aA
Internete vis daugėja filmuotos vaizdo medžiagos, kur matyti, kaip Kijeve žuvo žmonės. Pirmajame vaizdo įraše užfiksuota, kaip sumušamas laidos „Vesti“ žurnalistas, antrajame – kaip kulka pakerta moterį.
Vaizdo įrašuose iš Kijevo – spardomas žurnalistas ir pašauta moteris
© Stopkadras

Internete pasirodė filmuota medžiaga, kurioje matyti, kaip laidos „Vesti“ žurnalistas Viačeslavas Veremėjus guli ant asfalto, o aplink sustoję kaukėti asmenys su lazdomis ir ginklais jį muša.

TSN gautoje filmuotoje medžiagoje matyti, kad žurnalistą mušė mažiausiai penki asmenys, informuoja zn.ua.

Žurnalistui pavyko ištrūkti, bet jam pavymui ėmė šaudyti ir peršovė krūtinę.

Primename, jog vasario 18 d. žurnalistas V. Veremėjus su kolegomis grįžo iš darbo taksi.

Sankryžoje automobilį užpuolė „tituškos“, pradėjo siūbuoti mašiną, ištempė iš jos vairuotoją, keleivius ir ėmė juos mušti. Du žmonės patyrė traumas, o žurnalistas mirė greitosios pagalbos ligoninėje nuo šautinės žaizdos.

Facebook nuotr.
Facebook nuotr.

„Anksti ryte korespondentas Kijeve Viačeslavas Veremėjus mirė ligoninėje, – informavo rusų kalba leidžiamas „Vesti“, palaikantis vyriausybės politiką. – Ankstesnį vakarą nežinomi kaukėti asmenys pradėjo šaudyti į mūsų žurnalistą.“

V.Veremėjus važiavo namo taksi automobiliu, kurį, sustojusį prie šviesoforo, užpuolė „nežinomi vyrai, ginkluoti lazdomis ir (šaunamaisiais) ginklais, dėvintys šalmus, slepiamosios spalvos drabužius ir juodas kauke“, nurodė laikraštis.

Tas išpuolis buvo įvykdytas už maždaug 800 metrų nuo Nepriklausomybės aikštės, kur milicijos specialiosios pajėgos „Berkut“ buvo įsitraukusios į susirėmimus su protestuotojais.

Užpuolikai ištempė iš automobilio žurnalistą, vieną jo bendradarbį ir taksistą bei pradėjo juos mušti, rašo „Vesti“.

„Viačeslavas buvo pašautas į krūtinę. Jis mirė dėl nukraujavimo ir sužalojimų“, – pridūrė leidinys.

Pasak I.Gužvos, per tą incidentą dar du žmonės buvo sužeisti.

Kaip teigia „Vesti“, V.Veremėjus buvo „iškilus žurnalistas“, dirbęs laikraštyje, kuris nušviesdavo pastaruosius tris mėnesius vykusius protestus Nepriklausomybės aikštėje, vadinamoje Maidanu.

Grupės „Medicinos sargyba“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ nurodoma, kad reporteris mirė greitosios pagalbos ligoninėje po to, kai buvo pašautas į pilvą.

„Vesti“ yra nemokamai platinamas Kijevo kavinėse ir metropoliteno stotyse. Šis leidinys laikomas artimu Ukrainos premjero pareigas šiuo metu einančiam Serhijui Arbūzovui.

Laikraštis „Vesti“ paskyrė premiją už informaciją apie žurnalisto nužudymą

Ukrainos laikraštis „Vesti“ paskyrė 500 tūkstančių grivinų (56 tūkstančių dolerių) apdovanojimą už informaciją apie žurnalisto Viačeslavo Veremio nužudymą. Tai trečiadienį pranešė "Lenta.ru". Redakcija atlieka savąjį jo žūties tyrimą ir prašo atsiliepti visus, turinčius kokių nors duomenų apie žudiką (vardas, pavardė, buvimo vieta). Premija bus išmokėta po to, kai gauti duomenys bus patvirtinti įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.

 "Anoniminiai pranešimai nepriimami. Šaltinio konfidencialumas garantuojamas", - sakoma redakcijos pranešime. 

Kulka pakirto moterį

Dar internete plintančiame vaizdo įraše matyti, kaip kulka pakerta moterį. Vaizdo įrašą įdėjęs „YouTube“ vartotojas rašė: „Šiandien mano antras gimtadienis. Šaudė nuo Ukrainos saugumo tarnybos durų, pataikė šalimais buvusiai moteriai į galvą. Aš gimiau su „marškinėliais“.

Chmelnickyje piketavimas prie apskrities Saugumo tarnybos baigėsi šaudymu į demonstrantus, trys žmonės buvo sužeisti, viena moteris atsidūrė reanimacijoje.

Kaip informuoja zn.ua, remdamasi savo šaltiniu gynybos struktūrose, šaudė specialiosios paskirties būrio „Alfa“ nariai. Nurodymą šaudyti jiems davė „Alfa“ viršininkas Chmelnyckio apskrityje.

Mitinguotojai reikalavo susitikimo su Ukrainos saugumo tarnybos vadovybe, o į juos ėmė šaudyti.

„Šaudė pro duris ir šoninius vartus. Vieną moterį sužeidė į galvą, ją iš karto išvežė greitoji pagalba. Pirminiais duomenimis, dar du vyrus sužeidė. Šaudė pro duris ir šoninius vartus. Naujausiais duomenimis, moteris guli reanimacijos skyriuje, jos būklė labai sunki“, – rašo leidinys „Den“.

Į įvykio vietą atvyko VRM Chmelnyckio miesto skyriaus viršininkas Vasilijus Ptaščiukas. Jis pranešė, kad jau dabar teisėsaugininkai pradėjo tyrimą. „Mes apklausiame žmones. Paskui bus iškelta baudžiamoji byla“, – patikino V. Ptaščiukas.

Susirinkę žmonės užėmė troleibusą ir su juo išlaužė UST vartus.
Leidinys „Den“ pabrėžia, kad dar naktį į trečiadienį apie 3 val. į UST teritoriją įvažiavo automobilis. Paskui kelias valandas žinybos kieme plieskė ugnis, naktį budėję aktyvistai tvirtina, kad degino popierius.

Padėtis Ukrainoje: Maidano atgarsiai ir V. Janukovyčiaus medžioklė
Nauja Vyriausybė Ukrainoje bus sudaryta iki antradienioUkrainos partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) įstatymų leidėjas Serhijus Sobolevas prognozuoja, kad iki antradienio Aukščiausioje Radoje bus suformuota valdančioji koalicija ir išrinktas premjeras.„Mūsų frakcijos pasitarimas vyks rytoj (pirmadienį) 14 valandą (vietos ir Lietuvos laiku). Labiausiai tikėtina, kad parlamente tęsis balsavimas dėl įstatymų ir nutarimų. Manau visai realu, kad (koalicijos suformavimas ir premjero paskyrimas) įvyks antradienį“, – jis sekmadienį sakė žurnalistams Kijeve.S. Sobolevas neatskleidė jokių pretendentų į premjero postą vardų, apie kuriuos diskutavo dabartinė parlamento dauguma, sakydamas, kad konsultacijos tebevyksta ir jis negalintis jų sužlugdyti.Deputatas užsiminė, kad buvusios premjerės Julijos Tymošenko kandidatūra nebuvo aptariama.Jis pridūrė, kad nebus įmanoma priimti naujos konstitucijos iki prezidento rinkimų.„Ji netgi fiziškai negali būti priimta prieš prezidento rinkimus. Tam reikalingos dvi Aukščiausiosios Rados sesijos“, – aiškino S. Sobolevas.Įstatymų leidėjas pridūrė, kad parlamento laukianti svarbiausia užduotis – parengti naujos konstitucijos projektą ir balsuoti dėl jo po prezidento rinkimų.
O. Turčynovas: Ukraina sieks labiau integruotis į ESLaikinai Ukrainos prezidento pareigas einantis Oleksandras Turčynovas teigė, kad Kijevas skirs daugiau dėmesio šalies integracijai į Europos Sąjungą (ES), praėjus dienai po to, kai Aukščiausioji Rada atstatydino prezidentą Viktorą Janukovyčių, skelbia BBC.
R. Sikorskis: Kijevui būtina bendradarbiauti su RusijaLenkijos Užsienio reikalų ministerijos vadovas Radoslavas Sikorskis pareiškė, kad naujajai Ukrainos valdžiai būtina atnaujinti santykius su Rusijos Federacija, skelbia liga,net.Naujajai Ukrainos vadovybei būtina atnaujinti bendradarbiavimą su Rusija. Tai duodamas interviu televizijos kanalui CNN pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslavas Sikorskis.„Naujajai Ukrainos vadovybei būtina nustatyti santykius, bendradarbiauti su Rusija, labai svarbia šalies kaimyne, kaip ir Lenkija“, - pareiškė Lenkijos Užsienio reikalų ministerijos vadovas.R. Sikorskis mano, kad Ukrainos vientisumas abejonių kelti neturėtų. „Ukraina yra visiškai nepriklausoma valstybė, jos suverenitetą ir sienas garantuoja Budapešto deklaracija (1994 metų), kurią pasirašė Jungtinės Amerikos Valstijos, Didžioji Britanija ir Rusija... Ukraina yra didelė šalis. Joje gyvena daugiau kaip 40 milijonų žmonių. Tai ne Padniestrė, ne Gruzija ir „žaisti“ su separatizmu būtų labai pavojinga“, - pareiškė diplomatas.Jis pažymėjo, kad Ukrainos opozicijos atstovai „žino, ką dabar būtina daryti ir gali tęsti dialogą ir su Vakarais, ir su Rusija“.
S. Lavorovas: Ukrainos opozicija pažeidė sutartį ir užgrobė valdžiąRusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, sekmadienį kalbėdamasis su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry pareiškė, kad nuversto Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus priešininkai nesilaikė taikos sutarties, kurią jie pasirašė penktadienį, ir užgrobė valdžią.Kaip praneša Rusijos URM, antrąkart per dvi dienas kalbėdamasis su J.Kerry, S.Lavrovas sakė, jog „dabar svarbiausia, jog būtų visiškai išpildyta“ sutartis, sudaryta tarpininkaujant trims Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovams.„Ukrainos opozicija nukrypo nuo tos sutarties, faktiškai užgrobdama valdžią Kijeve, atsisakiusi nusiginkluoti ir toliau kliaudamasi smurtu“, – ministerija citavo S.Lavrovo žodžius.S. Lavrovas „atkreipė dėmesį į faktą, jog ant tų dokumentų yra kelių Vakarų šalių atstovų parašai ir kad Jungtinės Valstijos oficialiai sveikino jų pasirašymą“, sakoma ministerijos pranešime.Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasiuntinys, kuris irgi prisidėjo tarpininkaujant tame procese, Ukrainos taikos sutarties nepasirašė.Ją pasirašęs V.Janukovyčius pabėgo iš sostinės, o įstatymų leidėjai nubalsavo už jo nušalinimą ir paskyrė laikiną šalies vadovą.Tie dramatiški įvykiai lydėjo du mėnesius trukusią priešpriešą, prasidėjusią, kai V. Janukovyčius atsisakė pasirašyti politinės asociacijos ir prekybos sutartis su ES bei pareiškė, jog Ukraina sieks glaudesnių ryšių su Maskva. Atsakydama Rusija pasiūlė Kijevui 15 mlrd. JAV dolerių finansinės pagalbos paketą.
Atsistatydino vienuolikos Ukrainos sričių gubernatoriaiVasario 23 dieną apie pasitraukimą iš srities valstybinės administracijos vadovo pareigų pranešė dar trys gubernatoriai. Ukrainoje ir toliau iš pareigų traukiasi sričių valstybinių administracijų vadovai. Iki šios dienos tokį sprendimą priėmė jau vienuolika vakarinių ir centrinių šalies sričių gubernatorių, praneša liga.net.Vasario 23 dieną apie savo atsistatydinimą pranešė Poltavos srities gubernatorius Aleksandras Udovičenka, Ternopolio srities gubernatorius Valentinas Choptjanas, pareiškimą dėl pasitraukimo iš pareigų pateikė ir Vinycios srities gubernatorius Ivanas Movčanas. Anksčiau analogiškus sprendimus priėmė Vasilijus Čudnovas (Ivano Frankivsko sritis),Vasilijus Bertašas (Rivnės sritis), Sergejus Ryžukas (Žytomyro sritis), Michailas Papijevas (Černivcių sritis), Aleksandras Baškalenka (Voluinės sritis), Genadijus Nikolajenka (Mykolajivo sritis), Vladimiras Chomenka (Černigovo sritis) ir Lvovo srities gubernatorius Olegas Salo.
Krymo valdžia vykdys Aukščiausiosios Rados sprendimusKrymo autonominės respublikos Ministrų tarybos vadovas pareiškė, kad respublikos vadovybė paklus naujausiems šalies parlamento sprendimams bei jėgos struktūrų naujų vadovų nurodymams, skelbia liga.net.„Ukrainos Aukščiausioji Rada prisiėmė atsakomybę už situaciją šalyje. Ji priima sprendimus. Tegul šių sprendimų legitimumą vertina teisininkai, apie tai galima ilgai ginčytis, tačiau deputatai priima sprendimus ir šiuos sprendimus būtina vykdyti“, - pareiškė A. Mogiliovas.Jo teigimu, Krymo jėgos struktūrų darbuotojai vykdys visus Ukrainos Konstituciją atitinkančius naujųjų įstaigų vadovų nurodymus.Priminsime, jog vasario 22 dieną Aukščiausioji Rada pripažino, kad Viktoras Janukovyčius pasitraukė iš prezidento pareigų ir numatė naujų prezidento rinkimų data gegužės 25 dieną.Tą pačią dieną Aukščiausioji Rada kontroliuoti Vidaus reikalų ministerijos darbą įgaliojo Arseną Avakovą, Ukrainos Saugumo tarnybos – Valentiną Nalivaičenką, Ukrainos Generalinės prokuratūros – Olegą Machnickį.
Rusija atideda finansinės paramos Ukrainai suteikimąRusijos finansų ministras Antonas Siluanovas įspėjo, kad Maskva planuotą Ukrainos euroobligacijų pirkimą, kuris įtrauktas į finansinės paramos paketą Kijevui, atideda iki naujos vyriausybės sudarymo, skelbia „RIA Novosti“. 2 mlrd. JAV dolerių vertės Ukrainos euroobligacijų įsigijimas yra antra Rusijos 15 mlrd. JAV dolerių paramos paketo Kijevui išmokėjimo dalis, dėl kurio gruodį susitarė šalių prezidentai Vladimiras Putinas ir Viktoras Janukovyčius.„Praėjusią savaitę mes iš tikrųjų aptarėme euroobligacijų pirkimą. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad situacija Ukrainoje dramatiškai pasikeitė, mes turime suprasti, su kokia vyriausybe teks bendradarbiauti. Mes ketiname palaukti, kol bus sudaryta nauja vyriausybė, kad žinotume jos ekonomikos politiką“, - žurnalistams Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikime Sidnėjuje sakė A. Siluanovas.Rusija gruodį įsigijo ukrainiečių obligacijų už 3 mlrd. JAV dolerių siekiant padėti kaimyninės valstybės ekonomikai. Be kita ko, Maskva taip pat sutiko 30 proc. sumažinti Ukrainos perkamų gamtinių dujų kainą. Kijevas skolingas Maskvai 2,7 mlrd. JAV dolerių už dujas praėjusiais metais.Praėjusią savaitę smurtas sostinėje Kijevo gatvėse buvo didžiausias nuo 1991 metų, kai Ukraina atgavo nepriklausomybę.Nors praėjusiais metais nepasitenkinimas kilo dėl V. Janukovyčiaus sprendimo nepasirašyti sutarčių su Europos Sąjunga, demonstracijos laipsniškai peraugo į antivyriausybinius protestus. Šeštadienio pavakarę Ukrainos Aukščiausioji Rada atstatydino prezidentą V. Janukovyčių ir paskelbė neeilinių rinkimų datą - gegužės 25-ąją.
Kijevas grįžta į vėžesPranešama, jog šiandien Kijeve bus pradėtos ardyti protestuotojų barikados. Taip pat darbą atnaujins miesto darželiai bei mokyklos. 
Rusija atšaukė savo ambasadorių KijeveRusija atšaukia savo ambasadorių Ukrainoje į Maskvą „konsultacijoms“, sekmadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija po to, kai po dramatiškų įvykių Kijeve savaitgalį buvo nušalintas prorusiškas lyderis Viktoras Janukovyčius ir jo sąjungininkai, o jų vietą užėmė proeuropietiškos opozicijos lyderiai.„Dėl situacijos eskalacijos Ukrainoje ir būtinybės išanalizuoti esamą situaciją iš visų pusių, buvo nuspręsta atšaukti Rusijos ambasadorių Ukrainoje (Michailą) Zurabovą į Maskvą konsultacijoms“, - nurodė Užsienio reikalų ministerija pranešime, kuris buvo išplatintas vėlai sekmadienį.
V. Janukovyčius sulaikytas?Ukrainos Rados deputatas Volodymyras Kurennojus per „Facebook“ paskelbė, jog V. Janukovyčius sulaikytas, praneša unian.net. Anot deputato, informaciją dar reikia patikrinti, tačiau ji gauta iš „solidaus šaltinio“. V. Kurennojaus duomenimis, V. Janukovyčius sulaikytas Kryme ir jau gabenamas į Kijevą. Vis dėlto nei Vidaus reikalų ministerijos, nei Saugumo tarnybos vadovai tą patį vakarą pareiškė nedisponuojantys informacija, galinčia patvirtinti ar paneigti parlamentaro paskleistą žinią. 
Sevastopolyje mitingas skelbiasi išrinkęs merąRusijos portalas newsru.com praneša, esą Sevastopolis turi naują merą. Susirinkę Euromaidano priešininkai meru esą paskyrė rusų tautybės Aleksejų Čalovą. Vis dėlto žinios prieštaringos. Rusijos portalas skelbia apie mitingą su „dešimtimis tūkstančių žmonių“, o Ukrainos portalas unian.net tai vadina Sevastopolio separatistų demaršu, jokių duomenų apie susirinkusiųjų skaičių nepateikdamas. 
Rusija dėl „blogėjančios padėties“ atšaukia ambasadoriųRusijos užsienio reikalų ministerija pranešė konsultacijoms atšaukianti savo ambsadorių Kijeve. Diplomato atšaukimo priežastis: „blogėjanti padėtis Ukrainoje“.
„Berkut“ vyrai ant kelių prašė atleidimoJaudinanti scena Lucke. 40 „Berkut“ vyrų ant kelių prašė minios atleidimo ir pasiprašė atleidžiami iš tarnybos, praneša unian.net. 
Griuvo dar vienas LeninasKaip praneša unian.net, Baranovkoje, Žitomirsko srityje, nuversta dar viena Lenino statula. Leninas griuvo visiškai demokratiškai: sprendimą dėl statulos nuvertimo priėmė vietos taryba, o darbus atliko vietos komunalininkai su būriu aktyvistų. Masinė Lenino statulų griūtis tarptautinėje žiniasklaidoje ne veltui pakrykštyta „Leninfall“.
Žurnalistai nukeliavo iki Janukovyčių šeimos namųNamas Donecke, kur gyvena V. Janukovyčiaus žmona Liudmila ir nušalintojo prezidento sūnaus Aleksandro šeima, beveik nesaugomas, praneša portalas unian.net, remdamasis BBC korespondento Donecke pateiktais duomenimis. Tiesa, saugoti nėra ką. Anot žurnalisto, Janukovyčių valdos visiškai tuščios.
V. Janukovyčiaus rūmuose prasidėjo vagiliavimasBene ištaigingiausioje V. Janukovyčiaus rezidencijoje Mežigorėje neramu. Miniomis į pabėgusiojo prezidento valdas plūstantys ukrainiečiai pradėjo vagiliauti. Aktyvistai nutarė nebeleisti smalsuolių į V. Janukovyčiaus valdas, praneša unian.net.
Minia gina LeninąCharkove susirinko emocinga minia. Ne Euromaidano šalininkai, o jo priešininkai. Minios tikslas, kaip praneša BBC, yra apginti miesto centre esančią Lenino skulptūrą.
Charkovo meras prašo apsaugosCharkovo meras Genadijus Kernesas spaudos konferencijos metu pranešė sulaukiantis daugybės grasinimų. Politikas prašo milicijos apsaugos, praneša unian.net.
Oficalu: J. Tymošenko premjerės posto nesieksJulija Tymošenko oficialiai patvirtino nesieksianti premjerės posto. Tokią informaciją išplatino ekspremjerės partija, patvirtindama ankstesnius neoficialius pareiškimus, jog Radai nebus teikiama J. Tymošenko kandidatūra.
Buvęs Rados pirmininkas išsityčiojo iš V. JanukovyčiausBuvęs Rados pirmininkas Volodimyras Rybakas paneigė V. Janukovyčiaus šeštadienį per interviu paskelbtas žinias. Besislapstantis prezidentas tikino, kad nušalintas Rados vadovas pas jį atėjo sumuštas, į jo automobilį neva buvo šaudoma. V. Rybakas visa tai neigia.„Būdamas ligoninėje gavau informaciją, kad neva į mane pasikėsinta, kažkas mane užpuolė, šaudė į mašiną ir pan. Tai absurdas, pramanas. (...) Nieko panašaus nebuvo“, - teigia V. Rybakas.http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XtlM_u4k7Ro
A. Merkel skambutis V. PutinuiKremliaus spaudos tarnyba informuoja, kad „Berlyno iniciatyva“ vyko telefoninis pokalbis tarp Vladimiro Putino ir Angelos Merkel. Ką Rusijos prezidentas ir Vokietijos kanclerė aptarinėjo, nedetalizuojama. Vis dėlto abu įtakingi politikai esą sutaria, kad turi būti išsaugotas Ukrainos teritorinis vientisumas. 
64 protestuotojai išeina į laisvęLaikinai Ukrainos vidaus reikalų ministro pareigas einantis Arsenas Avakovas sekmadienį nurodė į laisvę paleisti šią savaitę per riaušes Kijeve sulaikytus 64 protestuotojus, skelbia "RIA Novosti".Šeštadienį laikinuoju vidaus reikalų ministru paskirtas opozicijos deputatas A. Avakovas inicijavo tyrimą dėl milicijos veiksmų per kruvinus susirėmimus.Pasak A. Avakovo, dar trys protestuotojai, kurie šiuo metu liko nelaisvėje, bus paleisti pirmadienį.
A. Lukašenka: Baltarusijoje Maidano nebusPaskutiniu Europos diktatoriumi tituluojamas Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, esą Maidanas jo šalyje nepasikartos. „Reikia mokytis iš svetimų klaidų ir neprileisti prie nė menkiausių nestabilumo apraiškų mūsų šalyje“, - Tėvynės gynėjų dieną viešame pasisakyme teigė A. Lukašenka. 
Baltarusijoje V. Zacharenko ir S. Kuračenko nėra?Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka patikino, kad buvęs Ukrainos Vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharenko ir verslininkas Sergėjus Kuračenko nėra Baltarusijos teritorijoje.Pasak spaudos atstovų, apie tai informavo V. Klyčko. „Prezidentas patvirtino, kad šių žmonių nebuvo ir nėra Baltarusijos teritoijoje“, - apie pokalbį telefonu su A. Lukašenka nurodė V. Klyčko.
Įtampa nesibaigiaĮtampa Ukrainoje nerimsta – nors Maidanas Kijeve ir švenčia pergalę, išpuoliai  nesibaigia.Kerčyje taikus mitingas virto riaušėmis – prieš Maidaną protestavę žmonės išsiveržė iš jiems skirtos zonos, ir prie vykdomojo komiteto kabėjusią Ukrainos vėliavą pakeitė Rusijos vėliava. Tuo metu Šostkos mieste vietiniai saugo Lenino statulą. Mariupolo mieste radikalūs Regionų partijos rėmėjai ir „tituškos“ sunkina padėtį mieste – akistatos metu su Maidano palaikytojais buvo sužeisti žmonės. Sekmadienį mieste vykusiose sueigose dalyvavo ir Maidaną palaikantys, ir jo  nepalaikantys ukrainiečiai. Pastarojoje dalyvavo apie 700-800 žmonių, teigė UDAR partijos atstovas Anatolijus Semenovas.
Charkovo meras G. Kernesas pastebėtas oro uoste, praneša unian.net.
Ukrainoje išduoti buvusio biudžeto ministro ir generalinio prokuroro arešto orderiai Sekmadienį Aukščiausiojoje Radoje pranešta, kad nurodyta sulaikyti buvusį Ukrainos biudžeto ministrą Oleksandrą Klimenką ir buvusį generalinį prokurorą Viktorą Pšonką, skelbia "Reuters".Laikinai generalinio prokuroro pareigas einantis Olehas Machnytskis teigė: "Pradėtas tyrimas ir su juo susijusi darbo grupė siekia šių asmenų arešto ir kad jie stotų prieš teismą".Laikinasis Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas taip pat sakė parlamente, kad milicija bendradarbiauja su Valstybės saugumo tarnyba ir prokuratūra vykdant tyrimą dėl "sunkių nusikaltimų prieš Ukrainos žmones, įskaitant buvusių valstybės lyderių nusikaltimus".
Julija Tymošenko sekmadienį telefonu bendravo su pasaulio lyderiaisPasak unian.net, buvusi Ukrainos premjerė J. Tymošenko telefonu kalbėjosi su Vokietijos kanclere Angela Merkel, JAV senatoriais Džonu McCainu, Ričardu Durbinu ir Ch. Murphy, ES plėtros komisaru Stefanu Fule .„Per pokalbį Angela Merkel pasveikino J. Tymošneko išlaisvinimą ir išreiškė pasiitkėjimą, kad jos sufrįžimas į politiką bus vienu svarbiausių faktorių stabilizuojant situaciją Ukrainoje, apsaugant šalies vienybę ir grįžimą prie europinių reformų“, - nurodo spaudos atstovai. Pasak jų, pokalbio metu taip pat buvo susitarta dėl susitikimo, kuris galėtų įvykti artimiausiu metu.
Regionų partija apkaltino V. Janukovyčių išdavus UkrainąVisa atsakomybė už pastarojo meto įvykius Ukrainoje – V. Janukovyčiaus ir jo aplinkos, skelbia Regionų partija. Oficialiame partijos pranešime, paskelbtame vasario 23 d., nurodoma, kad V. Janukovyčius ir artimiausia jo aplinka yra atsakingi ir už žmonių aukas.„Mes patiriame vieną iš sunkiausių ir tragiškiausių laikotarpių mūsų šalies istorijoje. Ukraina buvo apgauta ir apiplėšta, bet net ir tai - nieko, palyginus su skausmu, su kuriuo susiduria dešimtys Ukrainos šeimų, praradusių savo artimuosius abiejose konfrontacijos pusėse. - skelbiama pranešime. - Visa atsakomybė už tai tenka Janukovičius ir jo aplinka“. Taip pat partija pareiškė, kad „milijoninė partija tapo vienos korumpuotos šeimos įkaitu“.
Protestuotojai iš Maidano nesitraukiaVienas iš opozicijos lyderių V. Klyčko patvirtino, kad kol kas protestuotojai iš Maidano nesitrauks. „Šiandien Maidanas išlaiko tą patį statusą kaip ir vakar“, - sakė jis, pridurdamas, kad protesto saugumo pajėgos taip pat turėtų likti gatvėse. Pasak V. Klyčko, gatvėse nėra policijos pareigūnų, kurie turi būti reorganizuoti, ir taip bus stengiamasi padaryti kaip įmanoma greičiau. Sekmadienis Maidano aikštėje – kaip šventė. Protestuotojai nesitarukia, tačiau neša gėles, pinigų į aukojimo dėžutes – jie bus skirit šeimoms, kurių nariai žuvo ar buvo sužeisti protestų metu. Aikštėje – apie 3 tūkst. žmonių, tačiau jų skaičius auga. Žmonės aikštėje šaukia - „Šlovė didvyriams“, „Herojai nemirė“. Maidane – ir šeimos su mažais vaikais. Šventinė nuotaika ne tik Maidane – Kijevo metro skambėjo Ukrainos himnas.V. Klyčko nurodė, kad su kitais politiniais lyderiais bus apsvartyti ir kaltinimai V. Janukovyčiui. „Aptarsime šią problemą ir sudarysime žmonių, atsakingų už tokių nurodymų davimą (policijai ir snaiperiamsšaudyti į žmones), ir nuspręsime tada“, - sakė jis. „Janukovyčius yra atsakingas už viską, kas nutiko Ukrainoje (kadangi jis turi galios nuo 2010 m.). Jis yra visiškai atsakingas už žmones, kurie mirė“.
Paskirtas laikinas prezidentasUkrainoje toliau vyksta permainos - pranešama, kad laikinai prezidento pareigas eiti Aukščiausioji Rada paskyrė Aleksandrą Turčinovą.Už tai balsavo 285 iš 339 deputatų. Numatoma, kad O. Turčynovas prezidento pareigas eis, kol bus kitas valstybės vadovas. Primename, kad išankstiniai prezidento rinkimai turėtų įvykti 2014 m. gegužės 25 d. Tai – ne vienintelis Aukščiausios Rados sprendimas. Iš ministrų pareigų nušalintas Užsienio reikalų ministerijai vadovavęs Leonidas Kožara ir Švietimo ir mokslo ministerijos vadovas Dimitrijus tabačnikas, Sveikatos ministerijos vadovas R. Bogatyrevas. Tuo metu aukščiausiojo ekonominio teismo teisėjo Viktoro Tatkovo atleisti nepavyko – balsavo per mažai deputatų.
Pasak šaltinių, URM ministras Leonidas Kožara dingo nežinoma kryptimi, o kartu su juo - beveik visi finansų apskaitos dokumentai iš ministerijos, praneša unian.net.
L. Andrikienė su EP delegacija išvyko į KijevąĮ Kijevą išvyko Europos Parlamento delegacija. Tarp dvylikos jos narių į Kijevą skrenda ir vienintelė Lietuvos atstovė europarlamentarė Laima Andrikienė. Delegacija susitiks su Aukščiausiosios Rados atstovais, Julija Tymošenko, partijų lyderiais – „Batkivščina“ („Tėvynė“) lyderiu Arsenijum Jaceniuku, „Udar“  („Smūgis“) lyderiu  Vitalijum Klyčko, „Svoboda“ („Laisvė“) lyderiu Olehu Taihniboku. Bus aptarti pagalbos Ukrainai klausimai. L. Andrikienė į Vilnių grįš pirmadienį.
Publikuotas šokiruojantis įrašas, kuriame matoma, kaip Institutskos gatvėje Kijeve šaudomi žmonėsInternete publikuotame vaizdo įraše rodoma, kaip saugumo pajėgos šaudo į beginklius žmonės Ukrainos sostinėje. Iš pradžių girdimi šūvių garsai, tuomet rodoma, kaip Maidano aktyvistai krenta ir miršta nukraujavę. Vaizdo įrašas paviešintas ispanų žurnalisto, dirbančio „Elmundo“. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kg9fjOfPZyE
Charkovo meras ruošiasi bėgti?Charkovo mero Genadijaus Kernes rezidencija aktyviai tuštinama. Taip žurnalistams sakė vyriškis, gyvennatis priešais merą.„Gyvenu priešais mero rezidenciją Charkove. Tiesiog netyčia pamačiau, kaip dėžės kraunamos į automobilį su neperšaunamais stiklais“, - nurodė jis.
Kandidatai į Ukrainos premjero postą – trysŠiandien Radoje svarstomi trys pagrindiniai kandidatai, galėsiantys pretenduoti į premjero postą – Petras Porošenka, Julija Tymošenko ir Arsenijus Jaceniukas. Pasak UNIAN korespondento, tai interviu metu nurodė Mykola Tomenko, frakcijos „Batkyvščyna“ atstovas. Jis neatmetė galimybės, kad sekmadienį gali būti sudaryta koalicija ir išrinktas ministras pirmininkas.
Luganske vykusiame mitinge buvo šaudyta į protestuotojus, vienas jų sužeistas į galvą.Pasak aktyvistų, iš viso trys žmonės sužeisti. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7R0_oBqYVOY
Tarptautinis valiutos fondas yra pasiruošęs padėti Ukrainai, jei to sieks šalies vadovaiTaip pareiškė TVF vadovė Christine Lagarde, pranešė ITAR – TASS. Ukrainos bankrotą atitolinti pasisiūlė ir Vokieitja. „Ukraina - TVF narė. Jei Ukraina prašo ekonominės ar finansinės pagalbos, esame pasirengę ją suteikti“, - sakė Ch. Lagarde . Tačiau ji pabrėžė, kad TVF „Ukrainoje reikia ko nors, su kuo būtų galima aptarti šiuos klausimus“. Ch. Lagarde išreiškė viltį, kad Ukrainos situacija stabilizavosi . „Tačiau bet kokia diskusija reiškia mažiausiai dviejų pašnekovų egzistavimą ir TVF nežino su kuo kalbėti dėl Ukrainos“ , - sakė ji.
Janukovyčius buvo susitikęs su Tymošenko Charkove prieš jai išeinant į laisvę, sako šaltinis Regionų partijoje Valdžią praradęs Ukrainos lyderis Viktoras Janukovyčius Charkove buvo susitikęs su savo nesutaikoma priešininke ekspremjere Julija Tymošenko iki jos išėjimo į laisvę, tvirtina gerai informuoti šaltiniai jo Regionų partijoje.Tai naujienų agentūrai „Interfax“ sekmadienio naktį sakė Rusijos Valstybės Dūmos Informacinės politikos komiteto vadovas Aleksejus Mitrofanovas.„Jų duomenimis, šis susitikimas įvyko šeštadienį ryte“, - sakė A.Mitrofanovas ir pažymėjo, kad šią informaciją jis gavo iš „patikimų“ Regionų partijos šaltinių Charkove.Pasak A.Mitrofanovo, po šio susitikimo pasklido informacija, kad V.Janukovyčius ketina atsistatydinti, tačiau vėliau dieną į kampą įspeistas politikas interviu televizijai paneigė turįs tokių ketinimų.Dūmos komiteto vadovas, remdamasis iš Charkovo gauta informacija, taip pat nurodė, kad Regionų partija šiuo metu nežino, kur yra jų lyderis V.Janukovyčius, ir mėgina tai išsiaiškinti.Šios informacijos patvirtinimo iš J.Tymošenko ar jos aplinkos žmonių agentūra „Interfax“ kol kas negavo.
Ukrainos ekspremjeras Azarovas išvyko į Rusiją, praneša šaltinis Ukrainos ekspremjeras Mykola Azarovas paliko šalies teritoriją, pranešė naujienų agentūrai „Interfax“ šaltinis teisėsaugos organuose.„Jis išvyko į Rusijos Federaciją“, - nurodė šaltinis, tačiau nepatikslino, kada buvęs nušalinto prezidento Viktoro Janukovyčiaus sąjungininkas išvyko iš šalies.66 metų M.Azarovas iš Ukrainos premjero posto pasitraukė sausio pabaigoje, nesugebėjęs sumažinti įtampos jo šalį apėmusioje politinėje krizėje.
Neramumai CharkovePranešama, kad Charkove buvo pasikėsinta į Maidano protestuotojus Laisvės aikšteje: į minią prieš buvusią vyriausybę nusistačiusių protestuotojų įvažiavo dvi mašinos, praneša vietinė žiniasklaida. Bent du žmonės sužeisti. Teigiama, kad įvykio vietoje šiuo metu dirba policija. Unian.net praneša, kad naktį Charkove protestuotojus užpuolė ir apie 100-as lazdomis apsiginklavusių „tituškų“.Laikinasis Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas sekmadienio rytą paskelbė, kad situacija Charkove yra stabili ir kontroliuojama – tiesa, Laisvės aikštėje vis dar gausu Maidano protestuotojų, kuriuo nuo 60-ies judėjimo „Oplata“ narių skiria apie 130 policininkų.
Buvęs ministras ir prokuroras pabėgo nuo pasieniečių su šūviaisPajamų ir mokesčių eksministras Aleksandras Klimenko bei buvęs generalinis prokuroras Viktoras Pšonka sugebėjo pabėgti, kai juos bandė sulaikyti pasieniečiai Donecko oro uoste, praneša Ukrainos žiniasklaida. Kai buvę pareigūnai buvo sulaikyti, į oro uosto pastatą įsiveržė ginkluoti žmonės ir pradėjo šaudyti. Susišaudymo metu buvęs ministras ir prokuroras pasišalino nežinoma kryptimi.
Baltarusija atsisakė priimti buvusį Ukrainos vidaus reikalų ministrąBaltarusija pareikalavo buvusį Ukrainos reikalų ministrą Vitalijų Zacharčenko ir Sergejų Kurčenko išvykti iš šalies teritorijos. Teigiama, kad ministras į Baltarusiją automobiliu atvyko penktadienio vakarą. Tuo tarpu S. Kurčenko atskrido lėktuvu. Abu ukrainiečiai tą patį vakarą susitiko Minske, tačiau anksti ryte pas juos apsilankė KGB atstovai ir pareikalavo iki šeštadienio vakaro išvykti iš šalies, antraip jie bus sulaikyti. Tuo tarpu Valstybinės sienų apsaugos tarnybos pirmininko padėjėjas Serhijus Astachovas, kad buvęs Ukrainos vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharčenko šeštadienį taip pat bandė išvykti iš šalies, tačiau pasieniečiai jo neišleido.„Jis atvažiavo į Donecko oro uostą, bandė užsakomuoju lėktuvu išskristi į užsienį“, - sakė S. Astachovas.Pasak jo, Valstybinė sienų apsaugos tarnyba tokiu būdu įvykdė teisėsaugos organų pavedimą. Po to buvęs vidaus reikalų ministras paliko oro uosto teritoriją.
Radikalai iš „Teisiojo sektoriaus“ teigia neketinantys pasitraukti iš MaidanoUltradešinysis judėjimas „Teisusis sektorius“ pareiškė neketinantis trauktis iš Maidano ir užbaigti politinės veiklos.„Teisusis sektorius“ tikrai neišsivaikščios“, sakoma jų pareiškime, paskelbtame socialiniame tinkle Vkontakte.Naujasis Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas anksčiau šeštadienį paskelbė, kad Ukrainos protestų judėjimas – Maidanas – pasiekė visus išsikeltus tikslus, todėl žmonės gali ramiai grįžti namo.„Dabar yra problema dėl karo. Žmonės atvažiuoja ir mato, kad jis jau baigėsi ... Deja, atvažiuoja dar labai daug ... Mūsų užduotis, siekiant įvykdyti visus Maidano tikslus – kurie jau visi įvykdyti – užtikrinti tvarką, kad Maidanas važiuotų namo“, – sakė O. Turčynovas.
Rusijos pozicija: padėtis Ukrainoje „degradavo“ dėl opozicijos nesugebėjimo gerbti susitarimą su V. JanukovyčiumiRusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas per pokalbį telefonu Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriui Johnui Kerry pareiškė, kad padėtis Ukrainoje „degradavo“ dėl opozicijos nesugebėjimo gerbti susitarimą su Viktoru Janukovyčiumi. „S. Lavrovas atkreipė dėmesį į tai, kad vasario 21 dieną pasirašius susitarimą tarp Ukrainos vyriausybės ir opozicijos, padėtis šioje šalyje ryškiai degradavo dėl opozicinių jėgų nesugebėjimo ar nenoro gerbti pasiektus susitarimus, kurie buvo sudaryti aktyviai dalyvaujant Vokietijai, Lenkijai ir Prancūzijai“, - sakoma pranešime. Rusijos užsieio reikalų ministerija pažymi, kad neteisėtos ekstremistinės grupuotės atsisako perduoti ginklus ir dėl opozicijos lyderių, posėdžiaujančių Aukščiausioje Radoje, nuolaidžiavimo faktiškai perima Kijevo kontrolę į savo rankas.
Ukrainos Regionų partija turi likti, ji gali būti atnaujinta, sako jos lyderis Ukrainos Regionų partijos parlamentaras Serhijus Tihipka pažadėjo atnaujinti savo politinę jėgą.„Sieti visą Regionų partiją (daugiau kaip milijoną žmonių) ... su grobstytojais, kyšininkais, kurie organizavo, ypač - pastaruosius dvejus metus, darbą, nenoriu“, - šeštadienį parlamente sakė jis žurnalistams.Be to, S.Tihipka sakė: „Yra tam tikrų problemų, susirinks partijos suvažiavimas, išsiaiškinsime su partijos vadovybe. Jeigu reikia – Regionų partija bus atnaujinta, bet aš galvoju, kad Regionų partija turi likti“.Pasak jo, pastaruoju metu iš Regionų partijos išėjo 77 žmonės. S. Tihipka taip pat patikino, kad partijos nepaliks. „Paskutinis, kuris išeis iš Regionų partijos, bus Tihipka“, - pareiškė jis.Pastarojo meto įvykiai šalyje, pasak jo, yra „atskirų partijos narių darbas“.
J. Tymošenko išlaisvinimą ES vadina istoriniu momentu Ukrainai ir EuropaiKaip praneša UNIAN korespondentas Briuselyje, apie tai kalbama Europos Parlamento pirmininko Martino Šulco pareiškime, kuris buvo atsiųstas jų agentūrai. Pareiškime taip pat sveikinamas Ukrainos Aukščiausiosios Rados sprendimas šių metų gegužės 25-ąją surengti pirmalaikius prezidento rinkimus. „Europos Parlamento (EP) vardu šiltai sveikinu pranešimus apie Julijos Tymošenko paleidimą iš kalėjimo. Tai istorinis momentas Ukrainai ir Europai. Mintimis esu su Julija, jos šeima ir jos šalininkais“, - teigė M. Šulcas. Jis padėkojo specialiesiems EP pasiuntiniams Patui Coxui ir Aleksandrui Kwasniewskiui už jų darbą parengiant dirvą J. Tymošenko paleidimui. „Padėtis Ukrainoje yra labai nestabili. Prezidento rinkimų gegužės 25-ąją paskelbimas yra sveikintinas ir tai labai svarbus žingsnis. Į Ukrainą ateina permainos. Reiškiu savo pagarbą taikiai protestuojantiems ir raginu visus laikytis ramybės“, - pabrėžė M. Šulcas. Šeštadienį į Ukrainą išvyko iš 12 parlamentarų sudaryta EP delegacija, kuri dalyvaus derybose Aukščiausioje Radoje ir tarsis dėl Europos Sąjungos paramos Ukrainai.
Pranešama dar apie vieną aukąUkrainos Chmelnickio mieste per Saugumo tarnybos pastato šturmą sužeista moteris mirė. Chmelnickio miesto ligoninės gydytojai tris dienas kovojo dėl 73 metų Liudmilos Šeremet gyvybės. Kulka jai buvo pažeidusi galvos smegenis ir ji, taip ir neatgavusi sąmonės, mirė. Moteris buvo sužeista vasario 19 dieną, šturmuojant Ukrainos saugumo tarnybos srities padalinio pastatą. Šturmo metu taip pat buvo nušautas dar vienas aktyvistas.
Naujasis parlamento pirmininkas: Maidanas pasiekė savo tikslusUkrainos protestų judėjimas – Maidanas – pasiekė visus išsikeltus tikslus, todėl žmonės gali ramiai grįžti namo, šeštadienio vakarą paskelbė naujasis Aukščiausiosio Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas.„Dabar yra problema dėl karo. Žmonės atvažiuoja ir mato, kad jis jau baigėsi ... Deja, atvažiuoja dar labai daug ... Mūsų užduotis, siekiant įvykdyti visus Maidano tikslus – kurie jau visi įvykdyti – užtikrinti tvarką, kad Maidanas važiuotų namo“, – sakė O. Turčynovas.Jis pridūrė, kad aktyvistai palaipsniui paliks visus jų užimtus administracinius pastatus.Parlamento pirmininkas perspėjo Vidaus reikalų ministerijos vadovybę, kad dėl valdžios vakuumo gali prasidėti kalinių maištai.„Didelis pavojus, kad prisidengdami revoliucine retorika, gali pradėti kelti galvas nusikaltėliai, (prasidėti) plėšikavimas“, – aiškino O. Turčynovas.
Jei šalyje susidaro situacija, kad nėra prezidento, jo pareigas turi perimti Aukščiausiosios Rados pirmininkas, teigė opozicijos lyderis Arsenijus Jaceniukas.  
Charkove į Maidano mitingą suplūdo apie 40 tūkst. žmonių Charkove prie Sporto rūmų, kur šiandien vyko Pietryčių Ukrainos visų lygių deputatų suvažiavimas, susirinko apie 40 tūkst. Maidano šalininkų. Apie tai praneša mitinge dalyvavęs rašytojas Sergejus Žadanas, skelbia „Mediaport“. „Mes tris mėnesius laukėme, kol Charkovas pakils, ir šiandien tai įvyko“, - sakė S. Žadanas. Pasibaigus deputatų suvažiavimui, prie Sporto rūmų turėjo įvykti valdžios šalininkų mitingas, kuriame buvo laukiama Charkovo srities administracijos vadovo Michailo Dobkino ir miesto mero Genadijaus Kerneso. Tačiau politikai scenoje taip ir nepasirodė. Aikštėje tebėra Euromaidano priešininkų, kuriuos nuo protestuojančių opozicijos šalininkų skiria milicijos kordonas.
Rusijoje prabilta apie „liūdną prezidento baigtį“Rusijos Valstybinės dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Aleksejus Puškovas pakomentavo įvykius Rusijoje. „Į Janukovyčiaus rezidenciją prie Kijevo įleidžia visus, kas nori: pats jis pabėgo, sargyba pabėgo, personalas išsilakstė... Liūdna prezidento baigtis“, - parašė jis savo paskyroje „Twitter“.
Ukrainos ginkluotosios pajėgos lieka ištikimos tautai Ukrainos gynybos ministerija pabrėžia, kad šalies ginkluotosios pajėgos jokiais būdais negali ir nebus įpainiotos į politinį konfliktą. Ukrainos ginkluotosios pajėgos jokiais būdais negali ir nebus įpainiotos į politinį konfliktą, liks ištikimos ukrainiečių tautai ir toliau vykdys valstybės pavestas užduotis, savo pranešime spaudai rašo Ukrainos gynybos misterija. „Šiuo sudėtingu šaliai metu mes, Ukrainos gynybos ministerijos darbuotojai, pabrėžiame, kad buvome ir liekame ištikimi karinei priesaikai, Ukrainos Konstitucijai, ir toliau laikysimės Ukrainos ginkluotųjų pajėgų statuto reikalavimų bei įstatymų, reglamentuojančių gynybos institucijos veiklą. Giliai liūdime dėl žmonių žūčių ir viliamės, kad tai mūsų šalyje daugiau niekada nepasikartos“, - rašoma pranešime.
V. Janukovyčius paskelbė, kad šalyje įvyko valstybinis perversmas ir neketina atsistatydinti – tokie gandai pasigirdo Aukščiausioje Radoje.
Ukrainos žmogaus teisių pažeidimus tirianti komisija įvardijo 25 pareigūnus, vykdžiusius nusikaltimus žmogiškumuiUkrainos visuomeninė žmogaus teisių pažeidimus tirianti ir jų prevencija užsiimanti komisija pradėjo sudarinėti sąrašą aukštas pareigas užimančių šalies valdžios pareigūnų, susijusių su jėgos panaudojimu prieš taikius Maidano protestuotojus.Šiame sąraše jau yra 25 asmenys. Oficialus pranešimas šia tema skelbiamas minėtosios komisijos puslapyje internete.„Toks Komisijos sprendimas suderintas su Europos Sąjungos ketinimais, konkrečiai kalbama apie pasirengimą kuo skubiau sudaryti sąrašą aukštas pareigas užimančių Ukrainos pareigūnų, kuriems bus pritaikytos asmeninės sankcijos“, - tokią informaciją šiandien žurnalistams perdavė Komisijos pirmininkas Vladimiras Vasilenka – teisės mokslų daktaras, universiteto „Kijevo Mohylos akademija“ profesorius, Ukrainos diplomatas ir Tarptautinio baudžiamojo tribunolo buvusiai Jugoslavijai teisėjas (2002-2005 metais).V. Vasilenka pažymėjo, jog Komisija sudarinėja sąrašą pareigūnų, kurie prisidėjo prie represijų prieš Ukrainos žmones, ir patvirtino, jog jame jau yra 25 asmenys.
Rytų Ukrainos regionams nepriimtini dabartiniai parlamento sprendimaiRytų Ukrainos regionų lyderiai, kurie išliko lojalūs prezidentui Viktorui Janukovyčiui, ginčija nacionalinio parlamento teisėtumą ir teigia skelbsiantys vienvaldystę savo teritorijose, praneša „Reuters“.Per pastarąsias 24 valandas Aukščiausioji Rada priėmė daug įstatymų, kurie apribos prezidento galias ir atvers kelią naujai vienybės vyriausybei bei išankstiniams prezidento rinkimams.„Mes nesiruošiame skaldyti šalies. Mes norime ją išsaugoti“, - teigė Michailas Dobkinas, Charkovo srities gubernatorius, regionų lyderių susirinkime Charkovo mieste šeštadienį.Tačiau rezoliucijoje, priimtoje susitikimo metu, teigiama, kad „sprendimai, priimti Ukrainos parlamento tokiomis aplinkybėmis, kelia abejonių dėl jų (...) teisėtumo“. Rezoliucijoje taip pat sakoma, kad „pagrindinės šalies institucijos paralyžiuotos. Kol konstitucinė tvarka ir teisėtumas nebus atkurti (...), mes nusprendėme prisiimti atsakomybę už konstitucinės tvarkos, teisėtumo, piliečių teisių saugojimą ir saugumą savo teritorijose“.
Maidane stovintys žmonės gandus apie V. Janukovyčiaus atsistatydinimą sutiko saliutuKaip praneša naujienų agentūra UNIAN, ši informacija buvo paskelbta nuo scenos. Žmonės ją sutiko šūksniais „Pergalė“ ir saliutu. Tuo tarpu Aukščiausiosios Rados deputatai skubiai susirinko į posėdžių salę, nors buvo paskelbta pertrauka iki 16 val. Deputatai kalba apie tai, kad turi būti „svarbus pranešimas“.
V. Janukovyčius pasitraukė?Ukrainoje sklinda gandai, kad šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius atsistatydino.
Paleido J. TymošenkoVietos žiniasklaida skelbia, kad buvusi premjerė Julija Tymošenko paleista į laisvę.
Šaltiniai: V. Janukovyčius vis dėlto CharkoveLėktuvas, kuriuo skrido Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovičius, iš tiesų nusileido Charkove, tačiau ne pagrindiniame oro uoste, o Charkovo aviacijos gamyklos teritorijoje. Skaitykite apie tai ČIA.
Nuogąstaujama dėl šalies skilimoCharkove vyksta Ukrainos pietvakarinių regionų ir Krymo deputatų suvažiavimas. Nuogąstaujama, kad šalis neskiltų į dvi dalis. Plačiau apie tai skaitykite ČIA.
Paskelbė pertrauką Aukščiausia Rada iki 16 val. paskelbė pertrauką. Jos metu deptutatai turės laiko susipažinti su įstatymų projektais, kurie bus vėliau priimami.
Paskirtas naujas vidaus reikalų ministrasRados deputatas Arsenas Avakovas paskirtas laikinuoju vidaus reikalų ministru.
Išlaisvinama J. Tymošenko Šalies parlamentas pritarė įstatymui, kuriuo remiantis išlaisvinama Julija Tymošenko.
Atgaivino 2004 m. KonstitucijąAukščiausioji Rada paskelbė, kad atnaujino 2004 m. Konstitucijos galiojimą. Tuo pačiu nušalino nuo pareigų generalinį prokurorą Viktorą Pšonką.
Milicija nurodė tarnaujanti „liaudžiaiSavo tinklalapyje Ukrainos VRM penktadienį, po išvakarėse buvusio balsavimo parlamente, nusprendžiusio atleisti vidaus reikalų ministrą Vitalijų Zacharčenką iš posto, pareiškė, tarnaujanti „išimtinai Ukrainos liaudžiai ir visiškai pritaria piliečių siekiui greitų permainų“.
Aukščiausia Rada turi naują vadovąAukščiausia Rada turi naują vadovą. Juo išrinktas Aleksandras Turčinovas. Už jį balsavo 288 deputatai iš 326 dalyvavusių.
Teigia, kad V. Janukovičius vis dar UkrainojeUkrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius tebėra savo šalyje, vienas aukšto rango saugumo šaltinis nurodė šeštadienį, kai buvo pranešta, jog valstybės vadovo rezidencija yra likusi tuščia ir nesaugoma, o jo biurus užėmė protestuotojai.Paklaustas, ar į keblią padėtį patekęs lyderis yra sostinėje, šaltinis atsakė: „Negaliu pasakyti.“  BBC eteryje nuskambėjo ir versija, kad prezidentas išvykęs į Saudo Arabiją.
Charkove „Berkut“ kariai krato „euromaidaniečius“Specialiųjų milicijos pajėgų „Berkut“ kariai reikalauja, kad vadinamieji „euromaidaniečiai“ pasitrauktų iš aikštės prie viešbučio „Turist“ netoli sporto rūmų, kuriuose 12 val. prasideda pietrytinių Ukrainos regionų, taip pat Sevastopolio bei Krymo deputatų suvažiavimas.
Renkasi pažiūrėti, kaip gyveno prezidentasUkrainos protestuotojai sako perėmę prezidento administracijos pastato kontrolę, kai opozicijos lyderiai šeštadienį reikalauja prezidento Viktoro Janukovyčiaus atstatydinimo.Nėra prezidento ir jo rezidencijoje Mežygirėje, kur ėmė rinktis žmonės pažiūrėti, kaip gyveno prezidentas V.Janukovyčius.
Aiškėja, kodėl spruko V. JanukovyčiusSu Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi pasiektas susitarimas dėl politinės krizės jo šalyje sprendimo asmeninio susikompromitavusio vadovo saugumo neužtikrina, pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis, atsakydamas į UNIAN žurnalisto klausimą per spaudos konferenciją Varšuvoje.
Atsistatydino Ukrainos parlamento pirmininkas Ukrainos parlamento pirmininkas Volodymyras Rybakas, kuris yra prezidento V.Janukovyčiaus sąjungininkas, šeštadienį pareiškė atsistatydinantis dėl pašlijusios sveikatos, jo pavaduotojas paskelbė per Aukščiausiosios Rados sesijos atidarymą.
Sieks atstatydintiUkrainos opozicija šeštadienį sieks parlamento palaikymo rezoliucijai, kurioje prezidentas Viktoras Janukovyčius raginamas atsistatydinti, nurodė opozicijos atstovė.
B. Obama ir V. Putinas sutinka – reikia skubaus sprendimoJAV prezidentas Barackas Obama ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį sutinka, kad būtina sparčiai įgyvendinti susitarimą tarp Ukrainos opozicijos ir vyriausybės, kad būtų užkirstas kelias kruviniems saugumo pajėgų ir protestuotojų susirėmimams bei stabilizuota šalis, nurodė vienas JAV pareigūnas. Plačiau apietai skaitykite ČIA.
Regionų partijos atstovas: tai opozicija kalta už aukasRegionų partijos atstovas Borisas Kolesnikovas ne juokais apsižodžiavo su žurnaliste, klausiančia, kas atsakingas už aukas.  „Žmonės žuvo dėl opozicijos kaltės. Opozicija 100 proc. kalta už žmogžudystes”,  - teigė jis.
Rusijos veiksmai dėl Krymo: pasikartos Gruzijos scenarijus ?Rusija, siekdama apsaugoti ten gyvenančius etninius rusus ir savo karines bazes, pasirengusi kovoti dėl Krymo, skelbia naujienų agentūra UNIAN.Plačiau apie tai galitepaskaityti ČIA.
Žuvusiųjų sąrašasPublikuojamas atnaujintas žuvusiųjų susirėmimuose sąrašas.Jį rasite ČIA.
Neigia prezidento atvykimąCharkovo oro uosto administracija neigia, kad pas juos buvo nusileidęs prezidentinis lėktuvas. Anksčiau pranešta, kad prezidentas Viktoras Janukovičius išvyko į Rytų Ukrainoje esantį Charkovą, tačiau tikėtina, kad tikrasis tikslas - Rusija.
Skelbia, kad perėmė Rados ir Prezidentūros kontrolęPranešama, kad naktį valdžios įstaigų kontrolę Kijeve perėmė protestuotojai. Kaip tvirtina Maidano komendantas, deputatas Andrejus Paribas, protestuotojai užėmė Aukščiausios Rados ir  prezidento administracijos pastatus.
V. Janukovyčius su palyda išskrido į Charkovą?zn.ua daro prielaidą, kad tikrasis kelionės tikslas gali būti Rusija.Plačiau skaitykite čia...
„Automaidano“ judėjimas taip pat reikalauja tučtuojau nuversti valdžią„Automaidano“ judėjimas taip pat nesutinka taikstyti su V. Janukovyčiaus terminais dėl likimo valdžioje ir tik vėliau ketinamų surengti priešlaikinių rinkimų. Aktyvistai skelbia, kad reikalauja tučtuojau keisti valdžią. 
Atleistas ministras V. Zacharčenka ketina sprukti iš šalies?Penktadienį Aukščiausios Rados iš pareigų atleistas vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharčenka šeštadienį ketina sprukti iš Ukrainos, teigia opzicinės partijos „Batkivščina“ deputatas Andrejus Parubij, praneša newsru.ua. V. Zacharčenkai krinta atsakomybė dėl jėgos naudojimo prieš protestuotojus ir žmonių žūčių. A. Parubij teigia, kad stengiasi sukontroliuoti, kad asmenys, kurių rankos suteptos krauju, nepabėgtų, tačiau, jei buvusiam ministrui visgi pavyktų pasprukti, žadama skelbti jo tarptautinę paiešką.
Černigove nuverstas Lenino paminklasPrie paminklo susirinko keli šimtai žmonių, įvyko susirėmimas su komunistų partijos nariais, bet aukų išvengta. 
Įvyko susišaudymas tarp savigynos būrių ir „Berkut“Brovarų kelyje įvyko susirėmimas  tarp savigynos būrių ir „Berkut“, apie 22 val. 30 min. praneša lb.ua. Vienam protestuotojui buvo peršauta koja, taip pat buvo sužeistas ir vienas berkutininkas. Kaip pasakojo vietos gyventojai, greitkelyje patruliavo savigynos būrys, kuris stabdė iš Kijevo išvykstantį „Berkut“ autobusą, tačiau šis nestojo. Tuomet savigynos būrio atstovai peršovė transporto priemonės padangas, o „Berkut“ atsakė ugnimi iš „Kalašnikov“ automatų. Autobusas nuriedėjo iki netoli esančios geležinkelio stoties, tuomet iš jo pabiro ir išsilakstė kariai. Savigynos pajėgos apsupo perimetrą. „Taip jau gavosi, kad šiose vietose gyvena daug medžiotojų, kurie turi ginklus“, - pasakoja Denisas. Savigynos būriai apsupo visą grupę „Berkut“ karių. Jie sulaikyti ir bus perduoti vietos milicijai. Facebook nuotr.
V. Klyčko atsiprašė, kad spaudė ranką V. JanukovyčiuiPatyręs minios nušvilpimą ir pamatęs, kad žmonės palaiko radikalius pasisakymus apie ultimatumus V. Janukovyčiui, opozicinės partijos „Udar“ lyderis Vitalijus Klyčko grįžo į sceną ir dar kartą kreipėsi į žmones. Jis atsiprašė tų, kuriuos įžeidė jo susitikimas, derybos ir rankos paspaudimas prezidentui V. Janukovyčiui: „Patikėkite manimi, malonumo aš nejaučiau. Jeigu ką nors nuvyliau, atsiprašau, tačiau aš dariau viską, kad laimėtų Ukraina. Dariau viską nuoširdiai ir kiek  nuo manęs priklauso, kad būtų sustabdytas kraujo praliejimas, kad šita gauja pasitrauktų.“ Reuters nuotr.
Aikštėje - vandens patrankos ir katapultaProtestuotojai į aikštę atvarė iš milicijos perimtus du vandens patrankų automobilius. Aikštėje taip pat suręsta katapulta, kuri dar nebuvo panaudota, tačiau protestuotojai perspėja, kad panaudos ją, jei bus reikalas. Taip pat pranešama, kad Kijeve vienas toks vandensvydis atsitrenkė į gyvenamąjį namą, jo vairuotoją išsivežė kariai.Facebook nuotr.
Šimtininkas paskelbė ultimatumąPo opozicijos lyderių pasisakymų į sceną užlipo jaunas vyras, kuris prisistatė esąs vieno iš savigynos šimtinių būrių vadas - šimtininkas. Jis pareiškė, kad nepriklauso jokioms politinėms organizacijoms, ir kad žuvo jo šimtinės narys. Jis pasipiktino opozicijos lyderių susitarimus su V. Janukovyčiumi: "Ant Janukovučiaus rankų - žuvusiųjų kraujas, o opozicijos lyderiai sudarinėja su juo sutartis". Maidanas jį parėmė. "Jei iki rytojaus 10 val. nebus sprendimo dėl Janukovyčiaus atsistatydinimo, mes pradėsime ginkluotą šturmą". Susirinkusi minia jaunuolio kalbą palydėjo palaikymo šūksniais, tuo tarpu ptieš tai scenoje kalbėjusius opozicijos lyderius nušvilpė, praneša lb.ua.
Žmonės nežada trauktis iš MaidanoLRT tiesioginėje transliacijoje iš Maidano pranešė, kad žuvusiųjų skaičius išaugo iki 80, tikėtina, kad jų dar daugės. Žinias iš Rados - apie priimtus įstatymus, J. Tymošenko atveriamus kelius į laisvę ir kt. - susirinkusi minia sutiko santūriai. Žmonės sako, kad to neužtenka - jie nesitrauks iš Maidano ir protestuos toliau, kol V. Janukovyčius nepasitrauks. Mitinguojantys pabrėžia, kad net ir to nebus gana, nes reikia bausti ne tik šalies vadovą, bet ir visus atsakingus asmenis, kurie davė leidimą šaudyti į žmones ir kitaip prisidėjo prie kruvinų įvykių Ukrainoje.   
Maskva dar turi klausimų dėl taikos susitarimo UkrainojeRusijos prezidento Vladimiro Putino į Kijevą pasiųstas tarpininkas Viktoras Lukinas teigė, kad derybose dėl Ukrainos krizės sprendimo padaryta pažanga, tačiau Maskva vis dar turi klausimų dėl Europos Sąjungai (ES) tarpininkaujant pasirašyto taikos susitarimo. V. Lukinas patvirtino, kad nepasirašė šio susitarimo, skelbia "Reuters". "Tam tikri klausimai lieka, konsultacijos tęsis. Tai yra įprastas procesas", - naujienų agentūra "Interfax" citavo į Maskvą grįžusį ombudsmeną V. Lukiną. V. Lukinas teigė nepasirašęs susitarimo dėl politinės krizės sureguliavimo, per kurią žuvo 80 žmonių. Nepaisant 15 mlrd. JAV dolerių paramos suteikimo Kijevui, kurią Vakarai įvertino kaip apdovanojimą Viktorui Janukovyčiui už sutarties su ES pasirašymo nutraukimą, Rusija teigė, jog nesikiš į šalies reikalus. Be kita ko, Maskva apkaltino Vakarus dėl intervencijos Ukrainoje. "Dialogas tarp Ukrainos šalių yra jų reikalas, mes esame to liudininkai, - sakė V. Lukinas. - Mes norime būti naudingi, nesikišdami į šios šalies vidaus reikalus, neprisiimdami įsipareigojimų, kurie yra ne visiškai aiškūs".
Maidane suplūdusi didžiulė minia gedi žuvusių ir klausosi opozicijos atstovų kalbų. AP nuotr.
Atsistatydina V. Janukovyčiaus patarėjaiPrezidento V. Janukovyčiaus patarėjai - Irina Akimova ir Vitalijus Gramotnevas - parašė atsistatydinimo pareiškimus, praneša lb.ua. 
Sulaikytas snaiperis, kuris šaudė į abi pusesPlačiau...
Paskelbtas žuvusiųjų sąrašasInternete paskelbtas per kruvinus susirėmimus Ukrainoje žuvusių žmonių sąrašas. Nurodomos pavardės, gimimo metai, aukų gyvenamoji vieta. Daugumos aukų skelbiamos ir nuotraukos. Sąrašą galite pamatyti ČIA.
Priimtas J. Tymošenko palankus įstatymasAukščiausioji Rada balsavo, kad būtų pakeistas įstatymas ir įkalintoji buvusi premjerė Julija Tymošenko būtų paleista į laisvę. Už tai balsavo 310 iš 365 deputatų, praneša unian.net.
Ukrainoje „Pravyj sektor“ atmeta opozicijos sutartį su Janukovyčiumi ir žada tęsti kovą su valdžiaRadikalusis judėjimas „Pravyj sektor“ („Dešinysis sektorius“) penktadienį pareiškė nepasitikįs prezidento Viktoro Janukovyčiaus pareiškimais ir ketinąs tęsti kovą su dabartine valdžia. Šio judėjimo lyderis Dmytro Jarošas savo paskyroje socialiniame tinkle „Vkontakte“ parašė, kad „Dešinysis sektorius“ V.Janukovyčiaus pareiškimus apie grįžimą prie 2004-ųjų konstitucijos ir pirmalaikių prezidento rinkimų skelbimą laiko „akių dūmimu“. Anot D.Jarošo, prezidento pareiškime nekalbama apie atsistatydinimą ir Aukščiausiosios Rados paleidimą; parlamentą šis judėjimas laiko kaltu dėl visiško neveiklumo vidaus konflikto eskalavimo laikotarpiu. Taip pat nieko nesakoma apie jėgos struktūrų vadovų, kaltų dėl žmonių žūties, nušalinimą ir nubaudimą, pažymi D.Jarošas. „Dešinysis sektorius“ reikalauja, kad būtų paleistos dvi partijos – Regionų ir Komunistų, taip pat būtų „garantuotas visų revoliucinių veiksmų dalyvių saugumas“. „Nacionalinė revoliucija tęsiasi“, – pareiškė D.Jarošas ir pridūrė, kad ji baigsis tik tada, kai bus visiškai nušalintas dabartinis režimas. Reuters nuotr.
Aukščiausioji Rada atstatydino V. ZacharčenkąUkrainos Aukščiausioji Rada atleido vidaus reikalų ministrą Vitalijų Zacharčenką nuo užimamų pareigų. Kaip skelbia UNIAN korespondentas, už tokį sprendimą balsavo 332 deputatai iš 388, kurie buvo užsiregistravę posėdžių salėje. Už tokį žingsnį balsavo 69 „Regionų partijos“, 88 „Tėvynės“, 41 „Udar“, 36 „Svoboda“, 32 Ukrainos komunistų partijos ir 66 jokiai frakcijai nepriklausantys deputatai. Pristatydamas nutarimo projektą, partijos „Tėvynė“ pirmininkas Arsenijus Jaceniukas sakė, kad šis sprendimas įsigalios nuo pat jo priėmimo momento.  
Studentai užėmė Švietimo ministerijos pastatą  Kelių Kijevo aukštųjų mokslo įstaigų studentai užėmė Švietimo ir mokslo ministerijos pastatą, praneša radijas „Svoboda“. Pastate susirinko apie 300 studentų. Jų pagrindinis reikalavimas – nutraukti spaudimą studentams, dalyvaujantiems protesto akcijoje, ir kad ministerija garantuotų jiems veiksmų laisvę, rašo unian.net. „Buvo atėjęs ministro Dibrovo pavaduotojas ir pranešė, kad nieko nėra. Studentai pareiškė, kad jei niekas neateis, Sulima ar Tabačnikas, studentai užims ministeriją. Dabar ieškome patalpų, kuriose būtų galima įsikurti“, - radijui „Svoboda“ pasakojo visuomeninės organizacijos „Maidan“ studentų ir jaunimo komisijos narys Sergejus Parchomenko.  Ministerijos pastate studentai planuoja įkurti informacijos centrą ir medicininės pagalbos punktą. Kaip skelbia „Levyij bereg“, studentai tuo pat metu reikalauja ministro pavaduotojo Evgenijaus Sulimos atsistatydinimo ir prašo nutraukti mokslo procesą, kol Maidane bus sureguliuota krizė.  
Olandijos URM: sankcijos Ukrainai įsigalios po kelių dienųEuropos Sąjungos (ES) sankcijos Ukrainai neįsigalios vasario 21-ąją – jų įforminimui prireiks kelių dienų.  Apie tai po skubaus ES užsienio reikalų ministrų susitikimo Briuselyje, skirto Ukrainos klausimui, paskelbė Olandijos užsienio reikalų ministras Fransas Timmermansas, praneša „Itar-Tass“.  „Sankcijos įstatymiškai bus įformintos per vieną ar dvi dienas“, - sakė jis. Tai aiškinama tuo, kad ministrai taip ir nesugebėjo susitarti, kurie asmenys pateks į Ukrainos „juodąjį sąrašą“. Jam priklausantys asmenys negalės įvažiuoti į Europą, o jų lėšos bus įšaldytos. ES Taryba priėmė tik „politinį sprendimą pradėti darbą ties tokio sąrašo sudarymu“. Tai po ministrų susitikimo nurodė Airijos užsienio reikalų ministras Eamonas Gilmore`as.   „Šie darbai prasidės nedelsiant. Darbo grupėms nurodėme nedelsiant pradėti darbą ties šiuo dokumentu. Į sąrašą pateks tie asmenys, kurie yra kalti dėl smurto Ukrainoje eskalacijos. Nustatyti šiuos asmenis teks darbo grupėms“, - pažymėjo E. Gilmore`as. Jis taip pat patvirtino, kad ES užsienio reikalų ministrų politinis susitarimas dėl sankcijų buvo priimtas remiantis šiam susitikimui parengtu baigiamojo nutarimo projektu. Jame numatoma įvesti vizų apribojimus ir įšaldyti bankų sąskaitas, taip pat įšaldyti leidimus dėl ginklų ir specialiosios technikos, „kuri gali būti panaudota Ukrainos vidaus represijoms“, įsivežimo.  
R. Sikorskis: „desertas“ prie nuversto LeninoLenkijos diplomatijos šefas Radoslawas Sikorskis švenčia. Jis „Twitter“ paskelbė nuotrauką „desertui“. Triumfuojantis ministras įsiamžino prie tuščio pjedestalo Kijeve, kur ne taip ir seniai stovėjo Lenino paminklas. „Dar 3 (statulos - DELFI) griuvo šiandien“, - primena R. Sikorskis.
Prancūzija ragina Ukrainą vykdyti susitarimą „iki galo ir laiku“Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as penktadienį paragino Ukrainos vyriausybę ir opoziciją iki galo ir sparčiai vykdyti susitarimą krizei šalyje įveikti. „Po nepriimtino, netoleruotino ir nepateisinamo smurto, pastarosiomis dienomis įstūmusio Ukrainą į gedulą, (Prancūzijos) prezidentas ragina iki galo ir laiku vykdyti sutartį, kuri buvo ką tik pasirašyta“, – sakoma F.Hollande'o pareiškime.
Draus persekioti taikius protestuotojusAukščiausioji Rada taip pat priėmė vadinamąjį Amnestijos įstatymą. Pagal jį bus draudžiama persekioti žmones dėl įvykių, vykusių taikių susirinkimų organizavimo metu, praneša unian.net
Ukrainos VRM pradėta evakuacija?Kaip praneša zn.ua, Ukrainos vidaus reikalų ministerijoje pradėta evakuacija. Esą patalpas žmonės palieka ne tuščiomis, o nešini dokumentais ir ginklais.
D.Tuskas: viltys dėl greito ir sėkmingo Ukrainos krizės suvaldymo nepagrįstai optimistinėsLenkijos vyriausybės vadovas Donaldas Tuskas pareiškė, kad viltys, jog Ukrainos krizė gali būti sėkmingai išspręsta jau artimiausiomis valandomis ar dienomis, pernelyg optimistinės. Jis taip pat neatmetė blogiausių prognozių išsipildymo galimybės. Kaip praneša www.unian.net, apie tai D. Tuskas kalbėjo šiandieną Varšuvoje įvykusios spaudos konferencijos metu. „Žaidimas dėl demokratiškos Ukrainos gali tęstis daug ilgiau, todėl viltys, jog konfliktas gali būti sėkmingai išspręstas per artimiausias keletą valandų ar dienų, yra nepagrįstai optimistinės. Kol kas daroma viskas tam, kad daugiau nebūtų pralietas kraujas“, - patikino D. Tuskas. Jis pareiškė, kad Ukrainos įvykiai gali vystytis tiek pagal optimistinį, tiek ir pagal pesimistinį scenarijų. D. Tusko teigimu, šiuo metu svarbiausia užduotis – užkirsti kelią tolimesniam kraujo praliejimui, išsaugoti Ukrainos valstybės integralumą bei užtikrinti elementarių žmogaus teisių paisymą.  D. Tuskas taip pat pareiškė, kad  sudėtinga prognozuoti, kaip situacija vystysis iš tiesų. Jis pridūrė, kad sausio ir vasario mėn. įvykę pasitarimai su Europos Sąjungos (ES) vadovais dėl Ukrainos situacijos buvo skirti tam, kad būtų pasiruošta galimam atsakui neigiamo įvykių klostymosi atveju.  „Ukrainiečiai susitvarkys patys, jei neišsipildys blogiausios prognozės“, - sakė D. Tuskas bei išreiškė apgailestavimą, kad vis dėlto šių prognozių išsipildymo taip pat galima tikėtis. 
Rada grąžino Konstituciją, apribojo prezidento galiasUkrainos Rada grąžino 2004 m. konstituciją ir apribojo prezidento galias. Regis, susitarimas vykdomas sklandžiai, praneša gazeta.pl.
ES pirmininkas H. Rompuy sveikina susitarusius priešininkus Ukrainoje ir laukia, kad „žodžiai virstų darbais“Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy palankiai įvertino penktadienį pasirašytą susitarimą tarp Ukrainos prezidento ir opozicijos dėl kruvinos priešpriešos nutraukimo bet pabrėžė, kad dabar turi sekti konkretūs veiksmai.„Šis susitarimas yra kompromisas būtinai reikalingam politiniam dialogui pradėti ir vienintelis demokratinis bei taikus būdas išeiti iš krizės, kuri atnešė tiek daug kentėjimų ir per kurią pralieta kraujo abiejose pusėse, – sakoma H.Van Rompuy pareiškime. – Dabar visoms partijoms tenka atsakomybė narsiai paversti žodžius darbais Ukrainos ateities labui“.
Ukrainos bankai apribojo valiutos gryninimą per bankomatusApie valiutos gryninimo per Ukrainos bankomatus apribojimus pranešė Austrijos grupės RBI ir Italijos "UniCredit" padaliniai, didžiausias šalies bankas "Privatbank" ir grupė kitų bankų. Plačiau...
Radikali organizacija „Dešinysis sektorius“ pareiškė neremianti susitarimo ir sieksianti V. Janukovyčiaus režimo nuvertimo.
Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ir trys opozicijos lyderiai penktadienį prezidentūroje pasirašė Europos Sąjungos tarpininkautą susitarimą dėl krizės įveikimo po įnirtingų susirėmimų sostinėje Kijeve tarp protestuotojų ir milicijos.
Agentūra DPA informuoja, jog sutartis jau pasirašyta.
R. Sikorskis: netrukus pasirašysime susitarimąLenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, jog ruošiamasi taikos susitarimo pasirašymui.„Netrukus pasirašysime. Tai geras komprimisas Ukrainai, jis duoda galimybę taikai ir atveria duris į reformas ir į Europą. Lenkija ir ES tai remia“, - rašo R. Sikorskis.
ES ministrams pavyko gauti protestuotojų palaikymą krizės sprendimo sutarčiaiDu Europos Sąjungos penktadienį ministrai sulaukė tarybos, atstovaujančios protestuotojams Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, palaikymo sutarčiai dėl krizės sprendimo, sakė vienas ES diplomatų.Lig šiol protestuojančiųjų nepritarimas buvo pagrindinė kliūtis sutarčiai tarp opozicijos ir prezidento Viktoro Janukovyčiaus, kuris sutiko, kad būtų rengiami pirmalaikiai prezidento rinkimai.Tačiau, pasak naujienų agentūros „Interfax“, vienas opozicijos lyderių Olehas Tiahnybokas sakė, kad sutartis galios tik su sąlyga, jei bet kurioje laikinojoje vyriausybėje nebus dabartinio vidaus reikalų ministro ir generalinio prokuroro.Kito opozicijos lyderio, Vitalijaus Klyčko, atstovė sakė, kad visi opozicijos vadovai dabar yra prezidentūroje pasirengę pasirašyti sutartį.
Klyčko: Ukrainos opozicija pasirašys sutartįUkrainos opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko penktadienį pareiškė, kad opozicija pasirašys susitarimą, sudarytą padedant Europos Sąjungos (ES) pasiuntiniams, kuriuo siekiama užbaigti dešimčių žmonių gyvybių pareikalavusią priešpriešą su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi, tačiau pirmiausiai reikia susitarti su protestuotojais.„Mes pasirašysime tą sutartį, – V.Klyčko sakė Vokietijos dienraščiui „Bild“. – Esame pasiruošę padaryti viską, kad pasiektume taikų sprendinį. Sakiau Vokietijos užsienio ministrui, kad asmeniškai kreipsiuosi į protestuotojus prieš pasirašant.“„Prieš pasirašant būtina apsvarstyti visus argumentus“, – pridūrė jis.
Portalas lb.ua skelbia, kad iš Borispolio į Kijevą važiuoja 7 autobusai su „Berkut“ kariais.
Maidane nuotaikos keičiasiVisuomeninė Maidano taryba po derybų su Lenkijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrais pritarė susitarimo pasirašymui. Apie tai pranešė Lenkijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas Marcinas Wojciechowsjis.
„Berkut“ pajėgos traukiasiKaip praneša interfax.com.ua, Ukrainos vidaus pajėgų kariai traukiasi nuo Rados pastato. Esą jie „paskubomis sėda į autobusus ir išvažiuoja“. Anksčiau nuo pasto esą patrauktos ir dvi vandens patrankos.Tokią pat naujieną skelbia ir Euromaidano profilis „Facebook“.
Maidano atstovai nepriima susitarimo, R. Sikorskis imasi tarpininkautiPranešama, jog Maidano aktyvistų taryba nesutinka su siūlomu krizės sprendimo planu. Apie tai informavo Rados narė Inna Bohoslovska. Pranešama, jog protestuotojų atstovai kelia vieną pagrindinę sąlygą – kuo greitesnį V. Janukovyčiaus atsistatydinimą. Taigi panašu, kad pirmalaikiai rinkimai minios netenkina. Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis „Twitter“ pranešė vykstantis į susitikimą su aktyvistų astovais. Šis susitikimas vyksta šiuo metu. Neoficialiomis žiniomis, kurias remdamasi savo šaltiniais Kijeve skelbia Lenkijos naujienų agentūra PAP, yra ir dar viena šalis, nelinkusi pritarti dabartiniam susitarimo variantui. Tai Rusija.Analogiškas žinias skelbia ir Rusijos portalas lenta.ru. Anot jo, Kremliaus atstovas derybose Vladimiras Lukinas atsisakė pasirašyti susitarimą.
Opozicija susitarimo kol kas nepatvirtino Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis penktadienį nurodė, kad derybos dėl Ukrainą krečiančios kruvinos politinės krizės sprendinio pasiekė „delikačią“ stadiją, kai šalies prezidentas paskelbė sudaręs susitarimą su opozicija.„Delikatus momentas susitarime dėl išėjimo iš krizės. Visos šalys turi atminti, kad kompromisas reiškia, jog kiekvienas gaus mažiau negu 100 proc.“ – R.Sikorskis, kuris dalyvavo visą naktį Kijeve vykusiose derybose, penktadienį paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“.Tuo tarpu opozicijos lyderiai kol kas nepatvirtino, kad susitarimas buvo pasiektas.Vokietijos Užsienio reikalų ministerija „Twitter“ paskelbė, kad derybos tebevyksta ir ES ministrai ketina vėl susitikti su opozicijos atstovais.CNN skelbia, jog šiuo metu nėra sutariama dėl pirmalaikių rinkimų laiko – būtent todėl opozicija pareiškė, jog susitarimo ji kol kas nepatvirtina.  
V. Janukovyčius kapituliavo Penktadienį paskelbta, jog Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius sutinka skelbti pirmalaikius prezidento rinkimus.Ukrainos žiniasklaida praneša, jog V. Janukovyčius oficialiai paskelbė rengsiantis pirmalaikius prezidento rinkimus. Daugiau informacijos - netrukus.V. Janukovyčius oficialiu pareiškimu taip pat skelbia, jog šalis grįš prie 2004 m. konstitucijos ir bus apribotos prezidento galios. Be to, esą pradedamas „nacionalinio pasitikėjimo vyriausybės“ formavimas.„Šiomis tragiškomis dienomis, kai Ukraina patyrė tokias sunkias netektis, kai abiejose barikadų pusėse žuvo žmonės, savo pareiga prieš žuvusiųjų atminimą laikau pareikšti, kad nieko svarbesnio už žmogaus gyvybę nėra“, - teigiama V. Janukovyčiaus pareiškime.Tiesa, Maidano šis pareiškimas nesužavėjo.Susitarimo sąlygos:1. Per 48 val. turi būti sugrįžta prie 2004 m. Konstitucijos, kuri sumažina prezidento ir sustiprina parlamento galias. Laikas skaičiuojamas nuo penktadienio vidurdienio2. Per dešimt dienų turi būti sudaroma koalicinė Vyriausybė. Laikas skaičiuojamas nuo penktadienio3. Aukščiausioji Rada turi įgyvendinti konstitucinę reformą, pagal kurią iki rugsėjo mėnesio Ukrainos politinė sistema turi tapti parlamentinė4. Iki šių metų pabaigos pagal naują Konstituciją turi būti surengti nauji prezidento rinkimai. Jie turėtų vykti pagal naują rinkimų įstatymą ir naujai suformavus Vyriausiąją rinkimų komisiją5. Abi pusės turi susilaikyti nuo prievartos. Opozicija privalo išmontuoti barikadas, išvalyti aikštes, taip pat ir Maidaną. Aukščiausioji Rada taip pat turi priimti Amnestijos įstatymą, o nelegaliai laikomi ginklai turi būti atiduoti po Vyriausybės suformavimo.
R. Sikorskis: kompromisas reiškia, kad niekas negaus 100 proc. to, ko trokšaPo ilgos pertraukos „Twitter“ pasisakė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis. Politiko žodžiais, vyksta „delikatus“ progresas dėl susitarimo. Sykiu jis pabrėžia, kad nė viena šalis šiuose debatuose negaus visko, ko trokšta.„Visos šalys turi prisiminti, kad kompromisas reiškia, jog gausi mažiau nei 100 procentų“, - rašo R. Sikorskis.
Stringa susitarimo pasirašymasNors skelbta, kad 12 val. Lietuvos laiku bus pasirašytas taikos susitarimas, numatantis prezidento galių apribojimą ir pirmalaikius rinkimus, parašai vis dar nesudėti. Ukrainos žiniasklaida praneša, jog susitarimo nepalaiko dalis opozicijos, ypač radikalesnių pakraipų politikai, nenorintys leistis į jokius kompromisus su V. Janukovyčiumi.
Ukrainos opozicija vėl reikalauja paleisti J. TymošenkoUkrainos opozicija reikalauja, kad šalies parlamentas penktadienį svarstytų ir kalinamos buvusios premjerės Julijos Tymošenko paleidimo klausimą. Tai pareiškė vienas opozicijos lyderių Arsenis Jaceniukas, kurį cituoja agentūra „RIA Novosti“.„Mes reikalaujame paleisti Juliją Tymošenko“, - pabrėžė jis.
Rusija pasirengusi ginti KrymąVienas Rusijos pareigūnas teigia, jog „Rusija yra pasirengusi soti į karą“ dėl Krymo autonominės respublikos, rašo „Financial Times“. Kaip teigiama, taip kalbėjo Rusijos Vyriausybės atstovas, tačiau jo tapatybė neatskleidžiama. „Jei Ukraina skils, mes pradėsime karą. Pirmiausia jie praras Krymą, nes mes eisime jo ginti, lygiai taip pat, kaip Gruzijoje“ - teigia šaltinis. 
R. Sikorskis: bijau apie tai pagalvotiLenkų žurnalistas Pawelas Rybickis pateikia šiek tiek šviežių žinių iš diplomatinio fronto. Anot jo, amerikiečių reporteris ministro Radoslawo Sikorskio paklausė, kas bus, jei Maidano protestuotojai nesutiks su siūlomu taikos planu. Ministro atsakymas esą buvo trumpas: „Bijau apie tai pagalvoti“.
Lvovo „Berkut“ bazėje įvyko sprogimasKeli šaltiniai praneša apie sprogimą Lvove, „Berkut“ bazėje. Oficialių duomenų nėra, pasirodė informacija apie dvi aukas, tačiau ji kol kas nėra patvirtinta.
Protestuotojai sučiupo snaiperįEuromaidano aktyvistai pranešė 10-ojo viešbučio „Ukraina“ aukšto patalpose sučiupę snaiperį. Esą šiuo metu nustatinėjama jo tapatybė. Įtariama, jog snaiperis šaudė į aktyvistus per ketvirtadienį kilusius kruvinus susirėmimus Maidane.
Lvovo milicija - Maidano protestuotojų gretoseLenkijos radijo stoties TOK FM reporteris iš įvykio vietos praneša, jog prie Maidano protestuotojų prisijungė Lvovo milicijos pareigūnai, skelbia Gazeta.pl. Esą pareigūnai apeliuoja, kad į kitą barikadų pusę pereitų ir Kijevo milicijos žmonės.
Charkove grasina nepaprastąja padėtimiCharkovo apskrities administracijos vadovas Michailas Dobkinas pagrasino šioje Ukrainos teritorijoje įvesiąs nepaprastąją padėtį. M. Dobkinas patikino turįs tam teisę, praneša unian.net.
Ukrainos VRM: Kijeve įvyko susišaudymasUkrainos vidaus reikalų ministerija informuoja apie susišaudymą Kijevo centre. Esą nenustatyti užpuolikai apšaudė vidaus pajėgų karius ir mėgino prasibrauti iki Rados pastato.„Šaudo į vidaus pajėgų karius, renkami duomenys apie nukentėjusiuosius“, - teigė ministerijos atstovas Serhijus Burlakovas.Rados posėdyje gausu ginkluotų pareigūnų.  Vienas iš Ukrainos politikų pasipiktino po parlamentą vaikščiojančiais automatais ginkluotais VRM kariais. „Kas į parlamentą įleido iki dantų ginkluotus uniformuotus karius? (...) Ar tai reiškia, kad Konstituciją priiminėti turime su į mus nutaikytais šautuvų vamzdžiais“, - piktinosi jis. Radoje ir vėl aidi reikalavimai atstatydinti parlamento pirmininką.
Regionų partijos frakciją paliko dar vienas deputatasIš Regionų partijos pareiškė pasitraukiantis Stanislavas Berežkinas. 
Ukrainos parlamente muštynėsSkelbiama, jog Ukrainos parlamente prasidėjo audringas posėdis. Rados Pirmininkas V. Rybakas reikalauja grąžinti 2004 – ųjų Konstituciją. Tam pritaria ne visi deputatai. Tiesioginės transliacijos metu matyti suirutė posėdžių salėje. 
Rada siekia grąžinti 2004 – ųjų KonstitucijąAukščiausiosios Rados Ministras Pirmininkas Vladimiras Rybakas prasidėjus posėdžiui Radoje teigė, jog ketvirtadienį privalo būti grįžta prie 2004 – ųjų Konstitucijos. „Pirmasis įstatymas, kurį turime priimti – 2004-ųjų Konstitucijos grąžinimas.“ – teigė V. Rybakas.Grįžimas prie šios Konstitucijos stipriai apribotų prezidento galias. 
Kanada paskelbė apie sankcijas V. Janukovyčiui ir kitiems aukštiems pareigūnamsKolkas Kanados atstovai nepaskelbė konkrečių pavardžių asmenų, kuriems bus taikomos sankcijos. Kanados Ministras Pirmininkas Stephenas Harperis pranešė, jog Kanada įšaldys V. Janukovyčiaus ir kitų aukštų pareigūnų sąskaitas.„Pasaulio matomas piktinantis smurtas privalo liautis, o mes laikome režimą atsakingu už tuos veiksmus prieš savo piliečius“, – sakoma S.Harperio pranešime.Premjeras ne vien išplėtė draudimą išduoti vizas Kijevo režimo lyderiams, bet ir paskelbė naujas ekonomines sankcijas prieš V. Janukovyčių ir jo šalininkus.„Viliamės, kad šie rimti žingsniai įtikins Ukrainos vyriausybę siekti taikaus krizės sprendimo“, – pabrėžė jis.Kanadoje turi didelę ukrainiečių bendruomenę: šalyje gyvena 1,2 mln. iš Ukrainos kilusių žmonių, rodo vėliausio gyventojų surašymo duomenys.„Mūsų vyriausybė, bendradarbiaudama su ukrainiečių kilmės kanadiečių bendruomene ... toliau palaikys Ukrainos žmones jų kovoje už laisvą ir demokratinę Ukrainą“, – pažymėjo S. Harperis.
Prancūzijos užsienio reikalų ministras L. Fabiusas ragina neskubėti su išvadomis.„Su valdžia ir opozicija sutarėme nieko nekomunikuoti, kol viskas nebus baigta“, - socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė ministras.Pasak jo, derybos buvo sunkios, nes šalis yra „ant pilietinio karo slenksčio“.
Išaugo žuvusių milicininkų skaičiusVidaus reikalų ministerija skelbia, jog naujausiais duomenimis per milicininkų ir protestuotojų susirėmimus žuvo 16 milicininkų. Dar 130 hospitalizuoti dėl šautinių žaizdų, teigiama ministerijos pranešime. 
Kalbama apie apribotas prezidento galias„Ukrainskaja pravda“ skelbia, jog po susitikimo su ES ministrais V. Janukovyčius sutiko, jog būtų apribotos prezidento galios ir grįžta prie 2004 – ųjų Konstitucijos. Toks susitarimas turėtų būti pasirašytas 12 val. vietos laiku. Teigiama, jog prezidento galios gali būti apribotos per ateinančias 48 val. Taip pat bus susitarta dėl laikinosios vyriausybės suformavimo ir išankstinių rinkimų, kurie įvykti turėtų dar šiemet. 
Derybose dėl Ukrainos krizės pasiektas susitarimasNaktinėse derybose, kuriose dalyvavo Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, opozicija ir trys Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai, buvo pasiektas susitarimas, kaip turėtų būti sprendžiama šalį krečianti politinė krizė, penktadienį pranešė prezidentūros spaudos tarnyba.Pranešime sakoma, kad ta sutartis bus pasirašyta vidurdienį vietos (ir Lietuvos) laiku, tačiau daugiau detalių nepateikiama. Opozicija ir ES ministrai kol kas nepatvirtino, jog toks susitarimas buvo priimtas, o diplomatiniai šaltiniai sakė, jog tos derybos buvo „labai sudėtingos“.
Susitarimas bus pasirašytas 12 val.Penktadienį vidurdienį bus pasirašytas susitarimas dėl krizės sureguliavimo Ukrainoje, skelbia naujienų agentūra UNIAN. 
Planuojamas dar vienas susitikimas su V. JanukovyčiumiVokietijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai Frankas-Walteris Steinmeieris  ir Radoslawas Sikorskis  penktadienį planuoja dar vieną susitikimą su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi, dėl politinės vidaus krizės sureguliavimo.„Derybos tęsiasi. Iki pietų mes planuojame dar vieną susitikimą su prezidentu“, - sakė Europos Sąjungos (ES) atstovybės Ukrainoje vadovas Janas Tombinskis, pasibaigus visą naktį trukusiam susitikimui prezidento administracijoje.Tas susitikimas truko devynias valandas ir baigėsi penktadienį 7 val. 30 minučių.Išėję iš prezidento administracijos Vokietijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai nesutiko atsakyti į žurnalistų klausimus.Opozicinių frakcijų lyderiai – „Batkyvščynos“ („Tėvynės“) Arsenijus Jaceniukas, „Svobodos“ („Laisvės“) Olehas Tiahnybokas ir UDAR („Smūgio“) Vitalijus Klyčko - iš prezidento administracijos išėjo pro kitą išėjimą ir taip išvengė žurnalistų klausimų.Ukrainos prezidento kanceliarija paskelbė, esą susitarimas su trim ES ministrais pasiektas ir bus pasirašytas jau penktadienį. Nepatvirtintais duomenimis, tai gali įvykti po maždaug trijų valandų. Susitarimo detalės kol kas neskelbiamos.
Baigėsi derybos su V. JanukovyčiumiLenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis savo „Twitter“ paskyroje paskelbė, jog pagaliau 7 val 20 min baigėsi derybos su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi. 
Iš pareigų traukiasi Ukrainos kariuomenės jungtinio štabo vado pavaduotojasIš pareigų traukiasi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vado pavaduotojas generolas leitenantas Jurijus Dumanskis, skelbia naujienų agentūra UNIAN.J. Dumanskis pareiškė, jog jau pateikė ir tokią valią išreiškiantį rašytinį prašymą, skelbia LV.ua.„Šiandien matome, kaip į pilietinį konfliktą bandoma įtraukti ir karines pajėgas – tai neleistina. Tokie veiksmai gali pareikalauti tiek karių, tiek taikių piliečių aukų, to leisti paprasčiausiai negalima. Tokia mano asmeninė pozicija – kaip piliečio, kaip kariškio, kaip vadovo, kuris atsakingas už savo pavaldinius. Todėl nusprendžiau trauktis iš užimamų pareigų“, - teigia J. Dumanskis.Tai jau antrasis prašymas atleisti iš pareigų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generaliniame štabe per pastarąsias kelias dienas. Prieš dieną apie traukimąsi informavo ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vadas Vladimiras Zamanas.Atsakydamas į klausimą, ar šie du įvykiai susiję ir ar bandęs jis, prieš raštu informuodamas apie pasitraukimą, pasikalbėti su vadovybe – konkrečiai ministru Pavelu Lebedevu – J. Dumanskis atsakė: „Juk jūs suprantate, jog pokalbių, bandymų išsakyti savo poziciją būta. Tačiau situacija susiklostė taip, jog priėmiau sprendimą trauktis. Vadovybė turi savo nuomonę ir daro tai, ką daro“.
Derybos su V. Janukovyčiumi sudėtingosDerybos dėl krizės Ukrainoje, kurioms tarpininkavo trijų Europos Sąjungos (ES) šalių užsienio reikalų ministrai, buvo sudėtingos ir bus pratęstos vėliau penktadienį, po kelių valandų pertraukos, pranešė vienas Europos diplomatinis šaltinis.„Derybos yra labai sudėtingos ir vyko visą naktį, – sakė šaltinis. – Dabar paskelbta pertrauka. Dalyviai vėl susirinks prieš vidurdienį.“
JAV vėl grasina sankcijomis V. JanukovyčiuiJungtinių Valstijų viceoprezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį perspėjo Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių, kad Vašingtonas pasiruošęs paskelbti sankcijas pareigūnams, įsakiusiems saugumo pajėgoms šaudyti į protestuotojus.Kalbėdamasis su Ukrainos lyderiu telefonu, J. Bidenas „aiškiai pareiškė, kad Jungtinės Valstijos ruošiasi imtis sankcijų prieš pareigūnus, atsakingus už smurtą“, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.Vašingtonas anksčiau sakė esantis įtūžęs, kad vyriausybės pajėgos nukreipė automatinius ginklus į protestuotojus ir leido suprasti, kad dar labiau priartėjo prie sankcijų paskelbimo – žingsnio, kurį jau atliko Europos Sąjunga (ES).Baltųjų rūmų pranešime sakoma, kad J. Bidenas paragino V. Janukovyčių „nedelsiant atitraukti visas saugumo pajėgas: policiją, snaiperius, karinius ir sukarintus dalinius bei nereguliariąsias pajėgas“.„Viceprezidentas ragino prezidentą V. Janukovyčių nedelsiant imtis apčiuopiamų pastangų dirbti su opozicija dėl kelio į priekį, kuris atitiktų teisėtus Ukrainos žmonių lūkesčius“, – nurodė Baltieji rūmai.Anksčiau JAV prezidentas Barackas Obama paskambino Vokietijos kanclerei Angelai Merkel, su kuria tarėse dėl tolesnio Vakarų šalių atsako į tą krizę. Trečiadienį B.Obama buvo perspėjęs dėl „pasekmių“ Ukrainos vyriausybei, jeigu smurtas tęsis.B. Obama jau nurodė uždrausti išduoti JAV vizas 20 Ukrainos pareigūnų ir pagrasino tolesnėmis sankcijomis, tarp kurių gali būti sąskaitų įšaldymas.
Atnaujintas metro darbasPenktadienio rytą Kijeve atnaujintas metro darbas. Uždarytos tik dvi stotelės, esančios šalia Nepriklausomybės aikštės. 
Nuotaikos Maidane radikalėjaLRT radijui korespondentas esantis Kijeve teigė, jog protestuotojai Maidano aikštėje nusiteikę itin pesimistiškai: jie netiki nei opozicijos lyderiais, nei derybų procesu. Pasak jo, nuotaikos Maidane radikalėja, pasigirsta netgi raginimų šturmuoti Auksčiausiąją Radą. Tačiau šiuo metu Maidane pakankamai ramu. 
Verčiama dar viena Lenino statulaŽitomyre apie 2 tūkst. žmonių, tarp kurių dešniojo sektoriaus atstovai ir liaudies savigynos nariai, atėjo į Soboro aikštę, kad nuverstų 10 m aukščio paminklą Leninui. Prie monumento pastatė dideles kopėčias ir užmetė trosus. Žmonės laukia atvykstančios sunkiosios technikos, nes po keleto bandymų nepavyko nuversti monumento.
ES užsienio reikalų ministrų apsauginiai palaikyti „tituškomis“Parlamento atstovas Ruslanas Košulinskis iš parlamento tribūnos pareiškė, kad ketvirtadienio vakare buvo sulaikyti Ukrainos valstybinės apsaugos valdybos pareigūnai vykdė tarnybines pareigas užtikrinant Prancūzijos, Vokietijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrų saugumą. Apsaugos pareigūnai per klaidą buvo palaikyti tituškomis. Pasak politiko, buvo sudaužytas automobilis, kuriuo važiavo apsauginiai. Ruslanas Košulinskis paprašė ateityje nesudaryti tokių problemų, kad nekiltų tarptautinio skandalo. 
Merkel, Obama ir Putinas paragino Ukrainoje siekti „politinio sprendimo“Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį kartu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu paragino siekti neatidėliotino politinio sprendimo siekiant rasti išeitį iš Ukrainą krečiančios kruvinos krizės.„Kanclerė ir prezidentai pasiekė susitarimą paraginti kaip galima greičiau siekti politinio Ukrainos krizės sprendimo ir užbaigti kraujo praliejimą“, - sako Vokietijos vyriausybė pranešime, kuris buvo išplatintas po telefoninių pokalbių tarp Vakarų lyderių ir V.Putino, nesutariančių dėl Ukrainos ateities.A. Merkel paskambino abiem prezidentams ir pokalbio metu informavo juos apie derybas, kurias trys Europos Sąjungos (ES) pasiuntiniai – Vokietijos, Prancūzijos ir Lenkijos ministrai – vedė su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi ir opozicijos lyderiais.V.Janukovyčius leido suprasti ES pasiuntiniams, kad jis esąs nusiteikęs surengti pirmalaikius rinkimus.Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis nurodė, kad per ES derybas Kijeve buvo žengtas didelis žingsnis siekiant išspręsti Ukrainos krizę.„Pažanga buvo pasiekta, bet reikšmingi skirtumai liko“, - parašė R.Sikorskis, vienas iš trijų ES pasiuntinių Kijeve.Baltieji rūmai išplatino pareiškimą, kuriame sakoma, kad B. Obama ir A. Merkel „sutarė, jog kritiškai svarbu, kad Jungtinės Valstijos, Vokietija ir Europos Sąjunga artimiausiomis dienomis toliau palaikytų glaudų ryšį dėl žingsnių, kuriuos mes galime žengti siekdami paremti smurto nutraukimą ir politinio sprendimo, kuris atitiktų geriausius Ukrainos žmonių interesus, radimą.“
R. Sikorskis: Derybomis Kijeve pasiekta pažangos, bet „skirtumai išlieka“Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis ketvirtadienį pareiškė, kad per Europos Sąjungos (ES) derybas Kijeve buvo žengtas didelis žingsnis siekiant išspręsti Ukrainos krizę.„Pažanga buvo pasiekta, bet reikšmingi skirtumai liko“, - „Twitter“ parašė R.Sikorskis, vienas iš trijų ES pasiuntinių Kijeve.
V. Janukovyčius pareiškė ES pasiuntiniams esąs nusiteikęs surengti pirmalaikius rinkimusUkrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pareiškė ES pasiuntiniams esąs nusiteikęs surengti šiais metais pirmalaikius rinkimus, pranešė ketvirtadienį Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas.Prancūzijos, Vokietijos ir Lenkijos diplomatijos vadovai anksčiau ketvirtadienį vedė derybas dėl dokumento, kuris „galbūt suteikia kažkokią viltį padėti įveikti smurto grandinę“, sakė D.Tuskas Varšuvoje.„Be kitų dalykų, buvo sutarta su Janukovyčiumi, kad esama pasiryžimo surengti šiais metais pirmalaikius rinkimus, tiek prezidento, tiek parlamento“, - sakė D.Tuskas po derybų su Laurent'u Fabiusu (Loranu Fabiasu), Franku-Walteriu Steinmeieriu (Franku-Valteriu Šteinmejeriu) ir Radoslawu Sikorskiu (Radoslavu Sikorskiu).D.Tuskas pridūrė, kad V.Janukovyčius esąs nusiteikęs suformuoti nacionalinės vienybės vyriausybę per artimiausias dešimt dienų ir priimti konstitucijos pataisas iki vasaros.D.Tuskas sakė, jog opozicijos lyderiai dabar nagrinėja dokumento juodraštį, bet pridūrė, kad „iš tiesų sunku priimti šiuos pasiūlymus rimtai, kai jie pateikiami su prezidento Janukovyčiaus įsipareigojimu“.ES pasiuntiniai keliais valandas vedė derybas su V.Janukovyčiumi ir su trimis pagrindiniais opozicijos lyderiais Kijeve, o vėliau ketvirtadienį ES nutarė skelbti draudimą keliauti ukrainiečiams, kurių „rankos suteptos krauju“, ir įšaldyti jų sąskaitas.
P.Auštrevičius: ukrainiečiai laukia, kad ES žodžiai taptų veiksmaisKijeve besilankantis Seimo vicepirmininkas liberalas Petras Auštrevičius sako, kad Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų sutarimas dėl sankcijų Ukrainai vertinamas teigiamai, bet laukiama, kol ribojimai ims realiai veikti. „Labai teigiamai vertina. Jie tiktai laukia, kad šie žodžiai galiausiai virstų kažkokiais darbais ir realiais veiksmais. Man atrodo, Europos Sąjunga ir Vakarai jau viršijo savo žodžių limitą kelis kartus, duok Dieve, kad pajudėtų kiek nors konkrečiai“, - BNS sakė P.Austrevičius po susikimo su vietos žurnalistais, visuomenininkais, tarp kurių - asociacijos „Civic Guard“ vadovas Eduardas Zeynalovas.Ketvirtadienį Briuselyje susirinkę ES ministrai priėmė politinį sprendimą, kad asmenims, atsakingiems už žmogaus teisių pažeidimus, represijas ir kraujo praliejimą Ukrainoje, būtų įvestos tikslinės sankcijos - vizų neišdavimas, sąskaitų ES bankuose įšaldymas, taip pat numatyta atšauti licencijas įrangai, kuri gali būti naudojama represijoms prieš taikius gyventojus, ir atpiginti vizas ar jas padaryti nemokamas paprastiems piliečiams."Mes susitikinėjam dabar dar su nevyriausybinėmis organizacijomis, laukiam susitikimo su opozicijos lyderiais", - sakė P.Auštrevičius.Penktadienio naktį numatytas P.Auštrevičiaus susitikimas su Ukrainos opozicijos lyderiais Vitalijumi Kličko ir Arsenijumi Jaceniuku. P.Auštrevičiaus teigimu, vizitu siekiama „įpūsti pasitikėjimo“ demokratinėms Ukrainos jėgoms. „Yra daug nerimo ir netikrumo, tačiau kiek pasišnekame su tais, kurie mus lydi, su liberalais ir paprastais žmonėmis, vis dėlto jų dvasinė stiprybė yra kažkas tokio - jos galėtų pavydėti daugelis tautų. Mane žavi tas pasiryžimas būti iki galo, tai yra stiprybė, kurios jokia jėga negali įveikti taip paprastai“, - kalbėjo P.Auštrevičius.P.Auštrevičius Ukrainoje lankosi su Europos Parlamento Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) frakcijos delegacija. Į Kijevą jis atvyko ketvirtadienio vakarą, į Vilnių planuoja grįšti penktadienį. Šis P.Auštrevičiaus vizitas su Lietuvos Seimu nesusijęs, parlamentaras gavo tik būtiną valdybos pritarimą kelionei.
Trys ministrai vėl pas V. JanukovyčiųSu opozicija susitikę Lenkijos, Vokietijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrai nukeliavo pas V. Janukovyčių. Tai pranešė Lenkijos ministro Radoslawo Sikorskio atstovas Marcinas Wojciechowskis. Pas Ukrainos prezidentą ministrai išvyko po kelias valandas trukusių pokalbių apie krizės suvaldymo scenarijus. Dabar, tikėtina, ministrai su opozicijos variantu grįžta pas V. Janukovyčių. Ryte prasidėjęs Ukrainos prezidento ir ministrų susitikimas truko apie 5 valandas. Tiesa, su pertrauka, kurią V. Janukovyčius panaudojo skambučiui į Maskvą - Ukrainos prezidentas konsultavosi su Vladimiru Putinu. Pastarasis po telefoninio pokalbio nutarė į Kijevą siųsti savo atstovą.ES ministrų susitikimas su opozicija. Reuters nuotr.
Ukrainos politikai bėga iš šalies?Pasirodė pranešimų, kad iš tarptautinio Kijevo oro uosto „Žuliany“ išskrido arba išskristi ruošiasi dalis politikų. Oro uosto VIP salė perpildyta, skelbia zn.ua. Pranešama, kad Aukščiausiosios Rados pirmininkas  Vladimiras Rybakas į Budapeštą išsiuntė savo šeimą, dar anksčiau išskrido vicepirmininkas Igoris Kaletnikas, mokesčių ministras Aleksandras Klimenko. Dar anksčiau vienas politikas socialiniuose tinkluose pranešė, kad iš šalies galėjo išvykti ir V. Janukovyčiaus sūnūs su šeimomis.
Aktyvistai praneša, kad jau identifikavo 58 žuvusius
„Tituškos“ sužeidė Kijevo „Dinamo“ futbolininką Nuo „tituškų“ išpuolio nukentėjo ir jaunas sportininkas - 21-erių Kijevo „Dinamo“ saugas Vladislavas Kalitvincevas, skelbia newsru.ua. Pranešama, kad futbolininkui sulaužytas žandikaulis.
L. Linkevičius: 4 ministrų sprendimaiLietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, ketvirtadienį dalyvavęs Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikime Briuselyje, teigia, kad šalys narės apsisprendė dėl tikslinių sankcijų už kraujo praliejimą atsakingiems Ukrainos pareigūnams bei dėl vizų režimo palengvinimo paprastiems Ukrainos piliečiams.Sankcijos: 1. Už kraujo praliejimą atsakingiems Ukrainos pareigūnams nebus išduodamos Europos Sąjungos vizos.2. Tokių pareigūnų ar verslo atstovų sąskaitos Europos Sąjungos bankuose bus įšaldomos.3. Bus atšauktos licencijos įrangai, kuri galėtų būti naudojama represijoms prieš taikius gyventojus. 4. Bus lengvinamas vizų režimas paprastiems Ukrainos gyventojams, tai yra arba sumažės kaina, arba vizos taps visai nemokamos.Plačiau skaitykite ČIA.
Lvove dega „Berkut“ bazėUkrainos Lvovo miesto Troleibusnaja gatvėje, kur įsikūrusi specialiųjų pajėgų „Berkut“ bazė, kilo gaisras, skelbia naujienų agentūra UNIAN. Kaip teigia Ukrainos nepaprastųjų situacijų tarnybos Lvovo srities skyriaus atstovas spaudai Vitalijus Turovcevas, į įvykio vietą jau atvyko ugniagesiai gelbėtojai, kurie bando maldyti liepsnas. Kol kas tiksliai neaišku, ar dega būtent „Berkut“ bazė, ar greta esančios patalpos. Paklaustas apie galimą pastato evakuaciją, pareigūnas situaciją komentuoti atsisakė. Į gaisro vietą skuba daugiau ugniagesių ir greitosios pagalbos medikai. Kaip žurnalistams pasakoja liudininkai, sprendžiant pagal tai, jog pastatas vienu metu įsiliepsnojo keliose vietose, greičiausiai jis buvo padegtas Molotovo kokteiliais. 
V. Janukovyčius sutiko surengti priešlaikinius rinkimus? Reuters World, remdamasis Lenkijos premjeru Donaldu Tusku, socialiniame tinkle „Twitter“ praneša, kad Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius sutiko su Europos Sąjungos pasiuntinių pasiūlymu surengti priešlaikinius rinkimus šiais metais.
Ukrainos parlamente opozicija reikalauja vidaus reikalų ministro atstatydinimoKijeve vykstančiame neeiliniame Aukščiausiosios Rados posėdyje opozicija reikalauja, kad dar šiandien būtų nustatyta pirmalaikių prezidento rinkimų data, atstatydintas vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharąčenka bei pareikštas nepasitikėjimas generaliniu prokuroru Viktoru Pšonka. Visa tai iš tribūnos pareiškė partijos „Batkivščyna“ (Tėvynė) deputatas Oleksandras Turčynovas, pranešė Ukrainos naujienų agentūra UNN. Jis dar kartą primygtinai ragino parlamentą sugrąžinti 2004-ųjų konstituciją ir paskirti pirmalaikių prezidento rinkimų datą.
Lucko vidaus pajėgų kariai savo amuniciją perdavė aktyvistamsKaip skelbia naujienų agentūros UNIAN žurnalistai, Lucke veikiantys Ukrainos vidaus pajėgų 1141-ojo būrio kariai „Dešiniojo sektoriaus“ radikaliesiems  protestuotojams ir Savigynos kovotojams perdavė savo amuniciją. Tokią  informaciją žiniasklaidai perdavė „Dešiniojo sektoriaus“ atstovas Pavelas  Danilčiukas. Anot politiko, tokį susitarimą su vidaus pajėgų kariais pavyko pasiekti per jų vadovybę. Skelbiama, jog „Dešiniojo sektoriaus“ ir Savigynos aktyvistai kartu su Lucko gyventojų kolona įsiveržė į karių zoną. Vidaus pajėgų kovotojai  atidavė savo amuniciją – neperšaunamą aprangą. Ketinama laimikį siųsti tiesiai į Kijevą.
Praneša, kad žuvo jau 13 milicininkųValdžios institucijos praneša, kad žuvusių milicijos darbuotojų  skaičius nuo vasario 18 d. pasiekė 13. Į gydymo įstaigas jau pristatyta 130 milicininkų su šautinėmis žaizdomis, o medikų pagalbos prireikė 565 vidaus reikalų sistemos darbuotojams nuo vasario 18 d. 410 atsidūrė ligoninėje.
Maidane nužudytas dar vienas žurnalistasMaidane nužudytas leidinio „Sportanalitika“ žurnalistas Igoris Kostenka, praneša newsru.ua. Tuo tarpu Ukrainos parlamento narys Anatolijus Gricenka (nepriklausantis jokiai frakcijai) teigia, jog snaiperiai, kurie ketvirtadienio vakarą pradėjo šaudyti į Maidano protestuotojus – Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos darbuotojai. Ukrainos saugumo tarnyba skelbia, jog šiandien Maidane specialiojo būrio „Alfa“ kovotojai veiksmų nesiėmė. 
Europa apsisprendė: sankcijos busEuropos Sąjungos užsienio reikalų ministrai, ketvirtadienį susitikę Briuselyje, apsisprendė numatyti ribotas sankcijas už kraujo praliejimą atsakingiems Ukrainos valdžios pareigūnams, socialiniame tinkle Twitter pranešė Lietuvos attsovybė prie Europos Sąjungos.
Žiniasklaida išsiaiškino, kas vienija saugumo pajėgas ir „tituškas“ Į žmones šaudę saugumo pajėgų nariai ir „tituškos“ nešioja ant rankų geltonus raiščius ar kitus skiriamuosius ženklus.  Tokia išvada peršasi iš įvairių fotografijų ir vaizdo įrašų.  Fotografijoje, kuri daryta ketvirtadienį šalimais Oktiabrsko rūmų, šaunamaisiais ginkais ginkluoti vyrai ant rankų yra užsidėję geltonas juosteles, skelbia pravda.com. Kitoje fotografijoje užfiksuotas berkutininkas, prie Oktiabrsko rūmų šaudantis į protestuotojus. Jis taip pat ant rankos ryši geltoną raištį. Tokius pat raiščius turėjo ir juodai apsirengę asmenys, kurie vasario 18 dieną su tokiais pat ginklais išlipo iš autobuso ant Kostelnos ir Trechsviatitelskos gatvių kampo. Tame autobuse buvo vyras, ant kurio aprangos buvo parašyta „SBU“. Iš šito galima spręsti, kad tai buvo „Alfos“ kovotojas.  Geltonus raiščius ryšėjo ir „tituškos“, kurie judėjo pridengti saugumo pajėgų. Šiame video rodoma, kad instruktuojamos „tituškos“: http://www.liveleak.com/view?i=2df_1392900679Norint pamatyti šį video, reikia būti registruotu Youtube, taip pat perspėjame, kad rodomas smurtas:http://www.youtube.com/watch?v=kPZmN5LS8iM
Oficialiai patvirtintos 67 žūtys  Kijevo miesto valstybinės administracijos (KMVA) sveikatos apsaugos departamentas informavo, kad iki vasario 20 dienos 15 val. vietos laiku nuo vasario 18 dienos į sveikatos įstaigas dėl medicininės pagalbos kreipėsi 551 masinių neramumų sostinėse centre dalyvis. 332 žmonės paguldyti į ligonines.  „Iki 15 val. į teismo medicinos ekspertizės biurus buvo pristatyti 67 lavonai. Tarp jų buvo devyni žmonės, mirę medicinos įstaigose, pavaldžiose Kijevo miesto sveikatos apsaugos departamentui“, - rašoma pranešime.   Anot spaudos tarnybos, Kijevo ligoninės dirba visą parą ir teikia pagalbą tiek Kijevo gyventojams, tiek atvykusiems iš kitų miestų. Visos miesto ligoninės yra aprūpintos medikamentais, medicininės paskirties reikmenimis, infuziniais tirpalais bei imunobiologiniais preparatais.  Nepaisant padidėjusio krūvio, sostinės medikai yra savo darbo vietose ir pasiaukojimai dirba, darydami viską kas įmanoma, kad nė vienas sužeistasis neliktų be pagalbos, pažymėjo Sveikatos apsaugos departamento direktorė Alla Areškovič.    
JAV pasipiktinusios, kad Ukrainos vyriausybės pajėgos šaudo į protestuotojusBaltieji rūmai ketvirtadienį pareiškė, kad yra „pasipiktinę“, jog Ukrainos pajėgos Kijeve po trumpų paliaubų nukreipė kovinius ginklus į protestuotojus. Baltųjų rūmų atstovas Jay'us Carney'is paragino vyriausybę atitraukti savo pajėgas nuo fronto linijų Ukrainos sostinėje. Vis tik atstovo pareiškime nenurodoma, kokių pasekmių gali tikėtis Kijevas, ignoravęs ankstesnius daugkartinius raginimus nutraukti smurtą.„Mus papiktino vaizdai, kaip Ukrainos saugumo pajėgos iš automatinių ginklų šaudo į savo žmones“, – pareiškė J.Carney'is. „Raginame prezidentą (Viktorą) Janukovyčių nedelsiant išvesti saugumo pajėgas iš Kijevo centro ir gerbti teisę į taikius protestus, taip pat raginame protestuotojus reikštis taikiai“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovo pareiškime. J.Carney'is paragino Ukrainos kariuomenę nesikišti į šį konfliktą, kuris, pasak jo, turi būti sprendžiamas politinėmis priemonėmis. Atstovas taip pat sakė, kad Vašingtonas ir jo sąjungininkės sieks, kad atsakingi už smurtą atsakytų. Trečiadienį B.Obama perspėjo Ukrainos vyriausybę dėl „pasekmių“, jeigu ji nenutrauks smurto prieš taikius protestuotojus. JAV Valstybės departamentas anksčiau pranešė, kad uždraudė išduoti vizas maždaug 20 aukšto rango Ukrainos pareigūnų „prisidėjusių arba atsakingų už žmogaus teisių pažeidimus ar kitaip nurodžiusių juos vykdyti“, ir pagrasino naujomis sankcijomis. Tačiau ketvirtadienį kruvinas smurtas vėl atgijo, gatvėse vyko protestuotojų ir saugumo pajėgų susirėmimai. Remiantis opozicijos medikų duomenimis, vien per ketvirtadienį, kuris tapo kruviniausia diena per visą Ukrainos nepriklausomybės laikotarpį, nuo šautinių žaizdų žuvo daugiau kaip 60 protestuotojų.
Radoje - pykčiaiNaujienos iš Rados prieštaringos. Vieni skelbia, kad pavyko surinkti sprendimams priimti būtiną deputatų skaičių. Transliacija rodo, kad salė apytuštė, joje nuolat vaikšto deputatai. Pranešama, kad vos nekilo muštynės, kai V. Janukovyčiaus regionų partijos narys Vitalijus Gruševskis pasiūlė padaryti pertrauką dėl mažo deputatų skaičiaus. Reuters nuotr.
Rusijos propaganda grubiai klysta, žurnalistai verkiaKovų krečiamoje Ukrainoje vyksta ir informacinis karas. Štai Maidano protestus remianti ir iš karštojo taško nuolat transliuojanti interneto televizija „Espreso TV“ praneša apie Rusijos žiniasklaidos negrabius propagandinius žingsnius. Tuo tarpu rusų žurnalistai skundžiasi, kad yra ujami. „Espreso TV“ pranešė, kad Rusijos propagandininkai paskubėjo „Komsomolskaja pravda“ paskelbti apie tai, kad protestuotojai užėmė ir nusiaubė Aukščiausiąjąi Radą, nors tai neįvyko. „Espreso TV“ šaipėsi, kad akivaizdu, jog publikacija buvo sufabrikuota, žinia paskelbta pagal įsakymą, net nepasidomėjus, ar viskas vyko pagal planą. Anksčiau buvo ženklų, kad Rada gali būti užimta, ėjo kalbos apie parlamento evakuaciją ir svarstomos prognozės, kas bus, jei Rada pereis į protestuotojų rankas, tačiau pastatas taip ir nebuvo užimtas, skirtingai nei paskelbė rusiška spauda. Savo tinklalapyje „Komsomolskaja pravda“ skiria daug dėmesio įvykiams Ukrainoje, ypač vadinamajai kitai įvykių pusei. Plačiau... 
Naujos neoficialios žinios apie ES ministrų pokalbį su V. JanukovyčiumiAgentūra DPA, remdamasi savo šaltiniais, skelbia sužinojusi, kokie variantai buvo aptariami už uždarų durų. Esą Lenkijos, Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai pasiūlė V. Janukovyčiui suformuoti pereinamąją vyriausybę, pradėti konstitucinę reformą ir anksčiau laiko organizuoti prezidento ir parlamento rinkimus. Panašius duomenis anksčiau skelbė Lenkijos naujienų agentūra PAP.
Apie pusė ukrainiečių paliko Sočio olimpiadą dėl šaudynių MaidaneMaždaug pusė Ukrainos sportininkų paliko Sočio žiemos olimpines žaidynes dėl neramumų Kijeve ir kituose Ukrainos miestuose. Apie tai praneša newsru.ua, remdamasi BBC ir Ukrainos olimpinio komiteto atstovo informacija. Anksčiau Tarptautinio olimpinio komiteto atstovas Marcas Adamsas pranešė, kad dalis ukrainiečių nusprendė grįžti į tėvynę, tik nepranešė, kiek tiksliai. Ukrainos olimpinio komiteto vadovas Sergejus Bubka, M. Adamso teigimu, suteikė rinktinės dalyviams galimybę rinktis – likti žaidynėse, ar išvykti. M. Adamsas pabrėžė, kad pats S. Bubka pasisako už tai, kad visa komanda liktų žaidynėse ir savo pavyzdžiu ragintų žmones taikytis. Į Sočio olimpiadą atvyko 43 Ukrainos sportininkai. Anksčiau Ukrainos rinktinės nariai Bogdana Maceckaja ir Olegas Maceckis pareiškė, kad piktinasi pastaraisiais prezidento Viktoro Janukovyčiaus veiksmais ir palieka olimpiadą.  
Parlamentarai ir valdininkai masiškai išstoja iš Regionų partijosKetvirtadienį Aukščiausios Rados nariai, Regionų partijos apskričių organizacijų vadovai, parlamentarai ir merai rašė pareiškimus dėl išstojimo iš Regionų partijos.Iš partijos išstojo ir atsisakė įgaliojimų Regionų partijos Lvovo apskrities organizacijos pirmininkas Piotras Pisarčiukas, informuoja unian.net. Kijeve pareiškimą dėl išstojimo iš partijos parašė Kijevo miesto administracijos pirmininkas Makejenka. Iš Regionų partijos išstojo Poltavos apskrities meras Aleksandras Isypas. Vinicios apskrities tarybos pirmininkas Tatusiakas ir jo pirmasis pavaduotojas Krevskis irgi parašė pareiškimus dėl išstojimo. Odesoje pareiškimą dėl išstojimo parašė parlamentaras Kovryžnychas. Chmelnickio apskrityje iš Regionų partijos išstojo apie 10 apskrities tarybos narių. Žytomyro apskrityje iš partijos 
Ukrainiečiams pagalbos ranką ištiesti nori ir Lietuvos vežėjaiŠalies vežėjai prisideda prie palaikymo Ukrainai. Ketvirtadienį vykusiame susitikime su Ukrainos vežėjų asociacijos ASMAP atstovais buvo tartasi, kaip Lietuvos vežėjų asociacija galėtų garantuoti už kolegas iš Ukrainos vežant krovinius į Europos Sąjungos (ES) šalis. Pasak asociacijos "Linava" prezidento Algimanto Kondrusevičiaus, ukrainiečiai paprašė lietuvių pagalbos perorientuojant krovinių srautus į Vakarus, nes jų darbas į Rusiją blokuojamas. Patekti į Rusiją su TIR knygelėmis pastarieji nebeturi jokių galimybių.  "Kai Ukrainos vežėjas gabena ukrainietišką krovinį į ES valstybę, jis turi pateikti garantiją, kad krovinys bus pristatytas į muitinę. Mes galėtume garantuoti. Tai yra galimybė vežėjui dirbti šioje sistemoje. Šiandien ieškojome visų bendradarbiavimo galimybių", - teigė jis. Ukrainos vežėjų asociacijos ASMAP viceprezidentas Jurijus Kučinskis pažymi, kad abipusis susitarimas dėl garantijų krovinių vežėjams labai reikalingas ukrainiečiams. "Ieškome sprendimų, kaip greičiau ir saugiau vystyti logistiką į ES šalis", - paaiškino J. Kučinskis. Svečiai iš Ukrainos teigė, kad suderinę bendradarbiavimo sutarties projektą grįš į liepsnojantį Kijevą. Transporto bendrovių padėtis Ukrainoje po Rusijos sprendimų neįsileisti Ukrainos vežėjų su TIR knygelėmis yra ypač nelengva. Jų darbas sutriko ir dėl šalyje vis labiau įsivyraujančio chaoso.  "Buvau nuvykęs į Lenkijos-Ukrainos sienos kirtimo punktą Korčova-Krakovicai, kur protestuotojai užblokavo betoniniais blokais važiuojamąją dalį, uždegė laužus. Derybos tęsiasi, tačiau nelabai aišku, kodėl trukdomas taikių piliečių darbas", - pasakojo svečias iš Ukrainos.ASMAP vežėjams rekomendavo vykti per kitus sienos kirtimo punktus, kurie šiuo metu dirba įprastu režimu. Pasak jo, įvažiavimas į Kijevą taip pat beveik neįmanomas - miestas uždarytas, sunkvežimiai neįleidžiami, jų eilės susikaupusios pakelėse ar aikštelėse. Vykstama aplinkkeliais.
Kijeve aktyvistai užblokavo VRM institutą  Kijevo Kolektornos gatvėje, kur įsikūręs Vidaus reikalų ministerijos institutas, susirinko apie 100 aktyvistų. Jie visi yra Darnicko rajono gyventojai ir studentų tėvai, rašo unian.net. Žmonės užblokavo instituto vartus malkomis ir sunkvežimiu. Aktyvistų duomenimis, čia buvo dislokuoti Vidaus pajėgų ir „Berkut“ kovotojai, dalyvaujantys operacijose Maidane. Žmonės nusiteikę ryžtingai: jeigu kažkas bandys išvažiuoti, jie teigė padegsiantys sunkvežimį. Tuo pat metu prie aktyvistų priėjo pulkininkas Naumecas, kuris patikino, kad instituto kursantai nebus siunčiami į Maidaną ir kad „Berkut“ narių čia nėra. Už vartų matyti 5 autobusai, prie jų sukiojasi viršininkai.  
V. Janukovyčiaus sūnų šeimos pabėgo?Iš Ukrainos skubiai išskrido lėktuvai su Viktoro Janukovyčiaus sūnų šeimomis. Apie tai „Facebook“ pranešė deputatas Olegas Liaško, informuoja gazeta.ua. „Ką tik mano šaltiniai Donecko prokuratūroje pranešė, kad iš Donecko oro uosto išskrido du lėktuvai su V. Janukovyčiaus vyriausiojo ir jauniausiojo sūnų šeimomis, – rašo O. Liaška. – Svarbių asmenų terminale šiuo metu yra Regionų partijos nariai Saldo ir Povalijus. Bėga nuo žmonių pykčio. Tegu nė negrįžta.“
 Barščoukos srityje apšaudyta duoną vežusi mašinaUkrainos Barščoukos srityje apšaudyta duoną vežusi mašina. Incidento metu buvo apvogti praeiviai, skelbia naujienų agentūra UNIAN. Pranešama, kad mašiną apsupo nežinomi asmenys. Apie incidentą Espreso.TV informavo incidento liudininkai. Skelbiama, jog, apšaudant automobilį, buvo apvogti pro šalį ėję asmenys. iš dviejų vietinių užpuolikai atėmė auksinius papuošalus. 
Ultimatumas viešbučiuiPer tiesioginę transliaciją girdėti, kaip nuo Maidano scenos buvo pareikštas ultimatumas viešbučio „Ukraina“, iš kurio šaudo snaiperiai, šeimininkams. Pasak oratoriaus, tai paskutinis įspėjimas. Jeigu viešbučio šeimininkai nepadės surasti pastate besislapstančių snaiperių, viešbutis bus sudegintas.  
Atstatinėja barikadas17 val. Instituto ir Gruševskio gatvėse ramu. Aktyvistai stato naujas barikadas visose gretimose gatvėse, neša akmenis ir statybines medžiagas, informuoja newsru.ua. Aplink Instituto gatvę vienu traktoriumi veža didelius objektus barikadoms statyti. Iš kitos barikadų pusės, tiek Instituto, tiek Gruševskio gatvėse, nematyti nei praeivių, nei specialiosios paskirties būrio narių. Mitinguotojų duomenimis, Instituto gatvėje statomi sunkvežimiai, už kurių neva stovi šarvuočiai, bet nuo barikadų jų nematyti. Padėtis tiek Maidane, tiek Europos aikštėje rami. Dauguma žmonių stato barikadas arba rūpinasi atvykėlių, kurių nuolat daugėja Kijevo centre, buitimi. http://www.youtube.com/watch?v=KKs8gX6p26A
Skelbia, apie paimtus įkaitusValdžia praneša, kad protestuotojai įkaitais paėmė neginkluotus milicininkus, 25 sužeisti,  keli žuvo, praneša CNN.Ukrainos protestuotojai sostinėje įkaitais paėmė 67 vidaus pajėgų pareigūnus, ketvirtadienį pranešė šalies Vidaus reikalų ministerija.Kiek anksčiau ministerija nurodė, kad riaušių policijos pajėgos „Berkut“ buvo apginkluotos koviniais ginklais, siekiant sutramdyti kruvinus protestus. „Siekiant išlaisvinti įkaitus, pareigūnai turi teisę panaudoti savo ginklus“, – sakoma ministerijos pareiškime, kuris skelbiamas jos svetainėje.Pasigesta dar trijų vidaus reikalų pareigūnų, nurodoma jame.
Pradėjo dirbti Kijevo metroApie tai praneša unian.net, informacija tikslinama.
Lietuvos gynybos atašė Ukrainoje: kariai blokuojamiLietuvos gynybos atašė Ukrainoje Mindaugas Kviklys „Lietuvos ryto“ televizijai sakė, kad per šią dieną karinių dalinių kolonos juda į Kijevą ir susiduria su trukdžiais. Kaip jau skelbta, viena kolona pateko į avariją, per ją žuvo trys kariai, aštuoni atsidūrė reanimacijoje. Taip pat buvo užblokuotas karinio dalinio vykimas geležinkeliu. Žmonės pastatė barikadas ant geležinkelio bėgių. Vis pasirodančias žinias, kad spec. pajėgos ir saugumiečiai stoja į protestuojančios liaudies pusę, M. Kviklys siūlė vertinti atsargiai, nes tokios žinios dažnai būna ir paneigiamos.Ši nuotrauka pasklido Maidano aktyvistų socialiniuose tinkluose:
V. Putinas siunčia į Kijevą tarpininkąRusijos prezidentas Vladimiras Putinas Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus prašymu siunčia į Kijevą kaip tarpininką derybose su opozicija ombudsmeną Viktorą Lukiną. Tai ketvirtadienį pranešė Rusijos valstybės vadovo spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas, kuriuo remiasi "RIA Novosti”. "Ukrainos iniciatyva įvyko prezidento V. Putino ir prezidento V. Janukovyčiaus pokalbis telefonu, kurio metu Ukrainos prezidentas pasiūlė Rusijos valstybės vadovui nusiųsti į Kijevą Rusijos atstovą, kuris dalyvautų derybose su opozicija kaip tarpininkas”, - sakė D. Peskovas. Spaudos sekretorius informavo, kad "V. Putinas nusprendė nusiųsti su šia misija žmogaus teisių įgaliotinį Vladimirą Lukiną”. "Kaip žinoma, V. Lukinas turi didžiulį diplomatinio darbo patyrimą, yra pelnęs autoritetą tarp žmogaus teisių gynėjų, vadovavo didelei opozicinei partijai”, - priminė D. Peskovas.  
Chmelnyckio srities Saugumo vadas atsiprašė ir pasitraukė Ukrainos Chmelnyckio srities valstybės saugumo tarnybos vadovas V. Kraitoras išėjo pas susibūrusius žmones, atsiprašė už žudynes Ukrainoje ir pranešė, kad parašė atsistatydinimo pareiškimą. Tai praneša „Espreso TV“. Tuo tarpu Lietuvos gynybos atašė Ukrainoje Mindaugas Kviklys sakė, kad neturi tokios informacijos, jis perspėjo, kad panašaus turinio informacija dažnai pasirodo, tačiau dažnai vėliau būna paneigiama.
Kijevo gyventojai šluoja iš parduotuvių maisto produktusKijevo gyventojai ėmė supirkinėti maisto produktus, prekybos centruose kai kurių prekių jau nebėra. Kaip informuoja „Unian“ korespondentas, Kijevo rajonų Desnianskij ir Obolonskij parduotuvėse žmonės perka grikius, ryžius, miltus aliejų.Kai kuriuose prekybos centruose jau neliko kruopų ir aliejaus. Prie kasų nusidriekia kelių dešimčių pirkėjų eilės. Žmonės sako, kad nori apsirūpinti atsargomis, nes bijo nestabilumo. Kijevo gyventojai taip pat pasakoja, kad juos gąsdina pranešimai per televiziją ir internete apie padėtį Ukrainoje. 
Kijeve evakuojama mokyklaKijevo Dnepropetrovo rajone vyksta masinė mokinių evakuacija iš mokyklos.Kaip informuoja „Unian“ korespondentas, 183-ioje mokykloje vyresnių klasių mokinių neišleidžia iš mokyklos be suaugusiųjų palydos. Klasių auklėtojai prašo mokinių skambinti „tėvams, vyresniems broliams ar seserims, senelės, seneliams, kaimynams... Bet kam iš suaugusiųjų, kad ateitų ir juos pasiimtų.“ Mokyklos sargė iš mokyklos išleidžia vaikus tik lydimus suaugusiųjų. Prie įėjimo į mokyklą susidarė žmonių spūstis. Į korespondento klausimą, kas vyksta, atsakyta trumpai: „Gauta telefonograma.“ 
Kijevo administracijos vadovas pasitraukė iš V. Janukovyčiaus partijosKijevo miesto administracijos vadovas Volodimiras Makejenka ketvirtadienį pasitraukė iš prezidento Viktoro Janukovyčiaus partijos. Tokiu būdu Kijevo meras protestuoja dėl kraujo praliejimo gatvėse. Be kita ko, tai - ženklas, kad valstybės vadovas gali pradėti netekti savo aplinkos palaikymo, skelbia "Reuters". V. Makejenka, kurį V. Janukovyčius tiesiogiai paskyrė vadovauti Kijevui, pranešė, jog pasitraukė iš prezidento Regionų partijos. "Šiandienos įvykiai Ukrainos gatvėse yra tragedija visiems ukrainiečiams. Žmogaus gyvybė turėtų būti didžiausia valstybės vertybė ir niekam negalima leisti nepaklusti šiam principui", - sakoma mero pareiškime. Didžiausias smurto protrūkis per 22-ejus Ukrainos nepriklausomybės metus nuo antradienio pareikalavo per 50 žmonių gyvybių. 2,8 mln. gyventojų turinčiame Kijeve situacija paaštrėjo praėjus trims mėnesiams demonstracijų, kurias įžiebė V. Janukovyčiaus sprendimas nepasirašyti Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga. V. Makejenka pranešė, jog tikisi užtikrinus saugumą vėl paleisti nuo antradienio sustabdytą metro.
Rusijos diplomatijos vadovas sankcijas Ukrainai vadina „šantažu“Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį pasmerkė Ukrainos pareigūnams gresiančias sankcijas, kurios, anot jo, primena „šantažą“, Kijeve po naktį trukusių paliaubų atsinaujinus kruvinam smurtui.„Europos Sąjunga ruošiasi aptarti sankcijų įvedimą Ukrainos valdžios atstovams, darydama tai praktiškai lygiagrečiai su eiline neprašyta misija Kijeve“, – sakė jis spaudos konferencijoje Bagdade. „Kaip galima tikėtis, kad tavo paslaugų prireiks, jei iš esmės lygiagrečiai kylanti sankcijų grėsmė labai primena šantažą“, – pridūrė Rusijos diplomatijos vadovas. JAV Valstybės departamentas pranešė, kad uždraudė išduoti vizas maždaug 20 aukšto rango Ukrainos pareigūnų „prisidėjusių arba atsakingų už žmogaus teisių pažeidimus ar kitaip nurodžiusių juos vykdyti“. Vakarai ketina dar padidinti spaudimą Ukrainai ketvirtadienį Briuselyje vyksiančiame ES užsienio reikalų ministrų susitikime, kur bus svarstomos galimos ES sankcijos. Prancūzija dar prieš susitikimą pareiškė, kad yra pasiruošusi pritarti sankcijoms, ypač toms, kurios bus taikomos atsakingiems už smurtą Ukrainoje asmenims. 
Mirštanti mergina dar spėjo parašyti į „Twitter“Per nuolat iš Maidano transliuojančią Espreso TV buvo pranešta, kad viena per Maidano šturmą nukentėjusi mergina socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Aš mirštu“. Vėliau buvo patikslinta, kad mergina per anksti išpranašavo sau mirtį - ji išgyveno. 
Maidane nužudytas universiteto dėstytojasAiškėja per Maidano šturmą žuvusių aukų tapatybės. Buvo nušautas Ukrainos katalikiškojo universiteto dėstytojas Bogdanas Solčianikas. Skelbiama, kad akademikas mirė per Euromaidavo aktyvistų susirėmimus su teisėsaugos pareigūnais, skelbia naujienų agentūra UNIAN. Tokią informaciją savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė vyriausiasis žurnalo „Patriarchat“ redaktorius Anatolijus Babinskis.Remiantis Ukrainos katalikiškojo universiteto puslapyje internete skelbiama informacija, B. Solčianikas dirbo naujausių laikų Ukrainos istorijos katedroje. 2013 metais jis parašė disertaciją, kurios tema skambėjo taip: „Rinkimų ypatumai viename mažame Vakarų Ukrainos mieste 1965-2006 metais“.
Protestuotojai: žuvo bent 100 žmoniųCNN praneša, kad medikai protestuotojų pusėje praneša, jog žuvusiųjų per ketvirtadienį skaičius pasiekė mažiausiai 100.
Greitosios pagalbos automobiliai neįleidžiami į KijevąCNN tiesioginiame eteryje gydytoja Olga skundžiasi, kad medikai nori, bet dažnai negali padėti nukentėjusiems. Greitosios pagalbos automobiliai iš kitų šalies miestų neįleidžiami į sostinę. Todėl nukentėjusiųjų negalima išvežti į ligonines, teko įkurti laikiną ligoninę viešbučio foje. Taip pat trūksta medikamentų ir kitų būtinų priemonių. Ji pabrėžė, kad nėra politikė ir jos misija padėti visiems - tiek protestuotojams, tiek nukentėjusiems „Berkut“ ar milicininkams.
Aiškėja, ką V. Janukovyčiui siūlo ES ministraiLenkijos naujienų agentūra PAP, remdamasi savo šaltiniais, pranešė, kad Viktoro Janukovyčiaus pokalbis su Lenkijos, Vokietijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrais laikinai sustabdytas.Apie keturias valandas trukusiose derybose esą padaryta pertrauka. Tam, kad V. Janukovyčius galėtų paskambinti Vladimirui Putinui. Anot PAP, trys ES šalių ministrai V. Janukovyčiui pasiūlė sutrumpinti savo kadenciją iki šių metų pabaigos.Daugiau – čia.
Baltarusija: Vakarų požiūris į riaušes Ukrainoje pataikauja radikalizmui ir ekstremizmuiUkrainos kaimynė Baltarusija sukritikavo Vakarų požiūrį į riaušes Kijeve ir kituose regionuose bei pasmerkė, Minsko teigimu, radikalius ir neteisėtus būdus siekiant vidaus politinio susiskaldymo. "Mes negalime nepaisyti fakto pastaruosius mėnesius vertinant tragiškus įvykius Ukrainoje, kada Vakarų šalys vis akcentavo taikų protestų pobūdį ir atsisakė pastebėti neteisėtus administracinių pastatų užėmimus, demonstrantų naudojamus Molotovo kokteilius ir susišaudymą per susirėmimus su milicija", - sakoma ketvirtadienį paskelbtame Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime. Tokia pozicija "primena pataikavimą radikalizmui ir ekstremizmui" bei lemia smurto eskalaciją, informavo ministerija. "Požiūris į įvykius Ukrainoje visiškai skiriasi nuo vertinimų, susijusių su protesto akcijomis kitose Europos valstybėse, kur teisėsauga buvo priversta panaudoti jėgą siekiant atkurti tvarką", - teigiama pranešime. Baltarusija visą laiką palaikė taikų politinės krizės Ukrainoje sprendimą "besąlygiškai vadovaujantis konstitucinėmis normomis ir be užsienio intervencijos".
Užkarpatės jėgos struktūros teigia pereinančios į tautos pusęNet keli Ukrainos Užkarpatės srities jėgos struktūrų vadovai paskelbė „pereinantys į Ukrainos tautos pusę“. Tokį pareiškimą pateikė Ukrainos vidaus reikalų ministerijos Užkarpatės srities valdybos vadovas Vasilijus Varcaba ir vietos „Berkut“ vadovas Vasilijus Šalenikas, skelbia „Zakarpattja onlain“. Kaip skelbia „Ua-reporter“, siekiant įrodyti, jog Užkarpatės „Berkut“ kovotojai nedalyvauja masiniuose neramumuose Kijeve, V. Varcaba nurodė visiems savo darbuotojams išsirikiuoti prie regiono administracijos pastato esančioje aikštėje. Visi norintieji galėjo patikrinti specialiųjų pajėgų kovotojų darbo pažymėjimus. Kaip skelbia opozicijos Ukrainos partijos UDAR atstovai spaudai, apie sprendimą „palaikyti tautą“ pranešė ir Ukrainos saugumo tarnybos Užkarpatės skyrius. O srities prokuroras Vladimiras Korbanas pareiškė, jog ketina pateikti prašymą atleisti už užimamų pareigų. 
ES ketina įvesti ginklų tiekimo Ukrainai draudimąEuropos Sąjunga ketina įvesti ginklų tiekimo Ukrainai draudimą, papildydama sankcijas prieš "asmenis, atsakingus už smurtą”.Tai sakoma ITAR-TASS gautame ES Tarybos nutarimo fragmente. Šis nutarimas bus pateiktas svarstyti skubiame ES užsienio reikalų ministrų susitikime, prasidėsiančiame Briuselyje artimiausiu metu. Dokumente numatoma uždrausti visoms ES šalims tiekti Ukrainai "ginklus, dvejopos paskirties techniką ir priemones, kurios gali būti panaudotos vidaus represijoms”. Šis sprendimas papildys konkrečias sankcijas prieš "asmenis, atsakingus už smurtą”, įskaitant draudimą įvažiuoti į Europą ir jų sąskaitų bankuose įšaldymą.
Prieštaringos žinios sklinda dėl Rados susirinkimoAtsklinda prieštaringos žinios, ar įvyks Rados susirinkimas. A. Jaceniukas skelbia, kad Rada turi susirinkti 15 val. Evakuacija baigta, deputatai vėl susirinko. 
Vokietija siūlo Ukrainos prezidentui tarptautinį tarpininkavimą konflikte su opozicijaVokietijos kanclerė Angela Merkel, ketvirtadienį kalbėdamasi su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi, paragino jį priimti Europos Sąjungos (ES), Berlyno ir kitų tarptautinių partnerių palaikymą derybose tarp Kijevo vyriausybės ir opozicijos. „Mėginimas išlošti laiko tik dar labiau pakurstys konfliktą; jis susijęs su neprognozuojama rizika“, – sakoma A.Merkel atstovo pranešime, kuriame taip pat nurodoma, jog kanclerė ragina visas konflikto šalis nedelsiant nutraukti smurtą ir laikytis sutartų paliaubų.
Apiplėštas Kijevo istorijos muziejusNežinomi asmenys apiplėšė Kijevo istorijos muziejų Bogdano Chmelnickio gatvėje. Kaip pranešė ketvirtadienį žurnalistams Ukrainos sostinės Kultūros valdybos atstovai, iš fondo dingo skluptūra ir XVIII amžiaus porceliano indai.Vandalai sugadino kelis muziejaus eksponatus, taip pat sulaužė stelažus, kur jie buvo išstatyti. Be to, nusikaltėliai pagrobė buhalterijoje buvusius kompiuterius.Apie muziejui padarytos žalos mastą nepranešama.Kijevo istorijos muziejus Bogdano Chmelnickio gatvėje įsikūrė 2012 metais.
Rusija: Ukrainos „ekstremistai ir radikalai“ siekia sukurstyti pilietinį karąRusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį apkaltino Ukrainos „ekstremistus ir radikalus“ siekiant sukurstyti pilietinį karą, kai opozicijos protestuotojai šturmavo milicijos užtvaras Kijevo centre, pažeisdami prezidento paskelbtas paliaubas.Maskva palaiko derybas tarp Ukrainos vyriausybės ir opozicijos, mėginant išspręsti „šią krizę ir kartu kovoti su ekstremistais bei radikalais, kurie mėgina išprovokuoti pilietinį karą“, S.Lavrovas sakė per spaudos konferenciją Bagdade.
VRM: Kijeve per naujausius susirėmimus žuvo trys milicininkai dar per 50 sužeistiKijeve per ketvirtadienį atsinaujinusius opozicijos protestuotojų ir saugumo pajėgų susirėmimus žuvo trys milicijos pareigūnai, o dar per 50 buvo sužeisti; iš jų daugiau nei 30 – pašauti, pranešė Vidaus reikalų ministerija.Ministerija nurodė, kad nuo antradienio, vasario 18 dienos, medicinos pagalbos prireikė daugiau nei 500 teisėsaugos darbuotojų, dalyvavusių susirėmimuose su demonstrantais. Iš jų 110 milicininkų buvo pašauti, o 63 būklė buvo sunki, sakoma VMR pranešime.
Dniepropetrovsko gyventojai blokuoja traukinį su desantininkais – gulasi ant bėgiųŠiuo metu Orlovskio stotelėje stovi specialios paskirties traukinys su 12 vagonų su specialiąja technika ir 25-ąja Dnepropetrovsko oro desanto brigada.Apie tai praneša unian.net, remdamasis vietos gyventojų liudijimu.Žmonės mėgina užtverti traukiniui kelią, gulasi ant bėgių. Milicijos darbuotojai bando juos nuvaryti nuo bėgių.Šiuo metu specialiosios paskirties traukinį į Kijevą blokuoja apie 10 žmonių. Aktyvistai prašo pagalbos.Neseniai į pagalbą maždaug 40 vietos gyventojų į Melioratyvnės gyvenvietę išvyko trys automobiliai su Dnepropetrovsko euromaidano dalyviais.Trečiadienį Čerkaskojės garnizono viršininkas Olegas Mijkacas teigė žurnalistams, kad 25-oji oro desanto brigada yra dislokacijos vietoje ir į Kijevą nevyksta.
Ukrainos milicija patarė Kijevo gyventojams neiti į laukąUkrainos vidaus reikalų ministerija ketvirtadienį patarė Kijevo gyventojams neiti į lauką po naujų protestuotojų ir riaušių milicijos susirėmimų miesto centre, kurie pareikalavo mažiausiai 26 gyvybių.„Geriausia šiuo metu apriboti naudojimąsi motorinėmis transporto priemonėmis ar paprasčiausiai neiti į lauką“, - paskelbė ministerija, atsakinga už dideles Ukrainos milicijos pajėgas.„Šios saugumo priemonės yra būtinos, nes Kijevo gatves yra užėmę ginkluoti ir agresyvūs žmonės“, - sakoma ministerijos pareiškime.
„Youtube“ patalpintame vaizdo įraše iš Kijevo matyti, kad abi konflikto pusės gyvena chaose. Protestuotojai, priėję prie gatvę užblokavusio „Berkut“ dalinio, vykdo savotiškas derybas. Tačiau daugiausiai ginčijamasi, kas į ką šaudo. Žinoma, kompromiso rasti nepavyksta.http://www.youtube.com/watch?v=OVRvV2WWwpk
JAV pasiuntinys paragino skubiai sušaukti Ukrainos parlamentą ir nutraukti kraujo liejimąKad Kijeve būtų nutrauktas kraujo liejimas, būtina skubiai sušaukti Ukrainos parlamento posėdį ir susitarti dėl politinės reformos, mano JAV ambasadorius Ukrainoje Geoffrey Pyattas.„Lyderiai turi išvesti politikus iš gatvės. Ryžtingai palaikau Aukščiausiosios Rados sesijos sušaukimą šiandien. Vienintelė išeitis – susitarti dėl politinės reformos, sustabdyti kraujo liejimą“, - parašė jis „Twitter“.
Lietuvos ambasadorius Kijeve: regionai sukilo, nevažiuokite į UkrainąLietuvos ambasadorius Kijeve Petras Vaitiekūnas ragina apie kelionę į Ukrainą mąstančius gyventojus „dar vieną kartą pagalvoti“. Padėtį šalyje diplomatas nusako trumpai: „Regionai sukilo“.Buvusio užsienio reikalų ministro nuomone, Ukraina yra ant labai pavojingos ribos. „Regionai sukilo. Ir ten ne visiškai saugu“, - specialioje LRT televizijos laidoje sakė P. Vaitiekūnas, pažymėdamas, jog tokia yra jo asmeninė nuomonė. Ambasadorius pataria nevykti ne tik į Kijevą, bet ir į kitus Ukrainos miestus. Tarp jų – Vinica, Lvovas, Luckas, Rovno, Užgorodas, Poltava, Černopolis, Odesa ir kiti.
Kijevo meras traukiasi iš Regionų partijosKijevo meras Volodymyras Makejenka ketvirtadienį pasitraukė iš prezidento Viktoro Janukovyčiaus valdančiosios Regionų partijos, protestuodamas dėl kraujo praliejimo Ukrainos sostinėje, pareikalavusio dešimčių žmonių gyvybių.„Tai, kas vyksta Ukrainos sostinėje, yra tragedija, – sakoma V.Makejenkos pranešime. – Nusprendžiau atsistatydinti iš Regionų partijos ir prisiimti asmeninę atsakomybę dėl gyvybių Kijevo mieste.“Kijevo valstybinės administracijos vadovas taip pat davė nurodymą atnaujinti Kijevo metropoliteno darbą.Anksčiau Kijevo tarybos nuolatinės komisijos transporto ir ryšių klausimais vadovas Dmytro Oleinikas pranešė, kad Kijevo metropolitenas darbą vėl pradės ketvirtadienį, vasario 20 dieną.Pasak Ukrainos darbdavių federacijos atstovės spaudai, toks sprendimas priimtas Kijevo valstybinės administracijos susirinkime.Pranešime taip pat nurodoma, kad vasario 19 dieną Kijevo tarybos nuolatinė komisija transporto ir ryšių klausimais neteisėtu pripažino administracijos nurodymą nedelsiant sustabdyti požeminių traukinių eismą ir rekomendavo atkurti normalų metropoliteno funkcionavimą.V.Makejenkos vadovaujama Kijevo administracija nusprendė uždaryti miesto metropoliteną vasario 18 dieną maždaug 16 valandą, tokį sprendimą motyvuodama teroristinių išpuolių grėsme sostinėje, kur tebevyksta nuožmūs opozicijos protestuotojų ir jėgos struktūrų susirėmimai.http://www.youtube.com/watch?v=GyFTO2gDoQA
Janukovyčius siūlo opozicijai pasirašyti konstitucinę sutartįUkrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius siūlo šalies politinėms jėgoms pasirašyti konstitucinį susitarimą, kuris galėtų padidinti pasitikėjimą tarp priešiškų stovyklų, nurodė valstybės vadovo administracijos viršininkas Andrijus Kliujevas.Kaip praneša prezidentūros spaudos tarnyba, A. Kliujevas, duodamas kelių Europos žiniasklaidos kanalų žurnalistams, sakė, kad tokiame dokumente galėtų būti išdėstytos planuojamos konstitucijos reformos esminės nuostatos, taip pat aiškūs šalių įsipareigojimai. Tokią sutartį po jos pasirašymo galėtų patvirtinti Aukščiausioji Rada.Pareigūnas pridūrė, kad V. Janukovyčius linkęs priimti opozicijos reikalavimus, todėl pritartų deryboms dėl konstitucijos pataisų ir prezidento galių apribojimo.„Norint priimti konstitucijos pataisas, reikia surinkti 300 balsų (Aukščiausioje Radoje). Tai reiškia, kad be opozicijos nuomonės tai neįmanoma. Suprantama, kad reikia tartis, ieškoti bendro sutarimo ir kurti visiems priimtiną bendrą variantą, – sakė jis. – Deja, projekto, kuris tenkintų visas opozicijos jėgas, kol kas nėra. Bet kokiu atveju, reikia sėsti prie derybų stalo. Per dvi, daugiausiai tris savaites galima aptarti visą projektą ir balsuoti už jį, pasiuntus į Konstitucinį Teismą.“Pasak A.Kliujevo, padėtis gatvėse, kur ketvirtadienį atsinaujino kruvini susirėmimai tarp protestuotojų ir saugumo pajėgų, turėtų išblaivinti politikus.„Politikai nieko neverti, jeigu tai vyksta gatvėse. Privalome visus ginčus perkelti į parlamentą. Tačiau šiuo klausimus reikia spręsti greitai“, – pabrėžė A.Kliujevas.Anksčiau opozicijos pasiūlytą dokumentą jis vadino neteisėtu.„Aukščiausiosios Rados nutarimu konstitucijos pakeisti negalima, – aiškino A.Kliujevas. – Konstituciją galima pakeisti tik įstatymu. Jo registracijai reikia 150 parašų. Tačiau buvo bandoma užregistruoti nutarimo (projektą). Taip elgtis negalima. Venecijos komisija buvo kategoriškai nusistačiusi prieš tokius neteisėtus mėginimus pakeisti pagrindinį įstatymą.“Prezidento administracijos vadovas sakė, kad būtina laikytis procedūrų, numatančių du balsavimus parlamente.„Pirmasis balsavimas – dėl projekto pateikimo Konstituciniam Teismui. Po to parlamentas turi atsižvelgti į Konstitucinio Teismo pastabas ir vėl balsuoti per tą pačią sesiją. Kitoje sesijoje (rugsėjį arba spalio pradžioje) – galutinai patvirtinti konstitucijos projektą 300 balsų dauguma“, – pažymėjo A.Kliujevas.Pareigūnas pripažino, kad grįžimas prie konstitucijos 2004 metų redakcijos įmanomas, tačiau turi būti likti laikantis įstatymų numatytų procedūrų. Tačiau jis pažymėjo, jog 2004-aisiais priimtos konstitucijos modelis pasirodė esantis netobulas, nes lėmė nuolatinius prieštaravimus tarp prezidento ir premjero įgaliojimų.A.Kliujevas sakė, kad valdantieji turi politinės valios priimti konstitucijos pataisas, tačiau tokia valia reikalinga opozicijai; taip pat būtina išaiškinti protestuotojams, jog konstitucijos reforma turi būti atlikta apgalvotai ir civilizuotai.„Pagrindinis šalies įstatymas priimamas ilgam. Negalima keisti konstitucijos kiekvieną dieną“, – pabrėžė jis.
Aukų skaičius gali siekti 50Korespondent.net skelbia, jog neoficialiais duomenimis per ketvirtadienį atsinaujinusius susirėmimus aukų skaičius gali siekti 50. 
Regionuose blokuojamos kareivinėsIš daugelio Ukrainos regionų atskrieja žinios apie tai, kad protestuotojai blokuoja kareivines. Gyvų blokadų tikslas - neišleisti karių į neramumų krečiamas šalies vietas.
13 aukų Maidane buvo pašauti snaiperių Skelbiama, jog asmenys, nušauti per šios dienos susirėmimus Maidane, buvo pašauti snaiperių kulkų. „Visi nužudytieji buvo pašauti vieną kartą, nė vienas nebuvo pašautas du ar tris kartus“ - naujienų agentūrai „Interfax“ teigė vienas savanorių medikų. 
Krymo deputatas prakalbo apie atsiskyrimą nuo UkrainosAutonominės Krymo Respublikos parlamento pirmininkas Vladimiras Konstantinovas pareiškė, kad pusiasalyje įsikūręs Krymas gali atsiskirti nuo Ukrainos, jeigu situacija šalyje taptų nevaldoma, skelbia lenta.ru. V.Konstantinovo teigimu, sprendimas gali tapti realus, jeigu „šalis suskils“. Pasak jo, „viskas link to eina“. Apie teisines priemones, kurių prireiktų Krymui norint atsiskirti nuo Ukrainos, V. Konstantinovas neatsakė. 
M. Laurinavičius: jei bus užimta Rada, V. Janukovyčiui beliks bėgti iš UkrainosUžsienio politikos ekspertas Marius Laurinavičius teigia, kad vyriausybinių pastatų evakuacija yra labai rimtas signalas. „Reiškia, užėmimo grėsmė yra tokia, kad jau reikėjo evakuoti darbuotojus ir deputatus. (…) Jinai (protestuotojų armija – DELFI) nėra tokia pajėgi, kad taip lengvai prasiveržtų iki Rados. Jeigu jinai prasiveržė, reiškia, ten kažkas vyksta viduje“, - specialioje LRT televizijos laidoje aiškino M. Laurinavičius.Pasak jo, jeigu protestuotojai užims Radą, Viktoras Janukovyčius turės vienintelį kelią – bėgti iš Ukrainos. „Jeigu būtų užimta Rada arba Vyriausybė, tas „vyriausybinis“ kvartalas, (…) tai nebūtų dar revoliucijos pergalė. Tai būtų labiau simbolis. (…) Tai reikštų, kad valdžia prarado bet kokią įtaką – ne tik politinę, bet ir jėgos įtaką. Aš manau, kad jeigu būtų užima Rada ir Vyriausybė, tas „vyriausybinis“ kvartalas, V Janukovyčiui, jeigu dar bent kiek proto turi, būtų vienintelis šansas kuo greičiau bėgti iš Ukrainos, kad jo neištiktų Muammaro Gaddafi likimas“, - sakė M. Laurinavičius.
V. Janukovyčiaus administracija: opozicija tempia laiką ir ginkluojasiPrezidento V. Janukovyčiaus administracija meta kaltinimus opozicijai, praneša „Interfax“.„Opozicijos lyderių pareiškimai apie paliaubų būtinybę ir grįžimą prie dialogo pasirodė buvę tik manevru laiko tempimui ir mobilizacijai, Maidano kovotojų ginklavimui“, - teigiama prezidento administracijos pranešime. V. Janukovyčiaus komanda dėl paliaubų nutraukimo kaltina opoziciją. Esą tai protestuotojai pirmieji atvėrė ugnį.
Maidane nuo kariškio nuplėštas Rusijos VRM skiriamasis ženklas Maidane protestuotojai šturmo metu nuo vieno kariškio nuplėšė Rusijos Vidaus reikalų ministerijos (VRM) ševroną.   Apie tai pranešta nuo scenos, pademonstravus daiktinį įrodymą, rašo „Tižden“.„Šį Rusijos VRM ševroną su dvigalviu ereliu ir trispalve žmonės nuplėšė nuo vieno kariškio šturmo metu. Tai realus įrodymas ir tai turi matyti visas pasaulis“, - pranešta nuo scenos, pakartojus šią informaciją rusų ir lenkų kalbomis.    „Jeigu šita informacija pasitvirtins ir be ševrono atsiras dar kitų įrodymų, tai bus toks rimtas reikalas, kad iš Viktoro Janukovyčiaus valdžios turi nieko nelikti. Juk viena, kai naudojamos vidaus pajėgos, o kita, kai įtraukiamos užsienio pajėgos“, - pažymėjo nuo Maidano scenos.    Radinys buvo perduotas Maidano komendantui Andrejui Parubijui. Dabar bus reikalaujama atlikti tolesnį tyrimą, kuris parodytų, ar Rusijos pajėgos iš tikrųjų dalyvauja vaikant Ukrainos Maidaną.   
Kijeve per atsinaujinusius susirėmimus žuvo vienas milicininkas, dar 29 sužeistiUkrainos vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad ketvirtadienį atsinaujinus susirėmimams su protestuotojais Kijevo centre žuvo vienas milicininkas, o dar 29 buvo sužeisti.„29 milicininkai buvo sužeisti, o vienas mirė ligoninėje nuo šautinės žaizdos“, –sakė VRM atstovas Serhijus Burlakovas.Komentuodamas padėtį sostinės centre, jis sakė, kad aktyvistai „šaudo iš automatinių ginklų ir snaiperių šautuvų“.Tuo tarpu vienas „Interfax“ žurnalistas, esantis įvykių vietoje, sakė, kad ties viešbučiu „Kozackij“, esančio prie neramumu židiniu tapusios Nepriklausomybės aikštės (Maidano), ant žemės guli septynių žuvusiųjų kūnai.Pasak įvykių liudininkų, visi jie žuvo nuo šautinių žaizdų.
V. Janukovyčius susitiko su ES užsienio reikalų ministraisUkrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius susitiko su Prancūzijos, Lenkijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrais, pranešė prezidento patarėja, Regionų partijos parlamentarė Ana German.„Prezidento administracijoje prasidėjo susitikimas su Vakarų valstybių užsienio reikalų ministrais“, - ketvirtadienį sakė ji.Pasak patarėjos, susitikime taip pat dalyvauja prezidento administracijos vadovas Andrijus Kliujevas ir Ukrainos užsienio reikalų ministro pareigas einantis Leonidas Kožara.Anksčiau vienas Vakarų šalių pareigūnas pranešė, kad Kijeve viešintys trijų ES šalių diplomatijos vadovai atšaukė planuotą susitikimą su V.Janukovyčiumi dėl atsinaujinusio mirtino smurto Kijevo centre.„Susitikimas neįvyko dėl saugumo priežasčių ir buvo atšauktas. Visas Kijevo centras nesaugus“, – pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, įsiplieskus naujiems susirėmimams, per kuriuos žuvo mažiausiai per dešimt protestuotojų, o dar daug buvo sužeisti.
15 val. protestuotojai ketina užiminėti Radą.
D. Rogozinas nevažiuoja į KijevąRusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas atšaukė savo vizitą į Kijeve, praneša „Interfax“. Dėl padėties Ukrainoje D. Rogozino kelionė nukelta „kelioms dienoms“.
D. Medvedevas: V. Janukovyčius neturėtų būti „skuduru“Anot naujienų agentūros „Interfax“, Rusijos premjeras Dimitrijus Medvedevas pareiškė, jog Ukrainos valdžia privalo susitelkti, kad į ją „kaip į skudurą nesivalytų kojų“. Raginimu neapsiribota. D. Medvedevas prabilo ir V. Janukovyčiui verkiant reikalingų pinigų kalba. „Tik tokiu atveju bus galima vystyti visavertį ekonominį bendradarbiavimą“, - tvirtina Rusijos premjeras. Tuo tarpu pasipylė prieštaringos žinios apie trijų ES užsienio reikalų ministrų ir V. Janukovyčiaus susitikimą. Vieni skelbia, kad jis atšauktas, kitur pranešama, jog jis jau vyksta.
Ukrainos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, jog ketvirtadienio susirėmimuose žuvo jau 30 žmonių. Ši informacija kol kas nėra patvirtinta.
Fotografas: mačiau 15 civilių kūnų„Reuters“ fotografas, anksčiau pranešęs apie 10 susirėmimų aukų, praneša apie naujus žuvusiuosius. Anot jo, šeši pledais uždengti kūnai pastebėti Šiaurės Vakarų Maidano dalyke, dar už 100 metrų matyti keturi kūnai. Vėliau reporteris pastebėjo dar penkis kūnus prie viešbučio „Ukraina“. Anot jo, visi žuvusieji - civiliai.
V. Kličko: protestuotojai buvo apgauti, smurtą pradėjo „Berkut“Partijos UDAR lyderis Vitalijus Kličko pareiškė, jog naujus susirėmimus pradėjo „Berkut“. Esą vyriausybės pajėgos mėgino padegti vieną iš Maidane esančių pastatų, ir būtent čia nutrūko paliaubos. V. Kličko žodžiais, demonstrantai „taikiai praleido naktį, bet buvo apgauti“. Tuo pat metu pasipylė informacija apie Lenkijos, Vokietijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrų susitikimą su V. Janukovyčiumi. Prancūzijos ambasada Kijeve oficialiai pranešė, kad susitikimas atšauktas. Derybos žlugo neprasidėjusios?
Auga aukų skaičiusNaujausiais duomenimis per vasario 20 – ąją atsinaujinusius susirėmimus Kijevo gatvėse žuvo jau 5 žmonės. 
Evakuojama Aukščiausioji RadaPranešama, jog ketvirtadienį Aukščiausioje Radoje posėdžiai nevyks – parlamentas skubiai evakuojamas. Anot portalo, deputatai ir jų padėjėjai palieka pastatą. „Visiems nurodyta skubiai evakuotis“, - teigė jokiai frakcijai nepriklausantis Rados narys Vladimiras Litvinas.
Nepatvirtintais duomenimis aukų skaičius gali perkopti 10„Euromaidano“ aktyvistai per „Facebook“ praneša apie „tuzinus žuvusiųjų“ ir platina drastiškas nuotraukas. Oficialių duomenų apie didelį žuvusiųjų skaičių kol kas nėra.„Reuters“ fotografas pranešė Maidane pamatęs 10 žuvusiųjų kūnų, pridengtų pledais. Tai protestuotojai.
Susirėmimai agresyvėjaLenkijos radijo stoties TOK FM korespondentas praneša, jog protestuotojai toliau spaudžia „Berkut“ ir užiminėja jų pozicijas. Ant smogikų skydų vienas po kito nešami sužeisti aktyvistai. Apie tai, kiek yra aukų, šiuo metu tikslių duomenų nėra. Pranešama apie vieną arba du žuvusius ir dešimtis sužeistų žmonių naujuose susirėmimuose.Skelbiama, jog Maidane aidi šūviaiCNN praneša, jog Kijevo centre aidi šūviai, todėl aukų skaičius gali augti. Maidane šiuo metu kilusi didžiulė sumaištis. 
Prie Aukščiausios Rados dislokuoti „Berkut“ kariai puolė į panikąPrie Ukrainos Aukščiausios Rados esančius specialiosios paskirties dalinio „Berkut“ karius užvaldė panika. Jie šaukia, kad mitinguotojai turi padegamuosius šovinius, praneša unian.net.Prie Aukščiausios Rados buvę „Berkut“ kariai traukiasi į metro stoties „Arsenalnaja“ pusę.Prie parlamento buvę žiniasklaidos atstovai taip pat juda link šios metro stoties. Marinsko parke ir toliau buriuojasi Antimaidano šalininkai.Kaip jau buvo pranešta, apie devintą valandą ryto mitinguojantys aktyvistai organizuotomis kolonomis ėmė pulti teisėsaugininkus. „Berkut“ atsitraukė link Olginskaja gatvės, tačiau ir toliau naudoja granatas su ašarinėmis dujomis.Instituckaja gatvėje susirinkę apie tris tūkstančius mitinguotojų.
Maidane daugiau nei 30 tūkst. aktyvistų, vyksta persigrupavimasUNIAN skelbia, jog šiuo metu Maidane yra per 30 tūkst. aktyvistų. Daugybė protestuotojų iš Maidano bėga į Gruševskio gatvę ir stiprina barikadas. Barikados stiprinamos ir kitose miesto centro vietose.  Pranešama, jog policijos pajėgos grupuojasi šalia „Dynamo“ stadiono. 
Pranešama apie snaiperių šūviusĮ teisėsaugos pareigūnus ir „Berkut“ kovotojus Kijevo centre esą šaudo snaiperiai. Tokią informaciją perdavė Ukrainos vidaus reikalų ministerijos atstovai. „Jau sužeista mažiausiai 20 teisėsaugos pareigūnų. Nustatyta, jog Nepriklausomybės aikštėje mitinguojantieji, kaip spėjama, nuo konservatorijos stogo atvirai šaudo į vidaus pajėgų karius ir „Berkut“ kovotojus“, - teigiama oficialiame Ukrainos vidaus reikalų ministerijos pranešime spaudai. Šiuo metu nukentėjusiems suteikiama skubi medikų pagalba.
Pasiruošę imtis veiksmųTeisėsaugos organai Ukrainos sostinės Kijevo valstybinių institucijų rajone pasiruošę bet kada imtis veiksmų. Visame minėtojo rajono plote sustiprinta apsauga, užtvaromis juosiasi vidaus pajėgų kariai ir „Berkut“ kovotojai. Tokių veiksmų nuspręsta imtis po to, kai Nepriklausomybės aikštėje protestuojantieji atsikovojo teritoriją prie Nepriklausomybės monumento, skelbia naujienų agentūra UNIAN.
Mobilizuojamas AntimaidanasKaip praneša pravda.com.ua, V. Janukovyčiaus šalininkų stovykloje, vadinamajame „Antimaidane“, paskelbta mobilizacija. Pranešama, jog nuo scenos išgirdę tokį raginimą, link Maidano barikadų pajudėjo „jaunuoliai su savadarbiais skydais, šalmais ir lazdomis“.
Pastebėtos vyriausybinės pajėgosAktyvistai socialiniuose tinkluose praneša pastebėję vyriausybės pajėgas ir „žmones su lazdomis“. Ši minia esą juda nuo Arsenalo ir Gruševskio gatvių Maidano link.
Pranešama apie naujas aukasTiesioginės transliacijos metu CNN žurnalistas pranešė, jog po susidūrimo su „Berkut“ pajėgomis, galimai žuvo 3 asmenys. Pasak jo, Kijeve prasidėjo šturmas. Tiesioginės transliacijos metu girdėti greitosios pagalbos automobilių sirenos, matyti sužeistieji.„Reuters praneša apie naujas aukas. Yra ne tik sužeistų, bet ir žuvusiųjų. Oficialiais duomenimis po susirėmimo su „Berkut“ žuvo bent vienas protestuotojas.
Jaudinančiame vaizdo siužete – Lietuvos palaikymas MaidanuiUkrainos protestuotojų rėmėjai Lietuvoje sukūrė vaizdo siužetą – savotišką aidą žaibiškai internete paplitusiam jaunos ukrainietės kreipimuisi į pasaulio žmones.Vaizdo įrašą galite pamatyti ČIA
Protestuotojai užėmė Spalio rūmus, pašautas vienas protestuotojasPranešama, jog ketvirtadienio rytą aktyvistai užėmė Spalio rūmus. UNIAN korespondentas informuoja, jog vienas demonstrantas incidento metu buvo pašautas. 
Maidane kalbama, jog sučiuptas snaiperisMaidane Kijeve skelbiama, jog protestuotojams pavyko sučiupti snaiperį, skelbia leidinys „Ukrainskaja pravda“.Ar tikrai sugautas snaiperis, kol kas oficialaus patvirtinimo nėra.Anksti rytą televizijos „Gromadskovo TV“ metu nuskambėjo informacija, jog Maidane prasideda nauji neramumai. Tačiau 8.20 valandą pasirodė informacija, jog „Berkut“ nuo Oktiabrsko rūmų traukiasi.Per garsiakalbius Maidane skelbiama, jog skubiai reikia gesintuvų, tuščių butelių, bei garsiakalbių su pilnomis baterijomis.Be to, Kijevo žmonių prašoma į Maidaną atnešti juodųjų ir raudonųjų pipirų.
Kijevo centre blokuojamas judėjimasPranešama, jog ginkluoti milicijos pareigūnai blokuoja eismą Kijevo centre – niekam neleidžiama patekti į Maidaną. Teigiama, jog tokių veiksmų imamasi tam, kad nedidėtų protestuotojų pajėgos. 
B. Obama: Ukrainos valdžios institucijų tikslas turėtų būti laisvi rinkimaiUkrainos valdžios institucijų užduotis turėtų būti vieninga Vyriausybė ir laisvi rinkimai, sako JAV prezidentas Barackas Obama. „Paliaubas Ukrainoje galima išsaugoti, tačiau valdžios institucijoms reikia susitarti, bent jau laikinai. Tai atveria kelią laisviems ir sąžiningiems rinkimams, galimybei Ukrainos žmonėms išreikšti savo valią be chaoso, kurį matėmė gatvėse“, - sakė B. Obama per spaudos konferenciją trečiadienį. Pasak „RIA Novosti“, JAV prezidentas nesutinka, kad Ukrainos krizė yra konfrontacijos tarp Vašingtono ir Maskvos atspindys. 
Įtampa Maidane vėl auga Pranešama, jog įtampa Maidane vėl auga – žmonės raginami stiprinti barikadas, baiminamasi naujo šturmo, į centrinę aikštę vėl plūsta žmonės, praneša LRT. Spėjama, jog įtampa auga dėl ketvirtadienio rytą planuojamo opozicijos lyderių ir V. Janukovyčiaus susitikimo, galimai lemsiančio tolimesnius įvykius Ukrainoje.
Išaugo aukų skaičiusTrečiadienio rytą paskelbta apie tai, jog aukų skaičius Ukrainoje išaugo iki 28. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šiuo metu 445 žmonės yra sužeisti, 287 asmenys yra hospitalizuoti. 
Po susitikimo – kalbos apie paliaubasPartijos sutiko pradėti derybų procesą, kad šalyje būtų sustabdytas kraujo praliejimas. Po opozicijos, prezidento ir darbo grupės, kuri turi padėti išspręsti krizę Ukrainoje, susitikimo abi pusės sutarė pradėti derybų procesą. Taip pranešama prezidento V. Janukovyčiaus tinklalapyje. Susitikime aptarti paliaubų ir derybų, kurios turi sustabdyti kraujo praliejimą bei stabilizuoti situaciją šalyje - rašoma pranešime. 
A. Jaceniukas: paliaubos ir derybų pradžiaPo susitikimo su Ukrainos prezidentu V. Janukovyčiumi opozicijos šalininkas A. Jaceniukas pareiškė, jog Maidano nešturmuos pareigūnai. „Yra pozityvių naujienų - šturmas, kuris buvo suplanuotas, atšauktas,“ - vietiniai naujienų agentūrai sakė A. Jaceniukas. Anot A. Jaceniuko, iki šiol planuota antiteroristinė operacija ir naktinis šturmas gąsdino.„Po šiandienos susitikimo galime aiškiai pasakyti - mūsų Maidano nešturmuos,“ - tvirtino A. Jaceniukas. 
V. Klyčko: Ukrainos prezidentas prižadėjo, kad puolimo nebus Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius susitikime su opozicija pažadėjo, kad smogikai nešturmuos Maidano. Apie tai UDAR lyderio Vitalijaus Klyčko atstovė pranešė socialiniame tinkle Twiter.Anksčiau buvo pranešta, kad opozicijos lyderiai susitiko su Janukovičiumi ir Prezidentūros administracija.Anot „Tėvynės“ partijos, susitikime buvo aptartas taikos atstatymas Ukrainos politikoje.Po to opozijos lyderiai susitiko su krizės sureguliavimo darbo grupės nariais.
JAV prezidentas ragina Ukrainos armiją nesikišti į konfliktąBarakas Obama prabilo apie padidėjusias galimybes, kad JAV palaikys sankcijas, kurias pasiruošusi įvesti ES prieš Ukrainos valdžią.JAV prezidentas pareiškė, kad smurtas Ukrainoje turės pasėkmes. Apie tai jis pareiškė Meksike, tarptautiniame AP susitikime. Kaip teigė B. Obama, šiuo metu didėja šansai, kad JAV palaikys ES rengiamas sankcijas prieš Ukrainos valdžią. B. Obama taip pat pabrėžė esantis įsitikinęs, kad kariai neturi kištis į dabartinę situacija. Ji turi būti išspręsta taikių žmonių.Pasak B. Obamos, JAV aktyviai bendradarbiauja su Europos šalimis, Ukrainos valdžia ir opozicionieriais. Prezidentas taip pat sakė, kad smurtas, kuris įvyko Ukrainoje, prikaustė viso pasaulio dėmesį.
Maidano tribnunoje kalbėjęs buvęs kariškis Mykolas Katerynčiukas pareiškė, kad, sprendžiant pagal skeveldras ir sužeidimus, „Berkut“ naudoja ne tik garsines, bet ir kovines granatas.
Maidane - pavieniai susirėmimaiKaip praneša unian.net, Kijevo Maidane kol kas santykinai ramu. Tiesa, pakraščiuose vyksta pavieniai susirėmimai. Milicija mėto garsines granatas, o protestuotojai „atsišaudo“ petardomis. Į masinius susirėmimus tai kol kas nepanašu.
Laikraštis „Vesti“ paskyrė premiją už informaciją apie žurnalisto nužudymąUkrainos laikraštis  „Vesti“  paskyrė 500 tūkstančių grivinų (56 tūkstančių dolerių) apdovanojimą už informaciją apie žurnalisto Viačeslavo Veremio nužudymą. Tai trečiadienį pranešė "Lenta.ru". Redakcija atlieka savąjį jo žūties tyrimą ir prašo atsiliepti visus, turinčius kokių nors duomenų apie žudiką (vardas, pavardė, buvimo vieta). Premija bus išmokėta po to, kai gauti duomenys bus patvirtinti įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu. "Anoniminiai pranešimai nepriimami. Šaltinio konfidencialumas garantuojamas", - sakoma redakcijos pranešime. Apie laikraščio "Vesti" žurnalisto nužudymą buvo sužinota naktį į vasario 19-ąją. Žiniasklaidos duomenimis, ginkluoti žmonės užpuolė taksi, kuriuo važiavo V. Veremis. Kai automobilis sustojo užsidegus raudonam šviesoforo signalui, vyrai su šalmais ir kaukėmis ėmė mėtyti į jį Molotovo kokteilius, o po to sumušė jame buvusius žmones ir šovė žurnalistui į krūtinę. V. Veremis labai sunkios būklės buvo nugabentas į ligoninę, kur jis vėliau mirė.
Neigia informaciją apie 50 gyvų sudegusių protestuotojų Nacionalinio pasipriešinimo štabas oficialiai paneigė pranešimus, esą Kijevo Profsąjungų rūmuose kilusio gaisro metu galimai gyvi sudegė apie 50 žmonių, praneša unian.net. Anot štabo, per gaisrą niekas nenukentėjo, imtasi visų priemonių žmonių evakuacijai. Anksčiau skelbta, esą gaisro aukomis tapo rūmuose gydyti sužeisti protestuotojai. Pasipriešinimo štabas tai kategoriškai neigia.
Ginkluotųjų pajėgų vado keitimas reiškia pavojų?LRT tiesioginėje transliacijoje iš Maidano reporteris pasidalino įžvalgomis, kad ginkluotųjų pajėgų vado keitimas protestuotojams kelia nerimą.  Baiminamasi, kad V. Janukovyčius pasirinko lojalesnį žmogų, kuris nesipriešins jėgos panaudojimui.
Poltavoje protestuotojai šturmuoja valdžios rūmusPoltavoje protestuotojai surengė valstybinės apskrities administracijos pastato šturmą. Pranešama, kad daužomi langai, mėtomi molotovo kokteiliai. Prieš tai Maidano rėmėjai nusiaubė V. Janukovyčiaus regionų partijos būstinę.
Rusija siunčia D. RogozinąLenkijos, Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai, ketvirtadienį susitiksiantys su V. Janukovyčiumi, turi kompanjoną iš Rytų. Į Kijeva vyksta Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas, praneša „Interfax“. D. Rogozino vizito tikslas nusakomas trumpai – į Kijevą jis keliauja „aptarti politinių reikalų ir Ukrainos vidaus situacijos“. 
Protestuotojai užėmė pastatą ŽytomyreŽytomyre mitinguotojai užėmė valstybinės apskrities administracijos pastatą. Pranešama, kad jie įsiveržė išlaužę duris, o milicija pasišalino. 19 val. duomenimis, pastate ir aplink jį yra apie 3 tūkst protestuotojų.
Žmonės plūsta savanoriškai duoti kraujoNukentėjusiems pagelbėti nori daug žmonių. Savanorių kraujo donorų eilės nusitęsė per visą dieną.
Rastas sudegęs kūnasKaip praneša radijas Svoboda“, išvakarėse degusiuose Profsąjungų rūmuose rastas sudegęs žmogaus kūnas. Esą palaikai tiek sudegę, kad neįmanoma žuvusiojo ne tik atpažinti, bet ir nustatyti lyties. Anksčiau skelbta, kad gaisro metu rūmuose galimai gyvi sudegė apie 50 žmonių. Šie duomenys kol kas nepatvirtinti. Jei žinia pasitvirtins, žuvusiųjų skaičius išaus mažiausiai iki 27.
Lenkijos prezidentas telefonu paragino V. Janukovyčių tučtuojau nutraukti jėgos naudojimąLenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis telefonu aptarė su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi padėtį šalyje. Tai trečiadienį pranešė Lenkijos vadovo kanceliarijos atstovas Jaromiras Sokolowskis. "Prezidentas B. Komorowskis paragino Ukrainos prezidentą tučtuojau nutraukti jėgos naudojimą ir grįžti prie derybų su opozicija dėl krizės Ukrainoje politinio sureguliavimo nekeliant jokių išankstinių sąlygų", - sakė jis. "Pokalbio metu V. Janukovyčius išdėstė politinės išeities iš susiklosčiusios krizės scenarijų", - pridūrė J. Sokolowskis.
Britų premjeras D. Cameronas ragina Ukrainos vadovus atitraukti saugumo pajėgasDidžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas trečiadienį paragino Ukrainos valdžią atitraukti saugumo pajėgas, apsupusias protestuotojus Kijevo centre ir pasakė prezidentui Viktorui Janukovyčiui, kad pasaulis atidžiai stebi jo veiksmus. „Esu labai sunerimęs dėl vaizdų, kurios matome Ukrainoje, – sakoma D.Camerono pareiškime. – Abipusis smurtas visiškai nepriimtinas, ir prezidentui Janukovyčiui tenka ypatinga atsakomybė atitraukti vyriausybines pajėgas ir deeskaluoti padėtį“. „Prezidentas Janukovyčius turėtų neabejoti, kad pasaulis stebi jo veiksmus ir kad atsakingiems už smurtą teks atsakyti“, – nurodoma Britanijos premjero pareiškime. 
V. Janukovyčius pakeitė vadąBe darbo liko Vladimiras Zamana – Generalinio štabo vadovas ir vyriausiasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas. Jį iš pareigų atleido Ukrainos prezidentas V. Janukovyčius. Ką „antiteroristinės operacijos“ kontekste gali reikšti šis sprendimas, belieka spėlioti. Kaip praneša unian.net, jau paskirtas naujas ginkluotųjų pajėgų vadas. Juo tapo admirolas Jurijus Iljinas.
Charkove protestuotojai bandė sutrukdyti kursantų siuntimui į KijevąPrie Vidaus kariuomenės akademijos Charkove apie 17 val. privažiavo keli autobusai su Berkut ir vidaus kariuomenės kariai, praneša unian.net. Milicininkai išvaikė akademijos vartus blokavusius aktyvistus, keletas žmonių sulaikyta. Keli aktyvistai buvo parklupdyti.  trečiadienė prie akademijos būriavosi apie 150 jaunų žmonių. Pasak liudininkų, jų tikslas buvo sutrukdyti akademijos kursantams išvykti kovoti valdžios pusėje Kijeve. 
Lvove gaisras apėmė sandėlius su karine amunicijaLvove esančiuose kariniuose padaliniuose įsiplieskęs gaisras tapo visa naikinančiu. Liepsnos apėmė ir sandėlius su karine amunicija, praneša  unian.net.
Ukrainos parolimpiečiai boikotuos žaidynes SočyjeKetvirtadienį turėjo įvykti iškilminga Ukrainos parolimpiečių išlydėjimo ceremonija į Parolimpines olimpines žaidynes Sočyje.  Apie tai praneša Espreso.tv.  "Dėl įvykių Ukrainoje, dėl žmonių žūties ir kritiškos situacijos mūsų valstybėje neįvyks iškilminga nacionalinės parolimpinės rinktinės išlydėjimo į žiemos Parolimpines žaidynes Sočyje ceremonija, kuri buvo numatyta penktadienį, 2014 metų vasario 21 dieną. Tikimės, kad visi supratingai reaguos į šią žinią“, - rašoma Ukrainos parolimpiečių pranešime spaudai.  Kaip pranešė UNIAN, kiek anksčiau paaiškėjo, kad Ukrainos slidininkės dėl įvykių šalyje atsisakė varžytis olimpinėje komandinio sprinto rungtyje. Tačiau Ukrainos Nacionalinis olimpinis komitetas oficialia šio atsisakymo priežastimi įvardijo vienos iš sportininkių traumą.  Žiemos parolimpinės žaidynės Sočyje vyks kovo 7 – 16 dienomis. 
Rusija prašo Europos Sąjungos prikalbinti Ukrainos opoziciją „bendradarbiauti“Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį parašė Europos Sąjungos padrąsinti Ukrainos opozicijos lyderius bendradarbiauti su valdžia. Kalbėdamasis telefonu su Vokietijos užsienio reikalų ministru Franku-Walteriu Steinmeieriu, S.Lavrovas „ragino partnerius Europos Sąjungoje panaudoti savo glaudžius kasdieninius ryšius su opozicija paskatinti ją bendradarbiauti su Ukrainos vadovybe, laikytis sudaromų susitarimų ir ryžtingai laikytis atokiau nuo radikaliųjų jėgų, sukėlusių kruvinus neramumus ir, iš esmės, stojusių į valstybinio perversmo kelią“, sakoma pranešime, paskelbtame Rusijos URM tinklalapyje. Jame taip pat pažymima, kad abu ministrai sutarė ir toliau palaikyti ryšį, kad būtų galima keistis nuomonėmis aptariamais klausimais. Šis pokalbis telefonu buvo surengtas Vokietijos iniciatyva dėl pastarojo meto įvykių Ukrainoje. Vokietijos URM vadovas paragino bendromis ES ir Rusijos pastangomis prisidėti prie padėties raminimo ir „kompromisų paieškos“, nurodoma Rusijos URM pranešime.
Skelbia, kad veikia Rusijos specnazasViačeslav Kirilenko iš tribūnos pareiškė, kad Kijeve veikia Rusijos specialiosios pajėgos (specnaz).
Vokietija ir Prancūzija smerkia „neapsakomą“ smurtą Ukrainoje Vokietija ir Prancūzija trečiadienį pasmerkė mirtiną smurtą Ukrainoje – prezidentas Francois Hollande'as paragino imtis sankcijų, o kanclerė Angela Merkel pareiškė solidarumą su protestuotojais. „Ukrainoje matomi neapsakomi, nepriimtini, netoleruotini veiksmai“, – sakė Prancūzijos lyderis Paryžiuje per bendrą spaudos konferenciją su savo kolege. Kalbėdamas apie aukščiausio laipsnio „smurtą, žiaurumą ir represijas“, F.Hollande'as pasakė, kad jis ir A.Merkel smerkia „visus šiuos veiksmus ir iš valstybės sklindantį žiaurumą“.„Visi prisidėjusieji prie šių veiksmų, visi rengusieji šiuos veiksmus turi žinoti, kad jiems gresia sankcijos“, – pasakė Prancūzijos prezidentas.„Mes esame su vyrais ir moterimis, kenčiančiais“ Kijeve, pridūrė A.Merkel. „Mes, žinoma, kalbėsimės su opozicinėmis partijomis, taip pat ieškosime galimybės vesti derybas su vyriausybe ir Ukrainos prezidentu, kai tik jis parodys esąs pasirengęs“, – sakė A.Merkel per spaudos konferenciją po susitikimo su F.Hollande'u. Anksčiau laikraštis „Welt“, remdamasis Vokietijos vyriausybės atstovu, rašė, kad vakar vakare A.Merkle kelis kartus mėgino prisiskambinti Ukrainos prezidentui, bet nesėkmingai. To tarpu Ukrainos jėgos struktūros paskelbė apie „antiteroristinę operaciją“ visoje šalyje po vakar dienos ir nakties susirėmimų, nusinešusių 26 gyvybes – didžiausios krizės Ukrainoje nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo laikų.SIPA nuotr.
Ministerijos vaizdo siužetas: iki dantų ginkluoti protestuotojai talžo „Berkut“Ukrainos vidaus reikalų ministerija paviešino savąją įvykių versiją atspindintį vaizdo siužetą iš protestų šalyje. Siužete dominuoja vaizdai iš vienos pusės – kaip agresyvūs akmenimis, vėzdais ir Molotovo kokteiliais ginkluoti protestuotojai puola ir talžo „Berkut“ vyrus. Žinoma, kitos pusės veiksmų vaizdo siužete rasite nedaug. Įspėjame, vaizdai drastiški.http://www.youtube.com/watch?v=Hq8OzRXUgbk
Ukrainai palaikyti Vilniuje prie Seimo uždegti laužaiTrečiadienio vakarą Vilniuje, prie Seimo, vyksta mitingas „Solidarumo laužai už Ukrainą“. Plačiau... DELFI nuotr.
Prancūzijos, Vokietijos ir Lenkijos ministrai ketvirtadienį vyks į KijevąPrancūzijos, Vokietijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį vyks į Kijevą įvertinti situaciją prieš susitikimą Briuselyje, kada bus nuspręsta dėl sankcijų Ukrainai, teigė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas, kuriuo remiasi "Reuters". "Su Lenkijos ir Vokietijos kolegomis nusprendėme rytoj ryte vykti į Kijevą (...), kad surinktume naujausią informaciją prieš susitikimą Briuselyje", - sakė L. Fabiusas per spaudos konferenciją su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry. Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius trečiadienį apkaltino proeuropietiškos opozicijos lyderius bandymu "jėga perimti valdžią" po to, kai per didžiausią smurto protrūkį nuo valstybės nepriklausomybės žuvo mažiausiai 26 žmonės. "Prezidentas V. Janukovyčius turi galimybę pasirinkti tarp žmonių, kuriems jis tarnauja, apsaugos (...), kompromiso bei dialogo ir smurto bei chaoso, - sakė Dž. Keris. - Mes kalbame apie galimas sankcijas ar kitas priemones, kurių bus imtasi su mūsų draugais Europoje ir kitur, kad pabandytume sukurti sąlygas kompromisui".
Pokalbyje su V. Janukovyčiumi J. M. Barroso pasmerkė smurtąEuropos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso trečiadienį paskambino Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiumi ir pasmerkė jėgos panaudojimą prieš protestuotojus bei paragino nedelsiant nutraukti smurtą. „Jis sakė esąs sukrėstas ir sunerimęs dėl Ukrainoje vykusių susirėmimų, kurie atvedė prie reikšmingo skaičiaus žuvusiųjų ir sužeistųjų. Jis paragino nedelsiant nutraukti smurtą ir griežtai pasmerkė jėgos panaudojimą politinei krizei išspręsti“, – sakoma Europos Komisijos pranešime.
Rusija smerkia Ukrainos protestuotojų „bandymą įvykdyti perversmą“Rusija trečiadienį pasmerkė kruvinus neramumus kaimyninėje Ukrainoje kaip bandymą įvykdyti valstybinį perversmą, šalies prezidentui Vladimirui Putinui kaltinant opoziciją dėl didžiausio smurto paaštrėjimo per tris mėnesius protestų prieš vyriausybę. „Rusijos vadovybės nuomone, atsakomybė už įvykius šalyje tenka ekstremistiniams elementams, kurių veiksmai, mūsų požiūriu, dera vertinti kaip bandymą įvykdyti perversmą“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, kurį cituoja naujienų agentūra „RIA Novosti“. Per protestuotojų ir policijos pajėgų susirėmimus, kurie antradienį prasidėjo Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, žuvo mažiausiai 26 žmonės.Atskirame pareiškime Rusijos užsienio reikalų ministerija paragino opoziciją nedelsiant užbaigti smurtą. „Rusija reikalauja, kad „aikštės“ (Maidano) lyderiai nutrauktų kraujo liejimą savo šalyje“, – sakoma pareiškime. Ministerija taip pat paragino opozicijos lyderius „nedelsiant atnaujinti dialogą su teisėta valdžia be grasinimų ir ultimatumų“. Pareiškime, kuriame Ukraina vadinama „broliška“ šalimi, sakoma: „Mes panaudosime visą įtaką, kad atkurtumėme taiką ir ramybę“.Kuveite viešintis Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas apkaltino Vakarų valstybės kišantis į Ukrainos reikalus. „Mes perspėjame dėl įkyraus tarpininkavimo bandymų. Jau ne kartą matėme tokių bandymų. Man atrodo, kad mūsų partneriai europiečiai pakankamai prisitarpininkavo“, – per spaudos konferenciją sakė ministras, kurį cituoja naujienų agentūra „Interfax“.Kremliaus atstovas D. Peskovas taip pat pat pranešė, kad V.Putinas ir Ukrainos vadovas Viktoras Janukovyčius kalbėjosi telefonu. Tačiau jis paneigė kaltinimus, esą V.Putinas slapčiomis daro įtaką įvykių eigai, ir pakartojo, kad Maskva į konfliktą nesikiš. „Rusijos prezidentas niekada nedavė ir neduoda patarimų savo Ukrainos kolegai, ką daryti... ir neketina duoti tokio patarimo ateityje“, – sakė atstovas. „Rusijos vadovybės ir Rusijos prezidento pozicija dėl įvykių Ukrainoje yra laukti greito tokios padėties sprendimo“, – pridūrė jis. „Kaip bus išspręsta ši padėtis, Rusijos prezidento nuomone, yra išskirtinai teisėtos valdžios prerogatyva“, – kalbėjo D.Peskovas. Lapkričio mėnesį V.Janukovyčiaus sprendimas atmesti prekybos sutartį su Europos Sąjunga mainais į artimesnius ryšius su Rusija papiktino tuos ukrainiečius, kurie pasisako už glaudesnę ES integraciją, ir sukėlė pirmuosius gatvių protestus. Gruodį V.Janukovyčius lankėsi Maskvoje ir užsitikrino 15 mlrd. JAV dolerių finansinę paramą bei mažesnę kainą už Ukrainai tiekiamas Rusijos dujas.
Oficialu: per susirėmimus nukentėjo apie 800 žmonių, pareigūnai žuvo nuo šautinių sužalojimųUkrainos sostinėje per susirėmimus nukentėjusiųjų yra apie 800, iš jų 392 – teisėsaugininkai, pranešė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Vyriausiosios tyrimų valdybos viršininko pavaduotojas Olehas Tatarovas, susitikęs su užsienio valstybių ambasadoriais trečiadienį Kijeve. Jis dar nurodė, kad 350 sužeistų asmenų (civilių ir pareigūnų) gydomi ligoninėse. „83 teisėsaugininkai atvežti su šautinėmis problemomis, jų būklė sunki“, – pabrėžė O.Tatarovas. Jis nurodė, kad 10 pareigūnų žuvo, visi – nuo šautinių sužalojimų. „Mes galime patvirtinti, kad visi sužalojimai padaryti panašiais ginklais, nes visi sužeidimai – savadarbių ginklų“, – aiškino O.Tatarovas. VRM turimais duomenimis, pagal baudžiamųjų teisės pažeidimų faktus iškeltos 45 baudžiamosios bylos, sulaikyti 59 įtariami nusikaltimus padarę asmenys.
Ministerija: „antiteroristinei operacijai“ gali būti panaudota kariuomenėĮtampa auga. Vakarėjant Ukrainos gynybos ministerija oficialiai patvirtino, kad prie vadinamosios „antiteroristinės operacijos“ gali prisidėti kariuomenė. „Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali būti panaudotos antiteroristinėje operacijoje, kurią paskelbė Ukrainos saugumo tarnyba“, - informuoja ministerija.  
Maidanas ruošiasi šturmui: grindinio akmenys ir tūkstančiai Molotovo kokteiliųKijevo Maidane susirinkę protestuotojai laukia šturmo, kuris, anot opozicijos, gali prasidėti bet kada. Kaip praneša naujienų agentūra „Unian“, į butelius pilstomas benzinas, o paruošti Molotovo kokteiliai nešami į priešakinę liniją, kur laukiama šturmo. Anot naujienų agentūros, jau paruošta tūkstančiai padegamųjų mišinių. Protestuotojai Kijeve ginkluojasi visais įmanomais būdais, grindinio akmenys, apgriuvusių pastatų plytos – viskas tampa dalimi arsenalo.Nuo Maidano scenos vėl sklinda drąsinančios kalbos ir maldos. AFP nuotr.
Profesinių sąjungų rūmuose gyvi galėjo sudegti 40-50 žmonių?Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, Kijeve esančiuose Profesinių sąjungų rūmuose per gaisrą galėjo gyvi sudegti 40-50 žmonių. Tokią informaciją suteikė opozicinės frakcijos „Tėvynė“ vadovo pavaduotojas Sergejus Soboliovas, skelbia „PBK-Ukraina“. „Kiekvieną valandą gauname vis naujos informacijos. Dabar, remiantis sąrašais, kuriuos gauname iš ligoninių, tai gali būti ne mažiau 40-50 žmonių, jie žuvo“, - patvirtino frakcijos vadovo pavaduotojas. Kaip teigia politikas, kalbama apie sužeistuosius, kurie buvo liepsnų apimtame Profesinių sąjungų pastate ir nespėjo laiku išsigelbėti. „Mes iki šiol nežinome, kiek Profesinių sąjungų namuose sudegė gyvų žmonių, kai jėgos struktūros vienu metu į pastato pirmą ir devintą aukštą mėtė granatas. Tai buvo iš anksto suplanuota ir apgalvota operacija, labai žiauri. Juk ten buvo sužeistų žmonių, jie negalėjo pabėgti. Tuo metu ten buvo apie 100 sužeistųjų. Mes net nežinome konkrečių pavardžių. Todėl net sąrašo sudaryti negalime“, - pareiškė S. Soboliovas. Kaip skelbia „Komentarij“, šiąnakt „Berkut“ kovotojai šturmavo Profesinių sąjungų rūmus, po šturmo ir kilo gaisras. Milicija dėl gaisro kaltina radikalios organizacijos „Dešinysis sektorius“ aktyvistus. AP nuotr.
„Berkut“ vyrai išsižada V. JanukovyčiausKaip praneša naujienų agentūra „Unian“, Ukrainos Ternopolio mieste apie 20 „Berkut“ pareigūnų oficialiai atsisakė tarnauti vyriausybei. „Berkut“ vyrai stojo prieš maždaug 5 tūkst. protestuojančių miestiečių minią ir prisiekė ištikimybę „Ukrainos tautai“, skelbia „Unian“ korespondentas. Pro minią „Berkut“ pareigūnai žygiavo lydimi paniekos šūkių, tačiau susirinkusiuosius ramino vietos opozicijos lyderiai, pabrėždami, jog šie vyrai stoja į protestuotojų pusę.  Tarp šių vyrų – ir Ternopolio „Berkut“ vadas Michailas Jasiunčikas. Jis susirinkusiesiems pareiškė, kad jo vyrai „bus su tauta ir gins ukrainiečių teises ir teisėtus interesus“. Šis pareiškimas, žinoma, kardinaliai pakeitė minios nuotaikas. 
R. Sikorskis pakeliui į KijevąIš visų ES diplomatijos vadovų į padėtį Ukrainoje greičiausiai sureagavo Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis. Trečiadienį ryte ministras, oficialiai būdamas atostogose, jau derino pozicijas su kitais ES diplomatais, o popiet atostogos buvo baigtos: R. Sikorskis jau skrenda į Kijevą.
Kijeve užimtas Valstybinio televizijos ir radijo komiteto pastatasTrečiadienį Kijeve protestuotojai užėmė Valstybinio televizijos ir radijo komiteto pastatą, esantį netoli Nepriklausomybės aikštės, praneša "RBK Ukraina". Kaip pareiškė vienas iš aktyvistų, šiose patalpose protestuotojai nakvos, čia taip pat bus įrengtas medicinos punktas. Anksčiau, agentūros duomenimis, opozicijos šalininkai užėmė konservatoriją prie Nepriklausomybės aikštės, taip pat centrinį paštą. Pašte įsikūrė radikalaus judėjimo "Dešinysis sektorius" štabas. Vietos leidinys "Vzgliad" taip pat praneša, kad mitinguotojai užėmė kelias kavines Kreščiatike, kuriose jie įkūrė operatyvinius štabus.  
M. Laurinavičius: „antiteroristinė operacija“ gali reikšti tolesnį kraujo praliejimąUžsienio politikos ekspertas Marius Laurinavičius DELFI teigė, jog „antiteroristinės operacijos“ paskelbimas savaime nieko nereiškia – esą kol kas tai traktuotina kaip „gąsdinimo priemonė“. Vis dėlto protestuotojams esą siunčiamas aiškus signalas, kad lig šiol taikytų represijų neketinama atsisakyti.  „Tai nėra nepaprastoji padėtis. Jai nereikia parlamento patvirtinimo. Tai yra Ukrainos saugumo tarnybos sprendimas, suderintas su visa valdžia. Tam nereikia ypatingų įgaliojimų ar dar kažko. Iš esmės kol kas tai yra gąsdinimo priemonė. Bet tai reiškia, kad valdžia jėgos naudojimo scenarijaus neatsisakė“, - kalbėjo M. Laurinavičius.  Pasak jo, „antiteroristinės operacijos“ paskelbimas tik sustiprina nuogąstavimus, kad trečiadienio vakarą Kijeve laukia naujas Maidano šturmas.  „Visiškai neatmestina, nors šiandiena praėjo pakankamai ramiai, kad ateinančią naktį vėl bus bandoma šturmuoti Maidaną. Bet tai nieko nereiškia – net jeigu Maidanas bus visiškai išvaikytas, tai nereiškia, kad bus numalšinta ta revoliucija. Ją numalšinti, bent jau Vakarų Ukrainoje, praktiškai neįmanoma“, - teigė M. Laurinavičius.
Paaiškėjo, kokiomis aplinkybėmis Kijeve nukentėjo Lietuvos pilietisPlačiau skaitykite ČIA.
Trečiadienio vakarą Vilniuje, prie Seimo, rengiamas mitingas „Solidarumo laužai už Ukrainą“.
Lietuvos ambasadorius P. Vaitiekūnas: antiteroristinė operacija - nesusipratimasLietuvos ambasadorius Ukrainoje P. Vaitiekūnas „Lietuvos ryto“ televizijos žinioms telefonu sakė, kad antiteroristinė operacija, kurią anonsavo Ukrinos valdžia skamba kaip nesusipratimas: „Yra tikrai žinoma, kad jokių žinių apie teroristus mes neturime. Taigi teroristinė operacija nukreipta nežinia prieš ką.“
Iš šalies sprunka V. Janukovyčiaus partiečiais?Opoziciniai naujienų portalai skelbia, kad „žiurkės bėga iš skęstančio laivo“ -  V. Janukovyčiaus partijos nariai sprunka iš šalies, praneša „Lietuvos ryto“ televizija. Pasklido žinia, kad 26 parlamentarai iš Ukrainos išskrido buvusio šalies premjero Mykolos Azarovo sūnaus lėktuvu.  
Vokietija ir Prancūzija smerkia „nepasakomą“ smurtą UkrainojeVokietija ir Prancūzija trečiadienį pasmerkė mirtiną smurtą Ukrainoje – prezidentas Francois Hollande'as paragino imtis sankcijų, o kanclerė Angela Merkel pareiškė solidarumą su protestuotojais. „Ukrainoje matomi neapsakomi, nepriimtini, netoleruotini veiksmai“, – sakė Prancūzijos lyderis Paryžiuje per bendrą spaudos konferenciją su savo kolege. Kalbėdamas apie aukščiausio laipsnio „smurtą, žiaurumą ir represijas“, F.Hollande'as pasakė, kad jis ir A.Merkel smerkia „visus šiuos veiksmus ir iš valstybės sklindantį žiaurumą“. „Visi prisidėjusieji prie šių veiksmų, visi rengusieji šiuos veiksmus turi žinoti, kad jiems gresia sankcijos“, – pasakė Prancūzijos prezidentas. „Mes esame su vyrais ir moterimis, kenčiančiais“ Kijeve, pridūrė A.Merkel. To tarpu Ukrainos jėgos struktūros paskelbė apie „antiteroristinę operaciją“ visoje šalyje po vakar dienos ir nakties susirėmimų, nusinešusių 26 gyvybes – didžiausios krizės Ukrainoje nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo laikų. 
ERPB nestabdys savo operacijų Ukrainoje, bet apribos kontaktus su vyriausybeEuropos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) nestabdys savo veiklos Ukrainoje, bet apribos kontaktus su šios šalies vyriausybe. Apie tai trečiadienį pranešė šio banko spaudos tarnyba. ERPB būstinė yra įsikūrusi Didžiosios Britanijos sostinėje. "Mes nestabdysime savo operacijų Ukrainoje, tačiau pastarąsias tris savaites mes sutelksime savo pastangas daugiausia į privatų sektorių", - pareiškė ERPB atstovas. ERPB, kurio akcininkės yra 64 pasaulio šalys, nesekė Europos investicinio banko (EIB) pavyzdžiu. EIB pirmininkas Werneris Hoyeris pareiškė trečiadienį, kad bankas pristabdė naujus investicinius projektus Ukrainoje ir neatnaujins jų tol, kol politinė situacija Ukrainoje nesusinormalizuos.
Masiškai neša į Michailovo vienuolyną maisto produktus ir šiltus drabužiusKijevo gyventojai masiškai gabena į Michailovo vienuolyną maisto produktus ir šiltus drabužius. Kaip informuoja unian.net korespondentas, žmonės pėsčiomis eina iš gatvių Vladimirskaja, Bolšaja Žiromskaja bei Andrejevskio nusileidimo pusių. Automobilių pravažiuoti Michailovskaja gatve neįmanoma. Lvovo aikštės regione ir Vladimirskaja, Bolšaja Žiromskaja gatvėse stovi automatais ginkluoti milicijos darbuotojai. Jie praleidžia tik visuomeninį transportą ir pavienius automobilius, jei žmonės turi reikalų gatvėje. Korespondentas matė, kaip moterį su automobilių praleido į ligoninę. Reuters nuotr.
Specialiosios tarnybos paskelbė pradedančios antiteroristinę operacijąUkrainos saugumo tarnyba (UST) ir Antiterorizmo centras pradeda kovos su terorizmu operaciją šalies teritorijoje, sakoma UST vadovo Oleksandro Jakymenkos pareiškime, paskelbtame trečiadienį. „Ukrainos Saugumo tarnyba ir Antiteroristinis centras šiandien priėmė sprendimą pradėti antiteroristinę operaciją Ukrainos teritorijoje... Aš jau informavau valstybės prezidentą apie sprendimą dėl antiteroristinės operacijos vykdymo“, – nurodoma pranešime. Anot O.Jakymenkos, pastarosios paros įvykiai Ukrainoje parodė „augantį jėgos priešpriešos eskalavimą ir masišką ginklų panaudojimą iš ekstremistiškai nusiteikusių grupuočių pusės“. „Daugelyje šalies regionų užimami vietinės valdžios organai, Vidaus reikalų ministerijos, Saugomo tarnybos, prokuratūros struktūros, kariniai daliniai, arsenalai. Dega teismų pastatai, vandalai naikina privačius butus, žudo taikius gyventojus“, – tvirtina UST vadovas. Anot jo, per pastarąją parą daugiau kaip 1500 šaunamųjų ginklų ir 100 tūkst. šovinių atsidūrė nusikaltėlių rankose.
L. Linkevičius su ES ministrais Briuselyje tarsis dėl reakcijos į įvykius Ukrainoje Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius vasario 20 dieną Briuselyje dalyvaus neeiliniame Europos Sąjungos Užsienio reikalų tarybos posėdyje, kurio metu ministrai spręs dėl ES reakcijos į įvykius Ukrainoje priemonių. Neeilinį posėdį, atsižvelgdama į įvykius Ukrainoje, šaukia ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton. Niujorke viešintis L. Linkevičius dėl neeilinio susitikimo Briuselyje trumpina darbo vizitą JAV.      
Lvove iš užgrobtų milicijos poskyrių pavogta ginklųLvove iš naktį protestuotojų užimtų rajono milicijos skyrių pavogta ginklų.Kaip informuoja unian.net korespondentas, apie tai trečiadienį trumpoje spaudos konferencijoje pranešė Lvovo meras Andrejus Sadovnas. Jis pridūrė, kad ginklų iš užimtų vidaus reikalų, Ukrainos saugumo tarnybos ir apskrities prokuratūros nepavogta. Jis pabrėžė, kad neaišku, kiek tiksliai pavogta ginklų. Lvovo meras pabrėžė, kad šuo metu ypatingai reikia „užtikrinti saugumą, išvengti žudynių, įmonių ir bankų puolimų“. Na o kaip praneša unian.com korespondentas, šiuo metu Lvove neveikia pagalbos telefonas 102. Nuniokotame milicijos pastate yra aktyvistai, taip pat užgrobti ir Galickio bei Frankovo milicijos poskyriai. Dabar aktyvistai mėgina prasiveržti į Lyčakovskio milicijos poskyrį. Iš esmės padėtis Lvove normali. Transporto ir aptarnavimo sistemos dirba įprastai, išskyrus centrinę miesto dalį, kurioje tūkstančiai aktyvistų, todėl transportui judėti sunkiau. AFP nuotr.
Vengrija palaiko siūlymą įvesti sankcijas UkrainaiVengrija pritaria siūlymui įvesti sankcijas Ukrainai, jeigu ši neišspręs krizės Kijeve po protestuotojų ir saugumo pajėgų susirėmimų, per kuriuose žuvo ir buvo sužeista dešimtys žmonių, trečiadienį pranešė Vengrijos užsienio reikalų ministerija. „Mes juos palaikome“, – sakė ministerijos atstovas Gaboras Kaleta naujienų agentūrai „Reuters“ naujienų konferencijos užkulisiuose, atsakydamas į klausimą dėl Lenkijos raginimo Europos Sąjungos lyderiams įvesti sankcijas Kijevui. „Ukrainos vyriausybė, sprendžiant šią padėtį, vaidina lemiamą vaidmenį, ir jeigu ji nevykdys savo pareigos, tada ją reikės priversti (tai daryti) ir tarptautinėmis sankcijomis“, – kalbėjo G.Kaleta. 
L. Linkevičius apie Ukrainą: nebėra laiko stebėtis, reikia veiktiUžsienio reikalų ministras Linas Linkevičius nutrauks savo vizitą Jungtinėse Tautose Niujorke ir vyks į ketvirtadienį Briuselyje rengiamą Užsienio reikalų tarybą, kurioje bus svarstoma sankcijų atsakingiems už smurtą Ukrainoje galimybė. "Ukrainos valdžia, ir ypač prezidentas, visiškai neadekvačiai vertina situaciją, ir jei dar tebemano, kad jėgos sprendimas yra tas sprendimas, kuris Ukrainai tinkamas, tai yra ne tik kad liūdna, bet čia jau stebėtis laiko nėra, reikia stabdyti šituos veiksmus tomis priemonėmis, kurias mes turime", - sakė L. Linkevičius telefonu iš Niujorko LRT laidai "Laba diena, Lietuva". Lietuvos diplomatijos vadovas deda viltis į Europos Sąjungą, kurios ministrai ketvirtadienį renkasi svarstyti padėtį Ukrainoje. Vis daugiau balsų ES, tarp kurių - ir Lenkija, ir Prancūzija, pasisako už sankcijas atsakingiems už kraujo praliejimą Ukrainoje. "Mes, ir aš pats kalbu, apie tas galimybes, kurias galime, turime išnaudoti - sankcijų, ribojančių priemonių įvedimą. Prieš tam tikrą laiką buvome gana vieniši, dabar jau daugiau (šalių. - ELTA) apie tai kalba", - sakė L. Linkevičius. Tarp teoriškai galimų sankcijų ministras įvardino Šengeno vizų išdavimą ir sąskaitų bankuose įšaldymą. "Judėjimo ribojimas, Šengeno vizų išdavimo klausimai, tai yra gana jautru, nes daugelis oligarchų ar įtakingų politikų turi savo verslus Vakaruose, jiems ribojimas - veiksmingas. Lygiai tas pats dėl sąskaitų bankuose. Aš konkrečiai negaliu pasakyti, dėl ko bus galima spręsti, bet teoriškai yra dvejopos sankcijų galimybės", - sakė L. Linkevičius. Dar prieš išvykdamas iš Niujorko Lietuvos užsienio reikalų ministras planuoja padėtį Ukrainoje aptarti su Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi Pan Gi Munu (Ban Ki-moon)."Visa tai, kas vyksta Jungtinėse Tautose, turi būti padaryta tik konsensusu, ir didžiosios penkios šalys, kurios turi veto teisę, dažnai užblokuoja sprendimus, bet generalinis sekretorius turi įgaliojimų padaryti pareiškimus arba veikti savarankiškai. Jis padarė pareiškimą dėl Ukrainos, aš noriu apsitarti, ką dar galima padaryti, ir kokią įtaką galėtų daryti Jungtinės Tautos", - sakė L. Linkevičius. Pasak ministro, svarbiausias visų galimų priemonių tikslas yra sustabdyti kraujo praliejimą. 
EIB pristabdė veiklą Ukrainoje dėl neramumų šalyjeEuropos investicinis bankas (EIB) įšaldė veiklą Ukrainoje, informuoja "Reuters". Pranešama, kad toks sprendimas priimtas dėl masinių šalį drebinančių neramumų. Tuo tarpu dauguma bankų Kijevo centre vasario 19 d. tiesiog neatvėrė durų, - anot jų, dėl įtemptos situacijos šalyje.
Ant scenos – gubernatorius su antrankiais„Euromaidano“ aktyvistai socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė nuotrauką, kurioje puikuojasi Volynės gubernatorius Oleksandras Baškalenka. Tiesa, žodis „puikuojasi“ turbūt ne itin tinka – gubernatorius įamžintas antrankiais prirakintas prie protestuotojų scenos Lucke. Gubernatorius priklauso V. Janukovyčiaus Regionų partijai.
ES svarstys galimybę imtis sankcijų prieš asmenis, atsakingus už smurtą UkrainojeES užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį Belgijos sostinėje apsvarstys galimybę imtis finansinių ir vizų sankcijų prieš asmenis, atsakingus už smurtą Ukrainoje. Tai trečiadienį pareiškė Europos Tarybos pirmininkas Hermanas Van  Rompuy. „Europos Sąjunga reaguos į situacijos blogėjimą kryptingomis priemonėmis. Mūsų ministrai ES Užsienio reikalų taryboje rytoj apsvarstys tam tikras priemones, tokias kaip finansinių ir vizų sankcijų įvedimas prieš asmenis, atsakingus už smurtą", - pabrėžė H. Van Rompuy. ET pirmininkas savo pareiškime, nelaukdamas, kol bus atliktas tyrimas, apkaltino Ukrainos valdžią neadekvačiu jėgos naudojimu. Jis taip pat paragino susilaikyti nuo smurto "visas konflikto šalis".
Opozicija skelbia turinti informacijos apie naują šturmąProtestuotojų gynybos štabas teigia turįs informacijos, jog Ukrainos jėgos struktūros vasario 19-osios dienos 18 val. rengia dar vieną Maidano šturmą, skelbia naujienų agentūra UNIAN. Kaip teigia Maidano gynybos štabas, šiuo metu Ukrainos valdžiai lojalios pajėgos rengiasi vakarinei operacijai, kariams dalinama speciali amunicija.„Prašome visų Kijevo žmonių, kurie nori apsaugoti sostinę ir savo šalį nuo nusikalstamos okupacijos, rinktis Maidane, kad visai galėtume atremti ataką ir užkirsti kelią taikaus protesto „valymui“. Turime susivienyti ir veikti drauge – tik taip nugalėsime“, - teigiama Maidano gynybos štabo pareiškime.
Protestuotojai užėmė centrinį paštąIš profsąjungų rūmų sukeltu gaisru išguiti protestuotojai savo štabui susirado naujas patalpas - užėmė centrinį paštą.
ES siunčia R. SikorskįLenkijos užsienio reikalų ministras trečiadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga (ES) paprašė jo nuvykti į Ukrainą, kur tris mėnesius tebesitęsiantys protestai prieš vyriausybę peraugo į žmonių gyvybių pareikalavusius susirėmimus tarp demonstrantų ir milicijos.„ES įgaliotinės užsienio ir saugumo politikai prašymu greitai pradėsiu misiją Kijeve“, – Lenkijos diplomatijos vadovas Radoslawas Sikorskis parašė žinutėje, paskelbtoje socialiniame tinkle „Twitter“. Jo atstovas spaudai Marcinas Wojciechowskis atsisakė nurodyti vizito datą, tik nurodė, kad data bus paskelbta „tinkamu laiku“.Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas trečiadienį pareiškė spausiantis Europos Sąjungos (ES) lyderius paskelbti sankcijas Ukrainos vyriausybei, kuri, pasak jo, yra kalta dėl mirtinų antradienio susirėmimų, kruviniausių per visą krizės laikotarpį, prasidėjusį pernai lapkritį. „Dabar laikas“ skelbti sankcijas tiems, kurie susiję su šiuo smurtu, sakė jis parlamente. „Aukoms to reikia“, – pridūrė D.Tuskas. „Nėra jokių abejonių – Kijevo valdžia yra atsakinga už aukas ir dramą Kijeve, ne opozicija“, – pabrėžė jis.Lenkų kovos su komunizmu garsenybė, Lechas Walesa, sakė, kad ES suklydo – nesikalbėjo su Rusija apie šią krizę. „Padarytos klaidos – niekas nesikalbėjo su Rusija“, – pažymėjo žmogus, kuris būdamas „Solidarumo“ profesinės sąjungos lyderiu sugebėjo 1989 metais išsiderėti taiką Lenkijai, atsisakiusiai komunizmo. „Abi pusės – ir prezidentas, ir opozicija – nori nušalinti vienas kitą“, – sakė jis „Wirtualna Polska“ (wp.pl) naujienų tinklaraščiui. „Norima, kad prezidentas nusileistų ir sušauktų naujus rinkimus, bet jis yra išrinktas demokratiškai, todėl priešinasi“, – pridūrė L.Walesa.
Kijeve naktį į trečiadienį sudegė 15 automobiliųNaktį į trečiadienį Ukrainos sostinėje sudegė 15 automobilių. Tai žurnalistams pranešė Kijevo milicijos atstovai, informuoja "RIA Novosti". "Mūsų duomenimis, Kijeve šiąnakt sudegė 15 automobilių. Incidentai užfiksuoti septyniuose miesto rajonuose", - sakė pareigūnai. Jie pridūrė, jog negalima vienareikšmiškai kalbėti apie tyčinį transporto priemonių padegimą, "dabar tiriama, kodėl sudegė šie automobiliai". Plataus masto riaušės Kijevo gatvėse atsinaujino antradienį, kai vyko Aukščiausiosios Tarybos posėdis, kuriame opozicija reikalavo atkurti parlamentinę-prezidentinę valdymo formą ir grąžinti 2004 metų konstituciją. Agresyviai nusiteikusi minia veržėsi prie Ukrainos parlamento, radikalai brovėsi į pastatus Kijevo centre, degino automobilių padangas, mėtė akmenis ir Molotovo kokteilius į milicininkus. Pareigūnų duomenimis, radikalai pirmą kartą panaudojo šaunamuosius ginklus. AFP nuotr.
A. Butkevičius: Lietuva pritartų ES sankcijoms UkrainaiLietuva dėl sankcijų Ukrainai laikysis tokios pat pozicijos kaip ir Europos Sąjunga (ES), sako Premjeras Algirdas Butkevičius. "Dar kartą noriu paraginti Ukrainos vadovybę elgtis atsakingai, sustabdyti krizės eskalavimą ir siekti taikaus sprendimo, kuo skubiau pradedant konstruktyvų dialogą su opozicija. Manau, tai yra Ukrainos prezidento atsakomybės klausimas, nes jisai turi tam visus įgaliojimus. Smurtas prieš Ukrainos gyventojus turi būti nutrauktas", - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams pareiškė A. Butkevičius ir pakvietė Ukrainos politinius lyderius vadovautis demokratijos, pagarbos žmogaus teisės ir laisvės principais sprendžiant savo tautos likimą. Klausiamas, ką mano apie svarstomas įvesti sankcijas Ukrainai, A. Butkevičius atsakė, kad šis sprendimas turėtų būti priimtas Europos Sąjungos lygiu. "Lietuva ES priimtiems sprendimams tikrai pritars", - sakė Ministras Pirmininkas ir pridūrė, kad sprendimus reikia priiminėti greitai."Mes pritarsime bendrai ES pozicijai. Tikrai neprieštarausime", - apie galimas sankcijas Ukrainai kalbėjo jis. Prancūzijos prezidentas Francois Hollande paprašė ES jau ketvirtadienį įvesti sankcijas Ukrainos lyderiams. Be to, A. Butkevičius pabrėžė, kad Lietuva yra pasiruošusi priimti daugiau nukentėjusiųjų iš Ukrainos, jei to reikės. Šiuo metu nukentėjusiųjų gydymui skirta 150 tūkst. litų. "Ir tikrai, jeigu atvyks daugiau žmonių, tikrai esame pasiruošę skirti didesnę finansinę paramą ligoninėms, jų gydymui", - sakė Premjeras. A. Butkevičius patikino dėl Ukrainos nuolat palaikąs ryšį su šiuo metu Niujorke Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje esančiu užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi, su Lietuvos ambasadoriumi Ukrainoje Petru Vaitiekūnu, teisėsaugos institucijomis. "Konsultuosimės ir toliau, ir jei reikės, priimsime reikiamus sprendimus, jeigu bus reikalinga pagalba Ukrainai įvairiausiais klausimais", - sakė Vyriausybės vadovas. 
Himno giedotojai Ukrainoje - taikiniaiMaidano programos vadovas Jevhen Romanenko „Žinių radijui“ papasakojo, kas šiuo metu vyksta Ukrainoje. Jo vertinimu, dienos metu Maidane buvo iki 300 tūkst. žmonių.  „Kalbant apie nakties puolimą, viskas prasidėjo nuo popietės 4 val., kai Berkutas pradėjo veržtis pro barikadas.  Vienintelės priemonės, kuo ginasi laisvės kovotojai prieš sunkiąją techniką, prieš vandensvydžius, kuriais tiesiog skalbia barikadose stovinčius žmones, yra tik ugnis“, - trečiadienį laidoje „Dienos klausimas“ sakė J. Romanenko.Jis yra scenos vedantysis ir kiekvieną naktį budi įkvėpdamas žmones dainomis ir giedodamas kas valandą himną.  Giedant himną jis kartu su kitais giedotojais pasijuto taikiniu.  „Giedant himną, viena kulka pralėkė užkabindama mūsų operatorių. Himno giedojimo metu pajutau smūgį į koją, pamačiau ant grindų nukritusią kulką, kurią pademonstravau žmonėms ir įsidėjau ją į kišenę.“Visą Žinių radijo laidos „Dienos klausimas“ įrašą žiūrėkite ČIA.
Euro kursas Ukrainos grivinos atžvilgiu išaugo iki istorinių aukštumųEuro kursas Ukrainos grivinos atžvilgiu tarpbankinėje rinkoje išaugo 3,7 proc. iki 12,45 grivinos - kaip rodo statistika, iki istorinių aukštumų. Daugiau nei 12 grivinų - 12,11 - už eurą buvo siūloma tik 2009 krizės metų rugpjūtį. JAV dolerio kursas Ukrainoje taip pat sustiprėjo. Trečiadienį grivinos kursas JAV dolerio atžvilgiu smuko 2,4 proc. iki 9,1 grivinos už dolerį, o vėliau - iki 8,96 grivinos. Istorinis grivinos kurso minimumas buvo užfiksuotas 2008 m. gruodžio 18 dieną, tuomet dolerio kursas buvo pakilęs per 10 grivinų.Ukrainos valiutos kursas smunka neramiu laikotarpiu Ukrainoje - per politinės opozicijos aktyvistų susidūrimus su milicijos padaliniais Kijeve, naujausiais Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo 25 žmonės.
LRT praneša, kad naujausiais duomenimis yra oficialiai patvirtintos 26 mirtys,  263 protestuotojai ir 342 pareigūnai kreipėsi į medikus. Prognozuojama, kad tikrieji sužeistųjų skaičiai yra kur kas didesni, nes dalis žmonių baiminasi kreiptis į ligonines. Reuters nuotr.
P. Lebedevas: desantininkai nevaikys Kijevo protestuotojųUkrainos gynybos ministro pareigas laikinai einantis Pavelas Lebedevas davė nurodymą nusiųsti į Kijevą 25-ąjį desantinį dalinį iš Dnepropetrovsko, tačiau paneigė gandus, kad armija ketina išvaikyti protestuotojus Ukrainos sostinėje.Ministras sakė, kad "prastėjant sociopolitinei situacijai šalyje, Ukrainos ginkluotosios pajėgos privalo apsaugoti ginklus, amuniciją ir kitą karinę įrangą nuo galimo grobstymo"."Taip, aš daviau tokį nurodymą. Kad būtų sustiprintas bazių, kur saugomi koviniai ginklai, saugumas, - pareiškė P. Lebedevas. - Gandai, kad dalinys perdislokuotas norint jį panaudoti prieš protestuotojus, yra visiškai nepagrįstas".
Ukrainiečiai blokuoja kelią į sienos su Lenkija perėjąDešimtys ukrainiečių trečiadienį blokavo kelią, vedantį į vieną sienos su Lenkija perėją, pranešė Lenkijos sienos apsaugos tarnyba, pridūrusi, kad kitų perėjų darbas kol kas netrikdomas.„Gavome informacijos iš žmonių, dar spėjusių kirsti sieną, kad šį rytą apie 200 ukrainiečių blokavo kelią į Korčovos perėją. Dabar jų gali būti apie 300“, – vienas sienos apsaugos tarnybos atstovas sakė naujienų agentūrai „Reuters“.„Tiksliai nežinome, tačiau kai kuri informacija rodo, jog jie yra opozicijos protestuotojai“, – pridūrė pareigūnas.Kaip pranešama, kelias blokuojamas Ukrainos pusėje netoli perėjos, esančios prie Lenkijos pasienio kaimo Korčovos.
Olimpinė ramybė: Ukrainos olimpiečiams neleista ryšėti gedulo juostųUkrainos olimpinis komitetas siekė, kad šalies olimpiečiai Sočyje galėtų varžytis ryšėdami gedulo juostas ir taip paminėdami per pastaruosius susirėmimus žuvusių žmonių atminimą. Su tokiu prašymu ukrainiečiai kreipėsi į Tarptautinį olimpinį komitetą.Tačiau olimpiniai funkcionieriai tarė „ne“: ukrainiečių prašymas atmestas. Ukrainos olimpinis komitetas pranešė gavęs atsakymą, kuriame teigiama, neva tokių galimybių žaidynių procedūros nenumato. Tai ne pirmas kartas, kai Tarptautinis olimpinis komitetas neleidžia ryšėti gedulo juostų.Daugiau skaitykite čia
Lvove užimtas miesto policijos departamentas, evakuojami teismaiLvovo gyventojai užėmė miesto Vidaus reikalų departamento pastatą Stepano Banderos gatvėje. Iš laikino sulaikymo izoliatoriaus aktyvistai paleido visus sulaikytus asmenis, skelbia unian.net.„Unian“ korespondentas perdavė, kad pirmame rūsio aukšte išmušti stiklai, sulaužytos įėjimo durys, sudaužyta prie įėjimo kabanti lentelė. Per sudaužytus langų stiklus matyti, kad visuose aukštuose skraido dokumentai.Miesto Vidaus reikalų departamento pastate įsikūręs ir laikino sulaikymo izoliatorius, iš kurio, aktyvistų teigimu, buvo išleisti visi sulaikyti asmenys.Šiuo metu šalia pastato yra apie dešimt aktyvistų, jie ramiai stebi, kaip neuniformuoti policijos pareigūnai iš pastato išneša likusią biuro įrangą.Per pastato užėmimą nenukentėjo nei pareigūnai, nei aktyvistai.Šalia Ukrainos Saugumo tarnybos pastato voliojasi sudeginti baldai, pirmame pastato aukšte išdaužyti langai, matyti išdegusios kabinetų sienos. Šalia Saugumo tarnybos pastato budi kelios dešimtys jaunų žmonių. Išlaužtos įėjimo durys jau uždengtos fanera.„Unian“ šaltiniai pranešė, kad iš Lvovo ir jo srities teismų pastatų skubiai evakuojami dokumentai ir technika. Pats „Unian“ korespondentas tapo liudininku, kaip iš Lvovo Frankivsko rajono teismo išnešama ir į mikroautobusą kraunama biuro technika.Javorivo rajono gyventojai pranešė, kad Javorivo miesto aktyvistai šiandien, vasario 19-osios, rytą bandė užimti vietos teismo pastatą.
Rusijos URM: mes pasitelksime visą savo įtakąTrečiadienį Kijeve numatytas Rusijos URM vadovo pavaduotojo Grigorijaus Krasino ir jo ukrainiečio kolegos Ruslano Demčenkos susitikimas. G. Krasinas pabrėžė, kad šis vizitas buvo seniai suplanuotas.Susitikimo išvakarėse Rusijos URM išleido oficialų pareiškimą dėl įvykių Ukrainoje, kuris kiek prieštarauja Peskovo žodžiams. Ministerijos interneto svetainėje įkeltame pareiškime rašoma apie Maskvos planus kuo aktyviau dalyvauti sprendžiant Ukrainos klausimą.„Ukraina – Rusijai draugiška, broliška valstybė, strateginė partnerė, mes pasitelksime visą savo įtaką, kad šioje šalyje įsiviešpatautų taika ir ramybė“, – pabrėžiame pareiškime. Komentuodami šios nakties įvykius Kijeve ir kituose miestuose, diplomatai pabrėžė, kad „iš esmės kalbama apie bandymą jėga užgrobti valdžią.“URM nepalankiai įvertino opozicijos ir ES reakciją į protestuotojų veiksmus, išprovokavusius susirėmimus. „Piktina reakcijos į radikalų veiksmus nebuvimas iš opozicijos lyderių pusės, kurie prisidengę lozungais apie pamintą demokratiją ir europietiškas vertybes, nuolaidžiauja „rudai“ revoliucijai. Nematome ir įtakingų Europos politikų bei struktūrų reakcijos, atsisakoma pripažinti, kad visa atsakomybė už radikalių jėgų veiksmus Ukrainoje tenka opozicijai“, – rašoma pranešime.Rusijos diplomatai sako, kad „Rusija reikalauja, kad „aikštės“ lyderiai sustabdytų kraujo praliejimą savo šalyje, nedelsiant be grasinimų ir ultimatumų atnaujintų dialogą su teisėta valdžia“.
Dengiami milicijos, „tituškos“ suniokojo 30 grietosios pagalbos automobiliųVasario 19-osios naktį apie 50 „tituškų“, dengiami 20 milicininkų, suniokojo beveik 30 greitosios pagalbos automobilių.Apie tai savo paskyroje socialiniame tinklalapyje parašė parlamenetarė Andželika Labunskaja, informuoja newsru.ua.„SKUBU. Kijevas, komunalinių paslaugų bendrovė „Kijevmedspectrans“, Tiesos prospektas 85. Vakar ir šiandien greitosios pagalbos automobiliais buvo vežami sužeistieji į miesto ligonines. Naktį apie 50 „tituškų“, dengiami 20 milicininkų, suniokojo beveik visus greitosios pagalbos automobilius, supjaustytos padangos, išlaužtos durelės, greitosios pagalbos automobiliai nebetinkami naudoti.“A. Labunskaja pridūrė, kad yra nufilmuotas nusikaltimas: „Kijevmedspectrans“ vadovybę ryte atleido už tai, kad padėjo nusikaltėliams, dabar ten darbuojasi Ukrainos saugumo tarnyba, kuri nori nuslėpti valdžios nusikaltimą. Prašau žurnalistų atvažiuoti nurodytu adresu.“Ji pridūrė, kad iš viso suniokota apie 30 greitosios pagalbos automobilių.
Perspėjama apie mobiliojo ryšio sutrikimus Kijevo centre„Kyivstar“ perspėja apie mobiliojo ryšio sutrikimus Kijevo centre. Tokius sutrikimus sukėlė sudegusi stotis Profsąjungų rūmuose. Stengiamasi kuo greičiau atstatyti ryšio sutrikimus, skelbia zn.ua.
Paskelbta gedulo dienaUkrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius po mažiausiai 26 žmonių gyvybių pareikalavusių susirėmimų Kijeve ketvirtadienį paskelbė nacionaline „gedulo diena“.„Ryšium su žmonių aukomis dėl masinių neramumų įsakau 2014 metų vasario 20-ąją paskelbti Ukrainoje gedulo diena“, - sakoma valstybės vadovo įsakyme, kuris buvo paskelbtas trečiadienį. Pagal šį dokumentą, gedulo dieną visoje Ukrainos teritorijoje turi būti iki pusės stiebo nuleistos šalies vėliavos ant namų ir valstybinės valdžios, vietos savivaldos organų, valstybinių įmonių, įstaigų ir organizacijų pastatų. Be to, turi būti atšaukti pramoginiai renginiai ir koncertai, sporto varžybos, atitinkamai pakeistos televizijos ir radijo stočių programos. Lietuvos Vyriausybė, siekdama pagerbti žuvusiųjų Ukrainos sostinėje Kijeve atminimą, taip pat nutarė Lietuvoje vasario 20-ąją, ketvirtadienį, paskelbti gedulą.Nustatyta, kad vasario 20-ąją nuo 7.00 iki 22.00 val. prie, virš ar ant valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų, kitų įstaigų, įmonių ir organizacijų, taip pat gyvenamųjų namų iškeliama Lietuvos valstybės vėliava su gedulo ženklu.
F. Hollande'as pasisako už sankcijasLenkijos portalas Gazeta.pl praneša, jog po to, kai lenkų premjeras Donaldas Tuskas pasiūlė sankcijas V. Janukovyčiaus režimui, jis netruko sulaukti palaikymo. Už sankcijas pasisakė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as.„Sutinku su D. Tusku dėl ES tikslinių ir skubių sankcijų Ukrainai“, - F. Hollande'ą cituoja Gazeta.pl.Taip pat pranešama, kad ketvirtadienį šaukiamas neeilinis ES užsienio reikalų ministrų pasitarimas dėl padėties Ukrainoje. Sankcijos V. Janukovyčiaus režimui, anot žiniasklaidos, yra šio susitikimo darbotvarkėje.
Ukrainos slidininkės Sočyje atsisako startuoti„Euromaidano“ aktyvistai socialiniame tinkle „Facebook“ praneša, kad Ukrainos slidininkės Marina Lysogor ir Katerina Serdiuk nutraukia pasirodymą Sočio žaidynėse. Ukrainietės turėjo startuoti sprinto rungtyne. „Abi sportininkės geros formos, be traumų“, - praneša „Euromaidanas“. Oficialios informacijos apie slidininkių sprendimą ir jo priežastis kol kas nėra.
Prancūzija: ES sankcijos Ukrainai tikėtinosEuropos Sąjunga (ES) tikriausiai įves sankcijas Ukrainai, kur per neramumus žuvo mažiausiai 25 žmonės, trečiadienį sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas.„Negalime likti abejingi“, - sakė L.Fabiusas, kuris pridūrė, kad „bus konsultacijos su mūsų draugais, vokiečiais, ir, tikriausiai, sankcijos“.
Vokietija: V. Janukovyčiaus atsisakymas tartis yra „didelė klaida“Vokietija trečiadienį apkaltino Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių, jog jo atsisakymas pradėti rimtą dialogą su opozicija lėmė naują mirtino smurto proveržį per jau tris mėnesius vykstančius neramumus.„Ukraina brangiai sumokėjo už prezidento Janukovyčiaus vilkinimo taktiką, – sakė užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris. – Jo atsisakymas surengti rimtas derybas dėl taikaus konflikto sprendimo ir konstitucijos reformos yra didelė klaida.“
Kremlius: Rusija Ukrainos klausimu laikosi nesikišimo politikosKremlius „atidžiai“ stebi neramumus Ukrainoje, bet Rusija laikosi savo nesikišimo politikos, trečiadienį sakė prezidento Vladimiro Putino spaudos sekretorius.„Pagrindinį principą sudaro nesikišimas į tai, kas vyksta Kijeve. Tai buvo pasakyta daug kartų ir Kremlius laikosi šios linijos“, - sakė Dmitrijus Peskovas naujienų svetainei slon.ru, po daugiausiai aukų per du Ukrainos protestų mėnesius pareikalavusio smurto.
Ukrainoje ketvirtadienį skelbiama gedulo dienaUkrainoje ketvirtadienį skelbiama gedulo diena. Tokį įsaką pasirašė šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius.Per antradienį šalyje atsinaujinusius neramumus žuvo mažiausiai 25 žmonės, šimtai patyrė sužalojimų. Vidaus reikalų ministerijos atstovai patvirtino, kad tarp aukų yra 9 milicijos pareigūnai.
EK Pirmininkas ragina įvesti sankcijas „dėl kraujo praliejimo“ UkrainojeEuropos Komisijos Pirmininkas Jose Manuelis Barosso ragina Europos Sąjungos vyriausybes įvesti sankcijas asmenims, atsakingiems dėl kraujo praliejimo Ukrainoje, pranešama „Deutsche Welle“. 
Saugumiečiai pradeda tyrimą dėl perversmoUkrainos saugumo tarnyba oficialiai pranešė pradedanti tyrimą prieš „kai kuriuos politikus“. Tyrimo pagrindas – galimas mėginimas neteisėtai perimti valdžią. „Saugumo tarnyba pradėjo tyrimą dėl kai kurių politikų neteisėtų veiksmų, kuriais siekiama užgrobti valdžią. Tyrimą pagal Ukrainos Baudžiamojo kodekso 109 straipsnio 1 dalį atlieka Saugumo tarnybos Pagrindinių tyrimų departamentas“, - rašoma saugumiečių svetainėje. Kokie politikai atsidūrė jų akiratyje dėl menamo perversmo, Saugumo tarnyba neatskleidžia.
Traukinyje „Lvovas–Kijevas“ galimai rasta savadarbių sprogmenųReisas traukiniu „Lvovas–Kijevas“ 3,5 valandos buvo sustabdytas, gavus pranešimą, jog traukinys yra užminuotas.Teisėsaugos pareigūnai praneša, jog traukinyje galimai rasta savadarbių sprogmenų. Informacija apie sprogmenį gauta telefonu trečiadienio naktį. Iš traukinio saugumo sumetimais buvo evakuoti 202 asmenys, niekas nenukentėjo. 
Kijeve per neramumus nukentėjo Lietuvos pilietisUkrainos sostinėje Kijeve per neramumus nukentėjo Lietuvos pilietis, BNS trečiadienį patvirtino Lietuvos užsienio reikalų ministerija.Daugiau – čia.
Švedijos diplomatijos vadovas: V. Janukovyčiaus „rankos kruvinos“Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas trečiadienį sakė, kad Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius yra atsakingas už kraujo liejimą Kijeve.„Turime kalbėti aiškiai: didžiausia atsakomybė už (žmonių) mirtį ir smurtą tenka prezidentui Janukovyčiui. Jo rankos kruvinos“, - „Twitter“ parašė C.Bildtas.
Ukrainos premjeras: dabartiniais protestais siekiama užgrobti valdžiąUkrainos laikinasis premjeras Sergejus Arbuzovas pareiškė, kad nuo antradienio smurtaujantys protestuotojai siekia „jėga užgrobti valdžią“, rašo „Reuters“.„Tai nebuvo demokratijos demonstracija... Tai manipuliavimas žmonių protais ir bandymas užgrobti valdžią jėga“, - vyriausybės posėdyje kalbėjo S. Arbuzovas.
Lenkijos premjeras: Ukrainos valdžia praranda demokratinį mandatąLenkijos premjeras Donaldas Tuskas trečiadienį kreipėsi į šalies parlamentą dėl padėties Ukrainoje, praneša portalas Gazeta.pl. Aštrių pareiškimų D. Tusko kalboje netrūko. Jis pareiškė, kad  „už smurtą atsakinga valdžia Kijeve“, o siaubingas kraujo praliejimas reiškia, jog „Ukrainos valdžia praranda demokratinį mandatą“.Kaimyninės šalies premjeras taip pat tiesiai pasakė, kad įtampa Kijeve – ir Maskvos rankų darbas. „Turime reikalą su beprecedenčiu kitos valstybės spaudimu, kalba eina apie Rusiją“, - sakė D. Tuskas. Politiko žodžiais, šis spaudimas „daromas Kijevui, Ukrainos valdžiai ir ukrainiečiams: ginčo dėl Ukrainos ateities – europinės ar Eurazijos sąjungos – kontekste“.
Kalbama, jog gynybos ministras įsakė siųsti desantininkus į KijevąUkrainos gynybos ministras Pavelas Lebedevas įsakė siųsti į Kijevą 25 – ąją Dnipropetrovsko desantininkų brigadą, skelbia zn.ua. Apie tai savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė buvęs gynybos ministras, parlamento narys Anatolijus Gritsenko. „Gynybos ministras Lebedevas įsakė siųsti į Kijevą 25 – ąją Dnipropetrovsko atskirąją oro brigadą. Nedelsiant! 500 žmonių, su pilna kovine parengtimi. Apsaugoti nuo ko? Nuo ko?“ – reotirškai klausė parlamentaras.
Teigia, jog pareigūnai naudojo tik gumines kulkas, o protestuotojai šaudė į savusVidaus reikalų ministerija pareiškė, jog pareigūnai nenaudojo šaunamųjų ginklų, malšindami maištus Kijevo centre. Pasak Vidaus reikalų ministro, valdžios struktūrų pajėgos naudojo tik gumines kulkas, teigiama trečiadienio rytą išplatintame pranešime. „Atsižvelgiant į žuvusių civilių sužalojimų pobūdį (…) bei naudojamų ginklų charakteristikas, galima daryti prielaidą, kad šie sužalojimai galėjo būti padaryti pačių agresyviai nusiteikusių protestuotojų“, - Ukrainos vidaus reikalų ministerijos (VRM) pranešimą cituoja portalas pravda.com.ua.
Jėgos struktūras Kijeve vaiko ir dvasininkaiTelevizijos kanalo „Inter“ žurnalistė tiesioginės transliacijos iš Kijevo Nepriklausomybės aikštės metu patvirtino, jog Michailavskaja gatvėje pasirodė maždaug 50 „Berkut“ kovotojų grupė. Pasikalbėję su gatvėje buvusiais dvasininkais, specialiųjų pajėgų kovotojai pasitraukė, skelbia unian.net.Žurnalistė taip pat skelbia, jog Kijevo centre prasidėjo interneto trukdžiai. Kaip skelbia LB.ua, šiuo metu karinių struktūrų veiksmai Kijeve aprimę.Primename, jog šiuo metu Michailo cerkvėje įkurta laikina ligoninė, kur nukentėjusiems suteikiama skubi pagalba. Laikiną ligoninę teko perkelti Profesinių sąjungų rūmus apėmus liepsnoms.Vaizdas iš ligonine tapusios cerkvės Kijeve:
Protestuotojai apsupo parlamentąPranešama, jog apie 10 val. vietos laiku protestuotojai yra beveik apsupę parlamento ir rajono valdžios pastatus. Apie tai praneša unian.net.
Lvovo meras paragino „Berkut“ savo ginklais ginti žmonesLvovo meras Andrejus Sadovas pavadino įvykius Ukrainoje humanitarine katastrofa, kurią sukėlė valdžia, pamynusi žmogiškąsias vertybes ir grubiai pažeidusi ukrainiečių teises.„Žmonės miršta smurtine mirtimi, tūkstančiai sužeistųjų“, – trečiadienį parašė A. Sadovas savo paskyroje socialiniame tinklalapyje „Facebook“, informuoja unian.net.Lvovo meras paragino teisėsaugininkus nukreipti savo ginklus žmonėms saugoti.„Atskiria kreipiuosi į Lvovo jėgos struktūrų darbuotojus. Išeikite ir nukreipkite savo ginklus žmonėms ginti – savo artimiesiems, kaimynams, draugams. Pripažinkite – mažiausia jūsų agresija žmonėms sugrįš kur kas stipresnė. Bus neįmanoma tai sustabdyti“, – pabrėžė A. Sadovas.Jis taip pat paragino Lvovo gyventojus nedaryti savo teismo ir stengtis išlaikyti blaivų protą.„Ligoninės pasiruošusios, laukiame šimtų sužeistųjų. Mokyklos rytoj veiks. Patariu tėvams nuvesti ir parsivesti vaikus iš mokyklos“, – pabrėžė A. Sadovas.
Pranešama, jog tarp sužeistųjų yra vaikųUkrainos Sveikatos apsaugos ministerija praneša, jog tarp hospitalizuotų asmenų yra 3 nepilnamečiai.  Naujausiais duomenimis viso šiuo metu hospitalizuota 351 sužeistasis. Tarp hospitalizuotų asmenų yra 79 policijos pareigūnai, 5 žurnalistai, 1 parlamento narys, 3 nepilnamečiai. Pranešama, jog tarp į medikų priežiūrą patekusių asmenų nėra užsienio piliečių. 
Blokuojami keliai į KijevąUkrainos valdžia nerado politinės valios priimti nors kokius kompromisinius sprendimus, sako Lietuvos ambasadorius Kijeve Petras Vaitiekūnas.„Krizei sureguliuoti valdžia nesurado savyje politinės valios priimti nors kokius kompromisinius sprendimus. Nėra priimti sprendimai nei dėl naujos Vyriausybės, nei dėl naujos Konstitucijos, nei dėl politinio sureguliavimo. Trys mėnesiai neveikimo buvo klaida, kuria pasinaudojo provokatoriai“, - trečiadienį LRT radijui sakė ambasadorius.Anot jo, nors Lietuvos ambasada Kijeve įsikūrusi šeši kilometrai nuo miesto centro, joje visą naktį buvo girdėti bombų sprogimai.„Keliai, vedantys į Kijevą uždaryti, metro neveikia, informacijos kanalai taip pat kai kurie užblokuoti, televizijos kanalai užblokuoti“, - pasakojo diplomatas.
Iš Odesos į Antimaidaną važiuoja 15 autobusųOdesoje jau suformuota penkiolikos autobusų kolona, kuri išvyksta į Antimaidaną Kijeve, praneša unian.net.Dideli keleiviniai autobusai vakar, vasario 18-osios, vakarą stovėjo Gagarino gatvėje, netoli nuo Odesos srities administracijos pastato Nr. 1. Į autobusus susėdo sportiškai atrodantys vyrai. Su žurnalistais beveik niekas nenori bendrauti. Kai kurie juokauja, kad „važiuoja ilsėtis į Karpatus“ ar „pasisvečiuoti pas draugus“. Kai kurie turi šalmus, autobusuose taip pat prikrauta lazdų ir pagalių.Vienas jų prisistatė Viktoru Olieniku, Juodosios jūros ištikimų kazokų sąjungos pajėgų vadu, ir pareiškė, kad suorganizavo „du savo kazokų skyrius tvarkai Kijeve įvesti“.
Charkovo mieste degė opozicinės partijos „Svoboda būtinė“ Neramumai pasiekė ir rytinę Ukrainos dalį. Charkove trečiadienio naktį degė partijos „Svoboda“ būstinė. Pareigūnai neabejoja, jog pastatas buvo padegtas. Partijos atstovai teigia, jog žinant, kas vyksta Kijeve, negalima tikėtis, kad šis incidentas buvo sutapimas“. 
„Berkut“ bando apsupti protestuotojusEspreso.tv skelbia, jog „Berkut“ pajėgos mėgina apsupti šv. Mykolo aikštę. Šiuo metu į Maidaną patekti galima tik pro Besarabijos aikštę. Socialiniuose tinkluose teigiama, jog kariai bando apsupti protestuotojus. 
Kijeve aidi šūviaiLietuvių bendruomenės pirmininkė Kijeve teigia, jog šiuo metu Kijeve aidi šūviai, jie nerimo visą naktį. LRT televizija praneša, jog telefono ir interneto ryšys Kijeve nėra nutrūkęs. Skelbiama, jog Kijevo miesto gyventojai šiandien raginami neiti į darbo vietas. Miesto centre raginama nesinaudoti privačiomis transporto priemonėmis.
Griūna liepsnose skęstantys Profsąjungų rūmaiAnkstyvą trečiadienio rytą sugriuvo konstrukcijos tarp ketvirto ir penkto  Profsąjungų rūmų aukštų. Protestuotojų kontroliuojamas pastatas buvo padegtas „Berkut“ pareigūnų.Iš degančio pastato iki 6 val. ryto buvo išgelbėta apie 40 žmonių. Sužeistų žmonių paieškos ir gelbėjimo operacija tęsiama.
Situacija aštrėjaSocialiniuose tinkluose skelbiama, jog į Maidaną autobusais plūsta protestuotojai iš Vakarų Ukrainos. Pranešama, jog ir „Berkut“ pajėgos suintensyvino puolimą. Be to, trečiadienį Kijeve neveiks metro stotis, teigiama, jog tokių veiksmų imamasi dėl „teroristinės atakos grėsmės“. 
Lvove sudegė pusė karinio dalinio, blokuota Ukrainos – Lenkijos sienaNaktį iš antradienio į trečiadienį protestuotojai ėmė blokuoti Ukrainos-Lenkijos sieną Lvovo regione, Lvovo mieste užpultas karinis dalinys.UNIAN naujienų agentūros duomenimis, apie 50 žmonių užblokavo pasienio kontrolės postą tarp Ukrainos ir Lenkijos Lvovo regione. Pranešama, kad už 400 metrų nuo sienos protestuotojai surentė barikadą ir nepraleidžia automobilių nė viena kryptimi. Pasienio kontrolės pareigūnai keliautojams pataria naudotis Galkino pasienio perėjimo punktu, kuris veikia normaliai.Nežinomi asmenys taip pat užpuolė karinio dalinio patalpas Lvovo mieste, Ukrainos kariuomenės duomenimis per užpuolimą nukentėjo apie 30 karių, 5 iš jų paguldyti į ligonines.Teigiama, kad beveik du tūkstančiai radikaliai nusiteikusių protestuotojų į karinio dalinio teritoriją ėmė mėtyti akmenis ir butelius su padegamuoju skysčiu, taip pat sukrovė barikadas iš padangų, kurias vėliau padegė.
Protestuotojai šaukiami kovaiProtestuotojai raginami nepasiduoti. Pranešama, jog į priekines linijas šaukiami visi, turintys karinės patirties ar turintys skydus. „Dabar mūsų valanda, visi turintys karinės patirties, kviečiami į pirmąsias linijas, nes antraip Ukraina taps getu ukrainiečiams“ – sakoma tiesioginės transliacijos metu. 
Žuvo provyriausybinio dienraščio žurnalistasPranešama, jog trečiadienio naktį žuvo laikraščio „Vesti“ žurnalistas Viačeslavas Veremėjus. Aktyvistai socialiniuose tinkluose skelbia, jog asmuo žuvo dėl šautinių žaizdų. BBC praneša, jog žurnalistas mirė ligoninėje, apie 5 val. Jis buvo ukrainietis.Laikraščio vyriausiasis redaktorius Ihoris Gužva patvirtino informaciją apie žurnalisto žūtį „Facebook“ žinute.Pasak jo, V.Veremėjus su savo bendradarbiais važiavo iš darbo taksi automobiliu, kurį vienoje sankryžoje užpuolė nežinomi asmenys. Užpuolikai ištempė iš automobilio vairuotoją ir keleivius bei pradėjo juos mušti. Per tą incidentą dar du žmonės buvo sužeisti.Tas išpuolis buvo įvykdytas už maždaug 800 metrų nuo Nepriklausomybės aikštės, kur milicijos specialiosios pajėgos „Berkut“ buvo įsitraukusios į susirėmimus su protestuotojais.Užpuolikai ištempė iš automobilio žurnalistą, vieną jo bendradarbį ir taksistą bei pradėjo juos mušti, rašo „Vesti“.„Viačeslavas buvo pašautas į krūtinę. Jis mirė dėl nukraujavimo ir sužalojimų“, – pridūrė leidinys.Pasak I.Gužvos, per tą incidentą dar du žmonės buvo sužeisti.Kaip teigia „Vesti“, V.Veremėjus buvo „iškilus žurnalistas“, dirbęs laikraštyje, kuris nušviesdavo pastaruosius tris mėnesius vykusius protestus Nepriklausomybės aikštėje, vadinamoje Maidanu.Grupės „Medicinos sargyba“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ nurodoma, kad reporteris mirė greitosios pagalbos ligoninėje po to, kai buvo pašautas į pilvą.„Vesti“ yra nemokamai platinamas Kijevo kavinėse ir metropoliteno stotyse. Šis leidinys laikomas artimu Ukrainos premjero pareigas šiuo metu einančiam Serhijui Arbūzovui.
Milicija surengė naują puolimą Nepriklausomybės aikštėjeRiaušių milicijos būriai trečiadienio naktį surengė naują puolimą Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, ašarinėmis dujomis apšaudę savo stovyklą ginančius protestuotojus, iš įvykio vietos pranešė AFP žurnalistas. Milicija, kuri su protestuotojais grūmėsi kelias valandas, netrukus po 4 val. (ir Lietuvos laiku) užėmė pozicijas aplink paminklą aikštės centre.
Programišiai nulaužė VRM kompiuterius?Protestuotojai džiugiai skelbia dar oficialiai nepatvirtintą žinią, kad programišiai nulaužė vidaus reikalu ministerijos kompiuterius ir paėmė visus čia atsiųstų milicininku sąrašus. Sako, kad dabar žino visų priešų pavardes.
„Berkut“ vėl paleido vandens patrankąApie atsipūtimą negali būti nė kalbos. Apie 5 val. ryto vėl „Berkut“ kariai ėmė bandyti įveikti protestuotojus - į darbą paleido vandens patranką, kuria  bandoma užgesinti ugnies sieną, kuria atsitvėrę protestuotojai. Maidano aikštėje tebėra tūkstančiai žmonių, tačiau jėgos struktūros gąsdina, kad bus imamasi veiksmų. Baiminamasi, kad didysis valymas gali prasidėti bet kurią minutę paryčiais. 
Autobusai iš Lvovo ir Ternapolio prasiveržėTrys autobusai is Lvovo prasiveržė per užkardas - važiuoja i Maidaną. Pranešama ir apie autobusus iš  Ternapolio.
Ant Maidano scenos - vidaus kariuomenes leitenantasPrieš protestuotojus siunčiamų dalinių atstovas vidaus kariuomenės leitenantas atsidūrė ant scenos. Tačiau kreiptis jam buvo sunku, nes minia nebuvo linkusi klausytis žmogaus iš kitos barikadų pusės. Jis pasakė, kad yra šiek tiek kontuzytas, negali daug kalbėti. Pasakė, kad jis su jais, šlovė Ukrainai. Jis prašo kovotojų, esančių prie konservatorijos, būti švelnesniems su kareiviais, jei pereidinės, nes ten dislokuota šio leitenanto kuopa. Vėliau kalbėjęs buvęs Afganistano karo pulkininkas ragino milicininkus pereiti i gerųjų pusę, antraip jiems "nebus vietos šioje žemėje"
Gaisras profsąjungų rūmuose išsiplėtėProfsąjungų rūmuose, kuriuose buvo svarbiausias protestuotojų štabas, gaisras įsiplieskė  nuo 1 iki 9 aukšto. Pranešama, kad gelbėtojai išgelbėjo apie 30 žmonių.
Rusija apkaltino VakarusRusijos užsienio reikalų ministerija apkaltino dėl situacijos Kijeve apkaltino Vakarus. Tai skelbiama oficialiame ministerijos tinklalapyje. „Tiesioginis nuolaidžiavimo politikos rezultatas", - įvertinama pranešime. 
Protestuotojai optimistiški - kariuomenė ima praleidinėti žmonesNuo Maidano scenos sakoma, kad vidaus kariuomenė, stovinti keliuose, ima praleidinėti žmones. Sukilėliai džiaugiasi, kad lieka tik vienas priešas - „Berkut“. Žada, kad per dvi tris valandas Maidane žmonių padvigubės. Tačiau taip pat yra žinių, kad anksčiau buvo sustabdytas traukinys iš Lvovo, žmonės išlaipinti neva dėl padėtos bombos. 
„Berkut“ pajėgas keičia nauji LRT praneša, kad nors padėtis yra aprimusi, tačiau „Berkut“ pajėgas keičia nauji jėgos struktūrų atstovai. Tiesioginės transliacijos metu girdisi ir matosi sproginėjimai. 
Pranešama, kad Odesos ir Žitomiro keliuose automatais ginkluoti milicininkai užblokavę daugybę žmonių.
Maidane nuo scenos - padėkos LietuvaiSkambant muzikai, maldoms, pranešimams nuo Maidano scenos buvo išsakyta išskirtinė padėka ir Lietuvai. Pranešta, kad LRT per naktį transliuoja įvykius iš Ukrainos. „Labai dėkoju!“, skamba nuo scenos ir paaiškinama, kad ukrainietiškai dėkoju skamba beveik taip pat. Taip pat džiaugiamasi, kad Lietuvoje krikščioniškų konfesijų atstovai kartu meldžiasi už ukrainiečius.
„Tituškų“ išpuolis ir sušaudyti patruliai?Pranešama, kad „tituškos“ puldinėja -  metė granatą į „Škoda Octavia“. Taip pat pranešama, kad buvo sušaudytas kelių policijos patrulis kelyje prie Kijevo. Netrukus patikslinta, kad Kijeve trečiadienį naktį buvo nušauti du kelių inspektoriai, pranešė šalies Vidaus reikalų ministerija. „Kijeve užmušti du valstybinės autoinspekcijos (VAI) darbuotojai. Dar vienas inspektorius per ginkluotą užpuolimą buvo sužeistas", - nurodoma pranešime. Kruvinas incidentas įvyko Kijevo Sviatošyno rajone. „Pirminiais duomenimis, VAI patrulis tarnybiniu automobiliu persekiojo pažeidėjų automobilį. Iš ten buvo paleisti šūviai“, - sakoma pranešime. VRM pridūrė, kad du inspektoriai žuvo iškart, o trečią inspektorių, kurio būklė sunki, greitosios pagalbos ekipažas nuvežė į ligoninę. Anksčiau buvo pranešta, kad per protestų aktyvistų ir jėgos struktūrų susidūrimus, žuvo septyni milicijos darbuotojai.
Lvovo meras paragino jėgos struktūras susilaikyti nuo šaudymo, o protestuotojus - nuo susidorojimųLvovo meras Andrijus Sadovojus paragino jėgos struktūras susilaikyti nuo šaudymo, o protestuotojus - nuo savavališkų susidorojimų. „Tai humanitarinė katastrofa… To nebus įmanoma sustabdyti“, - trečiadienį naktį parašė jis savo „Facebook“ puslapyje. „Lvoviečiai, susilaikykite nuo savavališkų susidorojimų. Šiandien kaip niekad reikia išlaikyti šaltą protą. Ligoninės pasirengusios, laukiame šimtų sužeistųjų. Mokyklos rytoj bus atidarytos. Rekomenduoju tėvams palydėti vaikus į mokyklą ir iš mokyklos“, - pažymėjo jis.
Lietuvius ragina ukrainiečius palaikyti „Facebook“Lietuvos liberalus jaunimas simboliškai soc. tinkle „Facebook“ kviečia pasikeisti savo profilio nuotrauką ir taip išreikšti solidarumą ir palaikymą. „Solidarizuojamės - išreiškim palaikymą Ukrainai bent tokiu būdu - pasikeičiam savo profilio nuotrauką į šį paveikslėlį ir parodykim pasauliui, kad mums RŪPI demokratinės valstybės principai! Jokia valdžia negali eiti prieš savo tautos žmones! Palaikymas Ukrainai svarbus!“
Janukovyčius mano, kad Maidanas turi išsiskirstytiUkrainos opozicinės partijos UDAR lyderis Vitalijus Klyčko pareiškė, kad šalies vadovas Viktoras Janukovyčius neadekvačiai vertina situaciją, susiklosčiusią Kijeve. „Janukovyčius absoliučiai neadekvačiai reaguoja į situaciją. Viskas, apie ką jis kalbėjo, - tai apie tai, kad opozicijos lyderiai paragintų žmones Maidane nutraukti priešpriešą ir sudėti ginklus“, - partijos UDAR tinklalapyje cituojami V.Klyčko žodžiai. UDAR lyderis išsakė nusistebėjimą, kokius ginklus omenyje turįs prezidentas, „jei Kijevo centre jėgos struktūros žiauriai šaudo mitinguotojus“.V.Klyčko taip pat pridūrė: „Aš manau, kad valdžia turi nedelsiant atitraukti jėgos struktūras ir nutraukti kruviną priešpriešą, nes žūsta žmonės. Apie tai aš pasakiau Janukovyčiui. Kol liejasi kraujas - kokios gali būti derybos? Bet, deja, situacijos jis nesupranta“. Pranešime nurodoma, kad po susitikimo su prezidentu UDAR lyderis išvyko į Maidaną, kuriame tebesitęsia protestuotojų ir protestų aktyvistų susidūrimai.
J. Bidenas paskambino V. Janukovyčiui JAV viceprezidentas Joe Bidenas antradienį smarkiai paaštrėjus politinei krizei Ukrainoje paskambino prezidentui Viktorui Janukovyčiui ir pareiškė, kad jis turi atitraukti iš Kijevo centro riaušių policiją, kuri anksčiau dieną pradėjo šturmuoti protestuotojų stovyklą.„Viceprezidentas Bidenas šiandien paskambino Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui, kad išsakytų rimtą susirūpinimą dėl krizės Kijevo gatvėse“, - sakoma Baltųjų rūmų pranešime. „Jis paragino prezidentą Janukovyčių atitraukti vyriausybės pajėgas ir pademonstruoti maksimalų santūrumą“, - priduriama jame. Pranešime pažymima, kad JAV „smerkia smurtą, naudojamą visų konflikto šalių“, tačiau laiko, kad „ypatinga atsakomybė už įtampos sumažinimą tenka vyriausybei.“ „Viceprezidentas dar kartą pabrėžė, jog tam, kad būtų atsakyta į protestuotojų susirūpinimą, reikalingas dialogas su opozicijos vadovybe ir politinės reformos pasiūlymų parengimas“, - sakoma dokumente.
Daugėja žuvusių protestuotojų Mažiausiai keturi protestuotojai žuvo po to, kai riaušių milicija pradėjo šturmuoti antivyriausybinių mitingų stovyklą Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, pranešė opozicijos medikų komanda. „Mes turime keturis kūnus“, - sakė Sviatoslavas Hanenka.  Su šiomis aukomis žmonių, žuvusių per susirėmimus su milicija, skaičius pasiekė 16.Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, per susirėmimus taip pat žuvo septyni milicijos darbuotojai. Taigi bendras aukų skaičius jau viršija 20.
Laukiama žinių iš PrezidentūrosLRT praneša, kad opozicijos lyderiai laukia derybų su V. Janukovyčiumi prezidentūroje. Neaišku, ar juos priėmė prezidentas, ar priims, ir ar apskritai derybos gali duoti kokių nors rezultatų.
Profesinių sąjungų rūmuose Kijeve liepsna jau pasiekė ketvirtą aukštąUgnis Kijevo centre stovinčių Profesinių sąjungų rūmuose pasiekė jau trečią ir ketvirtą aukštus, o liepsna apima vis naujus pastato plotus. Kaip iš įvykio vietos praneša korespondentas, šiuo metu rūmuose įsikūręs vadinamasis Nacionalinio pasipriešinimo štabas skubiai evakuojasi. Pastatą palieka žmonės, taip pat iš jo yra nešami daiktai. Aktyvistai prie pastato ištempė brezentą, kad žmonės, kurie šėlstančios ugnies liko užblokuoti rūmuose, galėtų iššokti per langus.
Susirėmimai Maidane tampa vis nuožmesniUkrainos riaušių milicija pradėjo aktyviau naudoti specialiąsias priemones prieš Maidano aikštėje susirinkusius protestų akcijų aktyvistus. Kaip iš įvykio vietos praneša korespondentas, milicininkams besipriešinantys aktyvistai sudegino du jėgos struktūrų darbuotojų šarvuočius ir sugadino vieną vandens patranką. Aktyvistai taip pat mėto į milicininkus Molotovo kokteilius. Tuo tarpu Profesinių sąjungų rūmai, stovintys šalia Nepriklausomybės maidano, yra apimti dūmų.
JAV laiko V. Janukovyčių atsakingu už viską, kas dedasi UkrainojeJAV ambasadorius Ukrainoje Geoffrey Pyattas surengė derybas su šalies užsienio reikalų ministerija. Tai, remdamasi pačiu diplomatu, pranešė svetainė zn.ua. „Nuo šio momento JAV laiko Janukovyčių atsakingu už viską, kas dedasi Ukrainoje“, - cituoja svetainė Amerikos pasiuntinio žodžius. G.Pyattas taip pat pranešė, jog Vašingtonas svarsto galimybę išplėsti sankcijas atskiriems Ukrainos pareigūnams, kuriems po mėginimo išvaikyti Maidaną lapkritį ir gruodį jau buvo įvesti vizų apribojimai.
D. Grybauskaitė: peržengtos ribos„Prievarta ir kraujas Kijeve peržengia visas ribas. Jėgos naudojimas nėra išeitis. Valdžios ir opozicijos susitarimas reikalingas nedelsiant. Tai, kas vyksta Maidane, nesuderinama su jokiais demokratijos, pagarbos žmogaus teisėms ir laisvės principais. Tarptautinė bendruomenė turi imtis visų galimų priemonių ir padėti Ukrainai sustabdyti konflikto aštrinimą bei rasti taikų sprendimo kelią. Reiškiu užuojautą žuvusiųjų artimiesiems bei tikiuosi, kad sužeistaisiais bus skubiai ir tinkamai pasirūpinta“, -  Pietų Korėjoje viešinčios prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžius perduoda jos Spaudos tarnyba.
Iš degančių Profsąjungų rūmų gelbėjami žmonės„Berkut“ perėmus opozicijos būstinę Profsąjungų rūmuose iš jų per langus virvėmis nuleidinėjami gelbėjami žmonės.
V. Janukovyčius kviečiasi ir trečiąjį opozicionierių - ar tai klasta?Prezidentas V. Janukovyčius dar nepriėmė opozicinės partijos UDAR lyderio Vitalijaus Klyčko ir Ukrainos opozicinės frakcijos „Batkyvščyna“ („Tėvynė“) lyderio Arsenijaus Jaceniuko. Pranešama, kad jis laukia ir trečiojo  opozicijos lyderio - kraštutinių dešiniųjų partijos „Svoboda“ („Laisvė“) vadovo Oleho Tiahnyboko. Per transliaciją iš aikštės ukrainiečiai komentatoriai svarsto, ar nebus tai juoda prezidento klasta ir visi trys lyderiai nebus suimti.
Snaiperis peršovė ant scenos buvusį A. Jaceniuko pavaduotoją?Frakcijos "Batkyvščyna" pirmininko pavaduotojas Aleksandras Turčinovas peršautas Maidano nepriklausomybės scenoje. Apie tai pranešta iš Maidano tribūnos, praneša UNIAN. Parlamento deputatas Aleksandras Briginecas pareiškė, kad A. Turčinovą sužeidė snaiperis. "Snaiperiai šaudo į sceną. Turčinovą sužeidė. Kviečiam medikus", - sakė A. Briginecas.
Lvove aktyvistai šturmuoja srities prokuratūrąLvove keli šimtai protestuotojų, dėvintys kaukes ir ginkluoti beisbolo lazdomis, pradėjo šturmuoti Lvovo srities prokuratūros pastatą. Kaip iš įvykio vietos praneša korespondentas, iš pradžių aktyvistai apmėtė pastatą akmenimis ir išdaužė kelis langus, o paskui ėmė laužti metalines įėjimo duris.
Pranešama, kad protestuotojams pavyko perimti „Berkut“ karinę bazę
V. Janukovyčius vedžioja V. Klyčko ir A. Jaceniuką už nosiesJau daugiau nei valandą opozicijos atstovai lūkuriuoja už durų - prezidentas V. Janukovyčius jų dar nepriėmė, tačiau ir neišvarė. Jiems nuolat pranešama, kad netrukus šalies vadovas juos pasikvies. Ukrainos opozicinės partijos UDAR lyderis Vitalijus Klyčko ir frakcijos „Batkyvščyna“ („Tėvynė“) lyderis Arsenijus Jaceniukas šalies vadovo administracijos pastate vis dar laukia susitikimo su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.„Janukovyčius slepiasi. Klyčko ir Jaceniukas jau beveik valandą laukia prezidento administracijoje. Visą laiką jiems sako: prezidentas tuoj susitiks su jais“, - socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Oksana Zinovjeva.
Perspėjama, kad didysis šturmas vyks paryčiaisPrie Maidano esančio banko darbuotojai gavo perspėjimą, kad ryte nereikia į darbą, nes apylinkėse vyks protestų valymas. Daroma prielaida, kad „Berkut“ didįjį šturmą planuoja paryčiais, kai žmonės bus labiausiai nuvargę.
Ternapolyje milicija perėjo į protestuotojų pusęTernapolyje vykę susirėmimai baigėsi tuo, kad milicija perėjo į žmonių pusę.
Prie ambasados degs žvakeles ir dės žaislusVasario 19 d., trečiadienį, 10.00 val. grupė jaunų žmonių išreikš taikų palaikymą Ukrainos laisvės kovotojams spontantiškai susirinkdami prie Ukrainos ambasados Vilniuje, uždegdami žvakutes bei padėdami pliušinius žaislus užklijuotomis burnomis, kurie simbolizuoja neteisėtą valdžios susidorojimą su Euromaidano dalyviais.  Taip pat bus prašoma imtis visų priemonių, kad smurto banga liautųsi.
„Berkut“ padegė Profsąjungų rūmus Maidane - opozicijos štabąPranešama, kad „Berkut“ įsiveržė į Profsąjungų rūmus, perėmė svarbiausią opozicijos štabą. Jie sukėlė ten gaisrą, užėmė 6 aukšto patalpas. Baiminamasi, kad kariai gali šaudyti į minią iš aukštai. 
Derybos - nežiniojeApie opozicijos lyderių V. Klyčko ir A. Jaceniuko susitikimą su prezidentu V. Janukovyčiumi tikslių žinių nėra. Atskrieja prieštaringos žinios - tiksliai neaišku, kur vyksta susitikimas. Yra pranešimų, kad V. Janukovyčius verčia oponentus laukti už durų.  Tokiomis žiniomis LRT tiesioginiame eteryje pasidalino Lietuvos įgaliotinis Ukrainoje Marius Janukonis. 
Aukų skaičius - bent 20 LRT praneša, kad žuvusiųjų skaičius artėja prie 20. Iš aikštės žmonės praneša, kad aukų bus tikrai daugiau. Sužeistųjų skaičius pasiekė apie tūkstantį. Skaičiuojama, kad aikštę apsupę apie 10 tūkst. „Berkut“ atstovų ir milicininkų. Žmonių mitinguoja skirtingais duomenimis 20-30 tūkst.
Lvove užsidegė milicijos pastatasLvove užsidegė Lvovo srities milicijos pastatas. Kaip praneša korespondentas, gaisras liepsnoja viename antro aukšto kambarių. Atskubėję ugniagesiai pradėjo gesinti ugnį. Prie pastato yra susirinkę per 2 tūkst. protestų aktyvistų. Pranešama, kad keli šimtai žmonių šturmu paėmė Lvovo milicijos pastatą.
Protestuotojai sukūrė „ugnies liniją“, skiriančią juos nuo riaušių milicijos MaidaneAntivyriausybinių mitingų, kurie vyksta Kijevo centre, aktyvistai įstrižai nuo Profesinių sąjungų rūmų iki Nepriklausomybės stelos pastatė barikadą ir ją padegė. Liepsnojanti „ugnies linija“ trukdo milicininkams tęsti Maidano šturmą. Pirmas Profesinių sąjungų rūmų aukštas iš Europos aikštės pusės irgi dega: nuo karščio sutrūkinėjo langai ir liepsna ima veržtis į pastato vidų. Tuo tarpu aktyvistai iš Profesinių sąjungų rūmų mėto baldus, kad jai būtų galima sutvirtinti barikadą. Maidane tebėra daug žmonių. Iš aikštėje pastatytos scenos skamba energinga muzika.
Protestuotojai sulaikė „Berkut“ karį, veda jį į scenąProtestuotojai per susirėmimą su „Berkut“ sulaikė vieną valdžios siųstą karį. Jis varomas į sceną. Organizatoriai ragina protestuotojus neskriausti „belaisvio“ - nesiimti „Berkut“ įprasto smurto ir patyčių. 
Kijeve žuvusių milicininkų skaičius padidėjo iki septyniųPer antradienio susirėmimus su protestuotojais Kijevo centre žuvusių milicininkų skaičius padidėjo iki septynių, pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministerija. Tai reiškia, kad bendras žuvusiųjų skaičius jau siekia 15. Į medikus dėl pagalbos iš viso kreipėsi 298 jėgos struktūrų darbuotojai. 272 teisėsaugos pareigūnai buvo paguldyti į ligonines. 29 tų milicininkų yra su šautinėmis žaizdomis.
„Berkut“ vėl aktyviai puolaPranešama, kad po šiokios tokios ramybės vėl sujudo „Berkut“ - šturmuojami protestuotojai. Žmonės per pertraukos laiką vis kurstė laužus, mėtė padangas, stengėsi sukurti ugnies gynybinę juostą. Per šį laiką aikštėje buvo išjungta elektra. Žmonėms šviesą sukuria tik laužai.
V. Klyčko  ir A. Jaceniukas susitiko su V. JanukovyčiumiOpozicinės partijos UDAR lyderio Vitalijaus Klyčko susitikime su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi dalyvauja ir Ukrainos opozicinės frakcijos „Batkyvščyna“ („Tėvynė“) lyderis Arsenijus Jaceniukas. Tuo tarpu trečias opozicijos lyderis - kraštutinių dešiniųjų partijos „Svoboda“ („Laisvė“) vadovas Olehas Tiahnybokas į susitikimą su prezidentu nenuvyko ir šiuo metu yra sostinės Nepriklausomybės aikštėje.
JAV svarsto įvesti dar daugiau apribojimų Ukrainos valdžiai
Ambasadorius Ukrainoje P. Vaitiekūnas: atsakymo, ar Maidanas ir toliau bus šturmuojamas, dar nėraLietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas teigia, kad dėl padėties Ukrainoje ir galimų scenarijų šiuo metu klausimų yra daugiau nei atsakymų. Anot diplomato, antradienio smurto proveržiai ir Maidano šturmas buvo netikėtas įvykių posūkis. "Baigėsi ambasadorių susitikimas su Ukrainos užsienio reikalų ministru Leonidu Kožara. Jis informavo apie situaciją ir kad iš valdžios pusės buvo mestas "Berkutas". Tačiau atsakymas, ar toliau bus tęsiamos Maidano šturmas, nebuvo duotas, nors buvo klausta tris kartus", - LRT televizijai telefonu iš Kijevo antradienio vakarą sakė P. Vaitiekūnas. Jo teigimu, užsienio šalių ambasadoriai pokalbio su L. Kožara metu pasmerkė naudojamą prievartą. "Išreiškėme užuojautą nukentėjusiems, pažymėjome, jog prievartos naudojimas auga ir kad valdžia žadėjo prieš taikų Maidaną atakų nerengti. Visiems buvo priminta, kad išeiti iš krizės įmanoma tik politinių procesų pagalba", - sakė jis. Anot jo, Ukrainos ministras buvo įspėtas, kad Europos ir kitų valstybių sostinėse šio vakaro ir nakties įvykių pasekmės bus nagrinėjamos.Politologas, Rytų Europos studijų centro ekspertas Laurynas Kasčiūnas teigė, jog Maidano šturmas yra netikėtas todėl, jog atrodė, kad Kijeve pagaliau pavyks išlipti iš politinės krizės. "Vakar (pirmadienį - ELTA) jau buvo daromos įvairios analitikų ir prognozuotojų išvados, kad šiandien turi būti rastas tam tikras kompromisas. Ukrainos Parlamente turėjo būti pradėta svarstyti Konstitucijos reforma, kuri turėjo grąžinti Ukrainą į parlamentinės respublikos statusą. Tai reikštų, kad Prezidento institucija, kad ir su V. Janukovyčiumi, yra iš esmės formalus dalykas. Tą palaikė ir protestuotojai. (...) Ir apie 15 tūkst. žmonių patraukė link Rados palaikyti tokio galimos sprendimo ir anksti ryte jie sužinojo, kad kompromisas nėra rastas. Žinoma, tai supykdė žmones. (...) Viskas apsivertė aukštyn kojomis", - LRT studijoje kalbėjo L. Kasčiūnas.ELTA primena, kad antradienį Ukrainos saugumo pajėgos pradėjo šturmuoti Kijevo Nepriklausomybės aikštę, kur būriuojasi protestuotojai.Prezidentas V. Janukovyčius kol kas nėra pasiekiamas telefonu aukščiausiems Europos Sąjungos (ES) pareigūnams.
V. Klyčko paragino demokratinių šalių lyderius įsikišti į situaciją UkrainojeUkrainos opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko kreipėsi į demokratinių šalių lyderius ragindamas įsikišti į situaciją Ukrainoje, informuojama partijos "UDAR" tinklapyje. V. Klyčko įsitikinęs, kad demokratinių šalių lyderių įsikišimas gali sustabdyti smurtinę konfrontaciją. Pasak jo, "valdžia sąmoningai surengė provokacijas", kad išvaikytų protestuotojus aikštėje, dar žinomoje kaip Maidanas. Dėl paaštrėjusios situacijos Ukrainoje V. Klyčko apkaltino asmeniškai šalies prezidentą Viktorą Janukovyčių. 
Švedijos URM vadovas: ES nedels su sankcijomisŠvedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas  pagrasino Europos Sąjungos (ES) sankcijomis asmenims, kaltiems dėl smurto Ukrainoje. „ES nedels su priemonėmis prieš asmenis, susijusius su represijomis ir smurtu Ukrainoje“, - parašė jis savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.
Vakarų Ukrainoje protestuotojai užėmė administracinius pastatusAntivyriausybiniai protestuotojai Vakarų Ukrainos mieste Lvove antradienį užėmė regiono administracijos pastatą ir milicijos būstinę, iš įvykio vietos pranešė AFP korespondentas. Sostinėje Kijeve vykstant kruviniems susirėmimams, Lvove maždaug 500 demonstrantų įsiveržė į regiono administracijos pastatą, kurį prieš tai apmėtė akmenimis. Vėliau protestuotojai šiame daugiausia proeuropietiškame mieste perėmė vietos milicijos būstinės kontrolę.
VRM: Kijeve žuvo šeši milicininkaiPer antradienio susirėmimus su protestuotojais Kijevo centre žuvusių milicininkų skaičius padidėjo iki šešių, pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministerija.  Bendras oficialiai patvirtintų aukų skaičius jau siekia 14. Ministerijos interneto svetainėje pranešama, kad jie žuvo nuo šautinių žaizdų.  159 teisėsaugos pareigūnai buvo paguldyti į ligonines, 35 iš jų yra sunkios būklės. 39 tų milicininkų yra su šautinėmis žaizdomis, į 12 jų buvo šauta Nepriklausomybės aikštėje. 
Lietuvos tikintieji kalba rožinįLietuvoje per Marijos radiją nuo 22 val. 30 min.  kalbamas rožinis - meldžiamasi už protestuojančius ir kenčiančius Maidane, per LRT telefonu sakė Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius.
Kijeve į medikus kreipėsi daugiau kaip 200 per susirėmimus nukentėjusių žmoniųUkrainoje į greitosios pagalbos medikų brigadas pagalbos jau kreipėsi 209 per susirėmimus Kijeve nukentėję žmonės, pranešė miesto administracijos sveikatos apsaugos departamentas. Departamento duomenimis, 110 žmonių buvo paguldyti į ligonines.
Atjungtas pagrindinis kanalas TV5Todėl beveik visa šalis nemato kas vyksta Kijeve. Apie realią padėtį žinot tik tie, kurie gali stebėti transliacijas internetu arba užsienio naujienų kanalais.
Kijeve milicija iš dalies užėmė  Nepriklausomybės aikštęUkrainos teisėsaugos institucijų pareigūnai iš dalies išstūmė protestuotojus iš Kijevo centre esančios Nepriklausomybės aikštės. Kaip pranešė „Interfax“ korespondentas, milicininkai, kurie atėjo nuo Spalio rūmų pusės, nustūmė protestuotojus ir jau įžengė į pačią Nepriklausomybės aikštę. Protestuotojai taip pat kalba, kad milicija panaikino barikadą nuo Europos aikštės pusės. Tuo tarpu virtinė žiniasklaidos priemonių pranešė, kad šturmo metu Nepriklausomybės aikštėje žuvo vienas aktyvistas. Oficialiai ši informacija dar nepatvirtinta. 
Milicija paskelbė, kad per susirėmimus žuvo trečias milicininkasMinisterijos interneto svetainėje taip pat pranešama, kad 135 milicininkai buvo paguldyti į ligonines ir kad 35 iš jų yra sunkios būklės. Anksčiau buvo pranešta, kad žuvo du jėgos struktūrų nariai ir septyni civiliai gyventojai.
V. Janukovyčius ruošia kreipimąsi LRT praneša, kad Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius visgi žada priimti opozicijos atstovus. Susitikimas numatytas 23 val. Po jo šalies vadovas ruošiasi pasirodyti per televiziją ir kreiptis į tautą.
Atsklinda žinios apie neramumus ir kituose miestuosePranešama, kad Ternopolyje dega milicijos pastatas.
Premjeras A.Butkevičius ragina Ukrainos vadovybę nenaudoti smurto prieš savo šalies gyventojusMinistras Pirmininkas Algirdas Butkevičius ragina Ukrainos vadovybę nutraukti smurtą prieš savo šalies civilius gyventojus ir taikiu būdu kuo skubiau spręsti susidariusią padėtį.„Ukrainos vadovybė privalo sustabdyti krizės eskalavimą, nutraukti Maidano šturmą ir įsiklausyti į oponentų argumentus. Šalies ateitis priklauso nuo politinių lyderių brandos ir atsakomybės pries savo tautą. Įvykiai Kijevo centre negali būti pateisinami, smurtas prieš Ukrainos gyventojus turi būti nutrauktas“, – sako Lietuvos premjeras A.Butkevičius.  Ministras Pirmininkas visos Lietuvos Vyriausybės vardu ragina Ukrainos lyderius elgtis atsakingai ir kuo skubiau susėsti dialogui su opozicija siekiant taikaus sprendimo.  
V. Janukovyčius išskrido?Petras Vaitiekūnas LRT tiesioginėje transliacijoje telefonu negalėjo patvirtinti žinių, kad iš Kijevo išskrido prezidento V. Janukovyčiaus lėktuvas. Susitikime su ES ir JAV ambasadoriais Ukrainos užsienio reikalų ministras nepateikė atsakymo, ar bus tęsiamas Maidano šturtmas. ES ir JAV diplomatai pasmerkė smurtą ir išreiškė užuojautą žuvusiems.
Nuo scenos skamba maldos„Tėve mūsų“ ir kitomis maldomis, religinėmis giesmėmis palaikomi protestuotojai.
Per šturmo valandą žuvo mažiausiai vienas žmogusPer LRT tiesioginės transliacijos iš Kijevo apžvalgą buvo pranešta, kad per jau kiek daugiau nei valandą trunkantį šturmą žuvo mažiausiai vienas žmogus. Pranešimuose sakoma, kad tas protestuotojas žuvo milicininkams bandant išstumti protestuotojus iš sostinės centre esančios aikštės. Jokių kitų detalių kol kas nepateikiama. Oficialiai patvirtintų aukų skaičius išaugo iki 10. Jų gali būti ir daugiau, nes jau anksčiau buvo minimas oficialiai nepatvirtintas 10 žuvusiųjų skaičius.
Skamba liaudies daina, lyginama bolševikinė ir Putino RusijaSkambant liaudies dainai vis girdisi drąsinimai nuo scenos. Pavyzdžiui tokie: „Jūs kovėtės prieš bolševikinę Rusiją. Dabar kovojame su Putino Rusija“.
DELFI skaitytojas: V. Janukovyčius nesikalbės, kol Maidano neišvaikysTransliacijas stebintis ir ukrainiečių kalbą suprantantis DELFI skaitytojas redakcijai parašė, kad per transliacijas išgirdo, jog Ministrų kabinetas paskelbė apie nuo vidurnakčio įvedamą nepaprastąją padėti Kijeve. V. Janukovičiaus atstovė pranešė,kad prezidentas susitiks su opozicija susitiks ne ryte, kaip kad žadėjo, o tik po pietų, kai bus tuščias Maidanas. Nors miestas uždarytas, bet daugelis kitų miestų, ypač Žitomiro gyventojai, eina į miestą pėstute aplinkeliais, miškais. Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir EK prezidentas Jose Manuelis Barrosso bando prisiskambinti V. Janukovičiui, bet jis neatsiliepia. Milicija pastoviai aiškina, kad jei žmonės nepaliks aikštės, bus pradėta antiteroristinė akcija. Opozicija paprašė V. Janukovičiaus atitraukti dviem šimtais metrų šturmuotojus ir iki ryto paskelbti paliaubas.
Ragina nešti padangas ir pienąProtestų organizatoriai prašo į priešakines linijas nešti daugiau padangų, vandens ir pieno (padeda nuo apsinuodijimo dūmais).
Minia giria drąsiausiusMinia skanduoja "Šaunuoliai" vyrams, esantiems pirmose fronto linijose. Kažkuris iš politikų sakė: "Jūsų tūkstančiai, jūs šaunuoliai, bet už jūsų - dešimtys tūkstančių". Jurijus Lucenka taip ragino kijeviečius eiti į Maidaną. Kitus ragina nušluoti milicijos postus nuo kelių ir eiti į Kijevą.
Gąsdina antiteroristine operacijaMaidano aikštėje tebėra tūkstančiai žmonių, tačiau jėgos struktūros gąsdina, kad bus imamasi veiksmų.Maidane per garsiakalbius saugumo pajėgos ragina moteris ir vaikus palikti Kijevo centrą, nes ten vyks antiteroristinė operacija. Anot UNIAN, jų kreipimesi sakoma: „Brangios moterys ir vaikai, milicija prašo jus palikti Maidaną, nes ten vyks antiteroristinė operacija“.  Nuo Maidano scenos žmonės taip pat raginami nevaikščioti ir stovėti toliau.
Neišleidžia automobilių iš kitų miestųPranešama, kad neišleidžiami automobiliai iš Lvovo ir Krymo. Trukdoma  žmonėms, kurie veržiasi į Kijevą.
Ambasadoriai susitinka su Ukrainos atstovaisLietuvos ambasadorius Petras Vaitiekūnas susitiko su Ukrainos užsienio reikalų ministru, pranešė LRT „Panorama“. Jis dalyvauja didesnio formato susitikime, kur susirinko ES ir JAV diplomatai. 
A. Kubilius: kiekvienas kraujo lašas guls ant V. Janukovyčiaus sąžinėsAntradienio vakarą į neramumus Kijeve sureagavo ir opozicijos lyderis Andrius Kubilius. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas dėl situacijos Ukrainoje sako: „V. Janukovyčius dar turi galimybių sustabdyti kraują Maidane. Kitu atveju jo asmeniškai laukia ne tik tarptautinės sankcijos, bet ir tarptautinis teismas. Kiekvienas kraujo lašas guls ant jo sąžinės ir jokie pasiaiškinimai ar pasiteisinimai nebeturės jokios reikšmės“. Pasak A. Kubiliaus, V. Janukovyčiaus režimo pralietas krautas istorijos ratą gali tik laikinai pristabdyti. „Ukrainos žmonės savo krauju jau įrodė, kad jie renkasi europietišką ateitį. Toje ateityje nebus nei V. Jonukovyčiaus, nei už jo stovinčio V. Putino“, - sako TS-LKD pirmininkas A. Kubilius. 
Opozicijos lyderiai ragina nepasiduotiV. Klyčko drąsina protestuotojus: „Visi, esantys Maidane, turi būti stiprios dvasios! Mes iš čia niekur neisim!“A. Jaceniukas taip pat kreipėsi į susirinkusiuosius. Buvo pranešta, kad žmonės į Kijevą eina miškais. „Jie tuoj ateis ir bus bausmė!“, „Mirtis priešams!“ - tokie aidi šūkiai.
Nuo vidurnakčio draus įvažiuotiValdžia paskelbė, kad nuo vidurnakčio Kijevas visiškai uždaromas - draudžiamas įvažiavimas.
Milicija pradėjo šturmąMilicija pradėjo Maidano šturmą, gatvėse pasirodė šarvuočiai, žmonės vaikomi vandens patrankomis ir dūminėmis granatomis, aikštė skendi liepsnose ir dūmuose. Žuvusiųjų skaičius auga.
Lietuvos URM pareiškimas dėl situacijos Ukrainoje: „Smerkiame smurto protrūkį ir jėgos panaudojimą Kijeve šiandien, vasario 18 dieną. Reiškiame nuoširdžią užuojautą visiems nukentėjusiems, taip pat žuvusiųjų artimiesiems. Reikalaujame nedelsiant sustabdyti smurtą, kruopščiai ištirti visus incidentus, kurių metu žuvo ar buvo sužeisti žmonės, ir patraukti atsakomybėn kaltuosius. Dar kartą kviečiame Europos Sąjungos šalis apsvarstyti tikslinių priemonių prieš atsakingus už prievartos panaudojimą asmenis galimybę.  Raginame Ukrainos Vyriausybę ir opozicijos lyderius nedelsiant grįžti prie derybų dėl naujos Vyriausybės ir konstitucinės reformos, nes užsitęsusi politinė krizė daro padėtį šalyje vis mažiau kontroliuojama. Šiandien Kijevo gatvėse sprendžiasi Ukrainos ateitis. Kviečiame Ukrainos politinius lyderius imtis atsakomybės, užtikrinti, kad būtų gerbiamos žmonių teisės ir laisvės ir efektyviai išspręsta politinė krizė. Tik konstruktyvus dialogas gali sustabdyti smurto protrūkius ir užkirsti kelią provokacijoms.“
Valdžia užblokavo keliusPranešama, kad 30 km iki Kijevo užblokuoti keliai. Manoma, kad taip valdžia stengiasi užkirsti kelią opozicijos pastiprinimui.
Prancūzija kritikuoja jėgos panaudojimą KijevePrancūzija antradienį kritikavo „beatodairišką jėgos panaudojimą“ Kijeve po kruvinų protestuotojų ir vyriausybės saugumo pajėgų susirėmimų.„Aš smerkiu smurto atsinaujinimą Kijeve ir beatodairišką jėgos panaudojimą, kuris pareikalavo kelių aukų“, – pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas, ragindamas abi konflikto šalis susilaikyti.
Lenkija iškvietė Ukrainos pasiuntinį dėl įvykių KijeveLenkijos užsienio reikalų ministerija antradienį iškvietė Ukrainos ambasadoriaus pavaduotoją, kuriam išreiškė susirūpinimą dėl aukų pareikalavusių protestuotojų ir policijos pajėgų susirėmimų Kijeve, pranešė ministerijos atstovas. URM atstovas Marcinas Wojciechowskis socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame pranešime rašo, jog Ukrainos ambasadoriaus pavaduotojas buvo iškviestas todėl, kad pats ambasadorius yra Ukrainoje. „Mes griežtai smerkiame smurtą Kijeve ir raginame abi Ukrainos konflikto puses nedelsiant pradėti dialogą. Kompromisas yra vienintelis sprendimas“, – sakoma M. Wojciechowskio pranešime.
Aukų skaičius išaugo iki 10?Tiesa, tai oficialiai dar nepatvirtinta, tačiau tikėtina, kad aukų skaičius dar labiau išaugs – opozicijos lyderis Jurijus Lucenko pranešė šiandien matęs mažiausiai 10 lavonų.  Maža to, naktį gali prasidėti saugumo pajėgų puolimas. „Hromadske TV“ praneša, kad sutemus Kijevo gatvėmis važinėja trys šarvuočiai.  Vidaus reikalų ministerija 19 val. vietos laiku pranešė, kad aukų skaičius siekia devynis. Tarp žuvusiųjų yra septyni civiliai asmenys ir du milicijos pareigūnai. „Vienas asmuo (valdančiosios prezidentinės) Regionų partijos būstinėje mirė nuo dūmų. Trys aukos aptiktos Karinininkų namuose, dar vienas vyras mirė greitosios pagalbos automobilyje Mazepos gatvėje, taip pat nuo šautinės žaizdos. Dar du žmonės mirė Institutskojos gatvėje nuo širdies smūgių“, - milicijos atstovą spaudai citavo naujienų agentūra „Interfax-Ukraine“. Jis pridūrė, kad žuvo ir du milicijos pareigūnai. Vienas iš jų mirė greitosios pagalbos automobilyje pakeliui į ligoninę.
Facebooke priešingi raginimai - kviečiamos moterysEuromaidano paskyroje „Facebook“ į Maidaną kviečiamos moterys, kad jos padėtų išvengti dar didesnio kraujo praliejimo.  Taip pat prašoma į Maidaną atvežti vandens, pieno, citrinų ir tvarsčių.
ES ir NATO smerkia naują smurto proveržį KijeveEuropos Sąjunga (ES) ir NATO pasmerkė kruvinus įvykius Kijeve, kur per policijos susirėmimus su protestuotojais žuvo mažiausiai penki žmonės ir dar dešimtys buvo sužeista.ES užsienio politikos vadovės pareiškime sakoma, kad ji yra „labai sunerimusi dėl grėsmingo padėties paaštrėjimo Kijeve ir pranešimų apie aukas“. Ji taip pat pasmerkė „bet kokį smurtą – ir prieš visuomenę, ir prieš partijų pastatus“.NATO vadovas Andersas Foghas Rasmussenas pareiškė, kad yra „rimtai susirūpinęs“ ir paragino „visas šalis susilaikyti nuo smurto ir skubiai atnaujinti dialogą, taip pat ir parlamentiniame procese“.C.Ashton taip pat ragino skubiai sugrįžti prie parlamentinio proceso.„Politiniai lyderiai dabar turi prisiimti bendrą atsakomybę, kad atkurtų pasitikėjimą ir sudarytų sąlygas efektyviam šios politinės krizės sprendimui“, – nurodoma jos pareiškime.„Sprendime turėtų būti numatytas naujos, visas šalis atstovaujančios vyriausybės formavimas, pažanga vykdant konstitucijos reformą ir pasiruošimas skaidriems ir demokratiškiems prezidento rinkimams. ES yra pasirengusi padėti Ukrainai šiame procese“, – sakoma jame.
„Tituškos“ mušasi su Maidano sargybaMaichailovsko aikštėje maždaug dvi dešimtys „tituškų“ pradėjo daužyti stovinčius automobilius ir įsitraukė į muštynes su Maidano savigynos sargyba.  Liudininkai teigia, kad „tituškos“ prie Michailovsko aikštės buvo privežti autobusais. Vladimirsko gatve per Michailovsko aikštę pravažiavo keliasdešimt autobusų užtamsintais stiklais.  Akivaizdu, kad jie vyko Ukrainos namų ir Europos aikštės link. Michailovsko aikštėje buvę keliasdešimt protestuotojų svaidė į autobusus padangas ir mėgino juos daužyti lazdomis. Protestuotojų manymu, autobusais važiavo saugumo pajėgų nariai. Šiuo metu protestuotojai padangomis mėgina užtverti įvažiavimą į Michailovsko aikštę iš Michailovsko gatvės pusės.
 „Berkut“ nuo protestuotojų išvalė 3 gatves „Berkut“ kovotojai ir komunalininkai ardo barikadas Europos aikštėje.  „Berkut“ nariai visiškai išvalė nuo protestuotojų tris gatves – Gruševskio, Trechsviatitelskos ir Europos aikštę, skelbia „TVi“ svetainė.    Tai reiškia, kad saugumo pajėgos visiškai priartėjo prie barikadų šalimais Profsąjungų rūmų Maidane.  Nuo protestuotojų išlaisvintomis gatvėmis važinėja valymo technika. „Berkut“ kovotojai, padedami komunalininkų, ardo barikadas ir prie Parlamentinės bibliotekos.
Kijeve - milžiniškos spūstysDėl to, kad nedirba Kijevo metro, Ukrainos sostinės centrą paralyžiavo daugiakilomterinės transporto spūstys. Kijevo gyventojams labai sunkiai sekasi iš Kijevo centro pasiekti savo namus.  Visos gatvės centre užkimštos automobiliais. „Yandex“ spūsčių matuoklis padėtį kelyja vertina 10-čia balų – tai reiškia maksimalų užsikišimą. 
Nuo scenos ragina „Berkut“ pereiti į liaudies pusęMaidano scenoje aktyvistai ragina „Berkut“ narius pereiti į liaudies pusę ir nevykdyti nusikalstamų nurodymų. Aktyvistai ragina specialiųjų pajėgų narius „duoti priesaiką Ukrainai ir ją ginti“. „Berkut“ taip pat raginama sudėti ginklus bei skydus ir stoti petys į petį su protesto akcijos dalyviais. Šiuo metu Maidane meldžiamasi už Ukrainą.Skelbiama, kad Maidane yra iki 20 tūkst. žmonių.  Ukrainos vidaus reikalų ministerijos Vidaus pajėgų kovotojai kordonu stovi šalimais pusiau išardytos barikados Institutskojos gatvėje ir ant kalvos išilgai Oktiabrsko rūmų. Išilgai šlaito demonstrantai nutiesė spygliuotą vielą. Institutskojos gatvėje yra iki 2 tūkst. žmonių. Demonstrantų kordonas yra Nepriklausomybės paminklo lygyje.   Pareigūnai per garsiakalbius pradėjo transliuoti perspėjimus mitinguotojams neprovokuoti Vidaus pajėgų ir „Berkut“. Vidaus pajėgų kordonas taip pat stovi Kreščatiko gatvėje iš Europos aikštės pusės. Mitinguotojai Maidane ardo akmenų grindinį ir krauna akmenis į nedideles krūvas – tam atvejui, jei pultų „Berkut“.  
Klyčko ragina moteris ir vaikus trauktis iš MaidanoUkrainos opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko antradienį paragino moteris ir vaikus pasitraukti iš pagrindinės protestuotojų stovyklos Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, vadinamoje Maidanu, aplink kurį būriavosi specialiosios pajėgos.„Prašome moterų ir vaikų pasitraukti iš Maidano, nes negalime atmesti galimybės, kad jie šturmuos (stovyklą)“, - sakė buvęs sunkiasvorių bokso čempionas susirinkusiesiems aikštėje.Tuo tarpu Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Rybakas pranešė, kad trečiadienį gali įvykti parlamento opozicijos lyderių Arsenijaus Jaceniuko, Vitalijaus Klyčko ir Oleho Tiahnyboko susitikimas su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.„Rytoj įvyks opozicijos lyderių ir prezidento susitikimas. Šį susitikimą numatoma organizuoti maždaug 11 valandą“, – sakė V.Rybakas spaudos konferencijoje antradienį.Rados pirmininkas mano, kad trečiadienį opozicijos lyderiai ir prezidentas gali aptarti Ukrainos ministrų kabineto formavimo klausimą.„Manau, kad šį klausimą iškels opozicinės frakcijos ir aptars, kokiu būdu bus formuojama vyriausybė ir kokie bus jos formavimo principai“, – kalbėjo V.Rybakas.
Kijevo milicija praneša, kad žuvo ir milicininkasSkirtingų šaltinių duomenimis, aukų skaičius galėjo jau pasiekti ir 7.Kijeve per susirėmimus žuvo milicininkas, praneša VRM. Kaip praneša Ukrainos vidaus reikalų ministerija, pareigūno mirties priežastimi, pirminiais duomenimis, tapo šautinė žaizda kakle. Žuvusiojo tapatybė neskelbiama, rašo newsru.com.  Ukrainos sostinės milicija sulaukė pranešimo iš vienos miesto ligoninės greitosios medicinos pagalbos tarnybos. Medikai pranešė, kad greitosios pagalbos automobilyje mirė į ligoninę vežtas vienas vidaus reikalų organų pareigūnas. Į įvykio vietą išvyko Kijevo operatyvinė tyrimų grupė, turinti išsiaiškinti šio incidento aplinkybes.
ES diplomatijos vadovė pasmerkė padėties paaštrėjimą KijeveEuropos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovė Catherine Ashton antradienį pasmerkė padėties paaštrėjimą Kijeve, kur per protestuotojų susirėmimus su policija žuvo mažiausiai penki žmonės ir dar kelios dešimtys buvo sužeista.„Esu labai sunerimusi dėl grėsmingo padėties paaštrėjimo Kijeve ir pranešimų apie aukas“, – sakoma C.Ashton pareiškime, kuriame ji smerkia „bet kokį smurtą – ir prieš visuomenę, ir prieš partijų pastatus“.„Raginu Ukrainos vadovus imtis pagrindinių šios krizės priežasčių“, – nurodė ji, ragindama skubiai sugrįžti prie parlamentinio proceso.„Politiniai lyderiai dabar turi prisiimti bendrą atsakomybę, kad atkurtų pasitikėjimą ir sudarytų sąlygas efektyviam šios politinės krizės sprendimui“, – nurodoma pareiškime.„Sprendime turėtų būti numatytas naujos visas šalis atstovaujančios vyriausybės formavimas, pažanga vykdant konstitucijos reformą ir pasiruošimas skaidriems ir demokratiškiems prezidento rinkimams. ES yra pasiruošusi padėti Ukrainai šiame procese“, – sakoma jame.
Apie žuvusįjį skelbia ir V. Janukovyčiaus šalininkaiPrezidento Viktoro Janukovyčiaus valdančioji Regionų partija pranešė, kad jos būstinėje negyvas rastas darbuotojas po to, kai protestuotojai trumpam buvo okupavę pastatą.
Žuvusiųjų - penkiŽuvusiųjų skaičius auga, jau pranešama apie 5 aukas. Antradienį per prieš vyriausybę kovojančių protestuotojų ir riaušių milicijos susirėmimus Kijeve žuvo mažiausiai penki žmonės ir dar 150 buvo sužeisti. Ukrainos vyriausybė paskelbė ultimatumą protestuotojams. Opozicijos šalininkams duota laiko iki 18.00 val. Lietuvos laiku nutraukti smurtinius protestus. Priešingu atveju saugumo pajėgos esą imsis rimtų priemonių smurtui sustabdyti, skelbia "EUbusiness".Milicijos duomenimis, per susirėmus žuvo penki civiliai. Dėl kruvinų gatvės mūšių pirmą kartą per tris mėnesius trunkančią krizę visiškai uždarytas Kijevo metro. Riaušių milicijos pajėgos patraukė Nepriklausomybės aikštėje esančių protestų stovyklų link. Medikai, dirbantys opozicijos pirmosios pagalbos centruose, informavo, jog antradienį per smurtą nuo šautinių žaizdų mirė trys žmonės ir dar apie 150 buvo sužeista, 30 žmonių būklė sunki.
Kviečia rinktis prie ambasados Vilniuje Antradienį, 20 val., prie Ukrainos ambasados pilietinis judėjimas "Už demokratiją. Ukraina" kviečia žmones rinktis su žvakėmis, gėlėmis, vėliavomis. 
Kijeve uždarytas metro, specialiosios pajėgos artėja prie protestuotojų stovyklosKijevo valdžia uždarė miesto metropoliteną, specialiosioms pajėgoms artėjant prie protestuotojų stovyklos Nepriklausomybės aikštėje, pranešė pareigūnai ir naujienų agentūros AFP žurnalistai.„Uždarytos visos Kijevo metropoliteno stotys“, – informavo metropoliteno saugumo atstovė Natalija Kernicka.Nepriklausomybės aikštėje esantys AFP žurnalistai nurodė, kad protestuotojai tvirtina barikadas, riaušių policijai telkiant savo pajėgas prie stovyklos.Pareigūnai ardo barikadą Instituto gatvėje, netoli išėjimo iš metropoliteno stotelės „Kreščatik“.Tuo tarpu naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas pranešė, kad specialusis šarvuotasis automobilis „Ural“ pravažiavo pro viršutinę barikadą ir leidžiasi žemyn Instituto gatve link Nepriklausomybės aikštės. Jam įkandin eina kelios dešimtys milicijos pareigūnų.Dar maždaug 200 kareivių persigrupavo prie metropoliteno stotelės „Kreščatik“. Trečia specialiųjų pajėgų grupė kyla link Spalio rūmų.
Paskelbė ultimatumą opozicijai Ukrainos saugumo tarnybos (UST) vadovas Oleksandras Jakymenka ir vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharčenka paragino opozicijos lyderius nuraminti protestuotojus ir grįžti prie derybų stalo.Jeigu ik 18 val. neramumai nesiliaus, jėgos struktūros žada įvesti tvarką visomis, įstatymu numatytomis priemonėmis.„Mes raginame opozicijos lyderius nedelsiant nuraminti protestuojančiuosius, nutraukti ginkluotą pasipriešinimą ir grįžti prie derybų stalo“, – sakome bendrame UST ir VRM pranešime.„Jeigu riaušės nesiliaus, mes privalėsime įvesti tvarką visomis priemonėmis, numatytomis įstatymu“, – pažymima pranešime.
A. Jaceniukas: projektas dėl grįžimo prie 2004-ųjų konstitucijos nebuvo užregistruotas Ukrainoje frakcijos „Batkivščyna“ (Tėvynė) lyderis Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad teisės akto projektas dėl grįžimo prie 2004-ųjų konstitucijos nebuvo užregistruotas Aukščiausiojoje Radoje, bet parlamentas dar galįs rasti išeitį iš šios krizės, jei to pageidautų prezidentas Viktoras Janukovyčius.„Šansas šitai krizei išspręsti išlieka, jeigu prezidentas duos nurodymą savo frakcijai grįžti į parlamento vidų užregistruoti nutarimą ir nagrinėti jį“, – sakė A.Jaceniukas žurnalistams antradienį.Paprašytas patikslinti, ar užregistruotas atitinkamas projektas, A.Jaceniukas atsakė: „Ne“.Pasak naujienų agentūros „Interfax Ukraina“ korespondento, parlamento pastate liko daugiausia opozicijos frakcijų deputatai.Anksčiau, priešpiet, opozicinės partijos UDAR vienas atstovų sakė, kad Aukščiausioji Rada antradienį užregistravo opozicijos pateiktą teisės akto projektą dėl grįžimo prieš konstitucijos 2004 metų redakcijos atkūrimo, tačiau vėliau buvo pranešta, kad Rados pirmininkas Volodymyras Rybakas neleido registruoti šio projekto.„Ką tik grįžo mūsų deputatai iš įstatymų registravimo sektoriaus. Ten paprasčiausiai uždarė duris Rybako nurodymu ir ne tik atsisako registruoti projektą, bet ir kalbėtis su Ukrainos liaudies deputatais“, – kalbėjo A.Jaceniukas.
Pranešta apie dar vieno protestuotojo mirtį.
Rusija: naujausi susirėmimai Ukrainoje yra „Vakarų politikos rezultatas“Rusija antradienį kaltino Vakarų šalių politiką, esą išprovokavusią naujausius susirėmimus Kijevo gatvėse tarp Ukrainos suartėjimą su Europa palaikančių protestuotojų ir milicijos.„Tai, kas vyksta, yra tiesioginė pasekmė nuolaidžiavimo politikos, (kurios laikosi) Vakarų politikai bei Europos agentūros, užmerkdavusios akis į Ukrainos radikalių jėgų agresyvius veiksmus nuo pat šios krizės pradžios, – sakoma Rusijos URM pranešime. – Tuo pačiu jos skatinamos eskaluoti ir provokuoti prieš teisėtą valdžią“.„Opozicija nebekontroliuoja padėties savo pačios gretose“, – pažymima pranešime bei kaltinami protestuotojai, kad šie mėto akmenis į milicininkus, padeginėja automobilius, niokoja parduotuves ir prezidento Viktoro Janukovyčiaus Regionų partijos būstinę.Rusijos užsienio reikalų ministerija paragino Ukrainos opoziciją „susilaikyti nuo grasinimų ir ultimatumų, taip pat pradėti turiningą dialogą su valdžia, ieškant kelių šaliai išvesti iš gilios krizės“.„Mes matome atvirus ne tik įstatymo, bet ir paprasčiausio sveiko proto pažeidimus“, – sakoma pranešime.Opozicijos įrengtuose pirmosios pagalbos centruose medikai sako, kad per antradienio susirėmimus žuvo trys žmonės, yra dešimtys sužeistų.Ukrainos vidaus reikalų ministerijos pranešime nurodoma, kad per šias riaušes sužeisti 37 pareigūnai. Tai įvyko tą dieną, kai opozicijos lyderiams nepavyko prastumti konstitucijos pataisas, mažinančias prezidento įgaliojimus.Dar pranešama, kad protesto akcijų dalyviai miesto centre išdaužė langus Kijevo miesto administracijos pastate ir įsiveržė į vidų. Pasak „Interfax“ korespondento, jie padegė padangas prie geležinių vartų, pro kuriuos galima patekti į meriją, o šią saugo „Berkut“ specialiojo būrio kariai.
Žuvo trys protestuotojaiMažiausiai trys protestuotojai žuvo, o dar apie 150 buvo sužeisti – kai kurie sunkiai – per antradienį įsiplieskusius naujus susirėmimus Kijeve tarp milicijos ir už integraciją su Europa pasisakančių demonstrantų, pranešė opozicijos medikai.Opozicijos šalininkų įkurtos lauko ligoninės medikai sakė, jog daugiausiai žmonių nukentėjo nuo milicijos svaidomų kurtinamųjų granatų, o apie 30 galvos traumas patyrusių protestuotojų būklė buvo sunki.Vienam žmogui buvo amputuota plaštaka.
Vakarų sankcijos Ukrainai duotų priešingų rezultatų, sako vyriausybėUkrainos užsienio reikalų ministerija pareiškė nesitikinti, kad Vakarų šalys paskelbs sankcijas Kijevo režimui, ir mananti, kad toks žingsnis duotų priešingų rezultatų.„Mes nelaukiame sankcijų. Noriu pasakyti, kad sankcijos – kaip jau įrodė daugelis pavyzdžių – yra priešingų rezultatų duodanti priemonė“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė URM Informacinės politikos departamento direktorius Jevhenas Perebijnas.
http://www.youtube.com/watch?v=iKHcaqBMzAk#t=57
Parlamento pirmininkui iškviesta greitoji pagalba Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkui Volodymyrui Rybakui antradienį buvo iškviesta greitoji pagalba, kai parlamento posėdžio metu jam smarkiai pakilo kraujospūdois, pranešė viena įstatymų leidėja.„Rybakui – hipertonijos krizė; didžiulis spaudimas – jis geria tabletes“, – žurnalistams sakė deputatė Ina Bohoslovskaja, pridūrusi, kad V.Rybakui buvo iškviesta greitoji pagalba.Šis incidentas įvyko Kijevo centre prie Aukščiausiosios Rados rūmų įsiplieskus opozicijos šalininkų susirėmimams su milicija.I.Bohoslovskaja pareiškė: „Jį pakišinėja – tai žmogus, kuris supranta, kad dabar atsako už šalies likimą, tačiau nieko negali padaryti, nes turi priimti savarankišką sprendimą. Na, o jis laukia prezidento sprendimo.“
Protestuotojai užėmė V. Janukovyčiaus partijos būstinęPrieš Ukrainos vyriausybę protestuojantys demonstrantai antradienį įsiveržė į prezidento Viktoro Janukovyčiaus partijos būstinę Kijevo centre, pranešė įvykio vietoje esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas.Dalis Regionų partijos būstinės pastato liepsnojo, kai keli šimtai protestuotojų apmėtė jį Molotovo kokteiliais po audringų susirėmimų su milicija netoli šalimais esančio Ukrainos parlamento pastato.
Antradienį Kijeve netoli parlamento keli tūkstančiai protestuotojų susirėmė su policijos pajėgomis, kurios jiems sukliudė žygiuoti pastato link, praneša "Reuters".Už maždaug 100 metrų nuo parlamento pastato kelią protestuotojams užblokavo policijos sunkvežimių barikada.Protestuotojai į pareigūnus pradėjo mėtyti akmenis, policija minią apšaudė kurtinančiomis granatomis ir ašarinių dujų užtaisais.ELTA primena, kad antradienį Ukrainos parlamentarai dar kartą svarstys konstitucines pataisas, kuriomis siekiama apriboti šalies prezidento galias. Iki šiol bet kokie bandymai tą padaryti susidurdavo su prezidentą Viktorą Janukovyčių palaikančių parlamentarų pasipriešinimu.

Live streaming video by Ustream

Live streaming video by Ustream

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.