aA
Jau kitąmet vyksiantys savivaldos rinkimai gali būti visai kitokie - parlamentarai rengiasi ne tik įteisinti tiesioginius merų rinkimus, bet ir padalyti savivaldybes į kelias mažesnes apygardas.
Į savivaldą siūlo rinkti ir „kiemo“ politikus
© DELFI (R.Achmedovo nuotr.)

Kaip rašo „Lietuvos žinios“, Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas jau pritarė kelių parlamentarų siūlymui, kad kiekviena savivaldybė būtų suskirstyta į daugiamandates apygardas. Kiekvieną šalies savivaldybę suskirstyti į kelias daugiamandates apygardas, jose renkant atitinkamą tarybos narių skaičių, pasiūlė Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Povilas Urbšys, „darbietė“ Virginija Baltraitienė ir konservatorius Algis Strelčiūnas. Šio sumanymo iniciatorių tikinimu, tai leis bendruomenėms, kaimų ir miestų seniūnijoms turėti savo atstovus savivaldoje.

Tačiau dalis politikų nelinkę pritarti naujovei, juolab užmojams esamą tvarką keisti prieš pat rinkimus. Pavyzdžiui, Liberalų sąjūdžio (LS) vicepirmininko Remigijaus Šimašiaus teigimu, likus 8 mėnesiams iki rinkimų keisti žaidimo taisykles - iš principo neproduktyvu. 

„Toks jausmas, kad tai yra daugiau savivaldos rinkimų kampanijos dalis nei sisteminis požiūris. Nebėra laiko diskutuoti apie rinkimų sistemos keitimą, dabar reikia teikti žmonėms siūlymus, kaip jiems geriau atstovauti“, - pabrėžė politikas. 

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko pripažinimu, nauja savivaldybių tarybų rinkimų tvarka rinkėjams suteiktų galimybę į vietos valdžią išrinkti arčiau bendruomenių esančius politikus, tačiau rinkimų prievaizdams ir politinėms jėgoms šie pokyčiai sukeltų daug papildomų sunkumų.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.