aA
Ketvirtadienio vidurdienį Vilniuje, prie Norvegijos ambasados, protestuota prieš Norvegijos vaikų teisių tarnybą „Barnevernet“. Norvegija vėl kaltinta vaikų grobimu ir netinkama vaikų priežiūros sistema.
Paimtų vaikų močiutė: netikėjau ir netikėsiu
© DELFI / Tomas Vinickas

Į Tautininkų sąjungos rengtą protesto akciją atvyko keli Darbo partijos atstovai bei delegacija iš Rokiškio – Norvegijoje iš motinos paimto Gabrieliaus močiutė su rėmėjais. Kai kurių protestuotojų veidai matyti akcijose Laimutės Satnkūnaitės ir Drąsiaus Kedžio dukrai paremti.

Akcijoje, kaip ir ketvirtadienio rytą Seime surengtoje spaudos konferencijoje, taip pat dalyvavo Marius Reikeras, save pristatantis Norvegijos Žmogaus teisių komiteto atstovu ir teisininku. Prieš keletą metų M. Reikerui Norvegijoje suspenduota advokato licencija, 2011 m. jis teistas už grasinimus kolegai.

Marius Reikeras
Marius Reikeras
© DELFI / Tomas Vinickas

Prie ambasados žurnalistų kalbinta Vida Baužienė pasakojo, kad prieš septynis mėnesius iš jos sūnaus šeimos paimti 8 ir 10 metų amžiaus berniukai. Tėvai vaikų nematė iki šiol„Buvo neseniai vienas teismas – nieko – įrodymų, kad galėtų vaikus paimti, jie neturi, o vaikų mums negrąžina“, – piktinosi moteris.

DELFI klausiama, už ką tarnyba paėmė vaikus, moteris tikino, kad „už nieką“, tačiau klausiama apie galimą smurtą šeimoje, patvirtino, kad vaikai atimti įtariant smurtą. „Apkaltino, kad mušė vaikus – vaikas mokykloje papasakojo seselei, o ta seselė, tą dieną pradėjusi dirbti, tą pačią dieną iš ten pabėgo“, – aiškino V. Baužienė.

Iš šeimos paimtų berniukų močiutė žada kovoti ir eiti iki galo. „Aš pati ten ilgą laiką gyvenau su sūnaus šeima, jokio smurto nesu mačiusi šeimoje. Netikėjau ir netikėsiu“, – graudinosi moteris.

Kita akcijos dalyvė – Nijolė iš Molėtų – vasaromis lanko Norvegijoje gyvenančią dukrą. „Ji ten dirba architekte – ji visą laiką įtampoje, nervuose – nežinai, kuo gali baigtis – ten vaiką paimti priežasčių nereikia. (…) Ten nenormaliai į šį klausimą žiūrima – ten jiems vaikai tikrai nesvarbūs, ten svarbu jų verslą vystyti ir sukti jų milijardus, kad įrodytų ne veltui gaunantys finansavimą“, – kalbėjo Nijolė.

Gabrieliaus močiutė: o kuri šeima problemų neturi?

Gabrieliaus močiutė Regina Stašienė DELFI aiškino, kad viltis miršta paskutinė, bet garantijų, kad vaikas bus grąžintas mamai, ji nematanti. Esą bylos fabrikuojamos, tačiau vaikas pamirštamas.

R. Stašienė sakė turinti bylos medžiagą, kurioje matyti, už ką iš dukters paimtas Gabrielius. „Supratau taip – tokio didelio kaltinimo aš neįžvelgiau niekur – ten buvo parašymai, tai vaikas per dažnai į tualetą vaikšto, tai per dažnai rankas plauna, tai vieną dieną atėjo nešvariais drabužiais, kitą dieną ne tą valgyti atsinešė, o paskutinė frazė tai mane labiausiai nuvylė ir papiktino: staiga paėmė vaiką iš mokyklos vien dėl to, kad buvo bijoma vaiko išvežimo į Lietuvą“, – kalbėjo R. Stašienė.

Regina Stašienė
Regina Stašienė
© DELFI / Tomas Vinickas

Jos teigimu, dukra Gražina Leščinskienė ir toliau Norvegijoje dirba valymo paslaugų įmonėje. Kol vaikas bus ten, iš Norvegijos ji grįžti nesiruošia.

„O kas dabar problemų neturi? Manęs vis klausia apie skyrybas, bet pažiūrėkite, šimtais visur skiriasi. Štai buvęs žentas, pirmosios mergaitės vaiko tėvas, ir dabar man remontą darė, mes bendraujame, ir anūkė pas mus, ir mes pas anūkę nuvažiuojame“, – klausiama apie dukros G. Leščinskienės praeities bėdas, kalbėjo R. Stašienė.

Jos aiškinimu, kitas G. Leščinskenės vaikas su mama negyvena, nes Lietuvoje pradėjo lankyti mokyklą. Kiekvieną vasarą dukra važiuoja svečiuotis pas mamą.

„Norvegija mums ne pavyzdys – išaugino Breiviką. Taigi jei norime, kad tokių breivikų atsirastų Lietuvoje – taip, imkime pavyzdį iš Norvegijos, bet aš nenoriu“, – akcijos dalyviams aiškino Tautininkų sąjungos vicepirmininkas Julius Panka.

Jo teigimu, nuo šių metų pradžios įvairiose šalyse vykstančiuose protestuose prie Norvegijos ambasadų reikalaujama stabdyti Norvegijos vaikų gerovės tarnybos „Barnevernet“ savivalę ir grąžinti užsienio piliečių šeimoms iš jų atimtus vaikus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.