.

„Skausmas, juk tai jauno žmogaus, paauglio netektis“, – sunkiai žodžius rinko mokyklos vadovė.

M. Majauskas: tai nusikalstamas aplaidumas

„Tai trečia žinoma tragiškai pasibaigusi gimnazisto istorija Vilniuje šiais metais. Be galo liūdna ir pikta, kad ir toliau vaikų emocinį saugumą paliekame valstybės prioritetų paraštėse.

Nenustebsiu, jei atlikus tarnybinius patikrinimus mokykloje ir ligoninėje, kur berniukas prieš pradingdamas lankėsi, gausime atsakymą, kad visi viską padarė teisingai ir kaltas tik pats gyventi nenorėjęs vaikas“, – DELFI kalbėjo Vilniaus miesto tarybos narys, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Mykolas Majauskas.

Pasak M. Majausko, įstatymai leidžiami, taisyklės tvirtinamos, o žmogaus nebėra. „Jokiu būdu nelinkiu niekam išgyventi artimojo netekties, bet panašu, jog kol kažkas iš ministrų asmeniškai nesusidurs, tol vaikų psichinė sveikata liks nuošalyje“, – sako pats su savižudybe šeimoje susidūręs politikas.

M. Majausko teigimu, privalome apmokyti visus mokytojus ir gydytojus atpažinti savižudybės rizikas ir tinkamai į jas reaguoti. Kartu, sako jis, reikia užtikrinti prieinamą psichikos sveikatos pagalbą tiek vaikams, tiek suaugusiems. Apie tai kalbama jau ne vienerius metus.

M. Majausko vertinimu, apgailėtina, kad ligoninių priimamuosiuose vis dar nėra budinčio psichikos sveikatos specialisto. „Tai yra ne pinigų klausimas, bet nusikalstamas aplaidumas. Net ir po mėginimų nusižudyti, dažnai tiesiog sutvarsto riešą, išplauna skrandį ir paleidžia žmogų tokios pat klaikios psichologinės būklės, kokios jis ir pateko“, – stebisi pašnekovas.

Pagalbos telefonai:

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277dirba nuo antradienio iki šeštadienio (II-VI)
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366dirba I-VII visą parą
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123I-VII
visą parą

Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Krizių įveikimo centre (Giedraičių 60 A, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Darbo laikas: I, III, V 16.00–20.00

Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt

Vaikų ir paauglių krizių intervencijos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.

Naujausi duomenys apie darbo laiką ir kita informacija – puslapyje www.klausau.lt

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.