aA
Liudininkai praneša, kad naktį keliuose Mariupolio miesto rajonuose girdėjosi šūviai ir sprogimai, skelbia unien.net.
Ukraina: liepsnose skendi Mariupolio oro uostas ir karinis dalinys, aidi šūviai
© AP/Scanpix

Mieste girdėti automatų serijos Leboberežjės rajone ir pavieniai šūviai Iljičevsko rajone. Primorsko rajono gyventojai taip pat girdėjo šūvius.

Vietos gyventojai socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad šiąnakt per susišaudymus užsidegė vietos oro uostas bei netoli jo įsikūręs karinis dalinys.

Primename, jog sekmadienį prorusiški sukilėliai, kovojantys su Vakarų remiama Ukrainos vyriausybe, surengė savo kol kas rimčiausias atakas prieš Luhansko tarptautinį oro uostą šalies rytuose. Apie aukas per per šiuos susrėmimus nepranešta.

Taip pat sekmadienį grupė „Informacinis pasipriešinimas“ pranešė, kad Slovjanske teroristai 120 mm kalibro minosvaidžiu šaudo ne tik į Ukrainos pajėgas, bet ir į gyvenamuosius namus. Pirminiais duomenimis, Slovjanske sekmadienį sužeisti trys Ukrainos kariai.

Neramumai Rytų Ukrainoje
Po derybų su Maskvos ambasadoriumi – P. Porošenkos pažadasPlačiau...
Ukraina: pranešama, kad teroristai apšaudo gyvenamuosius rajonusPlačiau...
Apšaudytos teroristų pozicijosPranešama, kad Ukrainos pajėgos, panaudodamos artileriją, apšaudė Slovjansko Pirklių rūmus, kur teroristai įsirengė kareivines. Artileria apšaudė ir daugiau separatistų pozicijų Slovjanske.
Artemovske granatsvaidis apšaudė tankų dalinį Tai įvyko naktį iš šeštadienio į sekmadienį, praneša news.liga.net. Teigiama, kad trys galingi sprogimai prabudino gyventojus, gyvenančius netoli karinio padalinio, apie 3 val. nakties. Kol kas įvykio aplinkybės viešai nekomentuojamos.
Teroristų numušto lėktuvo ekipažas: trys iš aštuonių išgyveno Iš aštuonių virš Slovjansko birželio 6 d. numušto karinio transportinio lėktuvo AN-26 ekipažo narių gyvi liko trys. Vienas iš jų ligoninėje. Apie tai pranešė Antiteroristinės operacijos atstovas Vladislavas Selezniovas savo paskyroje „Facebook“.„Šiuo metu yra rasti trijų žuvusiųjų kūnai. Dar du žmonės laikomi dingusiais be žinios, jų vis dar ieškoma“, - pranešė jis.Kaip jau buvo pranešta anksčiau, birželio 6 d, prie Slovjansko teroristai priešlėktuvine raketa numšė transportinį lėktuvą AN_26. Lakūnai, aukodami savo gyvybes, nukreipė orlaivį nuo gyvenamųjų rajonų.
Slavianske ir Kramatorske nesiliauja šūviai, girdimi sprogimaiPasak liudininkų socialiniame tinkle „Twitter“ birželio 8 d. rytą, separatistai šaudė minosvaidžiais, ir kulkosvaidžiais, girdėjosi sprogimai, praneša unian.net.
Paaiškėjo, kada gali derėtis Ukrainos ir Rusijos prezidentaiDerybos tarp Petro Porošenko ir Vladimiro Putino gali būti pradėtos sekmadienį. Apie tai praneša „Blooberg“.Tuo metu trišalės derybos tarp Rusijos, Ukrainos ir Europos Sąjungos vyks pirmadienį. Jų atstovai tądien vėl ves derybas dėl dujų tiekimo Kijevui ir Ukrainos skolos už jas padengimo. Tai sekmadienį pranešė naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi Rusijos energetikos ministerija.Anksčiau Rusijos koncernas „Gazprom“ Ukrainos prašymu vienai dienai atidėjo išankstinio mokėjimo už tiekiamas dujas įvedimą - iki birželio 10-osios. Sprendimas buvo priimtas po „Gazprom“ ir Ukrainos kompanijos „Naftogaz“ vadovų susitikimo Berlyne. Mat birželio 9-oji Ukrainoje bus poilsio diena.
Prie Lugansko oro uosto - sprogimasVėlų šeštadienio vakarą netoli Lugansko oro uosto nugriaudėjo stiprus sprogimas, praneša unian.net.Jis buvo užfiksuotas vaizdo įraše: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=I4ZBtNHdLiw
Donecko srityje telkiasi teroristaiPranešama, kad Donecko srityje esančiame Snižne, 15 km nuo Rusijos pasienio posto, telkiasi teroristai.Ukrainos politikas ir žurnalistas Olegas Lyaško socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad teroristų iš viso - apie 300, dauguma jų – ne rusai. Jie apsistoję sporto mokykloje. Taip pat teigiama, kad kartu atvyko ir 5 šarvuočiai.
Donecke nužudytas Rusijos karinių pajėgų narysNews.liga.net praneša, kad tarp Donecke nužudytų teroristų identifikuotas Rusijos karinių pajėgų narys Aleksejus Jurinas, 1993 m. gimęs Rusijos pilietis.
Naktį kazokai planuoja veržtis per Ukrainos sienąĮ Ukrainos pasienį jau atvyko 300 kovotojų, rašo news.liga.net. Operatyviniais „Informacinio pasipriešinimo“ judėjimo duomenimis, rusų samdiniai iš vadinamųjų kazokų organizacijų išjudėjo iš savo dislokacijos vietų.„Šiuo metu daliniai, kuriuos sudaro apie 300 Rusijos kazokų, susitelkę Stanično-Lugansko rajone netoli sienos su Rusija. Mūsų duomenimis, naktį kazokai planuoja prasiveržti į Rusijos teritoriją“, - rašoma judėjimo vadovo „Facebook“ paskyroje. Anksčiau separatistai buvo pateikę ultimatumą Ukrainos pasieniečiams, kad šie iki 21 val paliktų savo punktą, tačiau vėliau situacija stabilizavosi.
Rusijos ambasadorius teigiamai įvertino P. Porošenkos kalbąRusijos ambasadorius Ukrainoje Michailas Zurabovas pareiškė, kad prezidento Petro Porošenkos inauguracijos kalba „Skamba viltingai“, rašo UNIAN.„Tai, žinoma, kol kas ketinimų deklaravimas. Tačiau kaip deklaracija iš esmės ji skamba viltingai, - teigė Rusijos atstovas. - Mums svarbiausia sustabdyti karinę operaciją, žinoma, su sąlyga, kad ukrainiečiai iš savo pusės turi nutraukti karinius veiksmus, kad būtų sukurti humanitariniai koridoriai, normalizuotųsi humanitarinė situacija – pirmiausiai taikiems gyventojams“.  Savo inauguracinėje kalboje P. Porošneka šiek tiek aptarė preliminarų planą, kaip taikiai suvaldyti situaciją Rytų Ukrainoje.
P. Porošenka tapo seneliuUkrainos prezidentas Petras Porošenka savo inauguracijos iškilmių dieną tapo seneliu, praneša UNIAN. Apie tai pat prezidentas pranešė savo iškilmingos kalbos metu. Jam gimė anūkas.„Šiandien vienu ukrainiečiu tapo daugiau. Aš tapau seneliu“, - pasakė šalies vadovas, baigdamas kalbą.Vyresnysis P. Porošenkos sūnus Aleksejus yra Vinicos srities Tarybos deputatas. 2012 m. jis laimėjo rinkimus kaip opozicijos kandidatas.
50 teroristų užgrobė aviacijos gamykląGinkluoti separatistai įėjo į Luganske esančią aviacijos remonto gamyklą ir pranešė, kad perima ją į savo rankas, praneša news.liga.net.Taip pat 30 ginkluotų separatistų užėmė Alčevske esantį Ukrainos saugumo tarnybos padalinį Lugansko srityje. „30 ginkluotų žmonių, dėvinčių maskuojančius drabužius, išlaužė durų spyną ir įėjo į pastatą“, - teigiama Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos pranešime.
J. Kerry sako tikįs pažanga UkrainojeJAV valstybės sekretorius Johnas Kerry šeštadienį išreiškė viltį, kad bus proveržis, užbaigsiantis krizę Ukrainoje ir leisiantis Vašingtonui išvengti naujų sankcijų Rusijai.„Aš tikiuosi, kad per artimiausias kelias dienas mes pamatysime kai kuriuos veiksmus, kurių bus imtasi įtampai sumažinti... Tikiu, kad esama būdų pažangai, laukiame iš Rusijos pagalbos ir tikimės, kad nebūsime priversti skelbti rimtesnes sankcijas ir imtis kitų veiksmų“, – sakė J. Kerry.
Ukraina: asociacijos sutartis su ES bus pasirašyta iki birželio 27 d.Po inauguracijos ceremonijos susitikęs su užsienio šalių delegacijų atstovais, Ukrainos prezidentas Piotras Porošenka pranešė, kad asociacijos sutartis su Europos Sąjunga (ES) turi būti pasirašyta iki birželio 27 dienos.Pirmąją asociacijos susitarimo dalį Kijevas ir Briuselis pasirašė dar kovo 21 dieną, tuomet Ukrainai atstovavo laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas, o Bendrijai – Europos Komisijos prezidentas Žozė Manuelis Barozas (Jose Manuel Barroso), Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompėjus (European Council Herman) ir 28 ES šalių lyderiai.
Donecko centre nušautas separatistų lyderio padėjėjasŠeštadienio dieną Donecko centre buvo nušautas separatistų lyderio Deniso Pušilino padėjėjas, teigia UNIAN.Kaip teigia „Donbaso naujienos“ socialiniame tinkle „Twitter“, nušautas Maksimas Petruchinas. Spėjama, kad priežastis – vidiniai nesutarimai.Pranešama, kad kėsintasi nužudyti D. Pušiliną, kuris save vadina Donecko liaudies respublikos Aukščiausios tarybos prezidentu. Tačiau pastarasis užpuolimo metu nenukentėjo, tuo tarpu jo padėjėjas žuvo. Incidentas įvyko Puškino bulvare, netoli restorano „Milenium“, kuris yra visai netoli Donecko srities administracijos pastato. Liudininkų teigimu,  D. Pušilinas su padėjėju sėdėjo automobilyje šalia restorano, kai iš pravažiuojančios mašinos į juos buvo paleista apie 15 šūvių.
Maskva ragina Ukrainą paleisti du suimtus Rusijos valstybinės televizijos žurnalistusRusija šeštadienį pareikalavo, kad būtų paleisti du jos valstybinės televizijos žurnalistai, sulaikyti Ukrainos saugumo pajėgų viename patikros poste neramiame rytiniame šalies regione.„Reikalaujama, kad Kijevas nedelsianti imtųsi priemonių, kad tie Rusijos piliečiai būtų besąlygiškai paleisti“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.Tie žurnalistai – garso operatorius Antonas Malyševas ir operatorius Andrejus Sušenkovas – dirba televizijoje „Zvezda“, priklausančioje Rusijos gynybos ministerijai ir rodančiai patriotines laidas.Penktadienį tie reporteriai buvo sulaikyti patikros poste prie Ukrainos rytinio Slovjansko miesto, kuris yra prorusiškų separatistų kovotojų tvirtovė. Žurnalistams buvo uždėti antrankiai ir surengta apklausa, o galiausiai jie buvo išskraidinti sraigtasparniu, nurodė „Zvezda“.Ukrainos nacionalinė gvardija šeštadienį pranešė sulaikiusi Rusijos reporterius, „įtarus, kad jie stebėjo ir rinko informaciją“ prie to patikros posto.Nacionalinės gvardijos pranešime, paskelbtame jos tinklalapyje, sakoma, kad tie asmenys buvo „perduoti UST (Ukrainos saugumo tarnybai), siekiant išsiaiškinti jų buvimo netoli patikros posto aplinkybes bei tikslą“.Sulaikytieji turėjo žurnalistų akreditaciją, išduotą separatistų paskelbtos Donecko liaudies respublikos, pridūrė Nacionalinė gvardija.Rusijos URM paragino Ukrainą „nutraukti neteisėtus veiksmus prieš Rusijos ir užsienio žurnalistų komandas, taip pat užtikrinti jiems galimybę saugiai vykdyti savo profesinę veiklą“.Ministerija pažymėjo, kad žurnalistų areštas penktadienį „kelia nuostabą“, nes šis incidentas įvyko tuo metu, kai „atrodė, jog atsirado vilties prošvaisčių, kad jau artėja konflikto pietryčių Ukrainoje deeskalavimas“.Ukrainos pajėgos gegužę sulaikė du Rusijos žurnalistus, dirbančius Kremliaus politiką palaikančiam naujienų portalui ir televizijai „Life News“. Vėliau buvo paskelbta, kad jų automobiliuose buvo nešiojamųjų priešlėktuvinių raketų kompleksų.Savaite vėliau „Life News“ reporteriai buvo paleisti, įsikišus Čečėnijos lyderiui Ramzanui Kadyrovui. Kremlius tuos žurnalistus apdovanojo medaliais už drąsą.
Teroristai pateikė ultimatumą pasieniečiamsTeroristai reikalauja pasieniečių iki 21 val. vakaro palikti „Izvarino“ punktą. Jeigu šie ultimatumui nepaklus, grasinama blokuoti punktą ir pašalinti pasieniečius jėga. Apie tai savo paskyroje „Facebook“ praneša Karinių-politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčiukas, praneša naujienų agentūras UNIAN.„Ukrainos pasieniečiams, tarnaujantiems „Izvarino“ punkte (Donetsko sritis) teroristai pateikė ultimatumą“, - teigė D. Tymčiukas.Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ duomenimis, teroristai apšaudė Ukrainos pasieniečių dalinį Mariupole. Susišaudymo metu trys pasieniečiai nesunkiai sužeisti.
Donetsko srityje teroristai užgrobė Karlovsko vandens saugykląGrasindami darbuotojams jie pareikalavo atidaryti šliužus, praneša www.unian.net, remdamasis „Donbaso naujienomis“.Darbuotojai atsisakė vykdyti reikalavimą, kuris gali pareikalauti aukų ir užlieti šešias gyvenvietes, esančias žemiau saugyklos. Tuomet teroristai patys atidarė šliužus ir pradėjo nuleidinėti vandenį į upę. Paskutiniais duomenimis, šliužai pakelti 10 cm.Esminio pavojaus gyvenvietėms šiuo metu situacija nekelia, tačiau nėra žinoma, kokie vandens saugyklą užgrobusių žmonių planai.
V. Putinas nurodė sugriežtinti sienos su Ukraina kontrolęRusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė Federalinei saugumo tarnybai sustiprinti šalies sienos su Ukraina apsaugą,kad žmonės neteisėtai nekirstų sienos, pranešė šeštadienį Rusijos naujienų agentūros.Šis nurodymas duotas kitą dieną po V.Putino susitikimų su pasaulio lyderiais Prancūzijoje, kur JAV prezidentas Barackas Obama paragino jį liautis rėmus separatistus Ukrainos rytuose ir nebeaprūpinti jų ginklais ir atsargomis per sieną.
Užsienio lyderiai sveikina Ukrainos prezidentą P. PorošenkąBaltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka šeštadienį pareiškė, kad Ukraina turi palaikyti gerus santykius su kaimyninėmis šalimis, pirmiausia Rusija, nors rytuose ją krečia prorusiškų separatistų sukilimas, o kovą Maskva aneksavo Krymo pusiasalį.„Ukraina turi susitarti su visais, taip pat su Rusija – nes dabar taip sutvarkytas gyvenimas ... Svarbiausia, kad ukrainiečiai, mūsų žmonės, mūsų giminaičiai, išsikapstytų iš šios padėties“, – Baltarusijos lyderis sakė po Ukrainos prezidento Petro Porošenkos inauguracijos ceremonijos Kijeve.A.Lukašenka pabrėžė, kad dabartinės padėties Ukrainoje nelaiko katastrofine.„Nemanau, kad ta padėtis katastrofinė. Čia per daug kaitinamos aistros; pernelyg daug pokalbių šia tema. Todėl reikia nusiraminti ir naujame laikotarpyje – jeigu jį galima vadinti nauju – su nauju prezidentu stabilizuoti padėtį“, – sakė jis.Tuo tarpu prisaikdinimo ceremonijoje dalyvavusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė palinkėjo P.Porošenkai darbuotis tik dėl savo šalies žmonių interesų.„Jis išrinktas liaudies ir turi dirbti tik tų žmonių labui – ne dėl savęs, ne dėl savo šeimos, ne dėl grupių interesų, tik dėl savo žmonių“, – ji sakė žurnalistams Kijeve.D.Grybauskaitė pabrėžė, kad per ateinančius penkerius metus – kol tęsis P.Porošenkos kadenciją – būtina labai daug nuveikti dėl Ukrainos žmonių.„Pirmiausia – kad nebebūtų korupcijos, kad visas jūsų šalies turtas priklausytų žmonėms ir kad žmonės galėtų gyventi geriau“, – palinkėjo ji.Lietuvos vadovė sakė, kad skrisdama virš Ukrainos matė, kad ši šalis graži ir turtinga, „tačiau žmonės to nejunta“.Pasak D.Grybauskaitės, Ukrainos prezidentui labai svarbu suvokti savo atsakomybę šalies žmonėms ir būtinybę įsiklausyti į mažumų balsą, taip pat „visas problemas spręsti dialogu“.Lietuvos prezidentė taip pat sakė, kad P.Porošenkos inauguracijos ceremonija buvo kukli.Tuo tarpu buvęs Lenkijos prezidentas Aleksander'as Kwasniewskis (Aleksandras Kvasnevskis) pareiškė, kad Ukraina pasiruošusi dialogui su Rusija.„Ukaraina pasiruošusi dirbti, pasiruošusi dialogui su Rusija. Tik kyla klausimas, koks bus Rusijos atsakas. Jeigu atsakas bus dialogas – gerai, bet jeigu atsakas bus didesnis palaikymas separatistams, daugiau (jiems siunčiama) ginklų, pinigų ir visa kita – tuomet bus labai blogai“, – buvęs Lenkijos lyderis sakė žurnalistams.A.Kwasniewskis taip pat pažymėjo, jog „svarbiausia, kad Vakarai, Europa, JAV ir Kanada rimtai kalbėtų su Rusija; kad Rusija žinotų, jog (pagalbos Ukrainos separatistams) politika nesulauks jokio palaikymo“.Dabartinis Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis) išreiškė viltį, kad bus surengtos Ukrainos ir Rusijos derybos dėl krizės deeskalavimo.„Manau, bus surengtos derybos, susijusios su krizės, kurią galima įvardyti kaip karinę, reiškinių eliminavimu“, – sakė jis.Kalbėdamas apie Rusijos valdžios dialogo su naujuoju Ukrainos prezidentu galimybe, B.Komorowskis pažymėjo: „Ukrainiečiai savos šalies prezidentu išrinko Porošenką.“
P. Porošenka: Krymas visada buvo ir bus UkrainosŠeštadienio rytą inauguruotas penktasis Nepriklausomos Ukrainos prezidentas.Plačiau skaitykite čia...
Latvija: ESBO į įvykius Ukrainoje reagavo pavėluotaiSpaudos konferencijos metu Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Latvijos delegacijos vadovė Vineta Porina pareiškė, kad organizacijos reakcija į įvykius Ukrainoje buvo neadekvati ir pavėluota.V. Porina pabrėžė, jog ESBO vangiai reagavo į neramumus Rytų Europoje."Jau vasario pradžioje aš ir mano kolegos iš kitų šalių ESBO Parlamentinėje Asamblėjoje Vienoje raginome organizaciją ir Europos Sąjungą (ES) imtis ryžtingų veiksmų, nes žaidimas Ukrainoje tuomet tik prasidėjo", - dėstė pareigūnė."Pirmiausiai ESBO turime spausti pripažinti okupacijos faktą Ukrainoje. Turime dėti visas pastangas tarptautinėms organizacijoms uždrausti dirbti Rusijos propagandos mašinos labui. Privalome išlikti budrūs ir laiku aptikti Rusijos minkštosios galios apraiškas", - vardijo V. Porina.
Ukraina: prie Slovjansko – susišaudymas, yra aukųPlačiau... 
„Luhansko liaudies respublikos“ vadovas Valerijus Bolotovas pranešė, kad ukrainiečių pusėje kovoja NATO snaiperiai, tarp jų – ir lietuviai.Daugiau – čia.
Ekspertai paskelbė išvadą dėl vaizdo įrašo, kuriame matyti, kaip sušaudomi Ukrainos karininkai.Daugiau – čia.
Ukrainos Donecko srityje, Slovjanske, vėl griaudi sprogimai, skelbia naujienų agentūra UNIAN.Daugiau – čia.
 Penkiolika prorusiškų sukilėlių ketvirtadienį buvo nukauti per susirėmimus su Ukrainos vyriausybinėmis pajėgomis pasienyje su Rusija, pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas.
Donecko separatistai paskelbė numušę Ukrainos armijos lėktuvą ir du sraigtasparniusVadinamosios Donecko liaudies respublikos ginkluoti separatistiniai dariniai tvirtina per pastarąją parą virš Slovjansko numušę du Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sraigtasparnius ir vieną lėktuvą.„Slovjanske girdimi reti pavieniai artilerijos šūviai. Mieste per parą buvo numuštas vienas lėktuvas ir du Ukrainos pajėgų sraigtasparniai“, – ketvirtadienį pranešė Pietryčių fronto informacijos centro vadovas Konstantinas Knyrikas.Plačiau...
Ukraina: vaizdo įraše – į nelaisvę paimtų karių egzekucijaPlačiau...
G7 lyderiai pažadėjo paramą UkrainaiBesibaigiant "Didžiojo septyneto" (G7) suvažiavimui, Vakarų šalių lyderiai pažadėjo visokeriopą paramą naujajai Ukrainos vyriausybei ir paragino Rusiją "išnaudoti progą" pradedant dialogą su Kijevu, praneša BBC.Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad G7 šalių ir Ukrainos bendradarbiavimui yra "didžiulis bendras pagrindas", o Didžiosios Britanijos premjeras Deividas Kameronas (David Cameron) teigė turintis tik tris prašymus Rusijai - pripažinti naująjį Ukrainos prezidentą Petrą Porošenką, sustabdyti nelegalų ginklų tiekimą Ukrainos separatistams ir nustoti reikšti paramą kovotojams.JAV prezidentas Barackas Obama savo ruožtu pažėrė kritikos Paryžiui, pareiškęs, kad Europai ir Vašingtonui stengiantis izoliuoti ir atgrasyti Rusiją nuo tolesnės agresijos prieš Ukrainą, Prancūzija elgiasi visiškai priešingai ir nesutinka bent jau atidėti "Mistral" laivų pardavimo Maskvai. B. Obama pripažino ekonominę sandorio svarbą Prancūzijai, tačiau išreiškė pageidavimą Paryžiui laikinai nutrauktų savo karinius santykius su Maskva, kuri pažeidžia tarptautinę teisę ir kaimyninių šalių suverenumą.JAV vadovas taip pat pažadėjo nesikišti į būsimo Škotijos nepriklausomybės referendumo reikalus, pareiškęs, kad regiono likimas yra Europos Sąjungos (ES), Didžiosios Britanijos ir pačios Škotijos reikalas.Europos vadovų tarybos (EVT) prezidentas Hermanas van Rompuy pareiškė, jog naujoji Ukrainos vyriausybė turi visišką konstitucinę teisę atkurti tvarką rytinėse šalies provincijoje.
B. Obama ragina Rusiją pradėti derybas su Ukraina, priešingu atveju – sankcijosJAV prezidentas Barackas Obama paragino Rusiją pradėti derybas su naująją Ukrainos valdžia, arba jos laukia naujos pirmaujančių ekonomikoje pasaulio valstybių sankcijos, jei Maskvos provokacijos tęstųsi.Per dvi dienas susitikęs ir pasikalbėjęs su Didžiojo septyneto (G-7) lyderiais, B.Obama pasakė, kad susirinkę lyderiai turėjo galimybę įsitikinti, kad strategijos atžvilgiu jie žengia vienoje gretoje, kai Ukrainoje tvyro neapibrėžtumas.B.Obama paragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną „imtis dialogo“ su Ukrainoje išrinktuoju prezidentu Petro Porošenko, kuris bus prisaikdintas šeštadienį po pergalės rinkimuose gegužės 25 dieną.„Rusija turi pasinaudoti šia galimybe, – sakė B.Obama. – Rusija turi pripažinti, kad prezidentas P.Porošenkas yra teisėtai išrinktas Ukrainos lyderiu, ir įtraukti vyriausybę Kijeve“.JAV prezidentas taip kalbėjo per spaudos konferenciją, surengtą kartu su Didžiosios Britanijos ministru pirmininku Davidu Cameronu (Deividu Kameronu) po jųdviejų bendravimo Briuselyje, kai baigėsi G7 šalių vadovų susitikimas.D.Cameronas, savo ruožtu, pažymėjo, kad Rusijos veiksmai Ukrainoje prieštarauja demokratinėms vertybėms, ir pridūrė, jog „nuo pat šios krizės pradžios, G-7 buvo vieningos“.
JAV stiprina ginklavimąsi Juodojoje jūrojePlačiau...
Ukrainos rytinio regiono pagrindiniame Donecko mieste naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį aidėjo šūviai, tęsiantis vyriausybinių pajėgų susirėmimams su prorusiškais sukilėliais, pranešė vietos pareigūnai.Daugiau – čia.
Rusijos ambasadorius grįžta į KijevąIšrinkus Ukrainos prezidentą, priimtas sprendimas, kad RF ambasadorius Michailas Zurabovas grįš į Kijevą ir toliau eis savo pareigas. Tai ketvirtadienį žurnalistams pranešė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Grigorijus Karasinas. "Dabar, po prezidento rinkimų, išrinkus naująjį Ukrainos prezidentą, priimtas sprendimas, kad jis grįžta į Kijevą, grįžta prie savo pareigų ir dalyvaus oficialioje prezidento Petro Porošenkos inauguracijos ceremonijoje", - sakė Rusijos pareigūnas. G. Karasinas priminė, kad Rusijos ambasadorius buvo atšauktas konsultuotis, kai Ukrainoje "prasidėjo kriziniai įvykiai". M. Zurabovas grįžo į Maskvą vasario pabaigoje.
Ukrainos saugumo pajėgos sunaikino separatistų šaudmenų sandėlį SlovjanskeUkrainos vyriausybinės pajėgos sunaikino prorusiškų separatistų šaudmenų sandėlį separatistų tvirtove tapusiame rytiniame Slovjansko mieste, pranešė vienas kariškių atstovas.„Per antiteroristinę operaciją saugumo pajėgos, naudodamos minosvaidžius, Slovjanske ką tik sunaikino vieną iš didžiausių separatistams priklausančių šaudmenų sandėlių“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė šalies rytuose vykdomos karinės kampanijos prieš prorusiškus sukilėlius štabo atstovas Vladyslavas Selezniovas.Jis pridūrė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos tęsia „antiteroristinės operacijos aktyviąją fazę“ rytiniame regione.
Per naktį iš birželio 4-osios į 5-ąją iš Rusijos į Ukrainos teritoriją įvažiavo 15 sunkvežimių su teroristais. Daugiau – čia.
ES ir Ukraina asociacijos sutarties ekonominę dalį pasirašys birželio 27-ąjąEuropos Sąjunga (ES) ir Ukraina asociacijos sutarties ekonominę dalį pasirašys per ES viršūnių susitikimą birželio 27 dieną, pranešė Europos vadovų tarybos (EVT) prezidentas Hermanas Van Rompuy, kuriuo remiasi "RIA Novosti"."Mes birželio 27 dieną pasirašysime asociacijos sutartis su Gruzija ir Moldova. Su Ukraina jau kovo 21 dieną buvo pasirašyti asociacijos sutarties politiniai skyriai. Likusios dalys bus pasirašytos taip pat vėliausiai šių metų birželio 27-ąją", - sakė H. Van Rompuy.Išrinktasis Ukrainos prezidentas Petro Porošenka trečiadienį teigė, jog yra pasiruošęs su ES pasirašyti asociacijos sutarties ekonominę dalį ir sukurti laisvosios prekybos zoną su ES po jo inauguracijos birželio 7-ąją.ES pareiškė paramą naujajam Ukrainos lyderiui, kuris surinkęs 54,7 procento balsų laimėjo gegužės 25-ąją įvykusius prezidento rinkimus.
Kiekvienas suaugęs, kuris nori išvažiuoti iš Kramatorsko, teroristams turi sumokėti 1000 dolerių (2537 litus), už vaiką tenka mokėti 500 dolerių (1268 litus). Daugiau – čia.
Dėl mūšių keturių Ukrainos miestų gyventojai liko be vandensBirželio 3  d. per mūšius su rusų banditais pažeistas antras vandentiekis ir be vandens dalinai liko Slovjansko, Konstantinovkos, Družkovkos ir Kramatorsko gyventojai, praneša Unian.Pasak įmonės „Donbaso vanduo“ direktoriaus Vadimo Kotovo, specialistai pasirengę iškart išvažiuoti į avarijos vietą, tačiau to neįmanoma padaryti dėl nesibaigiančių mūšių.Vyksta derybos su kariuomene ir banditais, kad būtų padarytas „žalias koridorius“ avarinėms brigadoms.
Sunaikintas separatistų šaudmenų sandėlisApie 21.30 val. Antiteroristinės operacijos (ATO) informavimo grupės vadovas Vladislavas Selezniovas pranešė, kad „ką tik ATO pajėgos minosvaidžių ugnimi sunaikino stambų separatistų šaudmenų sandėlį Slovjanske“.
P. Porošenka: karo padėtis Rytų Ukrainoje nebūtinaVaršuvoje viešintis naujai išrinktas Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pranešė, jog karo padėties įvedimas separatistinių neramumų apimtoje rytinėje šalies dalyje neprisidės prie taikaus konflikto sprendimo, skelbia "Associated Press".Įvesti karo padėtį Donecko ir Luhansko regionuose anksčiau grasino laikinasis Ukrainos prezidentas ir Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas, tačiau, P. Porošenkos nuomone, tokios drastiškos priemonės nėra būtinos.Naujasis Ukrainos lyderis taip pat pranešė, kad savo inauguracinėje kalboje birželio 7 dieną, pristatys taikos planą smurtui rytiniuose šalies regionuose nutraukti, o tarp numatomų priemonių bus valdžios decentralizacija, amnestija separatistų kovotojams ir išankstiniai vietinės savivaldos rinkimai. Tokius planus P. Porošenka tikino aptaręs su JAV, Kanados ir Europos šalių lyderiais, o tolesnės diskusijos šiuo klausimu bus rengiamos birželio 6 dieną Normandijoje.Prancūzijoje vyksiančiame "D dienos" 70-ųjų metinių minėjime dalyvausiantis P. Porošenka neatmetė galimybės susitikti ir su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu."Šiuo metu mano ir V. Putino susitikimas nėra planuojamas, tačiau neatmetu galimybės, jog jis įvyks vienokiu ar kitokiu formatu", - sakė naujasis Ukrainos prezidentas.
Ukrainos separatistai iš Rusijos prašo milijardo doleriųVienas Rytų Ukrainos Donecko regiono separatistų lyderių Borisas Borisovas iš Maskvos paprašė milijardo dolerių paskolos "ekonomikai stabilizuoti", skelbia "Unian"."Tai vienintelis kelias nedelsiant atgaivinti regiono ekonomiką Rusijos rublio pagrindu. Šis sprendimas reikalauja naujo centrinio banko sukūrimo ir stabilizacinės paskolos iš Rusijos, kuri turėtų siekti mažiausiai milijardą dolerių", - aiškino B. Borisovas.Anot separatistų atstovo, tokia milžiniška paskola reikalinga atsižvelgiant į Donbaso regiono ekonominį potencialą, kur "kasmet sukuriama maždaug trilijono dolerių vertės produktų ir paslaugų". Paskola sudarytų maždaug 2-3 proc. Donbaso bendrojo vidaus produkto (BVP). B. Borisovo nuomone, įvertinus šį rodiklį, norima paskola neatrodo tokia jau didelė, tačiau padėtų atkurti "normalų ekonomikos funkcionavimą" regione.
Ukrainos pasienio tarnyba kaltina rusų ombudsmeną melaginga informacijaUkrainos valstybinė pasienio tarnyba pareiškė, kad pasienyje su Rusija nėra jokių pabėgėlių.„Ukrainos pasienio tarnyba praneša, kad prie sienos su Rusija nė vienas Ukrainos pilietis nepareiškė noro gauti pabėgėlio Rusijos Federacijoje statuso“, – sakoma šios žinybos komentaruose, perduotuose naujienų agentūrai „Interfax“ trečiadienį.Pasieniečiai priekaištauja Rusijos vaikų ombudsmenui Pavelui Astachovui, kad šis platina neteisingą informaciją.„Per praėjusią parą sieną su Rusija išvažiuodami iš Ukrainos kirto 11 tūkst. 417 Ukrainos piliečių, – nurodo ši žinyba. – Palyginimui: birželio 2 dieną tokių asmenų buvo 11 tūkst. 151, o praėjusių poilsio dienų išvakarėse, gegužės 30 dieną, – 15 tūkst. 380“.„Beveik tiek pat Ukrainos piliečių kasdien kerta Ukrainos ir Rusijos sieną ir įvažiuodami į Ukrainą“, – pažymima pranešime.Rusijos vaikų teisių ombudsmenas Pavelas Astachovas anksčiau trečiadienį tinkle „Twitter“ „pačiulbėjo“, kad „per praėjusią parą į Rostovo sritį įvažiavo rekordinis Ukrainos piliečių skaičius – daugiau kaip 7 tūkstančiai; pabėgėlių skaičius kasdien auga“.Pasak P.Astachovo, Rostovo srities gubernatorius Vasilijus Golubevas pasienio rajonuose įvedė ypatingosios padėties režimą.Vėliau srities valdžia patikslino, kad ypatingoji padėtis 15 srities municipalitetų bus įvesta trečiadienį vakare.Kaip nurodoma BBC tinklalapyje, prieš kelias dienas tas pats P.Astachovas išplatino informaciją, kad Ukrainos pasieniečiai sulaikė vaikus vežusį autobusą ir neleido jam važiuoti į Rusiją; esą vaikai turėję iš Ukrainos teritorijos išeiti pėsčiomis.Tuo tarpu Ukrainos pasieniečiai tvirtina, kad tą dieną „Valstybinė pasienio tarnyba nesulaikė jokios transporto priemonės, kuria būtų vežti vaikai, taip pat pabėgėlių vaikai, į Rusiją “.
Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ operatyviniais duomenimis, sėkminga antiteroristinė operacija sukėlė paniką prorusiškai nusiteikusių Donbaso separatistų gretose, todėl jie prašo Rusijos ir Krymo pagalbos, skelbia unian.net.Daugiau – čia.
ESBO: situacija Rytų Ukrainoje prastėjaEuropos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtoja iš Estijos pranešė, jog saugumo situacija separatistinių neramumų apimtoje Rytų Ukrainoje toliau prastėja, o tiksliai įvertinti ten susidariusią padėtį sunku ir dėl vykstančio informacinio karo, skelbia Estijos nacionalinis transliuotojas "Eesti Rahvusringhaaling".Iš Ukrainos Zaporožės miesto neseniai grįžusi ESBO rinkimų stebėtoja Kristiina Kallas ETV televizijai teigė, jog karinio aktyvumo šiame mieste nepastebėjo, tačiau situacija Donecko ir Luhansko apskrityse ir toliau kelia nerimą. K. Kalas tikino neturinti jokios informacijos apie separatistų pagrobtus ESBO stebėtojus.Anot stebėtojos, Donecko regione veikia daugybė ginkluotų grupių, turinčių tam tikrą vietinės bendruomenės paramą, tačiau ji žymios daugumos nesudaro, ir likusi Ukrainos dalis tikrai nepasirengusi atiduoti Luhansko bei Donecko. Be vykstančių kovinių veiksmų, grėsmę Rytų Ukrainoje taip pat kelia atsiradęs maisto ir drabužių stygius bei paralyžiuotas normalus piliečių gyvenimas - neveikia darželiai, nemažai piliečių, gelbėdamiesi nuo smurto, paliko regionus.K. Kallas nuomone, Zaporožės srities gyventojai prarado viltį rasti trumpalaikį konflikto sprendimą, tačiau dideles viltis deda į naująjį Ukrainos prezidentą Petro Porošenką, pažadėjusį šalį vesti Europos Sąjungos (ES) link ir pasiekti sprendimą su JAV bei Bendrija.
V. Putinas: Rusija niekada nenorėjo destabilizuoti Ukrainos ar pasiųsti karius dėl invazijosRusija niekada neturėjo ketinimų destabilizuoti padėtį Ukrainoje ar pasiųsti savo karius dėl invazijos šalies pietuose ir rytuose, interviu Prancūzijos televizijos kanalui TF-1 ir radijo stočiai "Europe-1" sakė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuriuo remiasi "RIA Novosti"."Jokių Rusijos armijos dalinių ar karinių instruktorių Ukrainos pietryčiuose nebuvo ir nėra", - pabrėžė V. Putinas.Paklaustas, ar Maskva kada nors planavo prisijungti Ukrainą ar atvesti ją iki krizės slenksčio, V. Putinas teigė: "Ne, mes niekada to nedarėme ir nedarysime nieko panašaus".Rusijos vadovas paragino vyriausybę Kijeve "pradėti dialogą su savo žmonėmis be tankų ar lėktuvų, o derybų keliu"."Žmonės turi teises, nepaisant to, kur jie gyvena. Šios teisės privalo būti užtikrintos", - akcentavo V. Putinas.Pirmosios interviu ištraukos paskelbtos prieš V. Putino vizitą Normandijoje, Prancūzijoje, kur jis dalyvaus iškilmėse, skirtose sąjungininkų kariuomenės išsilaipinimo 70-osioms metinėms.Visas V. Putino interviu bus paskelbtas trečiadienio vakare.Tikimasi, kad vizito Prancūzijoje metu V. Putinas susitiks su Vokietijos kanclere Angela Merkel aptarti priemonių dėl Ukrainos krizės deeskalavimo.
Teroristai apšaudė du Ukrainos pajėgų sraigtasparniusBirželio 3 dieną teroristai apšaudė du Ukrainos karių sraigtasparnius Mi-24 – incidentas įvyko teritorijoje, kur vykdoma Antiteroristinė operacija. Sraigtasparniai apgadinti, tačiau ekipažas nenukentėjo, skelbia naujienų agentūra UNIAN.Tokią informaciją suteikė Antiteroristinės operacijos atstovas spaudai Vladislavas Selezniovas. „Informacija apie numuštą Ukrainos pajėgų sraigtasparnį neatspindi tikrovės. Vakar, vykdant aktyviąją Antiteroristinės operacijos fazę, teroristai apšaudė su sraigtasparnius Mi-24, jie apgadinti, tačiau sėkmingai nusileido nusileidimo aikštelėje“, - pareiškė V. Selezniovas.„Šiuo metu specialistai remontuoja apgadintą techniką, niekas iš ekipažo narių nenukentėjo“, - pridūrė atstovas.Priminsime, jog birželio 3 dieną žiniasklaidoje pasirodė informacija prie Krasnyj Lymano miesto Donecko srityje vykstantį kruviną susirėmimą. Antiteroristinę operaciją vykdančios pajėgos, padedant pajėgoms iš oro, prasiveržė į teroristų teritoriją. Į vieną sraigtasparnį pataikė stacionaraus kulkosvaidžio kulkos, tačiau ekipažas liko gyvas.
Obama Ukrainos krizę vadina žygiu laisvės linkJAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį per oficialias iškilmes Varšuvoje 25-erius Lenkijos demokratijos metus pavadino švyturiu kaimyninei Ukrainai ir perspėjo Rusiją, kad laisvasis pasaulis susivienijo prieš jos „tamsią taktiką“ pažeisti Ukrainos suverenumą. „Stovime drauge, nes tikime, kad žmonės ir valstybės turi teisę nulemti savo pačių likimą, (ir) tai apima Ukrainos žmones“, – sakė B.Obama miniai priešais Karališkąją pilį – Lenkijos nepriklausomybės simbolį.„Mūsų laisvos šalys bus vieningos, kad tolesnės Rusijos provokacijos reikštų tik didesnę izoliaciją ir kainą Rusijai, – sakė B.Obama. – Todėl, kad investavę tiek daug kraujo ir turto į Europos sutaikymą, mes atsisakome leisti tamsiai 20-ojo amžiaus taktikai apibrėžti 21-ąjį amžių“.
Atsirado vaizdo įrašas, kaip Luhanske pasieniečiai apšaudomi iš gyvenamųjų kvartalųInternete atsirado vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip prorusiškai nusiteikę teroristai šaudo granatsvaidžiais, stovinčiais ant gyvenamojo namo stogo, praneša unian.net.https://www.youtube.com/watch?v=USCTE6ui2Zo
Ukrainos vyriausybinės pajėgos trečiadienį tęsė puolimą prieš prorusiškus separatistus šalies rytuose ir nurodė nukovusios daug sukilėlių.Daugiau – čia.
ESBO dar nepavyko susisiekti su Ukrainos rytuose pagrobtais stebėtojaisEuropos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) iki šiol neužmezgė ryšio su rytų Ukrainoje prorusiškų separatistų pagrobtomis dviem stebėtojų grupėmis.ESBO misijos rytų Ukrainoje biuras nurodė, kad neįvyko jokių pokyčių ir kad kontaktas su pagrobtaisiais nebuvo užmegztas.Ukrainos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu nurodė, kad palaiko ryšį su ESBO stebėtojų misija ir yra pasiruošusi dalytis informacija apie pagrobtųjų likimą.„Įgaliotosios Ukrainos institucijos vykdo visas procedūras, reikalingas, kad įkaitai būtų kuo greičiau paleisti“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė URM Informacinės politikos departamento direktorius Jevhenas Perebijnas.Pirmoji ESBO stebėtojų grupė, kurią sudaro keturi Šveicarijos, Estijos, Turkijos ir Danijos piliečiai, dingo pietrytinėje Donecko srityje gegužės 26 dieną.Ryšys su kita keturių stebėtojų grupe nutrūko gegužės 29 dieną netoli Severodonecko miesto toliau į rytus esančioje Luhansko srityje.
Ukrainos gynybos ministerijos operatorius sugebėjo nufilmuoti kruviną ataką Krasnyj Lymane. Daugiau – čia.
Teroristai užėmė karinį dalinį LuhanskeTeroristai užėmė Luhanske dislokuojamą Ukrainos vidaus kariuomenės dalinį, sprendžiamas karių likimas. Apie tai birželio 4 d. pranešė vienas iš teroristų.„Visi kariai pasidavė. Šiuo metu sprendžiama, ką su jais daryti“, - informavo jis.Kaip praneša UNIAN, gana nemažai teroristų sužeisti, tačiau kalbėti sutikęs teroristas atsisakė atskleisti, ar yra žuvusių. Kaip buvo pranešama birželio 3 d. vakarą, daugiau nei 300 ginkluotų smogikų apsupo patruliuojantį Luhanske dislokuojamą Ukrainos Nacionalinės gvardijos milicijos pulką. 00.35 val. pateiktais duomenimis, susirėmimai Luhanske  dar tęsėsi.
Į Juodąją jūrą plaukia NATO karo laivasRusijos diplomatai pranešė, jog Juodosios jūros link plaukia italų radijo žvalgybos laivas "Elettra", informuoja "RIA Novosti".Maskvos karinių diplomatų duomenimis, italų laivas Juodąją jūrą pasieks birželio 15 dieną ir pakeis čia iki šiol dislokuotą Prancūzijos radijo žvalgybos laivą "Dupuy de Lome". "Elettra" fregatoje sumontuota moderniausia žvalgybos įranga, įskaitant ir nedidelį povandeninį autonominį laivą.Nerimstant krizei Rytų Ukrainoje, smarkiai išaugo NATO karinis aktyvumas Juodojoje jūroje. Siekiant užtikrinti rytinių Aljanso narių saugumą, regione pradėta NATO šalių karinių laivų rotacija. Šiuo metu Juodojoje jūroje dislokuoti trys laivai - prancūzų "Dupuy de Lome" ir radarais sunkiai aptinkama fregata "Surcouf" bei amerikiečių raketinis kreiseris "USS Vella Gulf".
Ukraina: Luhanske atsinaujino susirėmimai, aidi šūviaiPlačiau...
Ukrainos pajėgos skelbia apie atsikovotas teritorijas ir aukų skaičių, kurio pareikalavo antradienį vykdoma Antiteroristinė operacijaPlačiau skaitykite ČIA.
ESBO vadovas paskelbė apie pagrobtų stebėtojų būklęPlačiau....
Ukraina dėl Rusijos veiksmų kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių TeismąPlačiau...
Luhansko pasieniečiai rengiasi naujai separatistų atakaiUkrainos vyriausybės duomenimis, aplink Luhansko regiono pasieniečių dalinį susibūrė naujos ginkluotų separatistų grupės, praneša "Ukrinform".Ukrainos pasienio apsaugos tarnybos atstovų teigimu, separatistai apsirūpinę sunkiaisiais ginklais - kulkosvaidžiais, granatsvaidžiais ir minosvaidžiais."Iš tiesų, dalinio ataka, kaip keršto akcija, gali prasidėti bet kuriuo metu. Pasieniečiai nesudėjo ginklų ir toliau eina savo pareigas", - rašoma tarnybos išleistame pranešime.Ukrainos vyriausybės vykdomos Antiteroristinės operacijos (ATO) štabo atstovas Vladislavas Selezniovas pranešė, jog operacijos metu Ukrainos kariai Donecko regione jau nukovė per 300 separatistų kovotojų.
Kaip skelbia TSN žurnalistas, teroristai iš stacionaraus kulkosvaidžio numušė vieną iš Ukrainoje Antiteroristinę operaciją vykdančių pajėgų sraigtasparnių.Daugiau – čia.
Rusijos Federacijos teritorijoje formuojami nauji smogikų daliniai. Apie tai pranešė oficialus Antiteroristinės operacijos atstovas spaudai Vladislavas Selezniovas.Daugiau – čia.
B. Obama ragina Rusiją sustabdyti separatistines jėgas Rytų UkrainojeJAV prezidentas Barackas Obama antradienį paragino Rusiją spausti separatistus, kad jie liautųsi atakavę vyriausybines pajėgas Rytų Ukrainoje, ir užkirsti kelią kovotojų bei ginklų srautui į šį regioną.B.Obama tai sakė spaudos konferencijoje Lenkijoje. Jis taip pat perspėjo, kad tolesni Rusijos veiksmai Ukrainoje gali nulemti ekonominių sankcijų sugriežtinimą.„Tolesnės Rusijos provokacijos bus sutiktos tolesniais kaštais Rusijai, įskaitant, jei bus būtina, papildomas sankcijas“, – sakė B.Obama.JAV lyderis, kuris trečiadienį Varšuvoje susitiks su Ukrainos išrinktuoju prezidentu Petro Porošenka, paragino Rusiją panaudoti savo įtaką ir „užkirsti kelią kovotojų bei ginklų srautui į Rytų Ukrainą“.Pasak B.Obamos, prezidento Vladimiro Putino vyriausybė taip pat turėtų įtikinti promaskvietiškus separatistus „liautis atakavus Ukrainos saugumo pajėgas“.
V. Putinas susitiks su A. Merkel Prancūzijoje, tačiau susitikimas su B. Obama nenumatytasRusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį Prancūzijoje, dalyvaudamas sąjungininkų išsilaipinimo Normandijoje 70-ųjų metinių minėjime, susitiks su Vokietijos kanclere Angela Merkel, pranešė prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas.Apie V.Putino planus susitikti su Prancūzijos vadovu Francois Hollande'u  ir britų premjeru Davidu Cameronu buvo pranešta anksčiau, tačiau Rusijos vadovo susitikimo su JAV prezidentu Baracku Obama darbotvarkėje nėra, sakė J.Ušakovas žurnalistams.Tuo tarpu Kremlius pranešė, kad antradienį V.Putinas telefonu kalbėjosi su A.Merkel ir paragino imtis kartu koordinuotų priemonių krizei Ukrainoje sumažinti, taip pat aptarė Rusijos, Ukrainos ir Europos Sąjungos derybas dėl gamtinių dujų tiekimo.
Žiniasklaida: Luhansko srityje teroristai susprogdino geležinkelio tiltąLuhansko srityje esančiame Lysyčansko mieste susprogdintas vienos juostos geležinkelio tiltas, esantis netoli stoties „Perejezdnaja“. Apie tai pranešė leidinys „Čas Pik“, skelbia unian.net.Kaip teigiama pranešime, šiandien ryte buvo susprogdintas technologinis tiltas, jungęs geležinkelio linija buvusios įmonės „Lisičansko soda“ teritoriją su įmonės pramonine zona, esančia kitoje upės pusėje. Čia buvo įsikūręs vietos separatistų kontrolės postas.Įvykio liudininkų teigimu, tiltą susprogdino patys teroristai, baimindamiesi antiteroristinės operacijos pajėgų atėjimo.Anksčiau buvo pranešta, kad Toreze separatistai pradėjo grobti, žudyti ir plėšikauti.
Donecko srityje nukauta daugiau nei 300 teroristųAktyvioji Ukrainoje vykdomos Antiteroristinės operacijos fazė Krasnyj Lymano ir Semionovkos rajonuose tęsiasi, sunaikinta daugiau nei 300 teroristų, teigia Antiteroristinės operacijos atstovas spaudai Vladislavas Selezniovas, skelbia naujienų agentūra UNIAN.„Minėtoje zonoje tęsiama antiteroristinė operacija, kitaip tariant, pasitelktos jėgos ir priemonės, būtinos taikos ir ramybės užtikrinimui regione... Šiuo metu vyksta aktyvioji operacijos fazė, ji vykdoma minėtuose rajonuose, konkrečiai aktyvūs veiksmai tęsiasi Krasnyj Lymane ir Semeniovkoje... Teroristų jėgos senka, turime informacijos, jog Antiteroristinės operacijos metu jau nukauta daugiau nei 300 teroristų“, - teigia V. Selezniovas.
NATO: Rusija atitraukė didžiąją dalį savo pajėgų nuo sienos su UkrainaRusija atitraukė didžiąją dalį iš maždaug 40 tūkst. savo karių, kurie buvo sutelkti prie sienos su Ukraina, o likusios pajėgos taip pat ruošiasi išvykti, antradienį pranešė vienas NATO karinis pareigūnas.Pareigūnas, prašęs neviešinti jo vardo, sakė, kad NATO tebestebi rusų kariškių veiklą netoli sienos, bet "dauguma karių jau atsitraukė"."Keli tūkstančiai karių tebėra netoliese, bet dauguma tų dalinių atrodo besirengią išvykti", - pažymėjo kariškis.NATO vadovas Andersas Foghas Rasmussenas praėjusią savaitę nurodė, kad du trečdaliai Rusijos pajėgų, kurias, Aljanso duomenimis, sudarė apie 40 tūkst. karių, buvo atitraukti nuo sienos su Ukraina.
Per specialią operaciją prieš separatistus Rytų Ukrainoje žuvo per 180 žmoniųLaikinai Ukrainos generalinio prokuroro pareigas einantis Olehas Machnickis teigė, kad per saugumo pajėgų karinę operaciją prieš nepriklausomybės šalininkus Pietryčių Ukrainoje žuvo mažiausiai 181 žmogus, tarp kurių - 59 kariai, skelbia "RIA Novosti"."Iš viso Donecko ir Luhansko regionuose žuvo 181 žmogus ir dar 293 buvo sužeisti", - sakė O. Machnickis.Balandžio viduryje laikinoji Ukrainos vyriausybė pradėjo specialią karinę operaciją prieš separatistus, tačiau šalies pajėgoms nepavyko atsikovoti nepriklausomybę pasiskelbusių respublikų kontrolės.Naujasis Ukrainos prezidentas Petro Porošenka nurodė šalies saugumo pajėgoms užbaigti specialią operaciją rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose iki jo inauguracijos birželio 7-ąją.Maskva griežtai pasmerkė naująją valdžią Kijeve dėl, jos teigimu, "baudžiamosios operacijos" ir pabrėžė, jog svarbu deeskaluoti krizę Ukrainoje.
P. Porošenka Ukrainos prezidentu bus prisaikdintas birželio 7-ąjąGegužės 25-ąją įvykusiuose neeiliniuose Ukrainos prezidento rinkimuose pergalę iškovojęs Petro Porošenka birželio 7-ąją, šeštadienį, bus prisaikdintas šalies prezidentu, antradienį tokį sprendimą priėmė parlamentas, kuriuo remiasi "Reuters".48-erių vakarietiškų pažiūrų konditerijos verslo magnatas P. Porošenka įveikė Ukrainos ekspremjerę Juliją Tymošenko bei kitus kandidatus, surinkęs 54,7 procento balsų.Numatyta, kad P. Porošenka šią savaitę Varšuvoje minint Lenkijos laisvės judėjimo 25-metį susitiks su JAV prezidentu Baracku Obama ir kitais Vakarų šalių lyderiais.Tikimasi, kad penktadienį naujasis Ukrainos vadovas Prancūzijoje susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Susitikimas įvyktų, esant nepalankioms aplinkybėms, turint omenyje Maskvos griežtą kritiką dėl Kijevo jėgos panaudojimo, siekiant numalšinti prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje.
Ukrainos pajėgos antradienio rytą sunaikino prorusiškų separatistų stovyklą Luhansko srityje prie Severodonecko miesto.Daugiau – čia.
Frakcijos „Tėvynė“ Ukrainos Aukščiausioje Radoje vadovas Sergejus Soboliovas tvirtina, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas davė įsakymą veržtis į Ukrainą. Tokią nuomonę politikas išsakė Ukrainos parlamento posėdyje, skelbia glavcom.ua.Daugiau – čia.
Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas antradienį pranešė, kad vyriausybės pajėgų karinė operacija prieš prorusiškus separatistus prie rytinio Slovjansko miesto tęsiama ir šiuo metu yra „aktyviojoje puolimo fazėje“.Daugiau – čia.
Sprogimas Luhansko administracijos pastate nusinešė septynių žmonių gyvybesSeptyni žmonės žuvo pirmadienį per sprogimą Ukrainos rytiniame Luhansko mieste esančiame srities administracijos pastate, pranešė naujienų portalas CXID.info, remdamasis administracijos sveikatos apsaugos departamento direktoriaus informacija.Dar aštuoni žmonės buvo hospitalizuoti, jų „būklė – sunki“, sakė direktorius Pavlo Malyšas.„Daugelis sužeistųjų sužaloti skeveldrų“, – pridūrė jis.Anksčiau prorusiškų separatistų paskelbtos „Luhansko liaudies respublikos“ spaudos tarnyba buvo pranešusi, kad administracijos pastate per minėtą sprogimą žuvo šeši civiliai ir keli sukilėliai.Tame pranešime buvo nurodyta, kad tarp žuvusiųjų buvo separatistų „sveikatos apsaugos ministrė“ Natalija Archipova.Kovotojai teigė, kad Ukrainos vyriausybinių pajėgų lėktuvas ant to pastato numetė bombą, bet aukšto rango kariškis Oleksandras Rozmaznynas sakė, kad kovotojai paleido „žemė oras“ tipo raketą.Kaip praneša Ukrainos žiniasklaida, kovotojai mėgino numušti naikintuvą, bet nepataikė, ir raketa smogė į langą administracijos pastate.
Prie Ukrainos Slovjansko miesto jau kelias valandas tęsiasi Antiteroristinę operaciją vykdančių pajėgų ir teroristų susirėmimas. Daugiau – čia.
Pranešama, apie naktį kilusius mūšius Kramatorske ir SlovjanksePlačiau...
Per sprogimą Luhansko srities valstybinėje administracijoje žuvo 7 žmonės, praneša "CXID.info" remdamasis Luhanskosveikatos apsaugos departamento direktoriumi Pavlu Malyšu.Pranešama, kad aštuoni žmonės sužeisti. Jų būklė sunki. Dauguma jų sužalojo skeveldros.
D. Cameronas ir V. Putinas aptars situaciją UkrainojeDidžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketina akis į akį aptarti Ukrainoje susidariusią situaciją, skelbia "Reuters".Dviejų lyderių susitikimas numatytas birželio pradžioje Prancūzijoje vyksiančiame renginyje Sąjungininkų išsilaipinimui Normandijoje pažymėti Antrajame pasauliniame kare. Britanija keletą kartų viešai pasmerkė Rusijos įvykdytą Ukrainos Krymo pusiasalio aneksiją, todėl britai iš anksto pranešė, jog susitikimas tikrai nėra skirtas "grįžti prie įprastinių reikalų" tarp Maskvos ir Londono."Tai svarbi galimybė (...) pažymėti dialogo tarp Rusijos ir Ukrainos vyriausybių svarbą", - kalbėjo apie susitikimą pranešęs D. Camerono atstovas.70-osiose Normandijos išsilaipinimo metinėse taip pat dalyvaus JAV prezidentas Barackas Obama bei naujai išrinktas Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, tačiau šių lyderių susitikimas su V. Putinu nėra numatomas.
P. Porošenka oficialiai paskelbtas išrinktas prezidentuPlačiau...
JAV: Rusija leidžia separatistams kirsti Ukrainos sienąJungtinės Valstijos pirmadienį pareiškė, kad Rusija ir toliau remia prorusiškus sukilėlius Ukrainoje, nepaisydama JAV sankcijų, kuriomis Maskva yra baudžiama už kišimąsi į įvykius kaimyninėje šalyje.„Yra įrodymų, kad Rusija ir toliau leidžia nekontroliuojamai judėti ginklams, lėšoms ir kovotojams per jos sienas, o prezidento (Vladimiro) Putino kiti veiksmai vis dar neaiškūs“, – sakė iždo sekretorius Jacobas Lew (Džeikobas Liu).Pasak J.Lew, Jungtinės Valstijos, Tarptautinis valiutos fondas (TVF), Pasaulio bankas ir Didžiojo septyneto narės ieško bendro atsako šiai krizei ir galimybių suteikti finansinę ir techninę pagalbą Ukrainai.„Mūsų tikslas – įvesti tam tikrus kaštus Rusijai už jos (įvykdytą) okupaciją ir mėginimą aneksuoti Krymą, taip pat sulaikyti Rusijos kariuomenės intervenciją į Ukrainą“, – nurodė jis, kaip minima iš anksto paruoštose pastabose renginiui Strateginių ir tarptautinių studijų centre.Iždo departamento koordinuoti veiksmai – tikslinių sankcijų įvedimas, padarė „milžinišką spaudimą“ Rusijai ir maksimaliai sumažino jų šalutinį neigiamą poveikį JAV, Europos ir viso pasaulio ekonomikoms, sakė sekretorius.Prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), pasak J.Lew, „suteikė mums įgaliojimus imtis dar galingesnių veiksmų, jeigu Rusija ir toliau rems ginkluotus separatistus rytinėje Ukrainoje“Rusija tvirtina, kad nesiekia destabilizuoti padėties Ukrainoje ir reikalauja, kad Kijevas nutrauktų kariuomenės operaciją rytinėje šalies dalyje. Per susirėmimus šiame regione nuo balandžio 13 dienos jau žuvo beveik 200 žmonių – karių, sukilėlių ir taikių gyventojų.
Donecko separatistų administracija apšaudyta iš granatsvaidžioRytų Ukrainos separatistų įkurtos Donecko regiono administracijos pastatas buvo apšaudytas iš granatsvaidžio."Remiantis preliminaria informacija, asmenys pastatą apšaudė iš pravažiuojančios mašinos. Neatmetame galimybės, jog šaudyta iš priešais esančio namo. Greičiausiai buvo panaudotas granatsvaidis", - spaudai sakė separatistų atstovai.Incidento metu niekas nenukentėjo, užtaisas apgadino beveik metro storumo pastato sieną.Kas užpuolė separatistų administraciją, kol kas nežinoma.
Separatistų puolami Luhansko pasieniečiai sulaukė pastiprinimo, per spaudos konferenciją pareiškė generolas, 2005-2010 metais ėjęs Ukrainos išorės žvalgybos vadovo pareigas Nikolajus Malomužas, skelbia 0642.com.ua.Daugiau – čia.
Ukrainos rytuose per įnirtingą susirėmimą žuvo penki sukilėliai.Daugiau – čia.
V. Putinas ir D. Cameronas akis į akį aptars Ukrainos krizęRusijos prezidentas Vladimiras Putinas Ukrainos krizę akis į akį aptars su britų ministru pirmininku Davidu Cameronu, pirmadienį paskelbė Dauningstritas.Abu lyderiai susitiks po penktadienį Prancūzijoje įvyksiančių sąjungininkų išsilaipinimo Normandijoje 70-ųjų metinių renginių, kuriuose dalyvaus.
Pentagonas pasmerkė Rusijos vykdomą Luhansko pasieniečių puolimąPentagonas smerkia prieš Luhansko pasieniečius vykdomą puolimą ir tai, jog jį atlieka Rusija. Tai šiandien, birželio 2 dieną, Kijeve surengtoje spaudos konferencijoje pasakė JAV gynybos ministro padėjėjas tarptautinio saugumo klausimais Derekas Chollet, skelbia unian.net.„Šis puolimas šiandien kelia didelį nerimą, tai tolimesnis destabilizuojančios veiklos, kurią, mūsų manymu, Ukrainos rytuose vykdo Rusija, pavyzdys, kurį mes griežtai smerkiame“, - pareiškė D. Chollet.Pentagono atstovas taip pat pažymėjo, kad „prorusiški separatistai vykdo nusikaltimus Ukrainos rytuose, siekdami pakirsti vieningą Ukrainą“.„Mes manome, kad Ukrainos Saugumo tarnyba pademonstravo didelį santūrumą ir vyriškumą, vengdama nereikalingos prievartos, kad šis konfliktas būtų išspręstas“, - toliau dėstė pašnekovas.Be to, jis pažymėjo, kad vakar „apsilankė Ukrainos pasieniečių pozicijose. Labai vertinu kasdien Ukrainos teritorinį vientisumą išsaugoti siekiančių Ukrainos pasieniečių darbą“.„JAV smerkia ir atmeta tai, jog Rusija okupavo Krymą ir kišasi į Ukrainos reikalus. Mes ieškome būdų, kaip užtikrinti taikų šio konflikto sprendimą“, - pareiškė JAV gynybos ministro padėjėjas.
Rusija pateiks JT Saugumo Tarybai rezoliucijos projektą dėl „pagalbos koridoriaus“ UkrainojeRusija pirmadienį pateiks Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai rezoliucijos projektą dėl „pagalbos koridoriaus“ Ukrainoje, kuriuo gyventojai galėtų pasitraukti iš rajonų, kur vyksta susirėmimai, informavo užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.„Rusija šiandien planuoja pateikti JT Saugumo Tarybai rezoliucijos projektą... Rezoliucijos projekte bus reikalavimai nedelsiant sukurti pagalbos koridorių, kuriuo taikūs piliečiai, jei to pageidauja, galėtų pasitraukti iš tų regionų, kur vyksta karinė veikla“, - sakė Rusijos diplomatijos vadovas per spaudos konferenciją, kurią transliavo televizija.
R. Kadyrovas: 74 tūkst. čečėnų pasiruošę daryti tvarką Ukrainoje.Daugiau – čia.
ESBO vis dar neturi žinių apie Ukrainoje separatistų pagrobtus stebėtojus  Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) sekmadienį pranešė vis dar neturinti jokių žinių apie dvi Ukrainos rytuose separatistų sulaikytas stebėtojų grupes, nors pasirodė pranešimų, kad jos buvo paleistos.Vienoje įsikūrusi organizacija nurodė, kad jai dar nepavyko susisiekti su savo stebėtojais. Viena tarptautinė keturių narių komanda buvo sulaikyta praėjusį pirmadienį Donecko regione, o dar keturi stebėtojai iš Europos ir jų vertėjas ukrainietis buvo pagrobti kaimyniniame Luhanske ketvirtadienį.Pastarosiomis dienomis įvairūs separatistų lyderiai Rusijos žiniasklaidai teigė, kad abi ESBO stebėtojų grupės buvo paleistos.ESBO Specialiosios stebėjimo misijos Ukrainoje atstovas spaudai Michaelas Bociurkiwas sakė tikįs, kad pavyks per derybas, padedant Ukrainos valdžiai, pasiekti, kad stebėtojai būtų greitai paleisti.„Esame tikri, kad jų būklė gera ir jie nenukentėjo“, - sakė M.Bociurkiwas žurnalistams.„Žinoma, norime, kad jie sugrįžtų į bazę“, - pridūrė jis.Dviejų mėnesių trukmės ESBO Specialiosios stebėjimo misijos tikslas yra fiksuoti žmogaus teisių pažeidimus ir padėti užmegzti dialogą tarp prorusiškų sukilėlių ir Kijevo remiamos vietos valdžios.Šiuo metu misiją sudaro 296 tarptautiniai stebėtojai ir 20 vietinių darbuotojų.Tačiau sukilėliai neramumų krečiamoje rytinėje Ukrainoje įtariai žiūri į šią misiją.
Separatistai jau keturis kartus puolė Ukrainos Luhansko pasienio padalinio administraciją. Tarp kariškių yra sužeistų. Padėti pasieniečiams išsiųstas naikintuvas.Daugiau – čia.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.