aA
Šeštadienį „Litexpo“ parodų ir kongresų centre Prezidentė Dalia Grybauskaitė atidarė pirmąją tarptautinę vietos bendruomenių šventę-mugę, kurią kartu rengia Ūkio ministerija ir Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjunga. Šventės globėjas Premjeras Algirdas Butkevičius linkėjo bendruomenėms būti ramybės drumstėjomis savo savivaldybėse, kad mūsų valdininkija taptų aktyvesnė.
Atidaryta pirmoji tarptautinė vietos bendruomenių mugė
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Šventėje, kurioje dalyvauja 200 bendruomenių, šiemet tikimasi sulaukti daugiau kaip 10 tūkst. lankytojų iš visos Europos, Mugėje bus pristatyta vietos bendruomeninių organizacijų ir vietos veiklos grupių veikla, regionų vietos produktai, verslai, turistiniai maršrutai, edukacinės programos Lietuvoje ir užsienio valstybėse.

„Savo kasdiene veikla Jūs kuriate saugesnę Lietuvą. Kiekvienas, įtrauktas ir įsitraukęs į bendruomenės veiklą, - geriausia prevencija nuo atskirties, smurto ir susvetimėjimo. Savo pavyzdžiu esate įkvėpimas daugeliui“, – kreipdamasi į vietos bendruomenių narius sakė prezidentė.

Pasak valstybės vadovės, bendruomenės yra ypač didelė valstybės jėga, kuri gali nuveikti išskirtinius darbus. Prezidentė pabrėžė, kad būti bendruomenės nariu reiškia ne tik įsipareigojimą, bet kartu ir galimybę keisti savo kraštą, prisidėti prie žmonių gerovės kūrimo ir aktyviai veikti gražinant savo šalį.

Šventės globėjas Premjeras A. Butkevičius pasidžiaugė didėjančiu žmonių bendruomeniškumu ir visuomeniškumu.

„Bendruomenės - veikliausių, kūrybingų žmonių komandos, kurios turi idėjų ir siekia jas įgyvendinti. Skelbdami Bendruomenių metus, siekėme atkreipti dėmesį į tuos, kurie aktyviai dalyvauja visuomeniniame gyvenime, skleisti jų patirtį ir paskatinti kitus gyventojus išeiti iš savo kiemo, asmeninių interesų aplinkos“, – sakė ministras pirmininkas.

2016 metai yra paskelbti Vietos bendruomenių metais, o Vyriausybė yra patvirtinusi jų minėjimo planą. I tarptautinė vietos bendruomenių šventė-mugė – vienas iš didžiausių planuotų metų renginių.

„Dalyvauju jau ne pirmame bendruomenių renginyje ir džiaugiuosi, matydamas, kaip auga žmonių visuomeniškumas. Ypač tai juntama regionuose. Manau, kad bendruomenių metai savo misiją atliko su kaupu. Tačiau jie artėja prie pabaigos. Šiandien noriu išsakyti savo pastebėjimus ir palinkėjimus ateičiai“, – sakė premjeras.

Pasak Vyriausybės vadovo, per bendruomenes itin suklestėjo su mūsų kultūriniu paveldu susiję amatai – ir tai yra labai gerai. Bet reikia įvairinti bendruomenių veiklą. Perspektyvi ir itin reikalinga kryptis – socialinė veikla. Pirmiausia ši veikla suteikia galimybę žmogui užsidirbti, nes socialinės paslaugos yra labai paklausios ir regionuose, ir didžiuosiuose miestuose. Reikia skirti daugiau dėmesio socialinių įgūdžių stokojančioms šeimoms, neprižiūrėtiems vaikams, padėti neįgaliesiems, vyresnio amžiaus žmonėms – planuoti ir teikti tas paslaugas, kokių jūsų bendruomenės nariams reikia ar trūksta.

„Ragintume bendruomenes steigtis ne tik pagal gyvenamąją vietą, bet, pavyzdžiui, pagal įgyvendinamą socialinę veiklą: saugi kaimynystė, darbas su vaikais iš socialinės rizikos šeimų, pagalba pagyvenusiems žmonėms“, – teigė ministras pirmininkas.

Kaip pažymėjo Vyriausybės vadovas, bendruomenėms reikėtų vienyti jėgas su kitomis visuomeninėmis organizacijomis ir kartu padėti neįgaliesiems, socialinės rizikos šeimose augantiems vaikams, savarankiškumo netekusiems senoliams.

„Prisidėkite prie gerų ir racionalių idėjų įgyvendinimo. Mūsų gyventojai dar neišnaudoja galimų finansinių priemonių, drąsių sumanymų bendruomenių judėjimui ir veiklos įvairovei stiprinti. Turiu galvoje Europos Sąjungos skiriamą paramą žmonių visuomeniškumui skatinti. Pavyzdžiui, bendradarbiaujant su vietos veiklos grupėmis, galima pasinaudoti Bendruomenių vietos plėtros iniciatyvoms skirtomis lėšomis (114 mln. eurų) iš Lietuvos kaimo plėtros programos. Būkite ramybės drumstėjai savo savivaldybėse, kad mūsų valdininkija taptų aktyvesnė, atsakingesnė ir jautresnė žmonių problemoms“, – ragino premjeras.

Vyriausybės vadovo teigimu, bendruomenių metai padės suprasti, ką esame nuveikę gyventojų bendrystės judėjimui, ką turime pertvarkyti. Todėl reikia padaryti viską, kad šiuo vardu paženklinti metai suartintų ir paskatintų žmones aktyviau dalyvauti visuomeninėje veikloje, taptų bendruomenių klestėjimo pradžia.

Tarptautinės vietos bendruomenių mugės metu vyks konferencija, kurioje mokslo, bendruomenių ir valstybės institucijų atstovai diskutuos apie bendruomenės, miesto ir kaimo integracinių ryšių stiprinimą, dalinsis Lietuvos ir užsienio šalių pilietinės visuomenės ugdymo patirtimi pasitelkiant bendruomenines organizacijas. Daug dėmesio bus skiriama socialinio verslo plėtros galimybėms vietos bendruomenėse.

Konferencijoje mokslo, bendruomenių ir valstybės institucijų atstovai taip pat diskutuos apie miesto ir kaimo integracinių ryšių stiprinimą, dalinsis Lietuvos ir užsienio šalių pilietinės visuomenės ugdymo pasitelkiant bendruomenines organizacijas patirtimi.

Per pirmąją tarptautinę vietos bendruomenių mugę bus išrinktos ir apdovanotos kūrybiškiausios, iniciatyviausios, patriotiškiausios ir labiausiai lyderiaujančios vietos bendruomenės bei vietos veiklos grupės iš visų Lietuvos apskričių.

Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau kaip 1800 vietos bendruomenių, iš kurių pirmoji buvo įsteigta dar 1995 metais. Pagrindinis bendruomenių tikslas - vykdant įvairią bendrą veiklą ir kartu sprendžiant vietos problemas, stiprinti ryšius tarp vietos gyventojų ir prisidėti prie valstybės gyvenimo.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.