aA
Buvęs Floridos gubernatorius Jebas Bushas antradienį sakydamas kalbą Berlyne paragins stiprinti JAV ekonominius ryšius su sąjungininkėmis Europoje ir pabrėš, kad Amerika ir Vokietija taip pat turėtų glaudžiau bendradarbiauti sprendžiant pasaulinio saugumo problemas.
Jebas Bushas
Jebas Bushas
© AFP/Scanpix

J.Bushui, kuris antradienį sakys kalbą vienoje garsiausių Europos ekonomikos konferencijų, tai bus pirmasis pasirodymas tarptautinėje politikos arenoje jam pranešus apie planus siekti JAV prezidento posto.

JAV ir Vokietija, taip pat Lenkija ir Estija, kuriose respublikonas J.Bushas lankysis vėliau šią savaitę, yra NATO sąjungininkės, kurios glaudžiai bendradarbiauja sprendžiant įvairias diplomatines problemas, pradedant Irano branduoline programa ir baigiant Rusijos veiksmais Ukrainoje. Be to, Vokietija yra didžiausia JAV prekybos partnerė Europoje.

Prezidentas Barackas Obama pirmadienį baigė dviejų dienų vizitą Bavarijoje, kur dalyvavo Didžiojo septyneto šalių viršūnių susitikime. Jo metu prezidentas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kuri vadino jį „brangiu Baracku“, demonstravo abipusę simpatiją ir žadėjo tęsti glaudų dvišalį bendradarbiavimą bei bendrus diplomatinius projektus.

J.Busho užsienio politikos patarėjas Kennethas Justeris, kuris yra pasaulinės investicijų bendrovės „Warburg Pincus“ partneris, pabrėžė, jog svarbiausia žinia yra tokia, kad „mūsų santykiai su sąjungininkėmis turi būti paremti bendradarbiavimu, ypač sprendžiant mūsų priešininkų iššūkius mums“.

J.Bushas antradienį kreipsis į Vokietijos Krikščionių demokratų sąjungos (CDU), kuriai vadovauja kanclerė A.Merkel, ekonomikos tarybą.

Šią savaitę jis taip pat ketina privačiai susitikti su verslo ir valdžios lyderiais Vokietijoje, Lenkijoje bei Estijoje, su kuriais aptars saugumo grėsmes, su kuriomis susiduria visas regionas ir kiekviena šių šalių atskirai.

Dvi kadencijas eidamas Floridos gubernatoriaus pareigas J.Bushas dažnai keliaudavo į užsienį, tačiau šios kelionės tikslas visų pirma yra parodyti, kad jis pasirengęs tvirtą koja žengti į pasaulio politinę areną, nes valstijų gubernatoriams, kandidatuojantiems į prezidentus, neretai priekaištaujama dėl menkos patirties užsienio politikoje.

Labai tikėtina, kad J.Bushui kovoje dėl Baltųjų rūmų teks suremti ietis su demokrate Hillary Rodham Clinton, ėjusia valstybės sekretorės pareigas per pirmąją B.Obamos kadenciją.

Buvęs Floridos gubernatorius - dviejų buvusių JAV prezidentų sūnus ir brolis - apie kandidatavimą oficialiai turėtų paskelbti kitą savaitę Majamyje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.