aA
Rusijos taikdariai į kitas šalis galėtų būti siunčiami tik pagal tarptautinius įstatymus, o ne vietos valdžios prašymu, pareiškė Rusijos Federacijos Tarybos gynybos ir saugumo komiteto pirmininkas Viktoras Ozerovas, komentuodamas Ukrainos separatistų, paskelbusių „suverenią Donecko liaudies respubliką“, prašymą, kad Maskva atsiųstų savo taikdarius.
V. Ozerovas: Rusija yra suinteresuota padėties stabilizavimu Ukrainoje
© AFP/Scanpix

„Mūsų taikdariai gali veikti tik pagal tarptautinius įstatymus. Turime pavyzdžių, kai mūsų taikdarių kontingentas buvo pasiųstas į Pietų Osetiją ir Abchaziją, tačiau tai buvo padaryta Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) pagrindu. Tiesiog šiaip įvesti taikdarių kontingentą į Donecką ar kur nors kitur, paraginus vietos valdžiai – tai prieštarauja tarptautiniams principams ir normoms“, – V.Ozerovas sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

„Rusija neturi teisės to daryti vienašališkai. Kas kita, jeigu bus priimtas atitinkamas Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos sprendimas dėl taikdarių įvedimo. Tuomet Rusija, kaip Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESB) nuolatinė narė, gali dalyvauti taikdarių kontingente, siekiant užtikrinti saugumą viename ar kitame regione“, – aiškino jis.

V.Ozerovas priminė, kad Rusijos parlamento aukštieji rūmai praeitą mėnesį leido V.Putinui naudoti ginkluotąsias pajėgas Ukrainoje.

„Tai buvo susiję su padėtimi Kryme, tačiau tuo atveju veikėme pagal sutartį dėl Juodosios jūros laivyno ir tik sustiprinome savo bazių apsaugą. Esame patenkinti, kad vykstant referendumui mums neteko panaudoti savo kariškių, ir Krymo gyventojai patys nusprendė savo likimą“, – teigė V.Ozerovas.

Jis ignoravo Vakarų šalių pareiškimus, kad prieš surengiant separatistinį referendumą tame Juodosios jūros pusiasalyje jį buvo faktiškai okupavę Rusijos kariai, vilkintys uniformas be atpažinimo ženklų.

Komentuodamas padėtį Ukrainos rytiniuose regionuose, kur prorusiškos jėgos taip pat nori surengti referendumus, panašius į įvykusį Kryme. V.Ozerovas sakė, jog jeigu tas procesas būtų „stumiamas iš išorės, tai duotų priešingų rezultatų“.

„Rusija suinteresuota padėties stabilizavimu Ukrainoje, tačiau liaudies nuomonė turi būti užfiksuota, o referendumas yra pats demokratiškiausias valios pareiškimas“, – pažymėjo V.Ozerovas.

Tuo tarpu Federacijos Tarybos socialinės politikos komiteto pirmininkas Valerijus Riazanskio, komentuodamas padėtį Ukrainoje, pareiškė: „Tai, kad dabar vyksta Donecke, Luhanske ir kitose Ukrainos rytinėse srityse, yra dėsninga, žinant politiką, kurią vykdo dabartinė valdžia Kijeve, kuri nenori įsiklausyti į paprastų žmonių balsą ir siunčia oligarchus valdyti tuos regionus.“

Jis sakė „Interfax“, kad Donecko, Luhansko ir kitų regionų gyventojai kalba apie būtinybę stiprinti savo autonomiją.

„Tų regionų gyventojai kalba apie dvikalbystę, valstybinės kalbos statuso suteikimą rusų kalbai. Kitaip sakant, jie kalba apie būtiniausius dalykus – ir nieko daugiau. Tačiau Kijevo valdžia į tai neįsiklauso, ignoruodama žmonių interesus. Dėsninga, jog dėl to vėliau reikalaujama surengti referendumą,“ – aiškino V.Riazanskis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.