aA
Pirmajame ture nelaimėjusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pagaliau atsivėrė ir išsakė nuomonę apie vykusią rinkimų kampaniją bei artėjantį antrąjį rinkimų turą.
D. Grybauskaitė bandys paneigti du mitus apie save
© DELFI / Kiril Čachovskij

Politikė teigia nekeisianti rinkimų strategijos, tačiau ketina paneigti keletą mitų apie save: kad yra nebendraujanti ir neprieinama. D. Grybauskaitė sako, kad tai tik legenda, o iš tiesų prie jos galima ir prieiti, ir pačiupinėti.

„Manau, kad keisti daug nereikės. Svarbiausia galbūt daugiau aiškinti savo poziciją, galbūt daugiau būti viešoje erdvėje, kad žmonės mane matytų, kad negyventų tomis legendomis, kurias mėgina kurti kažkas kitas: tai nebendrauja, tai kamputyje sėdi, tai pro langelį žiūri – vienu žodžiu, kad tų legendų būtų kuo mažiau. Kaip matote, esu prieš jus, gyva, pačiupinėti mane galima, prieiti – galima, mano durys atviros ir tegul kai kurie nedejuoja, kad pas mane užeiti arbatos negali“, - sakė D. Grybauskaitė.

Išgerti arbatos su prezidente Lietuvos televizijoje vykusių debatų metu prašėsi Vilniaus meras Artūras Zuokas, kuris prezidento rinkimuose užėmė priešpaskutinę vietą. Būtent A. Zuokas sekmadienį naktį žurnalistams pasakojo, kad D. Grybauskaitė per pertraukas kandidatų debatų metu užsidarydavo viena ir nebendraudavo su kitais kandidatais į prezidentus. 

Džiaugėsi, kad nereiks kovoti su A. Paulausku

Remiantis Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, D. Grybauskaitė pirmajame ture surinko 45,89 proc. balsų, socialdemokratas Zigmantas Balčytis – 13,63 proc. Šie politikai dėl prezidento posto varžysis antrajame rinkimų ture. 

Paaiškėjus preliminariems rinkimų rezultatams naktį D. Grybauskaitė surengė spaudos konferenciją, kuri nustebino savo glaustumu: šalies vadovė tik padėkojo rinkėjams ir neatsakiusi nė į vieną klausimą išvyko. 

Pirmadienį D. Grybauskaitė teisinosi tuo metu praktiškai miegojusi. 

„Vakar elementariausiai miegojau. Jūs gi žinote, kad aš esu vieversys, keliuosi 5 val. ryto, tai tikrai 1 ar 2 val. nakties jau daug sunkiau ką nors pasakyti. Taigi nenorėjau visų nuliūdinti arba pasakyti ne tą, ką reikia“, - sakė prezidentė.

Klausiama, ar tikėjosi laimėti pirmajame ture, D. Grybauskaitė svarstė, kad viskas buvo labai rizikinga. „Turint galvoje sociologines apklausas, matant, kad kandidatai yra septyni, žinant, kad kai kurių kandidatų pagrindinis tikslas buvo ne prezidento postas, o išskaidyti balsus tam tikrų užkulisinių susitarimų pagrindu, rizika buvo labai didelė“, - sakė prezidentė. 

Pasiteiravus, kaip bandys ieškoti skirtumų nuo socialdemokratų kandidato Z. Balčyčio, mat abu politikai laikomi provakarietiškais ir sutaria daugeliu vidaus ir užsienio politikos klausimų, D. Grybauskaitė pirmiausia džiaugėsi, kad į antrą turą nepateko teisiamųjų suole sėdinčiai partijai atstovaujantis politikas. Kaip žinoma, juodosios buhalterijos byloje kaltinimų yra sulaukusi Darbo partija, kuriai atstovavo Artūras Paulauskas

„Aš labai džiaugiuosi, kad Lietuvos žmonės padarė garbingą sprendimą. Būtų labai apmaudu, jeigu matytumėme, pavyzdžiui, kokį nors kitą kandidatą, kuris atstovauja teisiamųjų suole sėdinčiai partijai dėl finansinių machinacijų. Taigi manau, kad sprendimas yra garbingas, orus ir tikrai Lietuva ir jos žmonės mūsų šaliai gėdos nepadarė tokiu sprendimu“,- sakė šalies vadovė.

„Neleidau išvogti valstybės, kai kam tai nepatinka“

„Turint galvoje septynių kandidatų dalyvavimą, iš tikrųjų rezultatas yra geras. Labai tikiuosi, kad tie patys žmonės, kurie palaikė, vėl ateis mane palaikyti ir galbūt sugebėsiu per likusias dvi savaites įtikinti ir kitus, kurie galėtų mane palaikyti papildomai“, - pirmadienį štabe surengtoje spaudos konferencijoje sakė prezidentė.

Klausiama apie priežastis, kodėl nelaimėjo pirmajame rinkimų ture, kaip kad nutiko 2009-aisiais, D. Grybauskaitė sakė, jog, jos nuomone, aktyviai šalies politikoje veikiantis politikas paprastai turi apsispręsti: ar jis daro tai, ko reikia valstybei, ar tiesiog mėgina išsaugoti savo reitingus.

„Neužmirškime, kad nuo 2009 m. buvome krizės laikotarpyje ir teko priimti labai daug nepopuliarių sprendimų. Aš visada sakiau, kad darysiu tai, ko reikia Lietuvai ir jos žmonėms, ir niekada nedalinsiu tuščių pažadų arba to, ko negaliu įvykdyti. Taigi dariau tai, ką reikėjo, tuščiai žadėti nežadėjau, išvoginėti valstybės neleidau. Taigi gali būti daug nepatenkintų“, - sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė sako, kad dabar rinkimų kampanija prasidės iš naujo, todėl ji negali manyti, jog pergalė jau garantuota. „Jokio įdirbio čia į antrą turą neatsineši“, - teigė D. Grybauskaitė.

Kalbėdama apie antrąjį rinkimų turą prezidentė priminė, kad rinkimuose jai dalyvauti sunkiau nei partijų keliamiems kandidatams, tačiau pripažino, kad būti nepriklausoma kandidate buvo jos pačios pasirinkimas.

„Galiu tik konkuruoti savo žiniomis, savo patirtimi ir tuo, kad žmonės gali manimi pasitikėti“, - sakė D. Grybauskaitė.

A. Butkevičius – Z. Balčyčio vadovas

Prezidentė nesiėmė vertinti fakto, kad jos varžovas kandidatuoja ir į prezidento postą, ir į vietą Europos Parlamente. Ji taip pat nevertino silpnųjų ir stipriųjų Z. Balčyčio pusių: „Na jau tikrai... Čia jau labai asmeninis klausimas“.

Tačiau D. Grybauskaitė nepraleido progos pabrėžti, kad jeigu Z. Balčytis taptų prezidentu, socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, kuris eina premjero pareigas, būtų Z. Balčyčio vadovas.

„Turbūt apie kažkokį ypatingą prezidento savarankiškumą, kurio partijos vadovas yra premjeras, kalbėti būtų sunku“, - teigė prezidentė.

„Lietuvos konstitucijoje yra labai gražus trikampis, kai valstybė stovi ant trijų stiprių kojų: konstituciškai stipraus prezidento, stiprios Vyriausybės ir stipraus Seimo. Ir tai mus ilgai – jau 25 metus – gelbėjo nuo didelių sukrėtimų. Manyčiau, kad tokį triašį balansą tikrai reikėtų išlaikyti. Aišku, rizikos didėja, jei vienos partijos rankose būtų du svarbiausi postai. O žinant, kad premjeras būtų lyg ir viršininkas galimo prezidento, tai savarankiškumo grandinėlė būtų rizikinga ir pažeidžiama“, - pridūrė D. Grybauskaitė.

Paprašyta suformuluoti, kokiais klausimais labiausiai skiriasi jos ir Z. Balčyčio nuomonės, prezidentė teigė dar negirdėjusi griežtos ir konkrečios varžovo nuomonės nė vienu klausimu.

„Viskas bendromis frazėmis, aptakiai. Kai susidursime akis į akį, pasišnekėsime, ar tikrai daug yra kardinalių skirtumų. Didžiausias skirtumas, kiek galėjau pajusti iš tų bendresnių atsakymų, tai dėl valstybės ekonominio, karinio saugumo ir nepriklausomybės klausimų. Galbūt aš griežčiau nusiteikusi nedaryti kompromisų ir nepardavinėti Lietuvos už sviestą, ką galbūt girdžiu labiau būsimo konkurento kalbose“, -teigė prezidentė.

Z. Balčytis ir EK postas: legendos ir tikrovė

Prezidentė taip pat buvo klausiama apie kalbas, kad Z. Balčytis ne itin pageidauja tapti prezidentu, o pretenduoja į eurokomisarus nuo Lietuvos – postą, į kurį skiriant kandidatą vaidmenį vaidina ir prezidentas.

D. Grybauskaitė sako, kad tai legendos – esą pirmiausia turi praeiti prezidento rinkimai ir tuomet bus nuspręsta dėl to, kas pakeis Algirdą Šemetą.

„Su Z. Balčyčiu nesu kalbėjusi, su juo esu susitikusi keletą kartų įvairiuose renginiuose, tai būdavo daugiau bendro pobūdžio klausimai. Su premjeru esame aptarę keletą kandidatūrų, todėl nenorėčiau daugiau komentuoti, kol nebus išspręsti kiti rimti klausimai – pirmiausia rinkimai“, - teigė šalies vadovė.

Klausiama, ar po rinkimų, jei jie bus sėkmingi, sieks kaitos Vyriausybėje, D. Grybauskaitė priminė, kad pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimą išrinkus naują prezidentą Vyriausybė ne atsistatydina, bet grąžina įgaliojimus.

Tai reiškia, kad prezidentas neturi galios vienasmeniškai reikalauti pakeisti koalicinę sudėtį. Tačiau prezidentė sako, kad kalbėsis su koalicijos partneriais.

„Bet jeigu valdančioji koalicija apsispręs likti tokia, kokia yra, mano galios ribojasi tik dėl vieno ar kito kandidato. Be to, pokyčiai Vyriausybėje ir taip gali būti vien dėl Europos Parlamento rinkimų. Gali kas nors iš ministrų laimėti ir tiesiog išvykti“, - teigė D. Grybauskaitė.

Taip ji atsakė į klausimą, ar po jai pačiai sėkmingų rinkimų koalicijoje išliktų Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Atkreipė dėmesį į tautines mažumas

Prezidentė turėjo pripažinti, kad Lietuvos tautinės mažumos palaikė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininką Valdemarą Tomaševskį. D. Grybauskaitė teigia, kad tai gali būti Rusijos ambasados Lietuvoje vykdomos konsolidacijos pasekmė. Lietuvos lenkų rinkimų akcija su Rusų aljansu bendradarbiavo ir per parlamento rinkimus.

„Įvykus įtampai dėl Krymo ir Ukrainos, matomai, tas poveikis daromas ir mūsų kitataučiams piliečiams. Ir jie balsuoja už tuos, kurie atvirai palaiko ir palaikė dabartinę Vladimiro Putino politiką“, - sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė sutiko ir su tuo, kad protesto balsus veikiausiai susirinko nepriklausomas kandidatas Naglis Puteikis. Jos teigimu, Seimo rinkimuose tą pačią tendenciją pademonstravo „Drąsos kelias“.

„Yra tikrai daug žmonių nusivylusių, galbūt ir nuskriaustų. Toks atviras populizmas, pažadų dalijimas, visos sistemos, Konstitucijos griovimas, Vyriausybės pamatų griovimas bei nieko nesiūlymas skamba labai karingai, gražiai, todėl galbūt daugelis žmonų mano, kad galima kažką padaryti, nors iš tų visų kalbų buvo aišku, kad nei įstatymų žmogus žino, nei turi galių prezidentas tokius pažadus įvykdyti“, - svarstė šalies vadovė.

D. Grybauskaitė sako, kad tai ženklas, jog didžiosios sisteminės partijos bei ji pati turi išgirsti protesto balsuotojus ir sugalvoti, kaip padėti žmonėms, kurie kažkuo nepatenkinti. „Išties. Gal tai toks skambutis tradicinei politikai – mums visiems, tarp jų ir man“, - sutiko prezidentė.

Klausiama, ką ji ketina daryti tuose regionuose, kur gyvena lenkų tautinė mažuma, D. Grybauskaitė juokavo, jog, pavyzdžiui, Šalčininkų rajone surinko net 5 proc. balsų. „Truputį juokauju. Aišku, žinant, kaip organizuotai mūsų lenkų tautybės žmonės balsuoja už savo partijos atstovus, tikėtis būtų sunku“, - sakė prezidentė.

Jos teigimu, pirmuoju nepriklausomybės dešimtmečiu partijos ir politinis elitas skyrė daugiau dėmesio tautinėms mažumoms, tačiau laikui bėgant dėmesio buvo vis mažiau, ypač įstojus į Europos Sąjungą.

„Tai, aišku, yra politinis apsileidimas ir būtina grįžti prie specialių programų, padėti tautinėms mažumoms būti labiau išsivysčiusiomis, turėti darbą, labiau ir lengviau integruotis į Lietuvą ir jaustis Lietuvos, o ne kitų šalių piliečiais“, - sakė prezidentė.

Pasiteiravus, kodėl, jos nuomone, rinkimų aktyvumas Lietuvoje nėra aukštas, D. Grybauskaitė svarstė, kad didžiausią įtaką šiam procesui turi emigracija, mat emigrantai nejaučia ryšio su Lietuva net jeigu išlieka mūsų šalies piliečiais.

„Praktiškai jie, matyt, ir sudaro didžiausią dalį, kad toks mažas procentas ateina į rinkimus. Mat didele dalimi jie neišsiregistravę, o gyvena užsienyje ir nebalsuoja“, - teigė šalies vadovė.

Įvertino VRK darbą

Paprašyta įvertinti Vyriausiosios rinkimų komisijos darbą, D. Grybauskaitė sakė nenorinti spėlioti, kodėl taip ilgai buvo skaičiuojami balsai, nors jai pačiai biuletenis pasirodė lengvas.

„Neįsivaizduoju, iki kelių skaičiuos kitame rinkimų ture. Biuleteniai su Europos Parlamento kandidatais dar sudėtingesni. Nežinau, gal savaitę. Na, bet aš juokauju, truputį juokauju. Bet labai nenorėčiau kritikuoti“, - sakė prezidentė, pridūrusi, kad trukdžių balsuoti kasmet vis mažėja ir mažėja.

„Bėdų visi po truputį turi, nesklandumai visus ištinka, bet tai ne tie nesklandumai, kurie būtų turėję žymios įtakos rinkimų rezultatams“, - teigė šalies vadovė.

Prezidento rinkimai - 2014
Rinkimuose nebekandidatuojantis V. Landsbergis: balsavau už stipresnį žmogųPlačiau...
Ar galima balsuoti du kartus? Pasirodo, galimaRinkimų naujovė – galimybė balsuoti ne savo apylinkėje – gali turėti rimtų spragų. Tuo įsitikinęs į DELFI redakciją kreipęsis vilnietis. Jaunas vyras patikino galėjęs be jokių problemų sekmadienį atiduoti du balsus prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose.Plačiau skaitykite čia.
Rinkimų pažeidimai: VRK „išjungė“ R. JanutienęGyventojai aktyviai informuoja Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) apie galimus pažeidimus vykstant prezidento rinkimų antrajam turui ir rinkimams į Europos Parlamentą (EP). Kol kas rimčiausiai kliuvo „Lietuvos ryto“ televizijai ir vienam iš jos veidų – Rūtai Janutienei.Nors agitacijos draudimas įsigaliojo naktį iš penktadienio į šeštadienį ir galios iki sekmadienio vakaro, 20 val., kai bus uždarytos apylinkės, „Lietuvos ryto“ televizijos eteryje pasirodė galimai šį draudimą pažeidžianti laida. Ši laida – tai R. Janutienės „Nuoga tiesa“. Tiksliau, prezidento rinkimų tematikai dedikuotos laidos kartojimas. Tarp laidos dalyvių – kandidatai į EP, buvęs kandidatas į prezidentus. Taigi politinių pasisakymų, žinoma, netrūko.Į DELFI redakciją kreipėsi ne vienas skaitytojas, suabejojęs, ar tokią laidą galima transliuoti agitacijos draudimo metu.Plačiau... 
Gegužės 25 d. Lietuva dar kartą rinks PrezidentąPer gegužės 11-ąją Lietuvoje vykusius Prezidento rinkimus šalies vadovas dar neišrinktas. Pakartotinis balsavimas turėtų vykti gegužės 25 d. kartu su rinkimais į Europos Parlamentą. Jame dėl Prezidento posto varžysis daugiausiai balsų pirmajame balsavimo rate gavę kandidatai: antros kadencijos siekianti dabartinė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė ir socialdemokratų kandidatas, Europos Parlamento narys Zigmantas Balčytis.Per pakartotinį balsavimą išrinktu laikomas kandidatas, surinkęs daugiau balsų.Pagal preliminarius Prezidento rinkimų pirmojo turo rezultatus, Dalia Grybauskaitė gavo 611 tūkstančių 293 rinkėjų balsus, kas sudaro - 45, 89 procento. Socialdemokratų partijos kandidatas Zigmantas Balčytis gavo 181 tūkstantį 555 balsus arba 13,63 procento. Trečiasis yra Darbo partijos kandidatas Artūras Paulauskas, kurį pasirinko 12,02 proc. rinkėjų. Toliau rikiuojasi nepriklausomas kandidatas Naglis Puteikis - 9,33 proc., Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis - 8,23 proc., Vilniaus meras Artūras Zuokas - 5,22 proc., Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas, Ignalinos rajono meras Bronis Ropė - 4,15 proc. balsų.Pirmadienį spaudos konferencijoje Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas sakė, kad rinkėjų sąrašuose buvo įrašyta 2 milijonai 554 tūkstančiai 532 rinkėjai, rinkimuose iš jų dalyvavo - 1 milijonas 331 tūkstantis 982 rinkėjai, kas sudaro 52,14 procento.VRK vadovo vertinimu, rastas nemažas skaičius negaliojančių biuletenių -20 tūkstančių 445 (1,53 proc.), galiojančių biuletenių už 7 kandidatus yra 1 milijonas 311 tūkstančių 537 (98,47 proc.).Z. Vaigauskas sakė, kad rinkėjams buvo suteikta galimybė balsuoti kitose rinkimų apylinkėse. Jo duomenimis, ta galimybe pasinaudojo nemažai - per 30 tūkstančių rinkėjų. Pasak Z. Vaigausko, VRK nėra fiksavusi nei vieno tokio rinkimų pažeidimo, kuris kokiu nors būdu keltų abejones dėl rinkimų rezultato teisėtumo ar teisingo nustatymo.    
A.Zuokas tariasi su Z. Balčyčiu dėl palaikymo antrame tureVilniaus meras sąjungos „Taip“ vadovas Artūras Zuokas tariasi su socialdemokratų kandidatu Zigmantu Balčyčiu dėl palaikymo antrame prezidento rinkimų ture.„Šiandien jau turėjome susitikimą su Zigmantu Balčyčiu, su kuriuo aptarėme programines nuostatas ir tam tikrus tikslus ir artimiausiu metu mes turime tą diskusiją pratęsti“, - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė į antrą rinkimų turą nepatekęs A.Zuokas, kuris pirmajame rinkimų ture sulaukė kiek daugiau nei 5 proc. rinkėjų palaikymo.Antrame prezidento rinkimų ture varžysis antrosios kadencijos siekianti prezidentė Dalia Grybauskaitė ir socialdemokratų kandidatas Z.Balčytis.A.Zuokas, be kita ko, mano, kad jis ir D.Grybauskaitė pirmame ture konkuravo dėl tos pačios rinkėjų dalies palaikymo. Jis taip pat pažymi dabartinės prezidentės nelaikantis „dešiniųjų, o juo labiau liberaliųjų pažiūrų politike“ ir sako, kad antrasis rinkimų turas yra didžiulis demokratijos pasiekimas.„Visada norisi daugiau, bet yra visą laiką realios galimybės ir mes jas matėme nuo pat rinkimų kampanijos pradžios, nes, kaip jau minėjom, rinkėjai sutampa, ir tai daug ką atsako. O tai, kad man pavyko daugiau negu 5 proc. (balsų) surinkti, ir tai, kad šiandien mes turime antrąjį turą, tai, neabejoju, mano dalyvavimo rezultatas. Ir prezidentei Daliai Grybauskaitei dar reikės labai stipriai įrodinėti, kad jinai verta būti antrąją kadenciją, o tai didelis indėlis į demokratiją“, - spaudos konferencijoje dėstė A.Zuokas.Savo pasirodymą jis vertino kaip „gražų palinkėjimą“ būsimiems rinkimams.„Mane visą laiką vertina taip, kad esu Vilniaus miesto meras, sostinės metas, ir atrodytų, kad mano dėmesio laukas apsiriboja tiktai Vilniaus miesto savivaldos ribomis. Taigi yra puiki man galimybė, kuria aš tikrai pasinaudojau, tapti nacionalinio lygio politiku, ir neabejoju, kad tai man pavyko“, - aiškino jis.A.Zuoko rinkimų štabo vadovas Miroslavas Monkevičius savo ruožtu spaudos konferencijoje atkreipė dėmesį, kad per praėjusius Seimo rinkimus už jo įsteigtą judėjimą „TAIP“ balsus atidavė 24 tūkst. rinkėjų, o šiuose prezidento rinkimuose už A.Zuoką balsavo beveik 70 tūkst. žmonių.„Tai yra naujos galimybės nacionalinei politikai“, - sakė M.Monkevičius.Antrasis turas vyks gegužės 25 dieną kartu su rinkimais į Europos parlamentą.
V.  Tomaševskis: šventėme ir švęsime Gegužės 9-ąją Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininkas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis džiaugiasi su kiekvienais rinkimais augančiu rinkėjų skaičiumi. Jis neigia, kad per šiuos prezidento rinkimus jo populiarumą galėjo lemti dalyvavimas Pergalės dienos minėjime Antakalnio kapinėse Vilniuje.„Gegužės 9 dieną jau visi buvo apsisprendę, už ką balsuos. Jau vyko balsavimas paštu. Mano sprendimas dalyvauti šiose iškilmėse ir švęsti Pergalės dieną yra principingas. Aš visada dalyvavau ir dalyvausiu ateityje, nes tai labai svarbi diena mūsų istorijoje (...). Šventėme ir švęsime Gegužės 9-ąją, pergalę prieš fašizmą“, - pirmadienį per spaudos konferenciją sakė V.Tomaševskis.Jis džiaugėsi, kad pirmą kartą LLRA ir Rusų aljansui, kurių kandidatas į prezidentus jis buvo, pavyko surinkti daugiau kaip 100 tūkst. rinkėjų balsų. Sekmadienį vykusiuose prezidento rinkimuose V.Tomaševskis gavo 109 tūkst. 627 rinkėjų balsus. Prieš penkerius metus už jį balsavo per 65 tūkst. rinkėjų.Politikas prezidento rinkimus laimėjo Šalčininkų, Vilniaus rajonuose ir Visagine. Be to, jis pirmas buvo 16 Vilniaus miesto apylinkių.„Pavyko laimėti ne tik Vilniaus krašte, bet ir tokiuose tolimesniuose rajonuose kaip Zarasų rajonas, dviejose apylinkėse buvau pirmas, pavyko laimėti daug rinkimų apylinkių Trakų rajone, Švenčionių rajone, Širvintų rajone. Beveik kiekvienoje apygardoje gavau po keliasdešimt balsų. Taigi, galime teigti, kad už mūsų programą, už mūsų kandidatą balsavo ne tik lenkų tautybės žmonės, net tik tautinės mažumos - rusai, baltarusiai, totoriai ir kiti, bet ir lietuvių tautybės piliečiai“, - teigė LLRA pirmininkas.Jis sakė, kad prezidento rinkimų rezultatai rodo, jog LLRA ir Rusų aljanso koalicija turi šansą iškovoti du mandatus Europos Parlamente per gegužės 25 dieną vyksiančius rinkimus. Šiuo metu LLRA turi vieną atstovą Europos Parlamente.Paklaustas, ar dalyvaus valstybės vadovo rinkimuose po penkerių metų, V.Tomaševskis tvirtino to nežinąs: „Mes planuojame, Dievas priima sprendimus. Nežinau, kas bus po penkerių metų, šiandien į šitą klausimą neatsakysiu.“  Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) kandidatas į prezidentus europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis kategoriškai atsisako remti Dalią Grybauskaitę ar Zigmantą Balčytį antrajame Prezidento rinkimų rate."Politiniame turguje nedalyvausime", - pirmadienį per spaudos konferenciją pareiškė V. Tomaševskis, kuris, išankstiniais duomenimis, šalies vadovo rinkimuose surinko 8,23 proc. rinkėjų balsų ir užėmė penktą vietą.
Z. Vaigauskas: Vyriausioji rinkimų komisija negavo nė vieno skundo dėl balsų skaičiavimoPlačiau...
B. Ropė lauks kvietimo palaikyti kandidatus antrajame prezidento rinkimų tureValstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Ignalinos meras Bronis Ropė teigia, kad kol kas nenusprendė, kurį kandidatą palaikys per antrąjį prezidento rinkimų turą. Pasak jo, kol kas laukiama kandidatų kvietimų juos palaikyti, tačiau partijos vadovas Ramūnas Karbauskis teigia, kad palaikyti socialdemokratą Zigmantą Balčytį gali būti keblu, nes šis dalyvauja rinkimuose į Europos Parlamentą.„Kol kas bent kvietimo, prašymo tokio nebuvo. Tikimės, kad mūsų paramos reikės ir gavę tokį kvietimą, svarstysime. (...) Rinksime savo komandą ir svarstysime. Taip, yra šiek tiek keblumų, nes ir vienas, ir kitas kandidatas pasisakė už atominę“, - pirmadienį per spaudos konferenciją sakė B.Ropė.Pasak partijos vadovo, Z.Balčyčio kandidatūros palaikymą komplikuoja jo dalyvavimas EP rinkimuose.„Čia galima pridėti, kad vienas iš kandidatų yra Europos Parlamento rinkimų sąraše, ir tai komplikuoja palaikymą. (...) Parama nebus įmanoma be sutarties su konkrečiu kandidatu, su punktais, kuriuos įsipareigos įvykdyti“, - tikino R. Karbauskis.
A. Paulauskas antrame ture nepalaikys Z. Balčyčio kandidatūros?Darbo partijos kandidatas į prezidento postą parlamentaras Artūras Paulauskas nedeklaruoja tvirtos paramos antrajame rinkimų ture socialdemokratų kandidatui Zigmantui Balčyčiui, bet pabrėžia, kad Z. Balčyčio vienu metu kandidatavimas į dvi vietas - šalies vadovo ir europarlamentaro - kritikuotinas. Pirmadienį per spaudos konferenciją A. Paulauskas pripažino nesąs nusivylęs, bet tikėjosi, kad išeis į antrąjį rinkimų turą ir teigė, kad kol kas dėl paramos vienam ar kitam kandidatui neturįs jokių prašymų.„Kol kas neturiu jokių prašymų ar kokių ta sutikimų. Manau, kad tai turėtų būti komandos sprendimas, ne mano vieno. Kol kas sprendimo neturiu“, - sakė A.Paulauskas, kuris išankstiniais duomenimis, prezidento rinkimuose surinko 12,02 proc. rinkėjų balsų ir užėmė trečią vietą.Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas yra pareiškęs, kad socdemą Z. Balčytį "darbiečiai" rems, jei jis atsisakys dalyvauti Europos Parlamento (EP) rinkimuose. A. Paulauskas taip pat linkęs tam pritarti. Tačiau rinkimų įstatymą nenumato galimybės išsibraukti iš sąrašų likus iki rinkimų mažiau nei mėnesiui.„Iš tikrųjų, vienu užpakaliu dviejų kėdžių neužsėsi ir žmogus turi apsispręsti, kur jis norėtų dirbti“, - tęsė Darbo partijos kandidatas.V. Uspaskichas taip pat sutiko, jog klausimas, ką rems antrajame rinkimų ture - ankstyvas. Tai nuspręs partijos taryba. Pasak politiko, koją Z. Balčyčiui kiša rinkimai į EP - dėl jo esą strategiją ir vieningą sprendimą turės priimti ir valdančiosios koalicijos partneriai.„Iš karto galiu pasakyti - mes esame viena Vyriausybė, mes esame koalicija ir tikrai turėsime įsiklausyti vienaip ar kitaip savo koalicijos“, - sakė jis.V. Uspaskichas sekmadienį užsiminė ir apie paramą Daliai Grybauskaitei.„Sužinojęs, kad mūsų kandidatas lieka trečias, tai būčiau laimingas, kad rinkimai pasibaigtų pirmame ture, todėl, kad mums visiškai būtų naudinga į EP rinkimus eiti tokiomis sąlygomis lygiaverčiais partneriais ir t.t. Būtų suteikta papildomos reklamos kandidatų į EP sąrašui. Galiu pakartoti - labai norėjau, kad D. Grybauskaitė laimėtų pirmame ture“, - savo anksčiau išsakytą mintį patikslino jis.A. Paulauskas neatmetė, kad ateityje šalies vadovo rinkimuose dalyvaus ir 4 kartą.Jaučiasi netekęs rusakalbių balsųPasitraukęs iš kovos prezidento rinkimuose Darbo partijos (DP) kandidatas Artūras Paulauskas sako, kad jam pritrūko ankstesniuose rinkimuose pritrauktų rusakalbių balsų.Jis taip pat sako, kad kol kas nėra priimtas sprendimas, kurį kandidatą rems „darbiečiai“.
N. Puteikis: kol kas esame nusivylę pirmais trimis laimėtojaisPrezidento rinkimų pirmame ture ketvirtoje vietoje likęs nepriklausomas kandidatas Seimo narys Naglis Puteikis sako, kad dar nežino, už ką balsuoti antrame ture.Jo teigimu, antros kadencijos siekiančios prezidentės Dalios Grybauskaitės elgesys per rinkimų kampaniją buvo nedemokratiškas ir kiti daug balsų surinkę kandidatai tam neprieštaravo.„Iš tikrųjų yra apėmęs nusivylimas dėl tokio prezidentės elgesio, be abejo, Z.Balčytis su A.Paulausku šitų nedemokratinių rinkimų niuansų nekomentavo. Kol kas esame nusivylę, nusivylę pirmais trimis laimėtojais“, - spaudos konferencijoje pirmadienio rytą sakė N. Puteikis.Jis taip pat teigė, kad boikotuoti rinkimų nereikėtų.„Rinkimus boikotuoti čia vėl būtų nedemokratiška, nevakarietiška, aš tiesiog dabar nežinau, negaliu aš vienas spręsti tokių dalykų, mes turime tartis“, - paprašytas pakomentuoti, už ką turėtų balsuoti jo rėmėjai, sakė N.Puteikis.Jis pats sakė partijos kurti kol kas neketinantis, nes jos Lietuvoje yra nedemokratiškos, bet ir toliau rinkimuose planuoja dalyvauti.„Dalyvausime visuose rinkimuose - artimiausiuose savivaldos rinkumuose, Semo rinkimuose ir vis dėl to greičiausiai apie partijos kūrimą kalbėti būtų ankstyva. Žymiai geresnės formos būtų rinkėjų komitetų formavimas visose savivaldybėse, forumų organizavimas, diskusijų, susitikimų, telkti bendrą demokratinį frontą ir keisti šitą sistemą“, - aiškino N.Puteikis.N. Puteikis gavo 9,33 proc. balsų.
A. Kubilius: koalicijos partnerių parama galėtų pakenkti Z. BalčyčiuiOpozicinės konservatorių partijos lyderis Andrius Kubilius mano, kad gavęs Darbo partijos ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos paramą socialdemokratų kandidatas prezidento rinkimuose Zigmantas Balčytis rizikuotų antrajame ture prarasti dalį palaikymo.„Jeigu ponas Z.Balčytis gaus viešą V.Tomaševskio ir V.Uspaskicho paramą, tai Z.Balčyčio balsai pereis Daliai Grybauskaitei: tie, kurie balsavo už Z.Balčytį pirmajame rinkimų ture, gali po tokios paramos apsispręsti, kad verčiau turėti D.Grybauskaitę negu V.Uspaskichui ir V.Tomaševskiui įsipareigojusį Z.Balčytį“, – pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo A.Kubilius.Jis palankiai įvertino tai, kad abu kandidatai pasisako už euro įvedimą ir energetinę nepriklausomybę, laikydamas tai ženklu, jog rinkėjams „antieuropietiška, populistinė idėja iš esmės nepriimtina“.A.Kubiliaus nuomone, pamėginęs mobilizuoti minėtųjų partijų rinkėjus, socialdemokratų kandidatas pakenktų savo ligšioliniam proeuropietiškam įvaizdžiui.Jis teigia nenustebęs dėl kandidatų, patekusių į antrąjį rinkimų turą – Seimo opozicijos lyderiui labiau netikėti buvo Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko ir nepriklausomo kandidato Naglio Puteikio rezultatai.„Kas nustebino, tai eilinį kartą silpnas A.Zuoko rezultatas nacionaliniuose rinkimuose ir sąlyginai neblogas N.Puteikio rezultatas. (...) Tai rodo, kad tai, ką būtų galima vadinti Garliavos politine emocija, Lietuvos rinkėjų tarpe dar vis gana ženkli“, – mano A.Kubilius.
Z. Balčytis ir D. Grybauskaitė vienas kito po rinkimų nepasveikinoSocialdemokratų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis teigia, kad po sėkmingo pirmojo turo nesusitiko su dabartine šalies vadove ir savo varžove Dalia Grybauskaite bei vienas kito nepasveikino.Pasak jo, su šalies vadove jis nėra kalbėjęs pastaruosius metus.„Nei prieš rinkimų pirmą turą, nei dar prieš metus mes tikrai niekada nesikalbėjome metų bėgyje. Ir taip, po pirmo rinkimų turo mes nesveikinome vienas kito“, - pirmadienį spaudos konferencijoje teigė Z.Balčytis.Premjeras Algirdas Butkevičius tikino, kad socialdemokratai neturėjo galimybės pasveikinti D.Grybauskaitės.„Mes apie tai kalbėjome, bet neturėjome galimybių. Kiek pastebėjau, ir žurnalistai nelabai turėjo“, - spaudos konferencijoje sakė ministras pirmininkas.
Socialdemokratai: po prezidento rinkimų valdančioji koalicija nesikeisSocialdemokratų atstovai teigia, kad po prezidento rinkimų antrojo turo valdančioji koalicija ir Vyriausybė nesikeis. Pasak socialdemokratų kandidato į prezidentus Zigmanto Balčyčio, jis neįžvelgia pokyčių galimybės, nors konservatorių atstovai teigia, kad antrąjį rinkimų turą laimėjus dabartinei šalies vadovei Daliai Grybauskaitei, pokyčiai galėtų įvykti.„Dabar yra susirūpinimas, kad nebūtų vienose rankose valdžia, nors prieš tai ketverius metus buvo vienose rankose. To susirūpinimo nebuvo, yra demokratiniai procesai, mes jų negalime dirbtinai stabdyti, aš tikrai nieko blogo nematau, kad Seimas, Vyriausybė ir prezidentas dirbtų ranka rankon. O kad Vyriausybėje pasikeitimai, aš kiek girdėjau prezidentės pasisakymus, ji didelių pokyčių nežada, tai priklausys nuo premjero ir nuo koalicijos partnerių, dauguma Seime ir su tuo bet kuris politikas ir prezidentas turi skaitytis“, - pirmadienį spaudos konferencijoje teigė Z.Balčytis.Socialdemokratų rinkimų štabo vadovas teisingumo ministras Juozas Bernatonis mano, kad rinkimus laimės Z.Balčytis, kuris teiks Seimui to paties premjero, t.y. socialdemokratų vadovo A.Butkevičiaus kandidatūrą.„Prezidentas, manau, Balčytis teiks to pačio premjero kandidatūrą, taip turėtų būti, ir jeigu Seimo dauguma pritars, Vyriausybė liks dirbti ta, kurią pasiūlys dabartinis premjeras“, - spaudos konferencijoje tikino J.Bernatonis.Premjeras Algirdas Butkevičius tikino, kad rinkimų metu valdantieji išlaikė vienybę ir nekritikavo vienas kito priešrinkiminėse kalbose.„Galiu pasakyti, kad taip (koalicija išliko vieninga - BNS), nes aš kaip ministras pirmininkas tikėjausi daugiau kritikos Vyriausybės adresu iš koalicijos partnerių, bet reikia pripažinti, kad tos kritikos tiesiogiai debatų laidose neišgirdau. Kai kuriuose miesteliuose, susitinkant su žmonėmis, kai kurie mūsų koalicijos partneriai apie tai kalbėjo, bet tai yra normalu, nes anksčiau daugiausiai kandidatai rinkimuose kalbėdavo apie Vyriausybę“, - spaudos konferencijoje teigė A.Butkevičius.Socialdemokratų kandidatas Z.Balčytis gegužės 25 dieną antrajame rinkimų ture susirungs su antros kadencijos siekiančia prezidente Dalia Grybauskaite. Z.Balčytis tuo pačiu dalyvaus ir rinkimuose į Europos Parlamentą, kurie vyks kartu su antruoju šalies vadovo rinkimų turu.
Z. Balčytis tikisi liberalų ir konservatorių rinkėjų balsųSocialdemokratų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis teigia, kad jis dalyvauja prezidento rinkimuose, o jo pavardė Europos Parlamento rinkimuose tiesiog padės pritraukti daugiau tradicinių partijų atstovų į parlamentą.Antrajame ture Z.Balčytis teigė besitikįs sulaukti ne tik valdančiųjų partijų elektorato, bet ir dešiniosios opozicijos - liberalų ir konservatorių - simpatikų balsų.„Aš manau, kad tai yra nelabai susiję dalykai, todėl, kad visada politikoje būna vieni ir kiti rinkimai. Prezidento rinkimai yra išskirtiniai, jų negalima lyginti su parlamento rinkimais. (...) Tai du skirtingai dalykai, tačiau kaip ir minėjo premjeras, komandinis darbas pasiteisino ir manau, kad turime tęsti komandinį darbą, taip pat turime būti suinteresuoti, kad kuo daugiau tradicinių partijų patektų į Europos Parlamentą“, - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Z.Balčytis.„Mano kandidatavimas į prezidento rinkimus yra labai aiškiai išreikštas ir dar kartą noriu pakartoti, kad aš pats kandidatuoju prezidento rinkimuose, dėsiu visas pastangas, kad jie būtų man sėkmingi, bet aš manau, kad komandinis darbas mūsų partijai ir mūsų sąrašui gali atnešti papildomas vietas, kas irgi yra labai svarbu“, - pridūrė kandidatas į prezidentus.Z.Balčytis teigė, kad tikisi laimėti antrąjį prezidento rinkimų turą.„Nebuvo lengva penkis metus girdėti, kad jokių alternatyvų nėra, kad antro turo nebus. (...) Tačiau, manau, kad tas komandinis darbas ir aš esu apsisprendęs aktyviai dalyvauti antrajame ture ir laimėti šituos prezidento rinkimus“, - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Z.Balčytis.Jis teigė, kad tikisi gauti koalicijos partnerių bei opozicijos rinkėjų balsus. „Visų kandidatų, ne tik mūsų koalicinių partnerių, bet aš tikiuosi, kad tam tikrus balsus iš konservatorių partijos, liberalų partijos. Tiesiog kada žmonės ateina balsuoti, kartais pasielgia ne taip, kaip partijos lyderiai yra prisakę pasielgti. Todėl, kad aš turiu tam tikros patirties Šilalės, Šilutės rinkiminė apygarda. Ten buvo konservatorių kraštas, partija gaudavo 3,5 tūkst. balsų, aš gaudavau 9 tūkst. balsų ir balsuodavo kitų partijų atstovai“, - tikino kandidatas į prezidentus.
Politologai vardija kandidatų klaidasPlačiau... 
R. Vilpišauskas: Z. Balčytis pozicijas sustiprintų atsisakęs dalyvauti EP rinkimuosePrezidentė Dalia Grybauskaitė bus favoritė antrajame prezidento rinkimų ture, o socialdemokratų kandidatas Zigmantas Balčytis savo pozicijas sustiprintų atsisakęs kandidatuoti į Europos Parlamentą, sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovas Ramūnas Vilpišauskas.„Manau, kad dabartinė prezidentė būtų favoritė, bet, žinoma, ne absoliuti. Nemažai kitų kandidatų surinktų balsų gali atitekti socialdemokratų kandidatui Z.Balčyčiui“, - BNS sakė R.Vilpišauskas, paaiškėjus prezidento rinkimų pirmojo turo rezultatams.Pasak politikos eksperto, dalyvaudamas dvejuose rinkimuose, Z.Balčytis rodytų „nepagarbą rinkėjams ir savo partijos rėmėjams“.„Jeigu jis išdrįstų atsisakyti dalyvavimo rinkimuose į Europos Parlamentą, tada rinkimų kampanija galėtų tapti įdomi“, - teigė jis.Z.Balčytis yra įrašytas pirmuoju numeriu socialdemokratų sąraše į Europos Parlamentą, ir rinkimų naktį teigė neketinantis atsisakyti šio kandidatavimo.Vertindamas abu kandidatus, R.Vilpišauskas pažymėjo, kad jų stipriosios savybės yra panašios - jiedu turi patirties dirbant finansų ministrais ir Europos Sąjungos institucijose.„Išskirčiau ir Z.Balčyčio ramų kalbėjimą, kuris patinka kai kuriems rinkėjams. Bet tai gali būti ir jo trūkumas - ypač jei jis toliau dalyvaus dvejose rinkimų kampanijose, tai jau atrodys kaip neryžtingumas ir noras turėtų atsarginį išėjimą, kuris gali rinkėjams daryti blogą įspūdį“, - sakė politikos ekspertas.Negalutiniais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, D.Grybauskaitė pirmajame rate surinko 46 proc. balsų, Z.Balčytis - 14 proc.
Rinkimų rezultatai iš visų apylinkiųSuskaičiavus balsus iš visų 2004 rinkimų apylinkių, VRK pateikia tokius pirmojo prezidento rinkimų turo rezultatus: į antrąjį turą išrinkti Dalia Grybauskaitė, surinkusi 45,89 proc. rinkėjų balsų, ir Zigmantas Balčytis, už kurį balsavo 13,63 proc. rinkėjų. Toliau - A. Paulauskas (12,02 proc.), Naglis Puteikis (9,33 proc.), Valdemaras Tomaševskis (8,23 proc.), Artūras Zuokas (5,22 proc.) ir Bronis Ropė (4,15 proc.)
17 apylinkių tebeskaičiuojaPaskutiniai VRK duomenys byloja, jog iki maždaug 2.30 val. nakties biuletenių dar nebaigė skaičiuoti 17 apylinkių. Rezultatai tie patys. Panašu, kad galutinis už D. Grybauskaitę balsavusių rinkėjų skaičius gali siekti ar viršyti 46 proc., bet antrojo turo fakto tai niekaip nekeičia, kaip ir kandidatų išsidėstymo.O DELFI baigia šio vakaro transliaciją. Kviečiame pirmadienio rytą su DELFI sekti šviežiausias prezidento rinkimų naujienas. Pirmadienį numatomi visų septynių kandidatų pasisakymai, naujos politologų prognozės dėl antrojo turo ir daug daugiau. Iki pasimatymo!
Premjeras mano, kad Z.Balčytis turėtų dalyvauti EP rinkimuosePremjeras Algirdas Butkevičius mano, kad socialdemokratų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis turėtų dalyvauti ir rinkimuose į Europos Parlamentą, nepaisant to, kad Darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskichas pareiškė, kad socdemų atstovą antrame prezidento rinkimų ture palaikys tik šiam nekandidatuojant rinkimuose į EP.Ministras pirmininkas rinkimų naktį socialdemokratų štabe susitiko su „darbiečių“ lyderiu V.Uspaskichu. Anot premjero, kitų sąlygų dėl Z.Balčyčio koalicijos partneris jiems neiškėlė.„Kol kas jokių kitų sąlygų nebuvo. Jis, aišku, galvoja apie Europos Parlamento rinkimus, bet aš tiesiai, aiškiai pasakiau, kad ateis rinkėjas ir jeigu jis (Z.Balčytis - BNS) dalyvaus Europos Parlamento rinkimuose, gali balsuoti už Darbo Partiją Europos Parlamento rinkimuose, bet už Z.Balčytį prezidento rinkimuose“, - žurnalistams pirmadienio naktį rinkimų štabe sakė A.Butkevičius.Paklaustas, ar mano, kad Z.Balčytis turėtų dalyvauti ir EP rinkimuose, ir prezidento rinkimų antrajame ture A.Butkevičius teigė, kad partija jau yra priėmusi sprendimą ir nieko negalima pakeisti.„Šiuo metu jau niekas negali pakeisti, yra ir partijos sprendimas priimtas, yra ir biuleteniai paruošti, aš manau, kad jau nebeįmanoma atšaukti ir jis pats, kiek žinau, yra pasiruošęs dalyvauti“, - tikino ministras pirmininkas.Paklaustas, ar Z.Balčytis tokiu atveju negalėtų tiesiog viešai rinkėjams pareikšti, kad netaps europarlamentaru, nepriklausomai nuo rinkimų baigties, premjeras teigė, kad toks scenarijus yra įmanomas.„Aišku, gali būti toks pareiškimas, bet aš manau, kad jis elgsis atsakingai ir toliau“, - sakė A.Butkevičius.Pirminiais duomenimis, prezidento rinkimuose Z.Balčytis susigrums antrajame ture su daugiausia balsų laimėjusia antrosios kadencijos siekiančia prezidente Dalia Grybauskaite.
Paskutiniai skaičiai nieko nekeičiaApie 2 val. nakties VRK dar neturėjo duomenų iš maždaug dviejų dešimčių apylinkių. Tačiau šie skaičiai jau nieko nepakeis. Į antrąjį turą keliauja D. Grybauskaitė (45,79 proc. balsų) ir Z. Balčytis (13,72 proc.). Toliau – A. Paulauskas, N. Puteikis, V. Tomaševskis, A. Zuokas ir B. Ropė. Rinkėjų aktyvumas perkopė 52 proc.
Ilgai laukta ir vis atidėliota prezidentės Dalios Grybauskaitės spaudos konferencija tetruko akimirką. Plačiau...
Balsų skaičiavimas beveik baigtasVRK skelbia duomenis jau iš 1970 apylinkių, liko tik 34. D. Grybauskaitės pozicijos dar pagerėjo, bet be jokių pergalės prošvaisčių – iki 45,75 proc. balsų. Z. Balčytis antrojo turo niekam neatiduos – 13,74 proc. balsų. A. Paulauskas už antrojo turo borto lieka su pakankamai solidžiu skaičiumi – 12,21 proc.
Duomenys iš 1956 apylinkiųD. Grybauskaitės populiarumas, balsų skaičiavimui einant į pabaigą, ūgtelėjo. Tačiau prezidentei tai menka paguoda. Su 45,69 proc. balsų ji gali pamiršti svajones apie pergalę pirmajame ture. Antras lieka Z. Balčytis (13,80 proc.), trečias – 12,28 proc. gyventojų palaikymą gavęs A. Paulauskas. A. Zuokas perkopė 5 proc. ribą, tačiau pakilti į penktąją vietą ir aplenkti V. Tomaševskį (8,06 proc.) jis šansų nebeturi. O ir N. Puteikis (9,36 proc.) ketvirtosios pozicijos niekam neatiduos. Septintuką baigia B. Ropė su 4,25 proc. balsų. VRK duomenimis, rinkėjų aktyvumas sudaro apie 52 proc.
Pirminiais duomenimis, užsienio rinkėjai daugiausiai balsavo už D. GrybauskaitęPirminiais duomenimis, užsienio rinkėjai prezidento rinkimuose daugiausiai balsavo už dabartinę šalies vadovę Dalią Grybauskaitę, dar nėra didžiausias išeivių bendruomenes turinčių valstybių duomenų.D.Grybauskaitei savo balsą atidavė 71,07 proc. diplomatinėse atstovybėse balsavusių rinkėjų, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) skelbiami duomenys. VRK jau pasiekė daugelio diplomatinių atstovybių duomenys, iš didesniųjų diasporų trūksta Jungtinės Karalystės, Norvegijos, kai kurių JAV  bei Kanados atstovybių balsų.Antras užsienyje - Vilniaus meras Artūras Zuokas su 7,06 proc. balsų. Socialdemokratas Zigmantas Balčytis gavo 6,7 proc. balsų, nepriklausomas kandidatas Naglis Puteikis - 5,71 proc., Darbo partijos kandidatas Artūras Paulauskas - 5,19 proc. balsų.Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis užsienyje gavo 2,08 proc., Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Ignalinos meras Bronis Ropė - 1,66 proc. balsų.Lietuvoje irgi pirmauja D.Grybauskaitė, suskaičiavus maždaug pusę rinkėjų turinčių apylinkių balsus ji yra surinkusi per 45 proc. balsų.
Duomenys iš 1899 apylinkiųDar nesuskaičiuoti balsai iš kiek daugiau nei šimto apylinkių. Antrasis turas garantuotas, jo dalyviai taip pat atrodo aiškūs: D. Grybauskaitė (45,31 proc. balsų) ir Z. Balčytis (13,96 proc.). Likusios pozicijos nekinta, o A. Paulauskas lieka per porą žingsnių nuo antrojo turo – „darbietį“ palaiko 12,55 proc. rinkėjų, kurių balsai jau suskaičiuoti.
A. Paulauskas teigė tikėjęsis patekti į antrą turą, bet jaučiasi padaręs viską, ką galėjoDarbo partijos kandidatas į Prezidentus Artūras Paulauskas teigia tikėjęsis patekti į antrąjį turą, tačiau dėl to, kad liko už socialdemokrato Zigmanto Balčyčio nugaros, nieko nekaltina.„Aš tikėjausi patekti į finalą, kėliau sau tokią užduotį. Maniau, kad galiu tą pasiekti. (...) Buvo įvairiausių galimybių, bet tuos resursus, kuriuos turėjau, manau, išnaudojau", - skaičiuojant paskutinius rinkėjų balsus sakė A. Paulauskas.Jo teigimu, jam netrūko didesnio Darbo partijos lyderių Loretos Graužinienės bei Viktoro Uspaskicho palaikymo.„Nemanau, kad galėjo trūkti partijos lyderių palaikymo. Galbūt, jei būtų daugiau finansų, būtų galima daryti daugiau reklamos, interviu regioninėje spaudoje", - sakė jis.Pasak jo, dėl to, kad rinkimuose liko trečias, buvo kaltas laiko stygius.„Reikėjo dirbti ir Seime, ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete, negalėjau skirti viso laiko rinkimų kampanijai. Reikėjo daryti ir kitus darbus", - sakė A. Paulauskas.Jis teigė anksčiau gaudavęs daugiau rusakalbių šalies gyventojų balsų, bet per šiuos rinkimus daugiausiai jų pritraukė Lenkų rinkimų akcijos kandidatas Valdemaras Tomaševskis, kurį palaikė ir Lietuvos rusų aljansas.Kandidatas sakė turįs tolesnės veiklos planą, bet jo atskleisti nepanoro. Anot jo, pradėtus darbus jis linkęs tęsti.„Pirma, reikia išsimiegoti ir tada pasakysiu, ką toliau daryti. Turiu ir planą B, ir planą C. Visada gyvenu pagal planus. Iš Seimo tikrai neišeisiu. Jokių mano asmeninių tragedijų tikrai neįvyks", - sakė jis.Paklaustas, ar antrajame rinkimų ture palaikys Z. Balčytį, A. Paulauskas sakė dar turįs apsispręsti, tačiau socialdemokrato tikslai jam nėra iki galo žinomi.„Visų pirma manęs niekas to neprašė. Antra, reikia susirinkti, pašnekėti ir tokius sprendimus priimti ne vienam. Aš nežinau, ko jis šiuose rinkimuose siekia. Man reiktų tą aiškiau suvokti ir su juo atviriau pakalbėti", - kalbėjo A. Paulauskas.
Z. Balčytis: antras turas bus sėkmingesnisAntrajame ture Zigmantas Balčytis teigia pasirodysiantis sėkmingiau nei pirmajame. Pasak socialdemokratų kandidato Prezidento rinkimuose, tolesniame rinkimų etape jis neketina tapti kritiškesnis ir agresyvesnis konkurencinėje kovoje, nes žmonės jį vertina tokį, koks jis yra.„Jaučiuosi gerai, žinoma, nuovargis taip pat jaučiasi, tačiau padariau tai, ką žadėjau, todėl esu patenkintas. Antrame ture būsiu aš ir antras turas bus sėkmingesnis“, – tikina politikas.Socialdemokaratų kandidatas į prezidentus teigia neketinantis antrajame ture pasikeisti ir tapti ne toks subtilus konkurentų atžvilgiu, koks buvo iki šiol. „Daugelis žmonių ir palaikė mano kandidatūrą už tai, koks aš buvau. Todėl nemanau, kad antrajame ture Z. Balčytis labai pasikeis“, – kalba kandidatas.Nors nuo dabartinės prezidentės Dalios Grybauskaitės socialdemokratų kandidatas atsilieka bemaž tris kartus. Z. Balčytis teigia neabejojantis, kad sėkmė jį vis dar gali aplankyti. „Lietuvos Prezidento rinkimų istorijoje yra buvę panašių situacijų, kai į antrą rinkimų turą kandidatas patenka tokiu balsų skirtumu, tačiau jam pasiseka laimėti rinkimus. Todėl ir aš tikiuosi laimėti“, – pabrėžia Z. Balčytis.Kandidatas neslepia, kad jo laukia sunki kova, todėl teks aktyvinti rinkimų kampaniją. Tačiau, Z. Balčyčio manymu, jo asmenybė ir prezidentiniai siekiai padės jam pelnyti rinkėjų simpatijas rinkiminėje kovoje.Z. Balčyčiui, jo teigimu, paramą jau išreiškė Rolandas Paksas ir Artūras Zuokas.
Duomenys iš 1871 apylinkėsSuskaičiavus balsus 1871 apylinkėje, skaičiai beveik nekinta. D. Grybauskaitė – 45,36 proc. balsų, Z. Balčytis – 14,03 proc., A. Paulauskas – 12,62 proc. Vienintelis ryškesnis pokytis – lentelės dugne tarp A. Zuoko ir B. Ropės didėjantis atotrūkis.
Z. Balčytis neatsisako planų siekti dviejų postų - ir prezidento, ir europarlamentaroSocialdemokratų kandidatas prezidento rinkimuose Zigmantas Balčytis viliasi, kad laimės antrajame rinkimų ture, tačiau kartu teigia neatsisakantis planų tuo pačiu siekti ir vietos Europos Parlamente (EP).Anot Z.Balčyčio, dilema dėl kandidatavimo į EP dings, jam laimėjus prieš dabartinę šalies vadovę Dalią Grybauskaitę.„Aš nepretenduosiu (į EP - BNS), aš tiesiog būsiu sąraše ir Lietuvos žmonės turės teisę reitinguoti, arba nereitinguoti, bet aš esu įsitikinęs, kad man šie rinkimai bus sėkmingi ir tas klausimas atkris savaime“, - sekmadienį rinkimų štabe žurnalistams sakė Z.Balčytis.Paklaustas, ar užims EP nario kėdę, jei nelaimėtų prezidento rinkimuose, jis teigė, kad rinkimus laimės: „Na, aš taip niekada nesakiau, aš laimėsiu tuos rinkimus.“„Aš dėl Europos parlamento nario tikrai niekada nekeisčiau, aš visada tą kalbėjau ir sakiau, tik prezidento postas man yra pats svarbiausias ir aš manau, kad man bus sėkmingi rinkimai“, - tikino kandidatas į prezidentus.Z.Balčytis sakė, kad tikisi koalicijos partnerių palaikymo antrajame ture.„Norėčiau padėkoti prezidentui Rolandui Paksui, kuris palaikė pirmame rinkimų ture, Artūras Zuokas taip pat yra nusiteikęs palaikyti antrajame rinkimų ture. Aišku, kad koalicijos partneriai taip pat, manau, yra būsimi palaikytojai toje nelengvoje politinėje kovoje. Ir aš tikiuosi, kad tas palaikymas ateityje ir leis tikėtis pergalės“, - teigė socialdemokratų atstovas.Jis teigė tikėjęsis geresnio rezultato, tačiau, jo nuomone, nėra labai svarbu, ar jis gaus 16 proc., ar 20 proc. balsų: „Aš savo pažadus įvykdžiau, esu antrame rinkimų ture ir tai yra pats svarbiausias dalykas.“
Duomenys iš 1805 apylinkių: antras turas – iš esmės garantuotasSuskaičiavus 1805 apylinkių duomenis, nuo antrojo turo D. Grybauskaitę išgelbėtų nebent fantastiškas palaikymas tose apylinkėse, kurių balsai dar nesuskaičiuoti. Šiuo metu už D. Grybauskaitę yra balsavę 45,34 proc. rinkėjų, už Z. Balčytį – 14,23, už A. Paulauską – 12,91 proc. Vienintelė ryški permaina lentelėje – iš paskutinės vietos išlipęs Vilniaus meras A. Zuokas, pirmą vietą nuo galo užleidęs kolegai merui B. Ropei.
V. Tomaševskis neparems niekoAntrasis turas atrodo beveik neišvengiamas. Tačiau tie, kas ten pateks, gali nelaukti LLRA lyderio V. Tomaševskio paramos. „Nereikia prekiauti rinkėjų balsais – jie patys žino, ką pasirinkti“, - žurnalistams savo štabe sakė kandidatas į prezidento postą. Savo rezultatu politikas patenkintas. Jis tikisi rekordo – daugiau kaip 100 tūkst. balsų. Kas labiausiai kliudė? „Oras blogas buvo“, - pareiškė V. Tomaševskis, čia pat pridurdamas, jog pajuokavo.Anot jo, rinkimuose jam kliudė „šališki“ žiniasklaidos požiūriai bei visuomenės nuomonės tyrimai.Jis teigiamai įvertino dar negalutinius rinkimų rezultatus. Preliminariais duomenimis, už šį kandidatą balsavo 7,38 proc. rinkėjų, pats V.Tomaševskis sakė besitikįs iš viso surinkti apie 10 proc. balsų.„Rezultatas geras, gal net labai geras tose sąlygose, kuriose mes dirbome. (...) Sąlygos buvo blogos, nes kartais jautėsi žiniasklaidoje, kad kartais šališka informacija pateikiama“, - kalbėjo V.Tomaševskis.Jis teigė, jog būsimuose Europos Parlamento rinkimuose bus siekiama laimėti du mandatus.„Aš manau, kad mes turime stiprias pozicijas prieš rinkimus į Europos Parlamentą, turime labai daug šansų laimėti dvi vietas, tai yra realu“, - sakė V.Tomaševskis.Kartu jis sakė, jog dabartinė valdančioji koalicija turėtų išlikti po prezidento rinkimų.„Koalicija turi daugumą parlamente. Jei yra ryški dauguma, tai prezidentas ne daug ką pasakys. Jeigu partijos susitars, dauguma liks, tai ir koalicija liks“, - tikino jis.Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, V.Tomaševskis laimėjo Visagino savivaldybėje – suskaičiavus visų 16 apylinkių duomenis, politikui teko 52,56 proc. rinkėjų balsų. Už V.Tomaševskį balsavo dauguma Šalčininkų rajono rinkėjų, kur jam atiteko 73,19 proc. balsų. Jis pirmauja ir Vilniaus rajone, kur jau suskaičiuoti 47 iš 53 apylinkių rezultatai: V.Tomaševskiui tenka 55,10 proc. šių balsų. Vilniaus mieste politikas antras – jis surinko 18,18 proc. balsų. Čia suskaičiuoti 100 iš 149 apylinkių rezultatai.
V. Uspaskichas: blyn, kuo džiaugtis?Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas į partijos būstinę įžengė su šypsena ir žodžiais: „na ką jūs čia, vyrai, negalėjote porą procentų ištraukti?“Atsistojęs prieš kameras ir paklaustas, kodėl jo veidas džiugesio nerodo, V. Uspaskichas rėžė: „Tai, iš kur, blyn? Aš gi – natūralus žmogus. Ko džiaugtis, jeigu mes gerai pasirodėme, bet – treti?“V. Uspaskichas dėstė, kad sėkmei veikiausiai pritrūko darbo: „vietoje 13 valandų reikėjo 14 dirbti ir būtų viskas tvarkoje“.Galiausiai jis pareiškė, kad dalyvavusių rinkėjų skaičius ir procentas Darbo partiją džiugina, nedžiugina tai, kad partijos kandidatas – trečias.„Dar labiau nedžiugina, kad bus antras turas. Tai jau dabar melsiuos, kad Grybauskaitė išeitų iš pirmo turo, kad nebūtų to antro turo ir būtų normalūs, lygiaverčiai rinkimai į Europos Parlamentą“, - dėstė V. Uspaskichas.Kalbėdamas apie tai, kaip paguos Artūrą Paulauską, V. Uspaskichas sakė, jog jam įteiks dovaną, nes jis padarė gerą reklamą ne tik sau, bet ir partijai. Netrukus A. Paulauskas gavo puokštę raudonų rožių ir kelio skulptūrėlę.V. Uspaskichas sakė, kad Darbo partija Z. Balčytį antrame ture paremtų tuo atveju, jei jis nekandidatuotų į Europos Parlamentą.„Tas kandidatas, jeigu jis ruošiasi būti dviejose vietose vienu sėdmeniu, tai aš galvoju, kad tikrai turi pasirinkti vieną, - aiškino V. Uspaskichas. - Maža to, mes dar pakovosime dėl kandidato į Europos Komisaro postą.“Netrukus Darbo partijos būstinėje apsilankė jaunuoliai, prisistatę Broniaus Ropės pasiuntiniais, ir įteikė darbiečiams ropę.
VRK pirmininkas: preliminarūs rezultatai - po trijų-keturių valandųVyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas prognozuoja, kad preliminarūs rinkimų į Prezidentus rezultatai bus aiškūs po trijų-keturių valandų. "Po 3-4 valandų (gali jau būti paskelbti preliminarūs rezultatai)", - sakė Z. Vaigauskas naujienų agentūrai ELTA prieš vidurnaktį.  23.20 val. VRK duomenimis, buvo suskaičiuota 29,4 proc. balsų.
A. Zuokas: projektas pavyko ne iš pirmo kartoNepriklausomas kandidatas į prezidentus, sąjungos „Taip“ vadovas Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas sakė tikėjęsis geresnių rezultatų ir pripažįsta, kad kalbėti apie antrąjį turą dabar jam būtų nesolidu.A.Zuokas, matydamas naujausius balsavimo rezultatus, BNS telefonu tvirtino žinojęs, kad išeiti į antrąjį turą turėjo nedaug galimybių.„Apie galimybes (išeiti į antrąjį turą) dabar kalbėti jau nebūtų solidu, nes yra skaičiai“, - sakė sostinės meras.Labiausiai, jo nuomone, patraukti rinkėjus sukliudė per vėlai, t.y. tik vasario mėnesį pradėta rinkiminė kampanija.„Matyt, kartojasi istorija, kaip su oranžiniais dviračiais - ne iš pirmo karto pavyko projektas“, - sakė jis.Nepaisant nesėkmės, A.Zuokas sakė turintis ambicijų dalyvauti prezidento rinkimuose po penkerių metų.„Dauguma Lietuvos žmonių mane priima kaip miesto, sostinės merą. Man tai buvo galimybė išeiti iš miesto politikos į nacionalinę politiką ir turėti gerą patirtį, kuri praverstų kituose prezidento rinkimuose“, - sakė A.Zuokas.Naujausiais duomenimis, pateiktais iš 1610 apylinkių, A.Zuokas yra paskutinysis iš septynių kandidatų, jį nežymiai lenkia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Bronis Ropė.
N. Puteikis pirminius rezultatus vadina neįtikėtina savo sėkmeVertindamas pirmuosius prezidento rinkimų rezultatus nepriklausomas kandidatas į prezidentus Naglis Puteikis BNS sakė juos vertinąs kaip neįtikėtiną sėkmę. Po rinkimų jis svarsto suburti piliečių teises ginantį judėjimą.„Tikrai neįtikėtina su 48 tūkst. litų biudžetu ir pusantro mėnesio darbo“, - tvirtino politikas.Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, suskaičiavus ketvirtadalį rinkėjų balsų, N.Puteikis buvo surinkęs per 9 proc. balsų.N.Puteikio sutuoktinė Nika Puteikienė BNS sakė, kad tai bus puiki paraiška kitiems prezidento rinkimams.„Tai bus puiki platforma kitiems prezidento rinkimams“, - tvirtino ji.Pats kandidatas nebuvo tikras, ar dalyvautų po penkerių metų vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Tačiau jis teigė, kad dabartiniai rinkimai - tik kelio pradžia.„Tai tik kelio pradžia siekiant atstatyti demokratines Lietuvos piliečių teises (...). Galvočiau apie platesnį judėjimų frontą, piliečių, visuomeninių organizacijų, mažų partijų frontą, siekiant sukurti valstybę, kokia buvo 1990-1994 metais, kai turėjome rinkimus apylinkių tarybose, kai turėjome tarėjus teismuose, turėjome santvarką, kur yra kelios savivaldos rinkimų pakopos, nedominuoja sąrašiniai rinkimai ir kur piliečiai turi teises, jų neniekina, jeigu jie renka parašus referendumui, niekas iš jų nesityčioja“, - kalbėjo politikas.Naujos partijos kūrimą jis įvertino gana skeptiškai, nes, anot jo, politinė partija „neišvengiamai nuslystų dabartinių partijų klystkeliais, kurios riboja piliečių teises ir tyčiojasi iš piliečių“.“(...) Šiuo metu man labiau prie širdies platus frontas“, - teigė jis.N.Puteikis pripažino, kad pats neturi šansų patekti į antrą rinkimų turą. Paklaustas, kurį kandidatą remtų, jis sakė, jog paramos galėtų tikėtis tas, kuris pažadėtų įgyvendinti jo ir jo komandos siūlomus įstatymų projektus.N.Puteikio rinkimų štabas rezultatų laukia sostinės kavinėje „Aula“. Čia susirinkę apie pora dešimčių komandos narių vaišinasi arbata, kava, vynu, sumuštiniais, stebi televiziją. Tarp jų yra buvęs parlamentaras Gintaras Songaila, Tautininkų sąjungos vadovas Julius Panka.Sekmadienį Lietuvoje vyko prezidento rinkimai. Į valstybės vadovo postą pretendavo septyni kandidatai. Jeigu prezidentas nebus išrinktas per pirmąjį turą, antrasis vyks gegužės 25 dieną.
E.Masiulis: jei Z.Balčytis patektų į antrą turą, nebūtų gerai demokratijai Opozicinio Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis sako, kad į antrą prezidento rinkimų turą patekus socialdemokratui Zigmantui Balčyčiui, kiltų pavojus demokratijai Lietuvoje.„Blogiausias dalykas, kurį reikia žmonėms įvardinti, yra tai, kad antrajame rinkimų ture, jeigu žmonės balsuos už Zigmantą Balčytį, tai reiškia, kad gali taip atsitikti, kad visos valdžios grandys atsiduria vienos politinės jėgos rankose. Turiu minty ir Seimą, ir Vyriausybę, ir Prezidentūrą. Tai nebūtų iš tikrųjų gerai Lietuvos demokratijai ir tai iš tikrųjų yra tam tikras pavojus“, - sekmadienio vakarą BNS sakė E.Masiulis, kurio vadovaujama partija prezidento rinkimuose palaiko antros kadencijos siekiančią šalies vadovę Dalią Grybauskaitę.Į D.Grybauskaitės rinkimų štabą vėlų sekmadienio vakarą atvykęs E.Masiulis svarstė, kad ši aplinkybė turėtų priversti rinkėjus balsuoti už dabartinę valstybės vadovę, jei prireiktų antrojo rinkimų turo ir jei jame ji susirungtų su Z.Balčyčiu.„Manau, kad tas privers žmones, kurie palaiko Dalią Grybauskaitę arba kurie pirmame rinkimų ture balsavo už kitą kandidatą, dalyvauti ir antrame rinkimų ture ir palaikyti Dalią Grybauskaitę kaip tam tikrą atsvarą socialdemokratams“, - kalbėjo jis.Pirmieji duomenys iš rinkimų apylinkių rodo, kad rinkimuose pirmauja D.Grybauskaitė, o į antrą turą su ja galėtų patekti Z.Balčytis arba Darbo partijos kandidatas Artūras Paulauskas.E.Masiulio manymu, prezidento rinkimų antrasis turas veiktų ir Europos Parlamento rinkimų rezultatus.„Tos partijos, kurių kandidatai - remiami arba iškelti - pateko į antrą rinkimų turą, turi pranašumą prieš kitas partijas, nes jos yra mobilizuotos, aktyvesnės, ir šiuo atveju agituodamos už kandidatus antrajame rinkimų ture tuo pačiu pritraukia savo elektoratą ir į Europos Parlamento rinkimus“, - sakė liberalas.Jeigu pirmą kartą balsuojant prezidento rinkimuose nė vienas kandidatas nesurinks reikiamos balsų daugumos, po dviejų savaičių, gegužės 25 dieną, kartu su Europos Parlamento rinkimais vyks antrasis turas. 
Duomenys iš 1731 apylinkėsSuskaičiavus duomenis iš 1731 apylinkės, D. Grybauskaitė dar priartėjo prie pergalės: jau 45,10 proc. visų balsų. Antras Z. Balčytis (14,40 proc.), trečias – A. Paulauskas (13,19 proc.). A. Zuokas jau beveik išlipo iš dugno – jį nuo B. Ropės skiria tik 0,05 procentinio punkto.
Duomenys iš 1610 apylinkiųSuskaičiavus duomenis iš 1610 apylinkių, oficialus dalyvavusių rinkėjų skaičius perkopė 50 proc. Palaikymas D. Grybauskaitei auga – 44,35 proc. visų balsų.Z. Balčytis toliau tolsta nuo A. Paulausko – 14,83 ir 13,77 proc. A. Zuokui galbūt pavyks išsikapstyti iš paskutinės pozicijos. Jį nuo B. Ropės jau skiria tik 0,63 procentinio punkto. Na, o ketvirtoje vietoje su 9,32 proc. tvirtai laikosi N. Puteikis.
Z. Vaigauskas: D. Grybauskaitės rezultatas linkęs augtiPrezidento rinkimuose pirmaujančios Dalios Grybauskaitės gautų balsų skaičius yra linkęs augti, teigia Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.23 val. vykusioje spaudos konferencijoje Z. Vaigauskas pranešė apie suskaičiuotus ir gautus 20 proc. rinkėjų balsų. VRK taip pat buvo gavusi rezultatus iš kai kurių Lietuvos ambasadų ir konsulinių įstaigų.„Pagal turimus rezultatus pirmauja D. Grybauskaitė, ji turi 43 proc. Mes pastebime tendenciją, kad jos balsų skaičius procentais didėja prisijungiant didžiosioms rinkimų apylinkėms", - sakė VRK pirmininkas.Antrąją vietą, aplenkęs „darbietį" Artūrą Paulauską ir surinkęs 15,68 proc. balsų, išankstiniais duomenimis, užima socialdemokratas Zigmantas Balčytis. A. Paulauskas nuo jo atsilieka nežymiai - kandidatas yra surinkęs 14,72 proc. balsų.„Pagal turimus rezultatus pastebime, gaunant juos iš apylinkių, atotrūkis tarp šių dviejų kandidatų didėja", - pažymėjo Z. Vaigauskas.VRK patvirtina, kad rinkėjų aktyvumas neabejotinai viršijo 50 proc. Kol kas balsavimo rezultatus visiškai suskaičiavo ir VRK pateikė tik viena - Visagino miesto savivaldybė.
Duomenys iš 1485 apylinkių: D. Grybauskaitė spurtuoja?Suskaičiavus duomenis iš 1485 apylinkių, D. Grybauskaitė dar priartėjo prie 50 proc. ribos: jai tenka jau 44,68 proc. galiojančių biuletenių. Antroje ir trečioje vietoje lieka Z. Balčytis su A. Paulausku (atitinkamai 15,5 ir 14,49 proc.). Vilniaus meras A. Zuokas lieka paskutinis, bet vejasi kitą merą B. Ropę.
Premjeras: Z.Balčyčio persvara prieš A.Paulauską turėtų siekti 5 proc.Premjeras Algirdas Butkevičius tiki, kad socialdemokratų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis artimiausią savo konkurentą „darbietį“ Artūrą Paulauską pralenks 5 proc. Ministras pirmininkas teigia, kad kol kas su kitais kandidatais nesitarta dėl Z.Balčyčio palaikymo antrajame ture.„Aš esu įsitikinęs, nuo pat pradžių, kad jis bus antras. (...) Aš tikėjausi, kad skirtumas bus kokių 5 proc. dydžio (tarp Z.Balčyčio ir A.Paulausko - BNS), bet tikiuosi, kad toks galutinis rezultatas ir bus“, - komentuodamas tarpinius rezultatus žurnalistams sekmadienį sakė A.Butkevičius.Jis tikino, kad kol kas su kitų partijų atstovais nesitarta dėl galimybės palaikyti Z.Balčytį, jei šis pateks į antrąjį rinkimų turą.„Ne, kol kas mes tikrai nesikalbėjome. Čia yra mano nuomonė, kad įtikinėjimas už kurį kandidatą balsuoti, jei balsavot už kitus kandidatus, dabar būtinai balsuokite už Zigmantą Balčytį - aš abejoju, kad jis yra naudingas“, - tikino ministras pirmininkas.
A. Zuokas – „amžinas meras“?Kol kas paskutinėje vietoje „įsitvirtinęs“ A. Zuokas padėties nedramatizuoja. Specialioje LRT televizijos laidoje politikas pareiškė norėjęs įnešti intrigą, o jis galėtų būti „amžinu meru“ Vilniuje.
Oficialu: aktyvumas perkopė 50 proc.VRK pirmininkas Z. Vaigauskas spaudos konferencijos metu patvirtino, kad rinkėjų aktyvumas perkopė 50 proc.
R. Tamašunienė metė akmenį į konservatorių ir liberalų daržąLietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos Seime seniūnė Rita Tamašunienė sukritikavo konservatorius ir liberalus, nekėlusius savo kandidatų ir parėmusius D. Grybauskaitę. „Jei partija gauna valstybės dotaciją, ji turi dalyvauti rinkimuose. (…) Pasyvi kitų partijų pozicija liudija arba vidines problemas, arba pačios partijos silpnumą“, - sakė R. Tamašunienė.
Z. Balčyčio išsiveržimas į antrąją poziciją sutiktas gausiomis ovacijomisLietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) kandidatui Zigmantui Balčyčiui aplenkus Darbo partijos kandidatą Artūrą Paulauską, LSDP rinkimų štabe tvyro pakilios nuotaikos. Pirmieji išankstiniai Prezidento rinkimų rezultatai kol kas rodo Dalios Grybauskaitės sėkmę. Antrasis pagal išankstinius duomenis - Socialdemokratų partijos kandidatas Z. Balčytis, nedaug lenkiantis Darbo partijos kandidatą A. Paulauską. Z. Balčytis šiuo metu turi 16,42 proc., A. Paulauskas - 16,25 proc. rinkėjų balsų, gautų iš 998 rinkimų apylinkių. Nors skirtumas tarp šių dviejų kandidatų nežymus, tačiau Z. Balčyčiui išsiveržus į antrąją vietą, jo rinkimų štabe, įsikūrusiame viename sostinės viešbučių, tai buvo sutikta ovacijomis. „Balčytis! Balčytis!”, - skandavo LSDP kandidato šalininkai. Z. Balčyčio rinkimų štabe rinkimų rezultatų laukia nemenkas būrys partiečių, ministrai socialdemokratai Vytenis Povilas Andriukaitis, Juozas Olekas, Juozas Bernatonis, Seimo nariai, europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė ir kiti.
Duomenys iš 1360 apylinkių: geros žinios D. GrybauskaiteiSuskaičiuoti jau 1360 apylinkių duomenys, čia gyvena 20 proc. rinkėjų. D. Grybauskaitei tenka daugiau nei 44 proc. galiojančių biuletenių – prezidentės pozicijos auga ir pamažu artėja prie pergalę jai duoti galinčios ribos, tačiau iki 50 proc. dar toli. Antras Z. Balčytis (15,93 proc.), trečias – A. Paulaskas (14,96 proc.). Antrasis turas nuo „darbiečių“ kandidato tolsta.
A.Kubilius: antras prezidento rinkimų turas užgožtų EP rinkimusKonservatorių lyderis Andrius Kubilius teigia, kad nėra didelio skirtumo, su kuriuo iš dviejų pagal pirminius rezultatus labiausiai tikėtinų konkurentų prezidentei Daliai Grybauskaitei gali tekti susirungti antrame ture.Jis taip pat pažymi, kad tuo atveju, jei vyktų prezidento rinkimų antrasis turas, Europos Parlamento (EP) rinkimai liktų šešėlyje.„Jos (D.Grybauskaitės) tas pirmavimas yra ryškiai matomas, o dabar čia spėlioti, kuris gali būti, matosi, kad ar Artūras Paulauskas, ar Zigmantas Balčytis gali apylygiai eiti, tai aš tikrai nematau čia labai didelio skirtumo“, - D.Grybauskaitės štabe sekmadienio vakarą žurnalistams sakė A.Kubilius.Anot jo, jei EP nariai būtų renkami kartu su prezidentu, jo vadovaujamai partijai tai gali duoti ir pliusų, ir minusų.„Iš tikrųjų tokiu atveju EP rinkimai bus šešėlyje prezidento rinkimų ir pasakyti, kaip tai paveiks kiekvienos partijos balsus, aš tikrai nesiimčiau. Galima matyti mums ir pliusų, ir minusų gali įžiūrėti - čia kaip nori. Nes jeigu bus antras turas, mūsų remiama kandidatė dalyvauja, mes galime galvoti, kad tai mums padės, iš kitos pusės gali ateiti daug rinkėjų, kurie renkasi kitas partijas (...). Bet aišku, kad EP rinkimai tokiu atveju iš tikrųjų bus užgožti prezidento rinkimų“, - dėstė A.Kubilius.
Duomenys iš 1144 apylinkių: stiprėja D. Grybauskaitės ir Z. Balčyčio pozicijosSuskaičiuota jau daugiau nei pusė visų apylinkių – 1144. Tačiau šiose apylinkėse gyvenamąją vietą deklaravo tik 14,23 proc. balso teisę turinčių piliečių, taigi iki pusiaukelės balsų skaičiavime dar toli.O situacija stabili. Beveik neabejotina, kad dėl vietos antrajame ture kovoja tik Z. Balčytis su A. Paulausku, o D. Grybauskaitė, žinoma, viliasi, kad palaikymas jai perkops 50 proc. ir antrojo turo apskritai neprireiks. Naujausiais duomenimis, D. Grybauskaitei teko 42,96 proc. galiojančių biuletenių, Z. Balčyčiui – 16,46 proc., A. Paulauskui – 15,98 proc. 
„Baltosios pirštinės“: rinkimai skaidresniPrezidento rinkimų metu pilietinė iniciatyva „Baltosios pirštinės“ užfiksavo 90 galimų rinkimų pažeidimų, o šalies policijos pajėgos užfiksavo 65 pažeidimus. Atsižvelgiant į pasikartojančius pažeidimų atvejus, iš viso užfiksuota apie 120 galimų pažeidimų. Įvertinus apibendrintus duomenis, galima teigti, kad šie rinkimai buvo skaidresni.„Tiek „Baltosios pirštinės“, tiek policijos atstovai per šiuos rinkimus pastebi, kad pažeidimų, ypač šiurkščių – sumažėjo. Manome, kad tokius rezultatus lėmė ne tik išaugęs piliečių sąmoningumas aktyviai įsitraukiant ir stebinti rinkimus, bet ir efektyvus bendradarbiavimas su šalies policijos pajėgomis“, – sako pilietinės iniciatyvos „Baltosios pirštinės“ atstovas Tadas Langaitis.Anot T. Langaičio, tokiems rezultatams taip pat nemažos reikšmės turėjo visoje Lietuvoje išsiplėtęs „Baltųjų pirštinių“ savanorių tinklas ir sudarytos galimybės patogiai bei greitai pranešti apie galimus pažeidimus – iš savanorių bei gyventojų sulaukta virš 150 įvairaus pobūdžio pranešimų apie pastebėtus galimus pažeidimus. Kiekvienas pranešimas buvo atidžiai vertinamas ir tikrinamas.
L. Graužinienė: mes ruošiamės antram turuiDarbietė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė neabejoja, kad antras turas bus ir jame varžysis ir  jos partietis A. Paulauskas. „Aš tikiu mūsų kandidato pergale, ja net neabejoju. Mes ruošiamės antram turui“, - sakė L. Graužinienė.Ji dėstė, kad A. Paulauskui dabartinį rezultatą padėjo pasiekti darbas su rinkėjais. Paklausta, galbūt reikėjo kaip kandidatę į prezidentus iš partijos iškelti moterį, L. Graužinienė sakė: „Aš manau, kad vyrai verti pergalės“.
A. Zuokas: mano politinė ateitis mano viduje yra suplanuotaĮ prezidentus kandidatuojantis Vilniaus meras Artūras Zuokas rinkimų rezultatų laukia Vilniaus gatvėje veikiančiame ispaniškų patiekalų restorane „Lizarran“. Jo palaikyti atėjo būrys bendražygių.„Manau, kad rinkimai tikrai vyko. (...) Tai, kad aktyvumas didelis, tam tikra prasme paneigia skeptikų pasisakymus, kad nevyko rinkimų kampanija. Nes jei nebūtų vykusi rinkimų kampanija, žmonės būtų žinoję, kad viskas nulemta iš anksto, tikrai nebūtų tokio aktyvumo“, - DELFI sakė A. Zuokas. Pasak A. Zuoko, rinkimų intriga bus tol, kol nebus suskaičiuoti visi balsai. Į klausimą, ar prezidento rinkimuose gautų balsų kiekis lems jo tolesnę politiko karjerą, A. Zuokas atsakė pirmiausia sulauksiąs rezultatų. „Mano politinė ateitis mano viduje yra suplanuota“, - teigė A. Zuokas.       A. Zuoką pradžiugo rinkėjų aktyvumas didžiuosiuose miestuose, ypač Vilniuje, kuris yra tarp aktyviausiai balsuojančių. Meras norės Vyriausiajai rinkimų komisijai užduoti klausimą dėl eilių prie balsadėžių sostinės savivaldybėje – jo žiniomis, dalis žmonių spjovė ir, nusprendę nelaukti eilėse, nebalsavo. „Arba buvo kažkokių organizacinių problemų, arba galbūt nebuvo įvertinta, kad bus toks didelis aktyvumas, o gal atvirkščiai – kažkam to aktyvumo nereikia“, - mano A. Zuokas.   Jis ragins peržiūrėti rinkimų tvarkas ir sudaryti galimybes balsuoti nelaukiant eilėse.
Skaičiuojant balsus randama ir sugadintų biuletenių
A. Paulauskas apie paramą Z. Balčyčiui kalbėti neskubaIš antrosios vietos bent jau kol kas išstumtas A. Paulauskas kol kas nežada paramos Z. Balčyčiui. „Mano patirtis rodo, kad parėmimai arba parodymai (…) ypatingai rinkėjų neveikia“, - specialioje LRT televizijos laidoje sakė A. Paulauskas.
Duomenys iš 998 apylinkių: Z. Balčytis pakilo į antrąją vietąSuskaičiavus 998 apylinkių duomenis, antrojoje vietoje įvyko permainos. Z. Balčytis iš antrąjį turą žadančios pozicijos išstūmė A. Paulauską. Ar ilgam – belieka spėlioti. Z. Balčyčiui duomenis VRK jau pateikusiose apylinkėse teko 16,68 proc. galiojančių biuletenių, A. Paulauskui – 16,50 proc. D. Grybauskaitė išlieka pirma su 42,34 proc.
B.Ropė: ko gero, Ignalinos prezidentu tikrai būsiuLietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į prezidentus Ignalinos meras Bronis Ropė teigia esąs užtikrintas dėl savo krašto rinkėjų. Jis juokauja, jog savo krašte būsiąs išrinktas prezidentu.„Sakyčiau, rezultatas irgi labai įdomus, turiu rezultatus iš savo krašto - iš keliolikos apylinkių, tai tikrai labai džiugina, ko gero, Ignalinos prezidentu tikrai būsiu, ir per pirmą turą“, - savo rinkimų štabe žurnalistams sakė B.Ropė.Jis sakė tikintis sulaukti apie penktadalio rinkėjų balsų.„Mūsų realistinis siekis buvo pakliūti į antrąjį turą - tas praeinamumas 15-18 procentų būtų realistinis, net jei antrasis turas ir neįvyktų. Tai būtų maksimumas, ko mes tikėjomes“, - BNS patikslino jis.Jis sakė, jog rinkimų kampanija buvo aktyvi, nors pripažįsta, jog jam kartais buvo sunku suspėti kartu su kitais kandidatais.„Pretenzijų tikrai neturiu, manau, rinkimų agitacinį mėnesį aptarti su štabais ir paderinti. Aš jaučiuosi šiek tiek bėgantis, nes visi kiti kandidatai mieste, o aš per 100 kilometrų nuo Vilniaus. Man sunkiau sureaguoti, prisijungti. Atvirai pasakysiu, kad vertintojai manė, kad  aš tikrai nieko negausiu. Rinkimų kampaniją vertinu kaip pakankamai aktyvią“, - kalbėjo B.Ropė.Jis teigė, jog Europos Parlamento rinkimuose tikinti didesnio rinkėjų palaikymo.„Sąraše esu antras, jeigu dabar neišrinks, tai bus galimybė žmonėms balsuoti už mane Europos Parlamento rinkimuose“, - BNS sakė jis.
N. Puteikio štabe mąstoma apie naują politinį judėjimąNepriklausomo kandidato Naglio Puteikio štabas sekmadienio vakarą įsikūrė Pilies gatvėje esančioje kavinėje „Aula“. Štabe paties N. Puteikio nebuvo, tačiau jo rinkimų štabo vadovas Marius Matulevičius pasakojo, kad politikas tikisi sulaukti apie 10 proc. rinkėjų balsų. M. Matulevičiaus teigimu, per rinkimų kampaniją N. Puteikis surinko apie 500  savanorių komandą, savanorių veikla buvo aktyviausia Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Jurbarke, Tauragėje, Klaipėdoje bei Kaune. Klausiamas, ar teisinga manyti, kad N. Puteikio dalyvavimui savotišką pakylėjimą suteikė tai, kad savo kandidato neturėjo partija „Tvarka ir teisingumas“, rinkimų štabo vadovas atsakė neigiamai: „Manome, kad mums teko nelabai daug Rolando Pakso balsų, tik dalies žmonių, bet ne didžioji. Nes Naglio ideologija nėra adekvati R. Pakso ideologijai. Tai nebuvo R. Pakso kampanijos kopijavimas, jokiu būdu, nes mes labiau orientuojamės į dešiniuosius, į krikščioniškų ekonominių pažiūrų žmones, į socialinį jautrumą“. Pasiteiravus, ar remiantis savanoriais, nesirengiama kurti naujo politinio judėjimo Lietuvoje, M. Matulevičius patvirtino šią hipotezę: „Bręsta. Naglis vėliau apsispręs, kaip toliau veiks ir kaip burs tuos žmones, kokią bendruomenę. Bet tai nebūtinai turi būti partija. Kadangi bus savivaldos rinkimai, bus palaikoma idėja burti visuomeninius komitetus. Svarbu ne sugrobti tuos žmones į vieną struktūrą, bet kad jie įgautų galios bei laimėti rinkimus, kaip, pavyzdžiui, Povilas Urbšys laimėjo mandatą Panevėžyje“. M. Matulevičius taip pat leido suprasti, kad galbūt bus bandoma prikelti Dariaus Kuolio įkurta „Lietuvos sąrašo“ partiją. D. Kuolys, beje, prisidėjo prie N. Puteikio rinkimų programos kūrimo. Pasak M. Matulevičiaus, programą taip pat rašė ir jis pats, konsultavo Boguslavas Gruževskis, Aušra Maldeikienė ir kiti ekspertai.
A. Paulauskas: džiaugtis dar ne laikas„Nuotaikos ramios, susikaupimas, laukimas, sakyčiau, džiaugsmui dar ne laikas, tikėjimas yra, kad bus finalas ir kad dalyvausiu jame“, - sakė kandidatas į prezidentus Artūras Paulauskas.Paklaustas, kaip vertina preliminarius duomenis, jis dėstė, kad nenustebo. „Aš taip ir tikėjausi, kad kova tarp antros ir trečios vietos bus labai glaudi ir, kas pateks į finalą, nulems tik keletas procentų“, - dėstė A. Paulauskas.Zigmanto Balčyčio kandidatūrą A. Paulauskas vertina gerai ir sakė, kad jo populiarumui įtakos turėjo aukštas Lietuvos socialdemokratų partijos reitingas.A. Paulauskas į prezidentus kandidatuoja jau trečia kartą, paklaustas, ką darys su savo politine karjera, jei dabar nelaimės, jis atrėžė: „tada ketvirtas yra“. „Ronaldas Reiganas tik iš ketvirto laimėjo“, - sakė A. Paulauskas.
Duomenys iš 856 apylinkiųApie 21.50 val. VRK paskelbė duomenis jau iš 856 apylinkių. D. Grybauskaitė pirmauja (41,9 proc. galiojančių biuletenių), o antrojoje vietoje bręsta permainos. A. Paulauską ir Z. Balčytį skiria vos 0,08 procentinio punkto – atitinkamai 16,98 ir 16,90 proc. galiojančių biuletenių.
Duomenys iš 683 apylinkiųApie 21.40 val. suskaičiuoti duomenys iš 683 apylinkių. D. Grybauskaitės dominavimas lieka įspūdingas, bet antrojo turo kvapas labai stiprus. Jai teko 41,65 proc. galiojančių biuletenių, o Z. Balčytis mina A. Paulauskui ant kulnų – „darbietis“ gavo 17,32 proc. galiojančių biuletenių, socdemui teko 17,18 proc.
Duomenys iš 557 apylinkiųApie 21.30 val. VRK paskelbė duomenis iš 557 apylinkių. Lyderiai nekinta: D. Grybauskaitė (41,7 proc. galiojančių biuletenių), A. Paulauskas (17,93) ir Z. Balčytis (17,53). Duomenis jau atidavusiose apylinkėse, VRK duomenimis, gyvena apie 4,67 proc. visų Lietuvos rinkėjų.
A. Zuokas: patekti į antrą turą nebus lengva, bet aš esu optimistasKandidatas į Prezidentus, Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas teigia, jog pasibaigus balsavimui visoje šalyje jaučia tam tikrą nerimą, tačiau džiaugiasi dėl rinkėjų aktyvumo.„Kiekvieni rinkimai yra nerimas. Ypač, kai dalyvauji pats, tad tas laukimo momentas yra pats sunkiausias. Džiugina didelis aktyvumas ir tai, kad Vilnius turi aktyviausius rinkėjus", - komentuodamas rinkėjų aktyvumą Eltai sakė A. Zuokas.Anot jo, nors jis anksčiau yra vadovavęs Valdo Adamkaus rinkimų štabui, šie rinkimai jam yra nauja patirtis.Pasak A. Zuoko, šie rinkimai sutrauks šiek tiek daugiau rinkėjų nei 2009 m. vykę šalies vadovo rinkimai, kuriuose balsavo 51,71 proc. balsavimo teisę turinčių gyventojų.Paklaustas, kokios priežastys lėmė tai, kad rinkėjai nebuvo dar aktyvesni, jis priekaištavo dėl rinkimų organizavimo."Kiek girdėjau nusiskundimų, buvo didelės eilės. Žmonėms buvo sudėtinga laukti eilėse. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) turėtų geriau įvertinti pasirengimą", - teigė jis.Anot jo, geresnes sąlygas buvo galima suteikti ir balsuojantiems iš anksto.„Išankstinis balsavimas galėtų būti ilgesnis nei dvi dienos ir balsavimui būtų skirta daugiau vietų nei tik savivaldybės", - teigė jis.Jis iš dalies pritarė skeptiškam V. Adamkaus požiūriui, jog ši Prezidento rinkimų kampanija nebuvo aktyvi ir stipri."Kalbant apie debatus, tai tik paskutinieji debatai turėjo debatų požymių. Daugiau ar mažiau jie buvo nuomonės išsakymas ratu. Pasigedau dalykinių debatų, kur, pavyzdžiui, būtų galima paklausti Prezidentės Dalios Grybauskaitės dėl tos pačios energetikos. (...) Žmonėms yra įdomu žinoti motyvus, kodėl yra pasirenkamas vienas ar kitas sprendimas", - sakė A. Zuokas.Savo galimybes jis jas vertino atsargiai, tačiau išliko optimistu. A. Zuoko teigimu, jam koją gali pakišti tai, jog jis vėlai pradėjo savo rinkimų kampaniją."Esu optimistas. Žinau, kad tai (patekti į antrą turą. - ELTA) nebus lengva. Tačiau rinkiminę kampaniją aš pradėjau labai vėlai - vasarį. Reikėjo pradėti bent pusmečiu anksčiau. Bet kadangi esu Vilniaus meras, turėjau laukti, kol Seimas priims biudžetą. Seimas ir Vyriausybė ištaisė ankstesnių vyriausybių klaidas, kai Vilniaus miestui buvo skiriama nepelnytai maža gyventojų pajamų mokesčio dalis. Tad pagrindinis dėmesys buvo ten, o parodyti savo politinių ambicijų nebuvo, kada", - teigė jis.Vis dėlto A. Zuokas tiki savo ir savo štabo darbu bei sėkme.
Šalčininkai - išimtisDaugelyje iki šiol suskaičiuotų apylinkių D. Grybauskaitė sulaukia labai gausaus palaikymo ir lenkia kitus kandidatus. Aiški išimtis – Šalčininkų rajonas. Čia, kol kas suskaičiavus dar ne visus biuletenius, už prezidentę balsavo tik apie 3,5 proc. rinkėjų.
A. Lukošaitis: rinkėjų aktyvumas rodo demokratijos ligasVilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Alvidas Lukošaitis sako, kad nežymiai 50 proc. perkopsiantis rinkėjų aktyvumas yra gana mažas, ir rodo demokratijas problemas.Politologas sakė taip pat manantis, kad prezidentei Daliai Grybauskaitei nepavyks laimėti pirmajame rate.„Jei su tokiu aktyvumu išsirinktumėme prezidentą pirmame ture, tai tikrai būtų blogiausias variantas. Tai būtų tam tikras signalas dėl demokratijos bėdų“, - BNS sakė A.Lukošaitis.Jo manymu, gan žemas aktyvumas  yra parankus perrinkimo siekiančiai dabartinei prezidentei Daliai Grybauskaitei ir socialdemokratų kandidatui Zigmantui Balčyčiui.Politologas taip pat pripažino, kad įprastai Vakarų demokratijose renkant valstybės vadovą balsuoja apie 70 proc. rinkėjų.„Kadangi Lietuvoje menkas rinkėjų aktyvumas yra tęstinis procesas, galima kalbėti apie tam tikras chroniškas sistemos, demokratijos ligas. Tai siejasi su žmonių pasitikėjimu (politikais), tai - labai blogai“, - sakė jis.Iki 19 valandos prezidento rinkimuose dalyvavo apie 43,56 proc. rinkėjų, dar 6,03 proc. savo valią buvo pareiškę iš anksto.Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas prognozavo, kad bendras rinkėjų aktyvumas sieks 52-53 proc.Šie duomenys reiškia, kad prezidentė D.Grybauskaitė būtų perrinkta antrajai kadencijai pirmajame rate, jei už ją balsavo daugiau kaip pusė į rinkimus atėjusių rinkėjų.2009 metais iki 19 val. buvo balsavę 44,28 proc. rinkėjų.
Darbo partijos būstinėje – muzika ir vaišėsPaskelbus preliminarius rezultatus, kurie rodo, kad dažniausiai rinkėjai balsavo už D. Grybauskaitę, o antroje vietoje – už A. Paulauską, Darbo partijos būstinėje nuotaikos – geros.Į būstinę po 21 val. sugužėjo daugiau svečių, pavyzdžiui, Seimo Darbo partijos frakcijos narių. Darbo partijos centrinės būstinės vadovas Viktoras Fiodorovas yra patenkintas preliminariais rezultatais ir juos vertina kaip gerus.
Duomenys iš 400 apylinkių21.15 val. paskelbti jau 400 apylinkių duomenys. Palaikymas D. Grybauskaitei smuktelėjo iki 42 proc. galiojančių biuletenių. A. Paulauskas ir toliau pirmauja prieš Z. Balčytį (atitinkamai 18,21 ir 17,69 proc.). Ketvirtoje vietoje gana tvirtai laikosi parlamentaras Naglis Puteikis (7,75 proc.), už jo – Bronis Ropė, Valdemaras Tomaševskis ir kol kas uodegoje besivelkantis Vilniaus meras Artūras Zuokas.
VRK pradeda skelbti prezidento rinkimų rezultatusApie 21.10 val. suskaičiuoti duomenys iš kiek daugiau nei 200 apylinkių. Pagal šiuos skaičius pirmauja prezidentė Dalia Grybauskaitė (42,90 proc. galiojančių biuletenių), antras – Darbo partijos kandidatas Artūras Paulauskas (18,96 proc.), trečias – socdemas Zigmantas Balčytis (18,67 proc.).Kaip ir tikėtasi, tarp šių dviejų politikų verda kova dėl antrosios vietos ir, jei D. Grybauskaitė neperkops 50 proc., dalyvavimo antrajame ture. Tiesa, duomenys keisis, ir ne kartą. Kol kas suskaičiuoti tik 1,6 proc. rinkėjų duomenys.
VRK: 49,56 proc., bet dar prikapsės Pirminiais VRK duomenimis, surinkus statistiką iš visų apylinkių, iki 19 val. balsavo 43,53 proc. rinkėjų. Su išankstinio balsavimo duomenimis, iš viso – 49,56 proc. VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė DELFI teigė, jog iš esmės neabejotina, kad paskutinėmis rinkimų akimirkomis šis skaičius padidės daugiau nei 0,5 procentinio punkto.
V. Gaidys: aktyviau balsuoti rinkėjus skatino įtampa UkrainojeDidesnį rinkėjų aktyvumą gana pasyvios rinkimų kampanijos sąlygomis galėjo skatinti tarptautinė padėtis - įtampa Ukrainoje ir Rusijos veiksmai, kurie galėjo mobilizuoti antrosios kadencijos siekiančios prezidentės Dalios Grybauskaitės simpatikų, sako sociologas Vladas Gaidys.Visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Vilmorus“ vadovas V.Gaidys teigia, jog dar vienas veiksnys, lėmęs nemažą rinkėjų aktyvumą galėjo būti ir tai, kad paskutiniai rinkimai vyko prieš pusantrų metų, kuomet 2012 metais buvo renkamas Seimas.„Čia yra toks šių rinkimų ypatumas - turbūt tai pirmi rinkimai, kad aktyvumas yra pačiame dėmesio centre, nes nuo jo priklauso antrasis turas. Vienas iš veiksnių, aktyvinusių rinkėjus - padidėjusi tarptautinė įtampa: Ukraina, Rusija, prezidento, valstybės struktūrų vaidmuo psichologiškai padidėjo ir, matyt, ir dėl to aktyvumas didesnis. Be to, ta informacija, kad nuo aktyvumo priklausys bus antras turas ar ne, matyt, Dalios Grybauskaitės rinkėjai tą pakankamai racionaliai suvokė. Jos rinkėjų daug, simpatikų įvairiose gyventojų grupėse, jie šiek tiek mobilizavosi. Užtenka net kelių procentų mobilizacijos“, - BNS sekmadienio vakarą sakė V.Gaidys.„Beje, ir rinkimai jau buvo senokai, ne taip seniai, bet, vis dėl to, jau keleri metai kai nebuvo rikimų ir atsiranda tas noras žmonėms išreikšti savo nuomonę, po to tas entuziazmas mažėja“, - svarstė sociologas.Anot jo, pati rinkimų kampanija buvo aktyvumą nebent slopinti galėjęs veiksnys, rinkėjai būtų kur kas labiau entuziastingi, jei „būtų politinio turnyro atmosfera susikūrusi, ko nelabai buvo“.V.Gaidžio teigimu, jei rinkėjų aktyvumas perkops 50 proc. ribą, D.Grybauskaitė turi nemažai šansų laimėti jau pirmame ture - visuomenės apklausos tokią tendenciją rodė jau paskutinius tris mėnesius prieš rinkimus.„Pagal mūsų apklausas D.Grybauskaitės reitingas pakilo balandžio mėnesį, ji buvo dėmesio žiniasklaidos dėmesio centre, politinėje scenoje ji buvo su žymiausiais pasaulio veikėjais, bet kad ji pasiektų tokį patį rezultatą, kaip praeitą kartą...Šiuo metu jai nereikia kažkokių ypatingų rezultatų, jei aktyvumas virš 50 procentų siektų“, - kalbėjo „Vilmorus“ vadovas.Anot jo, socialdemokratų kandidato Zigmanto Balčyčio ir Darbo partijos kandidato Artūro Paulausko šansai patekti į antrąjį rinkimų turą, jei toks būtų, apylygiai, tačiau šiose varžybose V.Gaidys prognozuotų didesnę Z.Bačyčio sėkmės tikimybę.„A.Paulauskas su Z.Balčyčiu ilgą laiką buvo labai arti vienas kito, bet manau Z.Balčyčio elektoratas yra stipresnis, t.y. disciplinuotesnis nei A.Paulausko“, - teigė V.Gaidys.
K. Girnius: rinkėjų aktyvumas didina D. Grybauskaitės galimybesDidelis rinkėjų aktyvumas sustiprino prezidentės Dalios Grybauskaitės galimybes būti perrinktai per pirmą prezidento rinkimų turą, sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius.Politikos eksperto teigimu, dalis anksčiau pasyvių lietuvių nusprendė balsuoti reaguodami į Rusijos agresiją Ukrainoje, ir tikėtina, kad jų balsas teks dabartinei šalies vadovei.„Rinkimų kampanija buvo nepaprastai nuobodi, bet rinkėjų aktyvumas vis tiek pakankamai aiškus, daugiausia dėl to, kad Rusijos agresija Ukrainoje kėlė nerimą. Prezidentė D.Grybauskaitė gebėjo įtikinamai prisistatyti kaip tas politikas, kuri gebės ryžtingiausiai ginti Lietuvą. Net kai kurie abejojantieji nutarė dalyvauti rinkimuose ir veikiausiai balsavo už ją“, - BNS sakė K.Girnius.Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko skaičiavimais, aktyvumas per prezidento rinkimus turėtų viršyti 50 procentų. Tokiu atveju daugiau kaip pusę balsų surinkęs kandidatas laimėtų jau pirmame ture.
D. Grybauskaitės štabas – tarp menininkų darbųD. Grybauskaitės rinkimų štabas įsikūręs Vilniaus dailės akademijos galerijoje, kur vyksta akademijos doktorantų darbų paroda. Visiems atėjusiems buvo dalijami prezidentės D. Grybauskaitės rinkimų ženkliukai, kurie papuošė daugelio svečių švarkų atlapus. Štabe susirinko konservatorių, jos patarėjų ir kitų prezidentės rėmėjų desantas, tarp jų Andrius Kubilius, Mantas Adomėnas, Kęstutis Masiulis ir kiti politikai. Prezidentės rinkimų štabe nebuvo jokio alkoholio, tik gaivieji gėrimai ir užkandžiai.Plačiau...
Z. Vaigauskas: aktyvumas jau viršijo 50 proc.Specialioje LRT televizijos laidoje Z. Vaigauskas patvirtino, kad aktyvumas jau viršija 50 proc., ir tai dar nėra galutiniai duomenys.
A. Paulausko štabas - be lyderiųĮ Darbo partijos būstinę stebėti rinkimų rezultatų nariai renkasi pamažu: kol kas neatvyko nei Artūras Paulauskas, nei Viktoras Uspaskichas. Prognozuojama, kad jų teks palaukti. Visgi kai kurie aukštas pareigas užimantys darbiečiai atvyko prieš 21 val., pavyzdžiui, vienas pirmųjų į būstinėje buvo švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.Plačiau...
V. Laučius: svarbus didmiesčių aktyvumasPortalo LRT.lt vyriausiasis redaktorius Vladimiras Laučius specialioje LRT televizijos laidoje pirmiausiai atkreipė dėmesį į didmiesčių rinkėjų aktyvumą. Jo nuomone, tikėtina, kad D. Grybauskaitės rinkėjai suaktyvėjo. Paklaustas, ar tai gali reikšti prezidentės pergalę pirmajame ture, jis tokios galimybės neatmetė. Politologė Jūratė Novagrockienė teigė laukianti antrojo turo. Esą tikėtina, kad oponentai neleis prezidentei surinkti pakankamos daugumos pirmajame ture. „Turėtų būti tam tikras pasiskirstymas balsų kitiems kandidatams. Dėl nematomos ir vangios rinkimų kampanijos, galbūt daugiau žmonių žiūrėjo debatus. Ir debatuose (…) kai kurie kandidatai galėjo patraukti į savo pusę daugiau neapsisprendusių rinkėjų“, - svarstė J. Novagrockienė.
Kai kur dar tęsiasi balsavimasVRK pirmininkas spaudos konferencijoje informavo, kad ne visos apylinkės uždarytos, mat susiformavo eilės. Z. Vaigausko teigimu, yra apylinkių, kurios visus eilėse stovinčius rinkėjus aptarnaus tik iki maždaug 21 val. Kaip sakė Z.Vaigauskas, dėl eilių Vilniuje V.Sirokomlės apylinkėje balsavimas dar gali užtrukti valandą. Situacija šioje apylinkėje labai piktinosi ir DELFI skaitytoja.VRK vadovas sakė dar nesiryžtantis prognozuoti, kada bus aiškus preliminarus rinkimų rezultatas. Iš viso rinkėjų sąrašuose šiemet įrašyta per 2,5 mln. rinkėjų. Balsavimas apylinkėse sekmadienį prasidėjo 7 ir truko iki 20 valandos.
Policija: 62 pranešimaiPolicijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla informavo, kad policija iki 19 val. buvo gavusi 62 pranešimus apie galimus pažeidimus. Pasak jo, daugiausiai pranešimų atkeliavo iš Vilniaus apskrities.Anot pareigūnų, daugiausiai skundų gauta dėl agitacijos, netrūko ir pranešimų apie galimą rinkėjų papirkimą. Vis dėlto nė vienas ikiteisminis tyrimas dėl balsų supirkinėjimo kol kas nepradėtas – palyginti su 2012 m. Seimo rinkimais, R. Požėlos žodžiais, šie rinkimai „tvarkingesni“. Daugiausia pranešimų gauta iš Vilniaus apskrities - 31, Kauno apskrities- 10, Panevėžio apskrities - 7, Marijampolės apskrities - 5. Surašyti 5 administracinio teisės pažeidimo protokolai (vienas Kauno apskrityje pagal ATPK 2072 str. (Rinkimų ar referendumo agitacijos tvarkos pažeidimas) ir  keturi Vilniaus apskrityje: vienas pagal ATPK 174 str. (Nedidelis chuliganizmas, tai yra necenzūriniai žodžiai ar gestai viešosiose vietose, įžeidžiamas kibimas prie žmonių ar kiti panašūs veiksmai, pažeidžiantys viešąją tvarką ir žmonių rimtį), du pagal ATPK 178 str. (Girto pasirodymas viešosiose vietose, įžeidžiant žmogaus orumą ir visuomeninę dorovę) ir vienas pagal ATPK 183 str. (Šauksmai, švilpimas, garsus dainavimas arba grojimas muzikos instrumentais bei kitokiais garsiniais aparatais ar kiti panašūs veiksmai gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte bei kitose viešosiose vietose).
Z. Balčytis rezultatų laukia Butkevičių kompanijoje   Socialdemokratų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis rinkimų rezultatų laukia Gedimino prospekte esančiame viešbutyje „Novotel“. Prieš 20 val. jo palaikyti atvyko partijos pirmininkas premjeras Algirdas Butkevičius su žmona Janina. Plačiau...
Z.Vaigauskas: rinkėjų aktyvumas sieks 52-53 proc.Rinkėjų aktyvumas prezidento rinkimuose turėtų siekti 52-53 proc., pranešė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.Naujausiais VRK duomenimis, iki 19 val. balsavo 43,59 proc. rinkėjų. „Galvojame, kad tikrai yra pasiekta pusė procento“, - sakė Z. Vaigauskas. Pasak jo, tikimasi, kad galutinis rinkėjų aktyvumas sieks apie 53 proc.
Rinkimų rezultatai: lemiamas žodis – paskutiniams rinkėjamsRinkėjų aktyvumas prezidento rinkimuose kol kas nesiekia 50 proc. Tai labai stipriai padidina tikimybę, kad prireiks antrojo turo. Naujienų agentūra ELTA, remdamasi Vyriausiaja rinkimų komisija (VRK) skelbia, kad iki 19 val. šalyje balsavo 43,52 proc. rinkėjų. Dar 6,03 proc. pasinaudojo teise balsuoti iš anksto. Kol kas iš viso balsavo 49,55 proc. balso teisę turinčių piliečių. Kaip DELFI teigė visuomenės nuomonės tyrimų centro „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys, tokie skaičiai intrigą rinkimuose palieka paskutinėms minutėms. Lemtingas klausimas – ar per paskutiniąją balsavimo valdaną prie balsadėžių atėjo 0,5 proc. rinkėjų. „Intriga išlieka iki paskutinės sekundės. Ar tie 0,5 proc. atsiras, ar ne“, - sakė V. Gaidys.Prognozuoti, ar per paskutiniąją valandą įveiktas 50 proc. slenkstis, sociologas nesiėmė. Esą rinkėjų aktyvumas galėjo būti žemas, bet būta ir atvejų, kai paskutinėmis balsavimo minutėmis apylinkėse fiksuojama rinkėjų apgultis.
Baigėsi pirmasis rinkimų turas: skaičiuojami balsai
"Baltosios pirštinės": Vilniaus regione pastebėtas įtartinas automobilisPilietinės iniciatyvos "Baltosios pirštinės" savanoriai iki sekmadienio 18 valandos vakaro buvo užfiksavę 45 galimus Prezidento rinkimų pažeidimus. Savanoriai Vilniaus regione pastebėjo automobilį "Volkswagen", įtariamą rinkėjų pavežimu, neleistinu agitavimu ir balsų pirkimu. Pasak jų atstovų, policija šio automobilio jau ieško.
Savo valią rinkimuose iki 19 val. pareiškė 43,52 proc. rinkėjųIki 19 valandos vakaro sekmadienį 43,52 proc. Lietuvos rinkėjų atidavė savo balsus Prezidento rinkimuose.Tokius duomenis pateikia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).Aktyviausiai balsuoja Vilniaus miesto rinkėjai - 50,73 proc. Antrąją vietą kol kas užima Vilniaus rajonas - 49,53 proc., trečiąją - Šalčininkų rajonas (48,35 proc.), ketvirtąją - Kauno miestas (48,25 proc.).Prieš penkerius metus vykusiuose rinkimuose iki 19 rinkimų dienos valandos savo nuomonę buvo išreiškę 44,28 proc.2009 m. už šalies Prezidentą iš viso balsavo 51,71 proc. gyventojų.Iš anksto 2014 m. Prezidento rinkimuose balsavo 6,03 proc. rinkėjų.
Rinkėja: balsuoti negalėjau, nes kažkas tai padarė už maneLikus kiek mažiau nei valandai, per kurią Lietuvos piliečiai dar gali balsuoti Prezidento rinkimų pirmajame ture, iš rinkėjų girdėti nemalonūs skundai – poros skaitytojų teigimu, jie susidūrė su atvejais kai buvo neleista balsuoti arba jau buvo nubalsuota jų vardu.  Daugiau skaitykite ČIA.
Skaitytoja: chaosas, susinervinę žmonės išeina nebalsavęDELFI skaitytoja Laura Kairienė paskambinusi į redakciją skundėsi, kad 59-oje V. Sirokomlės apylinkėje Vilniuje susidarė milžiniškos eilės, blogai organizuojamas balsavimas, tad kantrybės netekę žmonės išeina nenubalsavę.   "Žmonių daug, eilė kokius keturis kartus apsivyniojusi hole. Totalus chaosas, žmonėms nepaaiškinama, kurioje eilėje stovėti, eilės nesužymėtos pagal gatves. Greitis - 1 lapelis įkrenta per 10 minučių. Žmonių daug, likus valandai iki rinkimų pabaigos tikrai nespės visi nubalsuoti. Jauni žmonės ateina su vaikais, bet kai kurie išeina nenubalsavę. Koks 30 proc. atėjusiųjų apsisuka ir išeina. Aš pati eilėje stovėjau gal 1,5 val. Viskas labai blogai organizuota. Žmonės piktinasi, kad galbūt tyčia taip daroma", - pasakojo pašnekovė. 
 „Baltosios pirštinės” iki 18 val. užfiksavo  45 įtartinus atvejusRinkimus stebinčios pilietinės iniciatyvos „Baltosios pirštinės” savanoriai praneša, kad iki 18 val. pranešti ir užfiksuoti 45 galimi Prezidento rinkimų pažeidimai. Vilniaus regione bendradarbiaudami su policija visuomenininkai ieško automobilio „VW Multivan“, su kuriuo sieja įtarimus dėl galimo rinkėjų pavežėjimo, neleistino agitavimo ir balsų pirkimo. Iš „Baltųjų pirštinių“ gautų skundų didesnę dalį, 27 atvejus iš 45, sudaro informacija dėl nepašalintos nenuolatinės vaizdinės agitacijos.
Policija gavo 47 pranešimusPolicija praneša, kad iki 16 val. policija gavo 47 pranešimus apie galimus pažeidimus, susijusius su rinkimais. Ikiteisminių tyrimų pradėta kol kas nėra.Daugiausia sulaukiama pranešimų apie neleistiną rinkimų agitaciją. Taip pat gaunama pranešimų apie įtartinus asmenis ir automobilius, kuriais neva vežami rinkėjai. Daugiausia pranešimų gauta iš Vilniaus ir Kauno apskričių.
Aktyvumas iki 14 val.: arti 27 proc.VRK atnaujino rinkėjų aktyvumo duomenis. Gavus rezultatus iš 2003 apylinkių, rinkėjų aktyvumas 14 val. siekė 26,9 proc. Šis skaičius kisti neturėtų, mat VRK kol kas negavo aktyvumo duomenų tik iš vienos apylinkės. 2009 m. prezidento rinkimuose fiksuotas aktyvumas tebėra viršijamas, tačiau nežymiai. Prieš penkerius metus iki 14 val. balsavo 26,45 proc. balso teisę turinčių piliečių. 
Rinkėjai skundžiasi dėl milžiniškų eiliųDELFI skaitytojas pasipiktino, kad Vilniaus Koloso rinkiminėje apylinkėje yra akivaizdžiai per mažai darbuotojų, nors ši apylinkė – pakankamai didelė.„Eilėje laukia apie 300 žmonių, o vos dvi darbuotojos išduoda lapelius, dar keturios dirba su gatvių registru. Tai tikrai per mažai. Mes atsistojome į eilės galą, tačiau įtariama, kad pagal eilės judėjimo greitį teks laukti apie valandą. Šiuo metu tiek laiko neturime, bandysime atvažiuoti vėliau. Tik kas garantuoja, kad ir tada nebus tokia pati situacija? Peršasi mintis, kad taip padaryta specialiai – kad nesusidarytų daugiau nei 50 proc. rinkėjų balsų. Juk daug kas tiesiog nelauks tokios eilės“, svarstė pašnekovas.
Elektrėnuose pričiupo neblaivų komisijos narįElektrėnuose, Pastrėvio rinkimų apylinkėje, 15.41 val. policijai pranešta, kad ten dirba neblaivūs komisijos nariai. Policijai patikrinus paaiškėjo, kad vienas komisijos narių iš tiesų neblaivus.
 Z.Vaigauskas: nėra pažeidimų, kurie verstų abejoti rinkimų rezultataisPažeidimų, kurie verstų abejoti rinkimų rezultatais, neužfiksuota, tačiau tiriami ir galimi rinkėjų papirkinėjimo atvejai, sako Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.„Mano vertinimu, neturime tokio pažeidimo, kuris verstų suabejoti, kad su rinkimais kažkas būtų ženkliai negerai“, - sekmadienį per spaudos konferenciją sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, tačiau pažymėjo, kad kai kuriais atvejais jau susidomėjo pareigūnai.„Turime ir tokių nusiskundimų, kad bandoma pagirdyti rinkėjus, pavaišinti, agituojant balsuoti už konkretų kandidatą. Bet nenorėčiau atskleist, tuos dalykus tiria policija, jei iš tikrųjų tokie dalykai yra, bus pradėti ir ikiteisminiai tyrimai ir atsakomybė žymiai didesnė nustatyta“, - sakė Z.Vaigauskas.Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė BNS sakė, kad iki 16 val. ikiteisminių tyrimų dėl rinkimų įstatymų pažeidimų nebuvo pradėta.Z. Vaigausko pavaduotoja Laura Matjošaitytė sakė, kad VRK gavo skundų ir dėl eilių, negautų rinkėjo kortelių, bandymo pirkti balsus už 10-20 litų ar alkoholiniais gėrimais, neleistinos agitacijos. „Druskininkuose platinami su spaudos leidiniu reklaminiai lankstinukai, siunčiamos telefonu žinutės su raginimu balsuoti už konkretų kandidatą, taip pat, kad yra mieste nepažymėtos reklaminės medžiagos“, - per spaudos konferenciją sakė L.Matjošaitytė.Per spaudos konferenciją aptartas ir atvejis, kuomet šeštadienį kino teatruose „Forum Cinemas“ rodyta vieno iš kandidatų reklama, nors jau buvo įsigaliojęs draudimas agituoti. „Atsakomybė grėstų kino teatro administracijai, kuri tą siužetą ir rodė“, - sakė Z.Vaigauskas, klausiamas, kam šiuo atveju būtų taikoma atsakomybė už pažeidimą.Tarp rinkimų nesklandumų Z.Vaigauskas paminėjo Vilniaus V.Sirokomlės apylinkę, kur buvo susidariusios eilės.„Vilniaus V.Sirokomlės rinkimų apylinkėje teko imtis priemonių, pasikvietus ir rinkimų komisijos pirmininkę, kad sutvarkytų savo darbą taip, kad atskirtų rinkėjus, kurie įsirašę į rinkimų sąrašą, ir tuos, kurie ne, kad nestovėtų bendroj eilėj, neužlaikytų visų rinkėjų. Man regis, po tų priemonių rinkėjų eilės ten smarkiai sumažėjo“, - sakė Z.Vaigauskas.„Apmaudus sutapimas, kad šiandien Trakuose vyksta dviratininkų maratonas, įvažiavimas yra uždarytas, mums tiesiog keista, kad savivaldybės administracija nepasirūpino pagalvoti, kad bus prezidento rinkimai, kurie paskelbti dar pernai metais, uždaryti gatves ir padaryti rinkėjams apsunkinimą patekti į rinkimų apylinkes. Tokių neapgalvotų situacijų, deja, turim“, - kalbėjo komisijos pirmininkas.
„Baltosios pirštinės“ iki 15 val. užfiksavo 34 galimus pažeidimusPilietinės iniciatyvos „Baltosios pirštinės“ atstovai informuoja, kad iki 15 val. užfiksuoti 34 galimi Prezidento rinkimų pažeidimai.Iš jų pastebėti sisteminiai atvejai – tinkamai neužantspauduotos balsadėžės. Jos rastos net septyniose rinkimų apylinkėse. Pasak savanorių, tikėtina, kad balsadėžės tinkamai neantspauduotos ir kitose Lietuvos rinkimų apylinkėse.Pagal Prezidento rinkimų įstatymo reikalavimus, jeigu balsadėžės neantspauduotos, apylinkės rinkimų komisija gali nuspręsti neskaičiuoti gautų balsų, o savivaldybių rinkimų komisijos netgi gali anuliuoti tos apylinkės rinkimų rezultatus. „Baltosios pirštinės“ atkreipia piliečių dėmesį, kad atvykę į rinkimų apylinkę, įsitikintų ar balsadežė yra tinkamai antspauduota (uždėtas komisijos spaudas) ir nepažeista“, - teigiama pranešime. Taip pat gaunami rinkėjų nusiskundimai, jog atėjus į rinkimų apylinkę, komisijos nariai nurodo, kad piliečiai jau yra balsavę, nors jie atėjo balsuoti pirmą kartą. „Atkreipiame dėmesį, kad, jei nesate balsavę jokių kitu būdu iš anksto, galimai buvo balsuota už jus ir reikėtų kreiptis į policiją dėl galimo dokumentų klastojimo. Specialusis policijos numeris nusižengimams fiksuoti 8 5 272 53 72. Taip pat galite reikalauti vis tiek balsuoti rinkimų apylinkėje, į kurią atvykote, balsavimo biuletenį įdėdami į voką (kaip balsavimo paštu būdu)“, - patariama pranešime. Pasak „Baltų pirštinių, vienas iš kandidatų į prezidentus piktybiškai nevykdo įstatymo reikalavimų ir prie rinkimų apylinkių Kaune ir Jurbarke nepašalina politinės reklamos, nors tiek piliečiai, tiek rinkimų stebėtojai jau pranešė apie pažeidimus Vyriausiajai rinkimų komisijai. Dėl šio pasikartojančio pažeidimo kreiptasi jau aštuonis kartus.
Z. Vaigauskas: ar bus pasiektas 50 proc. aktyvumas, dar neaiškuVyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, kad dar nėra aišku, ar prezidento rinkimuose bus pasiektas 50 proc. aktyvumas, o kol kas dalyvavimo rinkimuose rodikliai beveik analogiški situacijai prieš penkerius metus.„Į patį įdomiausią klausimą, ar turėsime 50 proc. aktyvumą, aš negaliu atsakyti, nes aktyvumas praėjusiuose rinkimuose vos ne šimtųjų tikslumu sutampa su dabartiniu rinkėjų aktyvumu, tik yra procentas daugiau iš anksto balsavusių rinkėjų. Praėjusiuose rinkimuose buvo apie 52 proc. aktyvumas, dabar priklausys, kiek rinkėjų ateis balsuoti iki rinkimų apylinkių užsidarymo“, - spaudos konferencijoje sekmadienį sakė Z. Vaigauskas.Sekmadienį vykstančiuose prezidento rinkimuose iki 14 valandos balsavo maždaug ketvirtadalis rinkėjų - 26,82 proc., pateikus 1989 apylinkių iš 2004 aktyvumo duomenis. Iki 10 val. savo valią buvo pareiškę 7,4 proc. rinkėjų. Dar 6,03 proc. rinkėjų balsavo iš anksto.Per prezidento rinkimus 2009 metais iki 10 val. balsavo 5,74 proc. rinkėjų. Iki 14 val. savo valią buvo pareiškę 26,54 proc., iki 19 val. - 44,28 proc. rinkėjų, išankstinio balsavimo aktyvumas buvo 5,12 proc., o iš viso bendras galutinis aktyvumas siekė 51,76 procento.Kaip rodo VRK skelbiami duomenys, aktyviausiai balsuojama Šalčininkų rajone (33,12 proc.), Vilniaus rajone (30,29 proc.), Akmenės rajone (29,95 proc.), Panevėžyje (29,25 proc.), Vilniuje (28,89 proc.), Šiauliuose (28,87 proc.), Kaune (28,76 proc.). Mažiausias aktyvumas - Neringos savivaldybėje (21,11 proc.) bei Pagėgiuose (22,45 proc.), panašūs balsavimo aktyvumo rodikliai ir Skuodo rajone, Kalvarijoje, Kazlų Rūdoje.Komentuodamas aktyvumo duomenis Z. Vaigauskas pažymėjo, jog mažas Neringos gyventojų aktyvumas gali būti susijęs su tuo, kad dalis čia deklaravusių gyvenamą vietą iš tiesų gyvena kitose savivaldybėse, rinkėjo kortelių įteikimo skaičius Neringoje irgi buvo mažas.„Neringoje yra labai nemažas rinkėjų skaičius, kurie Neringoj deklaravę gyvenamą vietą, o faktiškai gyvena kitoj savivaldybėj, ir rinkimų komisijos nariai jų neranda“, - sakė VRK vadovas.Jis taip pat atkreipė dėmesį, jog nemažai rinkėjų naudojasi galimybe balsuoti ne savo gyvenamos vietos rinkimų apylinkėje, iki 14 val. tokių buvo per 16 tūkstančių.„Nemažas aktyvumas rinkėjų, norinčių balsuoti kitose apylinkėse. Nėra lengva tuos rinkėjus aptarnauti, pagal įstatymus yra numatytas užklausimas į apylinkę, kurioje rinkėjas įrašytas, ir gavus atsakymą internetinio ryšio priemonėmis, sudaroma galimybė rinkėjams balsuoti, ir tai užtrunka, ypatingai užtrunka, jei rinkėjai yra grįžę iš užsienio, ten užsiregistravę, o dabar pakeitę savo nuomonę ir nori balsuot Lietuvoje“, - kalbėjo VRK vadovas.Užsienio rinkėjų sąrašuose yra įrašyta apie 14 tūkst. Lietuvos piliečių. Iš viso rinkėjų sąrašuose šiemet įrašyta per 2,5 mln. rinkėjų.Balsavimas apylinkėse sekmadienį prasidėjo 7 ir truks iki 20 valandos. Nuo šeštadienio nakties iki balsavimo pabaigos draudžiama agitacija, išskyrus nuolatinę vaizdinę agitaciją, iškabintą iki prasidedant draudimui.Kandidatas pirmajame ture išrenkamas, jei esant ne mažiau kaip 50 proc. aktyvumui jis gauna daugiau kaip pusę visų rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų. Jei aktyvumas nesiekia 50 proc., jau pirmajame ture išrinktu kandidatas gali būti, jei už jį balsavo daugiausia ir ne mažiau kaip trečdalis visų rinkėjų.Jeigu pirmą kartą balsuojant prezidento rinkimuose nė vienas kandidatas nesurinks reikiamos balsų daugumos, po dviejų savaičių gegužės 25 dieną kartu su Europos Parlamento rinkimais vyks antrasis turas.
Už balsą siūlo po 10 LtVRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė spaudos konferencijoje pranešė, kad pažeidimų netrūksta. Esą rinkėjai pranešė matę, kaip už balsą siūloma „10 litų ar alkoholiniai gėrimai“.VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas pastebi, kad šiuose rinkimuose gyventojai daug akyliau stebi situaciją ir daug aktyviau praneša apie galimus pažeidimus. „Turime ir tokių nusiskundimų, kad bandoma pavaišinti rinkėjus, pagirdyti ir paagituoti už tam tikrą kandidatą“, - pridūrė Z. Vaigauskas.Pasak jo, šiuos atvejus tiria policija. Kurio kandidato ar kandidatų naudai vyksta tokie „vaišinimai ir girdymai“, VRK pirmininkas neatskleidė. 
Naujausi duomenys: aktyvumas perkopė 25 proc.VRK jau paskelbė 14 val. rinkėjų aktyvumo duomenis. Per pirmąsias septynias balsavimo valandas savo balsą atidavė jau 26,85 proc. rinkėjų. Palyginti su 2009 m. prezidento rinkimais, aktyvumas šiek tiek didesnis. Prieš penkerius metus, VRK duomenimis, iki 14 val. balsavo 26,54 proc. balso teisę turinčių gyventojų. Tiesa, skelbiant statistiką dar trūko duomenų iš keliolikos apylinkių. Panašu, kad įdienojus aktyvumo tempai kiek sulėtėjo. Mat 10 val. duomenimis, rinkėjai gerokai lenkė 2009 m. rinkimų aktyvumo grafiką. Prieš penkerius metus iki 10 val. savo balsą buvo atidavę 5,74 proc. gyventojų, šiemet – 7,4 proc.Aktyviausa apygarda – Šalčininkų rajonas. Čia sekmadienį balsavo jau daugiau kaip 33 proc. rinkėjų. Nedaug atsilieka Vilniaus rajono (30,29 proc.) ir Akmenės (29,95 proc.) apylinkės. Pasyviausia išlieka Neringos apygarda. Čia prie balsadėžių kol kas atėjo tik kiek daugiau nei 21 proc. rinkėjų.
Rinkėjai piktinasi: balsuoti galima net be asmens dokumentoSekmadienį Lietuvoje vykstančiuose Prezidento rinkimuose prie balsadėžių sutraukti rinkėjai ne tik džiaugėsi balsavimo teise, bet ir fiksavo galimus pažeidimus. Apie juos jie informavo DELFI portalą. Daugiau skaitykite čia: https://www.delfi.lt/pilietis/naujienos/prezidento-rinkimai-delfi-skaitytojai-fiksuoja-galimus-pazeidimus.d?id=64761201
Kas siuntinėjo ateiti balsuoti raginančias žinutes?Daugybė žmonių rinkimų išvakarėse gavo SMS žinutes, raginančias ateiti balsuoti į rinkimus ir taip išreikšti savo valią. Tokią žinutę gavęs DELFI skaitytojas teigia pabandęs išsiaiškinti, ar tai nėra pažeidimas, bei kas jas siuntinėja.„Man atrodo, kad nėra normalu, kai veržiamais į žmogaus privačią erdvę, juolab kad tokia žinutė atėjo vėlai. Jau anksčiau esu aiškinęsis dėl prekybos centrų siuntinėjamų žinučių ir teisininkai išaiškino, kad be sutarties tokios žinutės negali būti siuntinėjamos. Juk tai žmogaus privatumo pažeidimas. Šiuo atveju taip pat paskambinau į Vyriausiąją rinkimų komisiją. Informaciniu telefonu atsiliepusi mergina man patvirtino, kad tai jų produktas. Tuomet aš paskambinau pačiam komisijos pirmininkui Zenonui Vaigauskui, o šis teigė nieko apie tai nežinąs ir manantis, kad tai iš tiesų yra pažeidimas“, - tikino į redakciją paskambinęs pilietis.
„Baltosios pirštinės“: iki 12 val užfiksuota 19 galimų pažeidimųPilietinės iniciatyvos „Baltosios pirštinės“ savanoriai, aktyviai stebintys rinkimus visoje Lietuvoje, praneša, kad iš visų rinkimų apylinkių iki 12:00 val. pranešta ir užfiksuota 19 galimų Prezidento rinkimų pažeidimų.Iš jų trys išskirtiniai atvejai. Dauguma Kaišiadorių r. rinkimų apylinkių balsavimo vietos nebuvo tinkamai antspauduotos. Pilietinė iniciatyva „Baltosios pirštinės“ gavo pranešimą, kad iš 29 Kaišiadorių rajono rinkimų apylinkių net 19-oje jų nebuvo sudarytos galimybės tinkamai saugoti biuletenių rajono rinkimų apylinkių vietose – rinkimų apylinkių komisijos tinkamai neužantspaudavo ir neperdavė rinkimų patalpų savivaldybės policijos atstovams iki rinkimų.  Anot Kaišiadorių r. savivaldybės rinkimų komisijos Nr. 13 pirmininkės Laimutės Grabliauskienės, sąlygos tinkamai saugoti rinkėjų biuletenius nesudarytos dėl ribotų Kaišiadorių r. policijos pajėgų.Vilniaus miesto apygardos Nr. 57 Naugarduko rinkimų apylinkėje Nr. 62 taip pat užfiksuota neatspauduota balsadėžė. Pažeidimas buvo užfiksuotas 9.45 val., atvykus į rinkimų apylinkę.Šiandien ryte pilietinė iniciatyva „Baltosios pirštinės“ gavo pranešimą, kad senyvo amžiaus moteris, turinti sunkią negalią, neturėjo galimybės balsuoti Prezidento rinkimuose išankstinio balsavimo namuose metu, nors turėjo tam teisę. Po skundo moteriai buvo sudaryta galimybė balsuoti Panevėžio m. rinkimų apylinkėje Nr. 8.
Ikiteisminių tyrimų dėl rinkimų tvarkos pažeidimų nepradėta, nors skundai apie pažeidimus plaukiaProkuratūra sekmadienį nėra gavusi pranešimų dėl rinkimų tvarkos pažeidimų, tuo tarpu policiją iki šiol yra pasiekę pora dešimčių skundų, bet ikiteisminių tyrimų nepradėta.Kaip BNS informavo Generalinės prokuratūros atstovė Vilma Mažonė, Klaipėdoje į prokuratūrą kreipėsi rinkėjo pažymėjimo negavusi rinkėja, kuri buvo nukreipta į vietos rinkimų komisiją. Rinkėjo kortelė einant balsuoti į rinkimų apylinkę nėra būtina, ją komisijos nariai gali atspausdinti vietoje.Tuo tarpu policija praneša iš viso iki sekmadienio 10 val. gavusi 23 pranešimus apie galimus pažeidimus, susijusius su rinkimais. Ikiteisminių tyrimų kol kas nepradėta. Daugiausia pranešimų gauta iš Kauno, Vilniaus ir Panevėžio apskričių, dauguma jų - apie neleistiną rinkimų agitaciją.Prezidento rinkimus stebintys visuomenininkai taip pat užregistravo pirmuosius rimtesnius pažeidimus. Tarp jų - šeštadienį kino teatruose rodyta vieno iš kandidatų reklama, nors jau buvo įsigaliojęs draudimas agituoti. Taip pat užfiksuota problemų su balsavimo biuleteniais Kaišiadoryse, kur jie, kaip reikalaujama, į apylinkes nebuvo pristatyti šeštadienio vakarą.Sekmadienį visuomenininkai taip užregistravo keletą atvejų, kai buvo neužantspauduotų balsadėžių, keletas gyventojų skundėsi nesulaukę rinkimų komisijų narių namuose, nors turėjo balsuoti namuose.Balsavimas rinkimų apylinkėse vyksta sekmadienį. Anksčiau šią savaitę vyko balsavimas namuose, specialiuose paštuose, taip pat balsavimas iš anksto savivaldybėse.
B. Ropė: po rinkimų turėtų būti sprendžiamos per kampaniją iškeltos problemosPo prezidento rinkimų valdžia turėtų imtis spręsti per rinkimų kampaniją iškeltus klausimus, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į prezidentus Ignalinos meras Bronis Ropė.„Manau, kad tie klausimai, kurie buvo kelti rinkimų agitacijos laikotarpiu, neturėtų likti visiškai nepastebėti ir užmaršty (...). Klaidos, kurios buvo valstybės padarytos, buvo gana aiškiai ir aštriai iškeltos, ir iš jų reikia pasimokyti. Visuomenė vis tiek kels tuos klausimus, nenurims“, - sekmadienį BNS sakė B. Ropė po balsavimo Ignalinoje.Pasak jo, pokyčiai turėtų įvykti stiprinant regionus ir savivaldą, nustatant užsienio politiką, pritraukiant daugiau užsienio investuotojų, kuriant Baltijos šalių vienybę, reformuojant teisėtvarką, grąžinant emigrantus į Lietuvą.„Visų taip pat buvo pripažinta, kad didelių atlyginimų kėlimas, nekliudant mažų atlyginimų, buvo klaida. Manau, kad artimiausiu laiku valdžia turėtų taisyti šitą situaciją“, - tvirtino kandidatas.Jis džiaugėsi, kad per šiuos rinkimus žmonės balsuoja šiek tiek aktyviau nei per praėjusius.„Jei bus didesnis aktyvumas, bus labai gerai. Vadinasi, žmonės pilietiškesni tapo“, - sakė B. Ropė.
V. Tomaševskis balsavo už saveLietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis Valdemaras Tomaševskis balsavo Pilaitės Įsrūties apylinkėje, kurioje nuo ryto driekiasi rinkėjų eilės. Savo eilės sulaukęs politikas neslėpė balsavęs už save. „Esu komandos narys – balsavau už mūsų partijos kandidatą“, - žurnalistams teigė V. Tomaševskis. LLRA lyderis tikisi palaikymo ne tik Vilniaus krašte, kur jis ir jo partija per kiekvienus rinkimus išlaiko stiprias pozicijas.„Ne tik Vilniaus krašte labai didelis palaikymas. Paskutiniuose rinkimuose, pavyzdžiui, Zarasų rajone dviejose apylinkėse buvau pirmas. Bet, aišku, Vilniaus apskritis – tai yra trečdalis Lietuvos. Čia daugiausiai kiekvienas kandidatas gaus balsų. Bet tikimės mes ir pajūryje balsų, ir Kaune, ir kituose rajonuose“, - kalbėjo V. Tomaševskis, pridurdamas, kad palaikymas jam yra „nemažas ir vis didėjantis“.Sykiu jis pažymėjo jaučiantis, esą palaikymas jam auga ne tik tarp tautinių mažumų rinkėjų. „Ne tik tradiciškai balsuoja už mūsų kandidatą, už mane asmeniškai, tautinės mažumos. Bet vis daugiau lietuvių tautybės rinkėjų balsuoja už mūsų kandidatą, kadangi mes vykdome sąžiningą politiką“, - įsitikinęs V. Tomaševskis. Kaip ir A. Zuokas, LLRA lyderis neatskleidžia, ką paremtų antrajame ture savo nesėkmės atveju. „Kol kas dar per anksti kalbėti“, - sakė V. Tomaševskis. Prieš balsuodamas, LLRA lyderis apsilankė bažnyčioje. Čia V. Tomaševskio sūnus priėmė sutvirtinimo sakramentą. Taigi kandidatas į prezidentus balsavo su šventiška nuotaika.
N. Puteikis: gausiu tiek balsų, kad partijos patirs šokąNepriklausomas kandidatas į prezidentus Seimo narys Naglis Puteikis teigia surinksiąs tiek rinkėjų balsų, kad partijos bus šokiruotos. Jis prognozuoja, jog po šių rinkimų, kas juos belaimėtų, didės pilietinės visuomenės aktyvumas.„Aš gausiu tiek balsų, kad visos politinės partijos patirs arba lengvą, arba sunkų šoką“, - sekmadienį BNS sakė N. Puteikis, prezidento rinkimuose balsavęs Klaipėdoje.Jis tvirtino teigiamai vertinąs didesnį rinkėjų aktyvumą nei per praėjusius prezidento rinkimus. Politiko teigimu, tai lemia karo veiksmai Ukrainoje, dėl kurių ir Lietuvos žmonės nesijaučia saugūs, bei padidėjęs pilietinės visuomenės aktyvumas.„Žmonės pajautė savo jėgą, surinkę 320 tūkst. parašų dėl referendumo. Manau, kad tai piliečių mėginimas atgauti savo demokratines teises ir laisves, galimybė kontroliuoti savo renkamus politikus, išrinktą valdžią ir demokratines procedūras, iš kurių svarbiausia - rinkimai“, - sakė N. Puteikis.Jis teigė neabejojantis, kad po šių rinkimų piliečių aktyvumas tik augs, nes „žmonės pajautė demokratijos skonį, kad jie yra tikrieji valstybės šeimininkai, o politikai yra tik jų atstovai“.„Ir tas procesas tęsis, nepaisant to, kas laimės“, - pabrėžė kandidatas.Paklaustas apie pasibaigusią rinkimų kampaniją, N. Puteikis ją įvertino kaip nelygiaverčią. Jis atkreipė dėmesį, kad partijų keliami kandidatai galėjo naudotis valstybės biudžeto dotacijos pinigais, tuo metu nepriklausomi kandidatai - tik paaukotomis lėšomis.„Didžiulė nelygybė ir neteisybė“, - BNS sakė N. Puteikis.
Z. Balčytis mato save antrajame tureSocialdemokratų kandidatas Zigmantas Balčytis balsuoti atėjo su žmona Severina. Z. Balčytis neslėpė balsavęs už save ir sakė neabejojantis, kad dėl prezidento posto grumsis antrajame rinkimų ture.  „Pirmajame ture tikiuosi ne mažiau 20 proc., ko gero, bus ir daugiau, o antras turas bus man sėkmingas. (…) Aš tikiu savo sėkme ir tais žmonėmis, su kuriais teko susitikti. Buvo tūkstančiai žmonių kaimuose, miesteliuose įvairiuose ir žinau, kad jie mane palaikys“, - žurnalistams kalbėjo Z. Balčytis.  Kad antras rinkimų turas bus, Z. Balčytis teigia sakęs jau prieš pusmetį. Z. Balčyčio balsavimo vieta sekmadienį tapo detektyvu – žurnalistams du kartus buvo nurodyti klaidingi socialdemokrato balsavimo vietos adresai. Galiausiai Z. Balčytis balsavo Saulėtekyje, Vilniaus Gedimino technikos universitete.   Z. Balčytis paaiškino, kad šįmet buvo pakeista jo rinkimų apylinkė ir štabas turėjo seną informaciją.
Vieno iš kandidatų klipas uždraudus agitaciją rodytas kino teatruosePrezidento rinkimus stebintys visuomenininkai užregistravo pirmuosius rimtesnius pažeidimus.Tarp jų - šeštadienį kino teatruose rodyta vieno iš kandidatų reklama, nors jau buvo įsigaliojęs draudimas agituoti. Taip pat užfiksuota problemų su balsavimo biuleteniais Kaišiadoryse, kur jie, kaip reikalaujama, į apylinkes nebuvo pristatyti šeštadienio vakarą.Pilietinės iniciatyvos „Baltosios pirštinės“, kovojančios su pažeidimais rinkimuose, lyderis Tadas Langaitis BNS sekmadienį sakė, kad iš daugiau kaip dešimties šeštadienį užfiksuotų pažeidimų grubiausias susijęs su minėta reklama „Forum Cinemas“ kino teatruose.„Apie klipą mus informavo du žmonės, „Forum Cinemas“ patvirtino, kad jis buvo rodomas“, - BNS sakė T. Langaitis.Sekmadienį visuomenininkai taip užregistravo keletą atvejų, kai buvo neužantspauduotų balsadėžių, keletas gyventojų skundėsi nesulaukę rinkimų komisijų narių namuose, nors turėjo balsuoti namuose.Prezidento rinkimuose varžosi septyni kandidatai. Balsavimas rinkimų apylinkėse vyksta sekmadienį. Anksčiau šią savaitę vyko balsavimas namuose, specialiuose paštuose, taip pat balsavimas iš anksto savivaldybėse.
Rinkėjai balsuoja aktyviau nei per praėjusius prezidento rinkimusSekmadienį vykstančiuose prezidento rinkimuose Lietuvos piliečiai dalyvauja aktyviau nei rinkdami šalies vadovą prieš penkerius metus.Iki 10 val. savo valią šiuose prezidento rinkimuose pareiškė apie 10 proc. rinkėjų, per spaudos konferenciją pranešė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas. Kaip pažymėjo VRK vadovas, tai dar nėra galutiniai duomenys, nes suskaičiuotas ne visų apylinkių aktyvumas.„Rinkėjų aktyvumas yra didelis“, - pažymėjo VRK vadovas Z.Vaigauskas. VRK tinklalapyje paskelbus 1875 apylinkių iš 2004 duomenis, aktyvumas 10 val. nurodomas 7,33 procento.Kaip per spaudos konferenciją sakė VRK pirmininko pavaduotojas Laura Matjošaitytė, rinkimai vyksta sklandžiai, pažeidimų nenustatyta.Iš viso rinkėjų sąrašuose įrašyta per 2,5 mln. rinkėjų. Taip pat savo balsą jau atidavė 5,1 proc. iš anksto bei specialiuosiuose paštuose balsavę rinkėjai. Pasak Z.Vaigausko, galutiniai balsavusių iš anksto duomenys rodo šiek tiek didesnį aktyvumą nei buvo per ankstesnius rinkimus, per 6 procento.Per prezidento rinkimus 2009 metais iki 10 val. balsavo 5,74 proc. rinkėjų. Iki 14 val. savo valią buvo pareiškę 26,54 proc., iki 19 val. - 44,28 proc. rinkėjų, išankstinio balsavimo aktyvumas buvo 5,12 proc., o iš viso bendras galutinis aktyvumas siekė 51,76 procento.Balsavimas apylinkėse sekmadienį prasidėjo 7 ir truks iki 20 valandos. Nuo šeštadienio nakties iki balsavimo pabaigos draudžiama agitacija, išskyrus nuolatinę vaizdinę agitaciją, iškabintą iki prasidedant draudimui.Kandidatas pirmajame ture išrenkamas, jei esant ne mažiau kaip 50 proc. aktyvumui jis gauna daugiau kaip pusę visų rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų. Jei aktyvumas nesiekia 50 proc., jau pirmajame ture išrinktu kandidatas gali  būti, jei už jį balsavo daugiausia ir ne mažiau kaip trečdalis visų rinkėjų.Jeigu pirmą kartą balsuojant prezidento rinkimuose nė vienas kandidatas nesurinks reikiamos balsų daugumos, po dviejų savaičių gegužės 25 dieną kartu su Europos Parlamento rinkimais vyks antrasis turas.Antrajame ture rungiasi du daugiausia balsų pirmą kartą balsuojant surinkę kandidatai. Per pakartotinį balsavimą išrinktu laikomas kandidatas, surinkęs daugiau balsų.Rinkimuose varžosi septyni kandidatai: socialdemokratas europarlamentaras Zigmantas Balčytis, antros kadencijos siekianti šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, Darbo partijos atstovas parlamentaras Artūras Paulauskas, parlamentaras Naglis Puteikis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Ignalinos meras Bronis Ropė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis, Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.
Vaizdas Pilaitėje: gražu žiūrėtiPriešingai nei Užupyje, sostinės Pilaitės mikrorajone rinkėjų aktyvumas labai didelis. Į Įsruties rinkimų apylinkę žmonės plūsta nuo pat ryto, formuojasi eilės. Dešimtys vilniečių traukia atlikti pilietinės pareigos. Ir jaunimas, ir pagyvenę žmonės, ir ištisos šeimos. DELFI kalbinta rinkimų komisijos narė teigė, kad toks aktyvumas – nuo pat apylinkės atidarymo 7 val.
V. Adamkaus apsisprendimą lėmė du kriterijaiKadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus į balsavimo apylinkę atvyko su žmona Alma Adamkiene. Prezidentas sako, kad apsispręsti, už ką balsuoti buvo lengva, nes tai lėmė pagrindiniai du kriterijai. „Mano kriterijai, kad tai būtų asmuo, kuris gali išlaikyti Lietuvą tarptautinės bendruomenės aukštumoje ir tuo pat metu būtų pajėgus pakelti Lietuvos žmonių gerovę. Yra du kriterijai, kuriais aš vadovavausi“, - sakė V. Adamkus. Klausiamas, ar, jo nuomone, reikės antrojo rinkimų turo, prezidentas teigė, kad sprendžiant iš debatų tai  būtų logiška. „O ar reikės, ar ne, nuspręs tauta“, - teigė buvęs Lietuvos valstybės vadovas. V.  Adamkus neigiamai atsiliepė apie kandidatų į prezidentus debatus. Jo nuomone, tai buvo bendro pobūdžio politikų pasisakymai, neatskleidę, ką kiekvienas kandidatas padarytų, tapęs šalies vadovu.Pasiteiravus apie tai, kad ne visos didžiosios partijos iškėlė savo kandidatus į prezidentus, kadenciją baigęs prezidentas teigė manantis, kad pagrindinės partijos būtinai turėjo iškelti po savo kandidatą.„O kai didžiosios partijos iškelia kandidatą, kuris, galima sakyti, sako taip: jeigu į vieną kėdę nepateksiu, tai pateksiu į kitą. Man tas nepriimtina. Turi būti apsisprendę visas jėgas atiduoti tai pozicijai, kuri tau yra svarbi. Šiuo atveju man Lietuvos prezidento pozicija yra svarbesnė nei Europos Parlamento nario“, - sakė V. Adamkus.Prezidento sutuoktinė A. Adamkienė juokavo, kad tiksliai nežino, už ką balsavo vyras. Pasak jos, namuose jie pasikalbėjo apie kandidatus, tačiau nuomonės sutapo ne visais klausimais. „Kalbėjome, namuose diskutavome labai daug“, - sakė A. Adamkienė, pridūrusi, kad už ką tiksliai balsavo V. Adamkus ji sužinos, kai išeis iš balsavimo apylinkės.
A. Zuokas jau galvoja apie antrąjį turąVilniaus meras Artūras Zuokas savo balsą atidavė Užupyje, Dailės rinkimų apygardoje. Čia sekmadienio rytą dideliu rinkėjų aktyvumu nekvepėjo – balsuoti atkulniuodavo pavieniai vilniečiai, o vietos rinkimų komisijos nariai sėdėjo beveik be darbo.Su žmona ir sūnumi į apylinkę atėjęs A. Zuokas balsavo šypsodamasis, noriai pozavo operatoriams ir fotografams. Atlikęs pilietinę pareigą, meras žurnalistams teigė jau galvojantis apie antrąjį turą.„Manau, kad labiausiai prie aktyvumo prisidės įvykiai Ukrainoje, be abejonės, Vladimiro Putino ir Kremliaus veiksmai. Ir manau, kad tai bus pagrindinis aktyvumo rodiklis arba priežastis. Nes žmonės Lietuvoje susirūpinę, ir manau, kad šiandien jie renkasi, kaip jau esu ne kartą sakęs, ne tik prezidentą kaip asmenį, bet skirtingas pasaulėžiūras. Ir renkasi tarp karo ir taikos.Tikiuosi patekti į antrąjį turą. (…) Matyt, antras turas bus taip pat ne mažiau įdomus“, - vylėsi A. Zuokas.Paklaustas, ką remtų antrajame ture savo nesėkmės atveju, meras atsakymo išvengė: „Dar anksti apie tai kalbėti“. Politikas tikisi rekordinio rinkėjų aktyvumo ir nesupranta viešai nuskambėjusių raginimų boikotuoti rinkimus. „Labai keisti raginimai. Skaičiau – ir kai kurių politologų pasisakymai. Mano manymu, tai yra nesuprantama – vakarietiškoje demokratinėje visuomenėje raginti neišreikšti savo valios. Tai yra keista idėja. Mano manymu, atvirkščiai – reikia raginti ir kviesti žmones. Ir dabar, naudodamasis proga, kviečiu, kad Lietuvos piliečiai aktyviai dalyvautų. Nes būtent jie nuspręs, kokiu keliu ir kaip Lietuva atrodys artimiausius penketą metų. (…) Tikiuosiu, kad šiandien mes matysime rekordinį aktyvumą“, - sakė A. Zuokas.DELFI primena, jog svarbi rolė šiuose rinkimuose gali tekti rinkėjų aktyvumui. Išankstinio balsavimo duomenys nuteikia optimistiškai. Teise savo balsą atiduoti iš anksto pasinaudojo didžiausias rinkėjų skaičius per visą rinkimų istoriją.
Rinkimus Lietuvoje stebi svečiai iš užsienioStebėti sekmadienį vykstančių Lietuvos Prezidento rinkimų atvyko rinkimų organizatoriai iš 9 šalių centrinių rinkimų komisijų. Jie rinkimus stebi turėdami tarptautinių rinkimų stebėtojų statusą.Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK) ir kitų valstybių rinkimų organizatorių susitikime svečiai buvo supažindinti su pasirengimu Respublikos Prezidento rinkimams, reikalavimais kandidatams, rinkėjų sąrašų sudarymo tvarka, kaip ir kas kompiuterizuota rinkimuose Lietuvoje, buvo kalbama apie rinkimus į Europos Parlamentą, išankstinio balsavimo rezultatus, kaip sudaromi rinkėjų sąrašai, reitinguojami kandidatų sąrašai rinkimuose į Europos Parlamentą. Rinkimais Lietuvoje domisi ir žurnalistai iš užsienio - Kinijos, Rusijos, Baltarusijos, kitų valstybių.Pasirengimo rinkimams metu VRK viešėjo ir ESBO ekspertai. Jie parengė ir paskelbė ataskaitą apie pasirengimą Prezidento rinkimams Lietuvoje. ESBO nutarė rinkimų stebėjimo misijos stebėti 2014 m. Respublikos Prezidento rinkimų nesiųsti, Lietuvoje ankstesnės (Seimo 2012 m. rinkimų) misijos rekomendacijos sėkmingai vykdomos.Rinkimus taip pat stebi jaunimo organizacijų atstovai iš Rusijos ir Baltarusijos.Gausiausias - Lietuvos politinių partijų ir kandidatų į Respublikos Prezidentus stebėtojų būrys. Rinkimus taip pat stebi "Baltosios pirštinės".Sekmadienį nuo 7 iki 20 val. Lietuvos gyventojai renka naują šalies vadovą.Prezidento rinkimuose varžosi 7 kandidatai: socialdemokratų kandidatas Zigmantas Balčytis, Prezidentė Dalia Grybauskaitė, "darbiečių" kandidatas Artūras Paulauskas, nepriklausomas kandidatas Naglis Puteikis, Ignalinos meras, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Bronis Ropė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatas Valdemaras Tomaševskis ir Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.
A. Kubilius: visuomenės aktyvumą rinkimuose paskatino geopolitiniai iššūkiaiOpozicijos ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Andrius Kubilius visuomenės aktyvumą Prezidento rinkimuose sieja su geopolitiniais iššūkiais ir viliasi, kad Prezidentą pavyks išrinkti pirmojo rinkimų turo metu. „Aš tikėčiausi to, nesu tuo užtikrintas šimtu procentų, bet tikėčiausi. Išankstinis balsavimas rodo, kad žmonės pakankamai aktyvūs. Gal ir geopolitiniai iššūkiai, Rusijos agresyvumas Ukrainoje paskatino aktyviai dalyvauti renkant Lietuvos Prezidentą. Kuo greičiau išrinksime (Prezidentą - ELTA), tuo mažiau bus neaiškumų, tuo bus geriau“, - sakė A. Kubilius, sekmadienio rytą atlikęs savo pilietinę pareigą. Ankstyvą sekmadienio rytmetį, prieš 9 val., Antakalnio gimnazijoje įsikūrusioje rinkimų apylinkėje buvo palyginti ramu, eilių nebuvo. Vos vienas kitas rinkėjas dar stabteldavo prie iškabintos informacijos apie kandidatus, kiti ramiu žingsniu ėjo tiesiai į rinkimų salę. L. Sapiegos 104-osios rinkimų apylinkės pirmininkė Stanislava Cvirkienė ypač džiaugėsi, kad šį kartą balsuoti ateina „kaip niekados daug jaunimo, studentijos“.Gegužės 11 dieną, sekmadienį, nuo 7 iki 20 val. Lietuvos gyventojai renka naują šalies vadovą.Prezidento rinkimuose varžosi 7 kandidatai: socialdemokratų kandidatas Zigmantas Balčytis, Prezidentė Dalia Grybauskaitė, „darbiečių“ kandidatas Artūras Paulauskas, nepriklausomas kandidatas Naglis Puteikis, Ignalinos meras, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Bronis Ropė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatas Valdemaras Tomaševskis ir Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.
Per prezidento rinkimus - sustiprintos policijos pajėgosSekmadienį prasidėjus prezidento rinkimams siekiant užkardyti galimus pažeidimus dirba sustiprintos policijos pajėgos, pranešė Policijos departamentas. Departamentas nurodo iki sekmadienio jau gavęs 21 pranešimą apie galimus pažeidimus, susijusius su rinkimais. Ikiteisminių tyrimų kol kas nepradėta.Daugiausia pranešimų gauta iš Kauno, Vilniaus ir Panevėžio apskričių. Daugiausia sulaukta pranešimų apie neleistiną rinkimų agitaciją.Policijos pareigūnams nurodyta nedelsiant reaguoti į viešosios tvarkos ir kitus teisėtvarkos pažeidimus bei nusikalstamas veikas, susijusias su rinkimais, policijos patrulių maršrutai priartinami prie balsavimo apylinkių.Sekmadienį Policijos departamento pareigūnai, sudarę mobilias grupes, važinėja po visos šalies rinkimines apylinkes ir stebi rinkimų eigą.Informacija apie galimus pažeidimus bus teikiama ir skaidrumo linijai, pareigūnai bendradarbiaus su pilietine iniciatyva „Baltosios pirštinės“. Policijai nustačius atvejus, kuomet bandoma papirkti rinkėjus, šių asmenų atžvilgiu bus vykdomi atitinkami policijos veiksmai. Baudžiamasis kodeksas numato, kad trukdymas pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise gali būti baudžiamas laisvės atėmimu iki ketverių metų. Rinkėjo balsavimas už atlygį, siūlymasis balsuoti už atlygį ar kurstymas tai daryti rinkimuose ar referendume užtraukia administracinę atsakomybę ir baudą nuo 1000 iki 2000 litų.
A. Paulauskas: trečias kartas nemeluojaDarbo partijos kandidatas į prezidentus Artūras Paulauskas sekmadienio rytą balsavo Vilniaus miesto apygardos Fabijoniškių rinkimų apylinkėje. Čia jį atlydėjo žmona Jolanta.   „Balsavau už teisingumą ir stiprią valstybę, turbūt nesunkiu nuspėti. Iš tikrųjų noriu, kad mūsų valstybė būtų stipri, būtų valdoma kompetentingų, atsakingų žmonių, kad galiotų teisė, kad gintų ir gerbtų žmonių teises. Už tai aš ir balsavau“, - į žurnalistų klausimą, už ką balsavo, atsakė A. Paulauskas. Politikas neslėpė besitikintis antrojo rinkimų turo, kuriame viskas prasideda „nuo balto popieriaus lapo“. A. Paulauskas sakė besitikintis sulaukti 300 tūkst. rinkėjų palaikymo ir dėl šalies vadovo posto grumtis antrajame ture. „Kaip sako lietuvių patarlė, trečias kartas nemeluoja“, - kalbėjo trečią kartą prezidento rinkimuose laimę bandantis A. Paulauskas.  Darbo partijos kandidatas į šalies prezidentus sakė naktį miegojęs ramiai, o vakare žiūrėjęs „Eurovizijos“ dainų konkursą. Aiškaus favorito A. Paulauskas konkurse neturėjo, bet jam įdomu buvo stebėti Austrijos atstovo pasirodymą.
D. Grybauskaitė balsavimo kabinoje užtruko tik kelias sekundesPrezidentė Dalia Grybauskaitė į Saulėtekio rinkimų apylinkę Vilniaus Gedimino technikos universiteto patalpose atvyko prieš 10 val. ryto. Šalies vadovė apsisuko per kelias minutes, tačiau į žurnalistų klausimus stengėsi atsakyti kuo trumpiau. Paklausta, kuo šie rinkimai jai skiriasi nuo buvusiųjų, D. Grybauskaitė svarstė apie tai, kad kiekviena diena yra kitokia.„Kiekviena diena yra kitokia ir kiekvieną dieną gali sulaukti ir gero, ir blogo. Bet šiandien puikus rytas. Labai tikiuosi, kad žmonės taip pat jaučiasi, ir svarbiausia, kad šiandien ta diena, kai kiekvienas Lietuvos žmogus gali daryti labai rimtą ir sau labai svarbų sprendimą. Taigi kviečiu visus tą sprendimą padaryti, nes šiandien nuo kiekvieno Lietuvos žmogaus, nuo kiekvieno piliečio priklauso, kokia bus Lietuva rytoj“, - teigė D. Grybauskaitė. Pasiteiravus, ar tikisi antrojo turo, prezidentė sakė viską paliekanti žmonių valiai.
A. Butkevičius tikisi, kad aktyvumas prezidento rinkimuose sieks apie 50 proc.Valdančiosios Socialdemokratų partijos vadovas premjeras Algirdas Butkevičius prezidento rinkimuose prognozuoja antrąjį turą, tuo pačiu tikisi, kad sekmadienį balsuos apie pusė visų rinkėjų.„Manau, kad antras turas bus. Ateis, mano manymu, apie 50 procentų - nuo 48 iki 52 procentų. Čia yra tokia mano prognozė. Tikiuosi, kad žmonės balsuos pagal savo sąžinę. Tikiuosi, kad tie, kurie eina į rinkimus ir balsuoja, yra apsisprendę“, - žurnalistams sakė A.Butkevičius, kuris sekmadienį balsavo Vilniaus Vingio rinkimų apylinkėje.Anot premjero, rinkiminės kampanijos pabaigoje debatai buvo įdomūs.„Manau, kad kandidatai buvo stipriai pasiruošę, jei vertintume paskutinius debatus, kuriuos organizavo Lietuvos radijas ir televizija“, - sakė jis.A.Butkevičius pastebėjo, jog esama per daug suvaržymų kandidantams susitikinėjant su rinkėjais.„Šiek tiek gal yra per daug suvaržymų, kai žmonės susitikinėja su kandidatais atskiruose miestuose, miesteliuose. Daugiausia žiūrima, ar kažkas nepadarė pažeidimų. Manau, reikėtų pergalvoti dėl ledimų organizuoti rinkimines kampanijas, gal daugiau įtraukiant jaunimą. Aš susidariau tokią nuomonę, kad jaunimas turi mažai informacijos, ypač apie Europos Parlamento rinkimus“, - sakė Vyriausybės vadovas.Lietuvoje sekmadienį vyksta prezidento rinkimai. 2,5 mln. rinkėjų gali rinktis iš septynių kandidatų į šalies vadovo postą.Balsavimas apylinkėse prasidėjo 7 valandą ir truks iki 20 valandos. Nuo šeštadienio nakties iki balsavimo pabaigos draudžiama agitacija, išskyrus nuolatinę vaizdinę agitaciją, iškabintą iki prasidedant draudimui.Jeigu pirmą kartą balsuojant prezidento rinkimuose nė vienas kandidatas nesurinks reikiamos balsų daugumos, po dviejų savaičių gegužės 25 dieną kartu su Europos Parlamento rinkimais vyks antrasis turas.Antrajame ture rungiasi du daugiausia balsų pirmą kartą balsuojant surinkę kandidatai. Per pakartotinį balsavimą išrinktu laikomas kandidatas, surinkęs daugiau balsų.Rinkimuose varžosi septyni kandidatai: socialdemokratas europarlamentaras Zigmantas Balčytis, antros kadencijos siekianti šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, Darbo partijos atstovas parlamentaras Artūras Paulauskas, parlamentaras Naglis Puteikis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Ignalinos meras Bronis Ropė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis, Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.
Balsus tikimasi suskaičiuoti iki vidurnakčioVilniaus Justiniškių rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Zita Tamušauskienė sakė, kad didžiausio rinkėjų aktyvumo paprastai sulaukiama vakare. Pasak jos, balsus tikimasi suskaičiuoti iki vidurnakčio.„Didžiausias aktyvumas paprastai būna vakare nuo 18 valandos, kai žmonės grįžta iš kaimų, sodų. Dieną daugiau žmonių tuo metu, kai grįžta iš bažnyčios. Tikimės, kad balsus suskaičiuosime iki vidurnakčio“, - BNS sekmadienio rytą sakė Z.Tamušauskienė po to, kai pirmieji rinkėjai atidavė balsus Justiniškių apylinkėje.
Vienoje Vilniaus rinkimų apylinkėje susidarė dviprasmiška situacijaDELFI skaitytojas sekmadienio rytą pranešė apie pirmuosius nesklandumus. „Vilniaus savivaldybės apygardos Nr. 57 358-tos apylinkėje kilusi didelė sumaištis. Žmonės pyksta, rėkia. Mes atėjome balsuoti, tačiau sistema rodo, kad mes jau balsavome paštu. O už ką – neaišku. Mums išdavė biuletenius, kad balsuotume, tačiau iš kur aš žinau, kuris mano balsas bus užskaitytas – tikrasis ar paštu?“ - piktinosi vyras.Pasak jo, žmonėms buvo pasakyta, kad sugedo sistema. Dalis žmonių sutiko balsuoti tokiomis neaiškiomis aplinkybėmis, kiti spjovė ir pikti išėjo neprabalsavę.Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas DELFI teigė, kad jokios kalbos apie kokius nors techninius gedimus būti negali. Anot jo, paštu savo balsą atidavęs žmogus gali ateiti į apylinkę rinkimų dieną ir dar kartą atiduoti savo balsą. Žinoma, toks rinkėjas teisės į du balsus neįgyja – Z. Vaigausko teigimu, jei paštu balsavęs rinkėjas užfiksuojamas kaip balsavęs apylinkėje, vokas su jo biuleteniu, panaudotas balsavimui paštu, pripažįstamas negaliojančiu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.